Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Βότανα για ακμή και καλόγερο

Η ακμή και οι καλόγεροι είναι αποτέλεσμα τοπικής μόλυνσης, ορμονικής ανισορροπίας ή εσωτερικής τοξίνωσης, που προκαλούν φλεγμονή στα θηλάκια των τριχών και, στην ακμή, των σμηγματογόνων αδένων. Θα πρέπει να εφαρμόζεται θεραπεία επιφανειακά στο δέρμα και εσωτερική.
Η ακμή παρουσιάζεται γενικά στην εφηβεία και εμφανίζει σπυράκια με άσπρο κεφαλάκι, φλύκταινες και κύστες, συνήθως στο πρόσωπο και την πλάτη.

Οι καλόγεροι είναι μεγάλα σπυράκια, γεμάτα πύον. Μπορεί να καταλάβουν μεγαλύτερη έκταση ή να ανοίξουν μέσα σε μία εβδομάδα. Καθώς οι καλόγεροι αποτελούν συχνά τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός αποβάλλει τις τοξίνες, οι υποτροπιάζοντες καλόγεροι μπορεί να είναι ένδειξη εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμη, μπορεί να υποδεικνύουν διαβήτη ή βαθιά ριζωμένη βακτηριακή μόλυνση.
Βότανα όπως η μελαλεύκη και το σκόρδο είναι αντισηπτικά και αντιβιοτικά. Η καλέντουλα και το σύμφυτο προάγουν την επούλωση και το σύμφυτο συντελεί στην καλυτέρευση των ουλών. Αυξήστε την κατανάλωση βιταμίνης C και σκόρδου. Μη ζουλάτε ή σπάτε τους καλόγερους ή τα σπυράκια της ακμής, γιατί μπορεί να εξαπλωθεί η μόλυνση. Ζητήστε τη συμβουλή ειδικού για τους υποτροπιάζοντες καλόγερους.
Για εξωτερική χρήση
Βότανα : Μελαλεύκη (Μelaleuca alternifornia), γαρίφαλο (Eugenia carryofyllata), σκόρδο (allium sativum)
Παρασκευή : Επαλείψτε με 1 σταγόνα αιθέριου ελαίου μελαλεύκης ή γαρίφαλου στην κορυφή του πυώδους καλόγερου ή στα σπυράκια δύο φορές την ημέρα. Εναλλακτικά, κόψτε στη μέση μία σκελίδα σκόρδου και τρίψτε την περιοχή δύο φορές την ημέρα.
Βότανο : Καλεντουλα (callentula officinalis)
Παρασκευή : Επαλείψτε με αλοιφή ή κρέμα ή με αδιάλυτο βάμμα την πυώδη περιοχή δύο φορες την ημέρα.
Βότανο : Σύμφυτο (Symphytum officinale).
Παρασκευή : Επαλείψτε με αλοιφή ή κρέμα σύμφυτου την πυώδη περιοχή δύο φορές την ημέρα. Μη χρησιμοποιείτε σύμφυτο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Βότανο : Λεμόνι (citrus limon)
Παρασκευή : Επαλείψτε με σκέτο χυμό λεμονιού την πυώδη περιοχή ή διαλύστε 1 κττ χυμό λεμονιού σε 1 κτσ νερό και χρησιμοποιήστε το για πλύσεις του δέρματος δύο φορές την ημέρα.
Βότανα : Κόκκινη φτελιά (ulmus rubra), καλέντουλα (calendula officinalle), μύρρο (Commiforra molmol), εχινάτσεα (Echinachea)
Παρασκευή : Αναμίξτε 1 κοφτό κττ σκόνη κόκκινης φτελιάς με το απαιτούμενο βάμμα καλέντουλας, μύρρου ή εχινάτσεας για να φτιάξετε μία πηκτή, λεία πάστα. Βάλτε την πάνω και γύρω από τον καλόγερο και επιδέστε προσεκτικά. Αφαιρέστε τον επίδεσμο μετά από 1-2 ώρες. Αυτό το γιατρικό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να τραβάει το πύον από επώδυνους καλόγερους και αγκίδες.
Εσωτερική χρήση
Βότανα : Αγριοράδικο (Taraxacum officinale), λάππα (arctium lappa).
Παρασκευή : Φτιάξτε αφέψημα χρησιμοποιώντας 5 g ρίζα λάππας και 15 g ρίζα αγριοράδικου σε 750 ml νερό. Χωρίστε το σε 3 δόσεις και πιείτε το μέσα σε μια μέρα.
Βότανο : Εχινάτσεα (Echinaches)
Παρασκευή : Πάρτε δισκία ή κάψουλες εχινάτσεας ή φτιάξτε αφεψημα με 10g ρίζας σε 750 ml νερό και πιείτε μέσα σε μια μέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου