Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Βαλεριάνα (Valeriana officinalis


Τμήμα που χρησιμοποιείται: Ρίζα
Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις άγχους, κατάθλιψης, πεπτικές και κυκλοφορικές διαταραχές. Βοηθά στην καταπολέμηση προβλημάτων που προκύπτουν από άγχος, κράμπες, τρέμουλο, ακαμψία, επιληψία, νευραλγία. Χρησιμοποιείται επίσης για να διευκολύνει τον ύπνο, σε περιπτώσεις πονοκεφάλων ή πόνου γενικότερα.
Φτιάξε τσάι βαλεριάνας, ποτέ αφέψημα. Μην αφήνεις ποτέ τις ρίζες να μουσκέψουν πάνω από 2 ώρες. Λόγω της πικρής γεύσης και της άσχημης μυρωδιάς συνίσταται να αναμείξεις το τσάι βαλεριάνας με ένα από τα παρακάτω βότανα: Κανέλα ή καγιέν (για τις κράμπες), γλυκάνισο (για πεπτικά προβλήματα), ή τζίντζερ (για ακανόνιστη περίοδο).
Τσάι: μια χούφτα ρίζας βαλεριάνας, δύο κούπες βραστό νερό, άφησε να τραβήξουν για 45 λεπτά με κλειστό το καπάκι. Πιες 1/4 της κούπας τρεις με τέσσερις φορές τη μέρα.
Βάμμα: 10 με 15 σταγόνες σε λίγο νερό, 3 με 4 φορές ημερησίως.


Προσθήκη λεζάντας
Στην ιουδαϊκή παράδοση, ο βασιλικός προτείνεται για ενδυνάμωση σε περίοδο νηστείας.
Θρύλοι της Αφρικής θεωρούν ότι ο βασιλικός προστατεύει από τους σκορπιούς, και μία ποικιλία του χρησιμοποιείται και σαν αντιπυρετικό.
Λέγεται επίσης πως είχε φυτρώσει βασιλικός κοντά στον τάφο του Χριστού όταν τον ανακάλυψε η Αγία Ελένη.
Στην αρχαία Ελλάδα αντιπροσώπευε την εχθρότητα (!!!)
Οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν ερωτικό φίλτρο καθώς και σύμβολο του έρωτα.

Αγριοκαρότο (Daucus carota)


Τμήμα που χρησιμοποιείται: Φύλλα και σπόροι.
Τσάι από αγριοκαρότο καθαρίζει τα ούρα και καταπολεμά την ουρολιθίαση και τη νεφρολιθίαση, καθώς και τα εντερικά παράσιτα. Ο σπόρος χρησιμοποιείται και σαν χάπι της επόμενης ημέρας για να προλάβει την προσκόλληση του γονιμοποιημένου ωαρίου.
Σπόρους του άγριου καρότου μπορείς να βρεις οπουδήποτε πολύ εύκολα. Μπορείς να τους μαζέψεις από τα μέσα ως τα τέλη Σεπτεμβρίου (ζήτησε τη βοήθεια κάποιου που το έχει ξανακάνει).
ΠΡΟΣΟΧΗ! Να είσαι πολύ προσεκτική με την εξακρίβωση της ταυτότητας του φυτού αυτού, είναι εύκολο να το μπερδέψει κανείς με το θανατηφόρο δηλητηριώδες κώνειο!