Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

1  ΣΑΦΡΑΝ είναι γνωστό σε όλους για την αντιμετώπιση μελαγχολιών και ήπιων μορφών κατάθλιψης. Είναι  σε μορφή σταγόνων υψηλής συμπύκνωσης ,έρχεται να σας " ανεβάσει τη διάθεση". Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το απόσταγμα σαφράν, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση μελαγχολιών και ήπιων μορφών κατάθλιψης.
 Μπορείτε να πίνετε 5 -6 σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό, τρείς φορές ημερησίως, πριν το φαγητό.

Βότανα για ακμή και καλόγερο

Η ακμή και οι καλόγεροι είναι αποτέλεσμα τοπικής μόλυνσης, ορμονικής ανισορροπίας ή εσωτερικής τοξίνωσης, που προκαλούν φλεγμονή στα θηλάκια των τριχών και, στην ακμή, των σμηγματογόνων αδένων. Θα πρέπει να εφαρμόζεται θεραπεία επιφανειακά στο δέρμα και εσωτερική.
Η ακμή παρουσιάζεται γενικά στην εφηβεία και εμφανίζει σπυράκια με άσπρο κεφαλάκι, φλύκταινες και κύστες, συνήθως στο πρόσωπο και την πλάτη.

Τα βότανα που ρίχνουν την πίεση

Η υπέρταση ανήκει στις σύγχρονες παθήσεις της εποχής και κατά κανόνα αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής (αποφυγή αλατιού, διακοπή καπνίσματος, άσκηση, δίαιτα), καθώς και με φαρμακευτική αγωγή, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από το γιατρό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βότανα που έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την πίεση του αίματος και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της υπέρτασης. Καλό είναι, όμως, να μην υπερβαίνετε τα 1-2 ροφήματα την ημέρα, ιδιαίτερα αν ακολουθείτε αγωγή με αντιυπερτασικά φάρμακα, γιατί η συνδυαστική τους δράση μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο άκρο, μειώνοντας σημαντικά την πίεση του αίματος.

ΚΑΡΔΙΑ

Βοτανικό όνομα: Crataegus monogyha - Κράταιγος ο μονόγυνος, Crataegus laevigata - Κράταιγος ο λείος, Crataegus oxyacantha - Κράταιγος ο Οξυάκανθος. Είναι γνωστά με τα ονόματα μουρτζιά, τρικουκιά, μουμουτζελιά, κουδουμηλιά.Το φυτό Κράταιγος στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με καρδιά
Πληροφορίες για  το φυτό Κράταιγος  
Φασκομηλιά
    Στην Ελλάδα συναντάται σε πάνω από είκοσι τρία είδη. Ονομάζεται επίσης ελελίφασκος και αλισφακιά. Το φασκόμηλο ήταν γνωστό και στηνα ρχαιότητα και το αναφέρουν αρχαίοι συγγραφείς, οι οποίοι το εκθείαζαν ιδιαιτέρως. Σαν αφέψημα θεωρείται ανώτερο και από το ευρωπαϊκό τσάι.
    Από τα φύλλα της φασκομηλιάς εξάγονται πολλά αιθέρια έλαια και ρητίνες μετά από γήρανση δίνουν αφέψημα, το φασκόμηλο που είναι τονωτικό καταπραϋντικό για το στομάχι, μαλακτικό του λαιμού και διουρητικό. Βοηθά ακόμη στην καταπολέμηση της ακμής, του κρυολογήματος, των καψιμάτων και των τραυμάτων, του πονοκέφαλου και της ημικρανίας. Χρησιμοποιούμενο εξωτερικά βοηθά για τη θεραπεία των κεντρισμάτων των εντόμων.
    Ομως, το φασκόμηλο, όπως και τα περισσότερα βότανα, δεν έχει μόνο αβλαβείς ιδιότητες. Ετσι λοιπόν, πρέπει να αποφεύγεται από επιληπτικά άτομα, δεδομένου ότι περιέχει θυϊόνη, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει κρίσεις επιληψίας, όπως επίσης και από γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης. Οι μικρές, όμως ποσότηες που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική είναι εντελώς ακίνδυνες.

Βότανα για την Υγεία της Καρδιάς

Το σκόρδο ψυχρής ωρίμανσης βοηθά στην αραίωση του αίματος και μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης θρόμβων. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι αυτός ο τύπος σκόρδου περιέχει πολύτιμα συστατικά με θείο που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης (10).
Το Ginkgo biloba δρα ως αγγειοδιαστολέας και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα άκρα και τον εγκέφαλο. Τα ginkgolides είναι τα δραστικά συστατικά που περιέχονται στα φύλλα του βοτάνου και βοηθούν στη μείωση του ιξώδους του αίματος* (11).
Το Hawthorn berry (crataegus oxyacantha) είναι ένα χρήσιμο καρδιοτονωτικό και είναι αγγειοδιαστολέας. Έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά σε περιπτώσεις ασθενικότητας του καρδιακού μυ, υπέρτασης και αρτηριοσκλήρωσης. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το hawthorn μπορεί να συμβάλλει στη γενική καλή λειτουργία της καρδιάς και είναι αποτελεσματικό για εκείνους που υποφέρουν από στηθάγχη (11).
* Η υψηλή λήψη ιχθυελαίων, ελαίου νυχτολούλουδου, σκόρδου ψυχρής ωρίμανσης, συνενζύμου Q10 και ginkgo biloba πρέπει να αποφεύγεται αν λαμβάνονται αραιωτικά του αίματος όπως βαρφαρίνη ή ασπιρίνη (14).

τσαι θαυματουργο

Τσάι του βουνού
    Το γνωστό τσάι του βουνού απαντάται σε όλα τα ελληνικά βουνά αλλά και σε χέρσους τόπους. Είναι πολύ διαδομένο και δημοφιλές ρόφημα στην Ελλάδα και απαντά σε αρκετά τοπικά είδη, όπως το τσάι του Παρνασσού ή τσάι του Βελουχιού, της Πελοπονήσου, του Αγίου Ορους και του Αιγαίου.
    Ηδη από την αρχαιότητα ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε ως θεραπευτικό των πληγών και

ροφημα χαμομηλιου και μαραθου

 ΡΟΦΗΜΑ ΑΠΟ ΧΑΜΟΜΗΛΙ ΚΑΙ ΜΑΡΑΘΟ (τριμμένο)
½ κουταλιά μάραθο
½ κουταλιά χαμομήλι
200 ml νερό
Βάλτε τα βότανα σε μια τσαγιέρα, χύστε από πάνω βραστό νερό. Σκεπάστε την και αφήστε την για 10-15 λεπτά. Τα σουρώνετε και προσθέτετε ζάχαρη ή μέλι.

Φυσική υγεία με αποδείξεις

ΣΚΟΡΔΟ" Εάν επρόκειτο να σχεδιάσουμε ένα φάρμακο που θα είχε τις τέλειες ιδιότητες -σύμφωνα με αυτό που ξέρουμε- για τις καρδιακές παθήσεις και τους σχετικούς παράγοντες κινδύνου, θα χρειαζόμασταν οπωσδήποτε το Σκόρδο," λέει η Amanda McQuade-Crawford, βοτανολόγος και διευθύντρια του κέντρου Ojai Center of Phytotherapy στην Καλιφόρνια. "Η τακτική χρήση του, συνδέεται με την πρόληψη της καρδιαγγειακής πάθησης," εξηγεί. Το Σκόρδο αυξάνει τις προστατευτικές HDLs (λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας), ενώ χαμηλώνει τις επιβλαβείς LDLs (λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας) και τα τριγλυκερίδια (λίπη αίματος). Είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά στη μείωση της υπέρτασης.
Βοηθά ακόμα στην πρόληψη του καρκίνου με την αύξηση των επίπεδων της τρανσφεράσης, ένα ένζυμο του συκωτιού που είναι γνωστό ότι αποτοξινώνει από τις καρκινογόνες ουσίες. Στην Κίνα, οι ερευνητές βρήκαν ότι ο καρκίνος στομάχου, μειώθηκε όπου η λήψη Σκόρδου ήταν υψηλή. ¶λλοι ερευνητές έχουν σημειώσει βελτιωμένες αναλογίες των κυττάρων –Τ σε ασθενείς με AIDS που τα λαμβάνουν. Έχοντας αποδειχθεί ότι λειτουργεί ενάντια στους διάφορους μικροοργανισμούς συμπεριλαμβανομένων των βακτηριδίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, το Σκόρδο είναι γνωστό για την αντιμυκητιακή και αντιϊική δράση του, προσθέτει η McQuade-Crawford.

Κράταιγος – Hawthorn
Τα μούρα αυτού του θάμνου χρησιμοποιούνται για την καρδιά, λέει η McQuade-Crawford. Ο κράταιγος βοηθά την καρδιακή αντλητική λειτουργία, με το άνοιγμα των στεφανιαίων αρτηριών, θρέφοντας το μυ της καρδιάς. Το βότανο μπορεί επίσης να επιβραδύνει ένα γρήγορο καρδιακό ρυθμό και να ενισχύσει μια αδύναμη καρδιά. Ο κράταιγος χαμηλώνει συνήθως την υψηλή πίεση, ειδικά μια αυξημένη διαστολική πίεση, ενώ ωφελεί στη χαμηλή πίεση λόγω των αδύνατων καρδιακών μυών με αρρυθμία (ανώμαλος καρδιακός ρυθμός). "Ο κράταιγος παίρνει χρόνο για να έχει αποτέλεσμα -έξι μήνες ή περισσότερο. Σαν αληθινό τονωτικό βότανο, μπορεί να ληφθεί ακίνδυνα και αποτελεσματικά σε μεγάλη περίοδο για καλύτερα αποτελέσματα," σημειώνει η McQuade-Crawford.

1 Εκτύπωση Ηλεκτρονική Διεύθυνση Μεγέθυνση κειμένου Επαναφορά μεγέθους κειμένου
Γαιδουράγκαθο - Milk ThistleΤο τιτλοδοτημένο εκχύλισμα Milk Thistle θεωρείται το ευεργετικότερο βότανο για την αποτοξίνωση του συκωτιού, την αναγέννηση και την προστασία. Το τοξικό στρες, οι χημικοί ρύποι, τα φαρμακευτικά προϊόντα, το αλκοόλ, το τσιγάρο, τα ναρκωτικά και οι διαφορετικές μορφές ακτινοβολίας έχουν αθροιστικές παρενέργειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Περισσότερες από 120 επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα Milk Thistle αναπαράγει, ρυθμίζει και ενισχύει τις λειτουργίες συκωτιού. Επειδή οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται στο συκώτι -πρώτιστα στον παχύ ιστό του συκωτιού- οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του Milk Thistle είναι εξαιρετικά ευεργετικές. Το Milk Thistle διεγείρει την παραγωγή του υπεροξειδίου της δισμουτάσης, το οποίο είναι ένα από δύο βασικά αντιοξειδωτικά που το σώμα μπορεί να παραγάγει.



Τσουκνίδα
    Το φυτό αυτό είναι γνωστό κυρίως για τον έντονο ερεθισμό που προκαλεί στο δέρμα μόλις την αγγίξει. Σύμφωνα με την παράδοση, τα στρατεύματα του Καίσαρα εισήγαγαν την ρωμαϊκή τσουκνίδα στη Βρετανία, γιατί νόμιζαν ότι θα χρειαζόταν να δέρνονται με τσουκνίδες για να κρατηθούν ζεστοί...
    Οι τσουκνίδες φυτρώνουν παντού σε χέρσους τόπους. Οι τρυφερές τσουκνίδες είναι πολύ ωφέλιμες παρασκευασμένες σε πίτα: Τσουκνίδες ωμές μπαίνουν ανάμεσα στα φύλλα, αφού προηγουμένως συμπιεστούν. Η πίτα αυτή (στεγνόπιτα) αποτελεί ταυτόχρονα φαγητό και φάρμακο, καθώς συντελεί στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Είναι εξάλλου γνωστό πως στην περίοδο της κατοχής αυτή η πίτα είχε βοηθήσει πολλές φτωχές οικογένειες να επιβιώσουν.
    Οι τσουκνίδες είναι ωφέλιμες σε αυτούς που πάσχουν από οξεία και χρόνια νεφρίτιδα. Συνιστάται στους άρρωστους να πίνουν δυο - τρία ποτήρια ζωμό τσουκνίδας, ανάμεικτο με χυμό λεμονιού ημερησίως.
    Εξαιρετικά ωφέλιμο είναι το αφέψημά της γαι όσους πάσχουν από ίκτερο, παθήσεις της χολής, έλκος του στομάχου, βρογχικές παθήσεις και χρόνιες διάρροιες. Η δυσκοιλιότητα υποχωρεί λίγες μέρες με την εφαρμογή της θεραπείας ενω εξίσου εξαιρετικά αποτετελέσματα σημειώνονται και σε ασθενείς με διαβήτη και αρθρίτιδα.
    Ο χυμός της τσουκνίδας φημίζεται για τις αντιαναιμικές τους ιδιότητες.
    Ως καλλυντικό συνιστάται μάσκα προσώπου για βαθύ καθαρισμό κανονικού δέρματος. Ακόμη ο ατμός της χρησιμοποιείται για βαθύ καθαρισμό του προσώπου.
    Είναι, ακόμη ιδανική για κανονικά μαλλιά, στα οποία δίνει λάμψη και βελτιώνει την ανάπτυξή τους. Χρησιμοποιείστε το αφέψημα της τσουκνίδας στο ξέπλυμα των μαλλιών εναντίον της πιτυρίδας, της τριχόπτωσης και ως τονωτικό.
Τίλιο ή Φιλύρα
    Καλλωπιστικό φυτό με μυρωδάτα φύλλα και άνθη με διουρητικές, αντισπασμωδικές, μαλακτικές, καταπραϋντικές, και εφιδρωτικές ιδιότητες. Το ξύλο της φλαμουριάς, χρησιμοποιείται κατά των ρευματισμών και των αρθριτικών. Ακόμα, το τίλιο προτείνεται κατά της αρτηριοσκλήρωσης, καθώς έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και να επουλώνει τα αγγειακά τοιχώματα, κατά τις ισχιαλγίας, του τετάνου και των φακίδων.

πολυκομπο

Πολύκομπο:Σκοτώνει τα σκουλήκια και παράσιτα των εντέρων. Σταματάει την αιμορραγία της μύτης και αιμορροΐδων. Επουλώνει τις πληγές και έλκη. Χρησιμοποιείται για κολικούς, πέτρα στα νεφρά.

λεβαντα

Λεβάντα:Για κάθε πόνο, ακόμα και της καρδιάς, για ημικρανίες, πονοκεφάλους, κακή χώνεψη και λιποθυμία. Επουλώνει πληγές, εγκαύματα, ακμή, ψώρα. Κατεβάζει την υπέρταση, λιγοστεύει την ταχυπαλμία. Χρησιμοποιείται ακόμη για το σκόρο στα

αψηθια βασιλικος βαλεριανα

Αψιθιά:Καταπολεμά την επιληψία, ζαλάδες, λιποθυμίες. Αυξάνει την παραγωγή χολής. Σταματά τη διάρροια, εμετούς. Βοηθά στο αδυνάτισμα, ανεπάρκεια ήπατος.

Βασιλικός:Διώχνει τους νευρικούς πονοκεφάλους. Για το φαγητό, ανοίγει την όρεξη. Βοηθά στην αδύνατη μνήμη, μελαγχολία, άγχος, ζαλάδες, εντερικές διαταραχές και τυμπανισμό της κοιλιάς. Είναι χωνευτικό.

Βαλεριάνα:Είναι ηρεμιστικό. Για αϋπνίες, νεύρα, άγχος, ημικρανίες, νευρασθένεια, πονοκέφαλο, καούρες του στομαχιού