Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Βασιλικός για το άγχος των εξετάσεων

Αν πριν από ένα διαγωνισμό ή κάποιο άλλο γεγονός δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, αναζητήστε τις κατευναστικές και υπνωτικές ιδιότητες του φρέσκου βασιλικού. Βάλτε 25γρ. φύλλα φρέσκου βασιλικού σε 1/2 λίτρο κρύο νερό και αφήστε το αφέψημα να βράσει σε χαμηλή φωτιά, με το καπάκι κλειστό για δέκα λεπτά. Αφού κρυώσει το αφέψημα, πιείτε 3-4 φλιτζάνια την ημέρα. Έτσι όταν έρθει η ώρα του ύπνου θα μπορέσετε να κοιμηθείτε.

Μαϊντανό για την κακοσμία του στόματος

Αν θέλετε να καταπολεμήσετε την δυσοσμία του στόματος, η λύση είναι απλή και βρίσκεται στο ψυγείο σας. Βγάλτε 2 κλαδάκια φρέσκο μαϊντανό, πλύνετε τα καλά και μασήστε τα για λίγη ώρα. Σε λίγο η ανάσα σας θα είναι και πάλι ευχάριστη και το πρόβλημα θα έχει εξαφανιστεί.

Μέλι για την ενούρηση στα παιδιά

Αν για κάποιο διάστημα το παιδί σας «λερώσει» το κρεβάτι του, ενώ δεν είναι πια σε ηλικία δικαιολογεί τέτοια ατυχήματα, δώστε του πριν πέσει για ύπνο 1 κουταλάκι μέλι. Η γλυκιά γεύση του μελιού θα απαλύνει τον εκνευρισμό που του προκαλεί η σκέψη ότι μπορεί να ξανασυμβεί το δυσάρεστο περιστατικό, ενώ η ίδια σύσταση του μελιού θα βοηθήσει τον οργανισμό του να κατακρατήσει τα υγρά μέχρι το πρωί.

Βατόμουρα για τον ερεθισμό του λαιμού

Εάν έχετε κάποια ευπάθεια στο λαιμό ή υποφέρεται από κάποια περιστασιακή φλεγμονή, θυμηθείτε να δοκιμάσετε γαργάρες με αφέψημα από φύλλα βατομουριάς. Βάλτε 50γρ. αποξηραμένα ή φρέσκα φύλλα σε 1 λίτρο κρύο νερό, καλύψτε το με το καπάκι και αφήστε το να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, σουρώστε το και κάντε με αυτό γαργάρες όσο πιο πολλές φορές μπορείτε μέσα στην ημέρα. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι τα φύλλα δρουν ευεργετικά στα τριχοειδή αγγεία και καταπολεμούν τα βακτήρια και τις μυκητιάσεις

Πεύκο για τα αναπνευστικά

Με την πρώτη ένδειξη αναπνευστικού προβλήματος, ρίξτε μια χούφτα, μάτια του πεύκου σε 1 λίτρο νερό και αφήστε τα να μείνουν 1 ώρα. Στη συνέχεια, βάλτε να πάρουν μια βράση για 2 λεπτά, βγάλτε τα από τη φωτιά και αφήστε τα στην άκρη για ένα 10λεπτο πριν τα φιλτράρετε. Πίνοντας 3-4 φλιτζάνια από αυτό το αφέψημα με το άρωμα σαν ρετσίνι όποτε έχετε δυσκολία στην αναπνοή, θα δείτε άμεσα τα αποτελέσματα. Τα μάτια ή αλλιώς τα μπουμπούκια του πεύκου είναι η καφέ αιχμηρή άκρη που είναι καλυμμένη με φολίδες και βρίσκεται στην κορυφή των λεπτότερων κλαδιών του δέντρου.

Λεβάντα για ιγμορίτιδα

Μπορεί να μην την θεραπεύει άλλα αποτελεί ένα ευχάριστο τρόπο αντιμετώπισης που προσφέρει παράλληλα σημαντική ανακούφιση από τα δυσάρεστα συμπτώματα που συνοδεύουν μια κρίση ιγμορίτιδας. Βράστε δύο φλιτζάνια νερό, προσθέστε το χυμό δύο λεμονιών, πιπέρι, ένα κουταλάκι θαλασσινό αλάτι και μια χούφτα φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα λεβάντας. Στη συνέχεια, πριν κρυώσει το μείγμα, σκύτε πάνω από τη γαβάθα, σκεπάστε το κεφάλι σας με μια πετσέτα και κάντε για αρκετή ώρα εισπνοές.

Θυμάρι για την δυσοσμία των ποδιών

Ένας εύκολος και φυσικός τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη δυσοσμία των ποδιών είναι το ποδόλουτρο με αφέψημα θυμαριού. Βράστε 2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι σε 1/2 λίτρο νερό για δέκα λεπτά και μόλις το αφέψημα κρυώσει αρκετά, κάντε με αυτό ένα ποδόλουτρο για μισή ώρα. Αν επαναλαμβάνεται τη διαδικασία αυτή καθημερινά για ένα διάστημα, η κακοσμία θα εξαφανιστεί.

Παστοκύδωνο για την διάρροια

Το παστοκύδωνο δεν είναι μόνο μια απλή νόστιμη λιχουδιά, αλλά 1-2 κομματάκια από το γλυκό είναι και αποτελεσματικό φάρμακο σε περίπτωση διάρροιας. Το κυδώνι περιέχει τανίνες και οξέα, που έχουν συσφιγκτική επίδραση στις ελαστικές ίνες των ιστών, ενώ η πηκτίνη που περιλαμβάνει εξομαλύνει τις συσπάσεις του εντέρου.

Αγκινάρα για τα νεφρά

Η διουρητική και αποτοξινωτική δράση της αγκινάρας είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Αν θέλετε να καθαρίσετε το ουροποιητικό σας σύστημα, μπορείτε να κάνετε μια θεραπεία, με αφέψημα από φύλλα αγκινάρας (μιλάμε για τα φύλλα του φυτού και όχι του λουλουδιού, που είναι η αγκινάρα που τρώμε). Για να το φτιάξετε, θα ρίξετε 30γρ. ξερά φύλλα για 10-15 λεπτά σε νερό που θα έχετε προηγουμένως βράσει. Θα πίνετε 1 1/2 φλιτζάνι αφεψήματος πριν από κάθε σας γεύμα επί μια εβδομάδα και θα επαναλαμβάνετε τη θεραπεία 4 φορές το χρόνο, δηλαδή κάθε τέταρτο μήνα.

Σέλινο για τις χιονίστρες

Σε ένα λίτρο βράζετε για μια ώρα, σε χαμηλή φωτιά, ένα μεγάλο καθαρισμένο μάτσο σέλινο ή σέλερι. Φυλάτε το αφέψημα σε ένα βάζο και 2-3 φορές την ημέρα ζεσταίνετε ένα φλιτζάνι από αυτό, όσο πιο ζεστό αντέχετε και βυθίζετε μέσα του, για λίγα λεπτά, το σημείο όπου παρουσιάστηκαν οι χιονίστρες. Το σέλινο, πλούσια πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων, βοηθάει στη γρήγορη αποκατάσταση των ιστών. Αν ακολουθήσετε αυτή τη θεραπεία για κάποιες ημέρες , οι χιονίστρες θα αποξηραθούν και θα εξαφανιστούν.

Λεβάντα για τον εκνευρισμό

Αν νιώθετε τα νεύρα σας τεντωμένα, καλό θα ήταν να κάνετε μια θεραπεία λεβάντας για να σας περάσει. Φτιάξτε ένα ελαφρύ έγχυμα αφήνοντας για 5 λεπτά 50 γραμμάρια αποξηραμένα άνθη του φυτού σε ένα λίτρο κρύο νερό. Πίνοντας 3-4 φλιτζάνια από το έγχυμα μέσα στη μέρα, το ένα οπωσδήποτε λίγο πριν από την ώρα του ύπνου, θα σας ηρεμήσει και θα πάψετε να είστε ευερέθιστοι. Φροντίστε, όμως, να τηρείτε τη σωστή δοσολογία, γιατί η λεβάντα, λόγω της επίδρασης της στο νευρικό σύστημα, με τα αιθέρια έλαια που περιέχει λειτουργεί κατευναστικά και ηρεμιστικά.

Χαμομήλι για τον έρπη

Με ένα κατάπλασμα από άνθη χαμομηλιού θα μπορέσετε γρήγορα να σβήσετε τα δυσάρεστα και αντιαισθητικά σπυράκια του έρπη στο πρόσωπο. Για αν το φτιάξετε, μαδήστε και τρίψτε όσο πιο λεπτά μπορείτε τα άνθη του χαμομηλιού και ανακατέψτε με λίγο χλιαρό νερό για να φτιάξετε το κατάπλασμα. Τοποθετήστε το κατάπλασμα πάνω στον έρπη και αφήστε το για 10 λεπτά Αυτή η διαδικασία πρέπει να την επαναλαμβάνετε όσο πιο συχνά μπορείτε μέσα στη μέρα. Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει για τον κόπο σας.

Σκόρδο για τους κάλους

Τα κλειστά παπούτσια συχνά επιτείνουν τους κάλους. Ένας τρόπος για να μαλακώσετε ή και να απαλλαγείτε τελείως από αυτούς είναι το επίθεμα σκόρδου. Τυλίξτε μια σκελίδα σκόρδο σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και βάλτε το σε μέτριο φούρνο μέχρι να ψηθεί και να μαλακώσει. Όσο η σκελίδα είναι ακόμα ζεστή, ακουμπήστε την πάνω στον κάλο και δέστε από πάνω μια γάζα για να μην μετακινηθεί από το συγκεκριμένο σημείο. Αφήστε το σκόρδο όλη τη νύχτα. Το πρωί ο κάλος θα έχει μαλακώσει ή θα έχει αποκολληθεί.

Ελαιόλαδο για το βουλωμένο αυτί

Αν το αυτί σας βουίζει και δεν ακούτε καλά, ίσως το πρόβλημα να οφείλεται στη συγκέντρωση κηρήθρας στο εσωτερικό του. Για να απαλλαγείτε από την κηρήθρα βάλτε στο αυτί ένα κομμάτι βαμβάκι που θα έχετε μουλιάσει με 1/2 κουταλάκι ελαιόλαδο. Αφήστε το βαμβάκι όλη τη νύχτα και το πρωί ξεπλύνετε το εσωτερικό του αυτιού με χυμό λεμονιού. Ακολουθήστε τη θεραπεία για 4-5 μέρες και αν το αυτί σας συνεχίσει να είναι βουλωμένο, κάντε του μια πλύση με χλιαρό νερό. Προσοχή όμως, δεν πρέπει να ακολουθήσετε αυτή τη θεραπεία αν δεν είστε σίγουροι ότι το πρόβλημα οφείλεται στην κηρήθρα ή αν έχετε πάθει διάτρηση του τυμπάνου

Φρέσκο κρεμμύδι για τις αιμορροΐδες

Βράστε ένα φρέσκο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά, πολτοποιήστε το και διπλώστε τον πολτό σε μια καθαρή γάζα. Τοποθετήστε το κατάπλασμα στην πονεμένη περιοχή και μείνετε ξαπλωμένοι όσο περισσότερη ώρα μπορείτε. Οι διάφορες ουσίες που περιέχει το κρεμμύδι ενεργοποιούν την κυκλοφορία του αίματος και περιορίζουν την υπερβολική διαστολή των αγγείων τοπικά

Σέλινο για τα κουρασμένα βλέφαρα

Αν το πρωί ξυπνάτε και τα βλέφαρα σας είναι βαριά, πρησμένα και έχετε σακούλες κάτω από τα μάτια, το γιατροσόφι με το σέλινο είναι ότι πρέπει. Για να συνέλθετε, πλύντε καλά ένα μάτσο σέλινο, ρίξτε το σε 1 λίτρο νερό και βάλτε το να βράσει σε σιγανή φωτιά. Στη συνέχεια, αφήστε το αφέψημα να κάτσει για μισή ώρα, σουρώστε και κάντε κομπρέσες στα βλέφαρα σας. Σε λίγο η αντιφλεγμονώδης δράση του σέλινου θα δώσει λύση στο πρόβλημα σας.

Μέλι για την τριχόπτωση

Αν τα μαλλιά σας είναι άτονα και παρουσιάζουν αυξημένη τριχόπτωση, μπορείτε να τα δυναμώσετε ακολουθώντας μια θεραπεία με μέλι. Διαλύστε ένα φλιτζανάκι μέλι σε τέσσερα φλιτζάνια ζεστό νερό. Λουστείτε κανονικά με το συνηθισμένο σας σαμπουάν, ξεβγάλτε καλά τα μαλλιά, στεγνώστε τα ελαφρά με μια πετσέτα και απλώστε πάνω τους το διάλυμα του μελιού. Αφήστε το να ενεργήσει για 10-15 λεπτά, ώστε να επιδράσουν τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες στον κορμό και το βολβό της τρίχας και μετά ξεβγάλτε τα με άφθονο νερό. Επαναλάβεται την κούρα μελιού κάθε φορά που λούζεστε και μετά από λίγο καιρό θα δείτε σημαντική βελτίωση στο πρόβλημα σας

Ντομάτα για την ακμή

Ένα από τα καλύτερα που διαθέτει η φύση για να καταπολεμήσετε τα αντιαισθητικά σπυράκια και να καταπραΰνετε τον ερεθισμό του δέρματος που προκαλεί η ακμή είναι η ντομάτα. Πλύνετε καλά μια ώριμη ντομάτα, κόψτε τη σε φέτες και απλώστε τη για 15 λεπτά σε καλά καθαρισμένο πρόσωπο. Μετά, πλύντε το πρόσωπο σας με ένα φυσικό σαπούνι που έχει ουδέτερο pH και σκουπιστείτε. Η αντισηπτική δράση της ντομάτας θα βοηθήσει στον περιορισμό της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος. Η μικροβιοκτόνος δράση της θα εμποδίσει την περαιτέρω επιμόλυνση των ανοιχτών πόρων, ενώ οι βιταμίνες θα επισπεύσουν την ίαση και η δροσιστική της υφή θα σας ανακουφίσει από την αίσθηση φουντώματος.

Λεμόνι για την κυστίτιδα

Αν είστε επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, υπάρχει τρόπος να τις προλαμβάνετε. Καταναλώστε άφθονο χυμό λεμονιού. Στύβοντας λεμόνι στα φαγητά και πίνοντας συχνά νερό στο οποίο έχετε ρίξει το χυμό μισού λεμονιού, τα ούρα σας γίνοται πιο όξινα, δημιουργώντας αφιλόξενο περιβάλλον για τα μικρόβια. Επίσης, όπως έδειξαν πρόσφατες έρευνες, μια άλλη ουσία που εντοπίζεται στο λεμόνι εμποδίζει τα βακτήρια να προσκολληθούν στα τοιχώματα της κύστης, ενώ η βιταμίνη C, που περιέχει σε μεγάλη ποσότητα, συμβάλλει στη θεραπεία κυστικών μολύνσεων και ως διουρητική, βοηθάει στο ξέπλυμα της κύστης.

Βότανα Εξολοθρευτές Εντόμων

Από τα πανάρχαια χρόνια οι άνθρωποι προσπαθούσαν να κάνουν πιο άνετη τη ζωή τους ανάλογα με τις εποχές που έζησαν. Αντιμετώπισαν την πείνα που ήταν και το κυρίαρχο θέμα για την επιβίωση. Ανακάλυψαν τις προβιές και τα σκεπάσματα του σώματος με δέρματα ζώων και αργότερα με υφάσματα. Τακτοποιήθηκαν σε προσωρινά ή μόνιμα καταφύγια και ανακάλυψαν τη  φωτιά.
Έτσι μπορούσαν να απομονώσουν πολλούς εχθρούς. Για την ασφάλειά τους βρήκαν τα αυτοσχέδια και τα εξελισσόμενα όπλα κυνηγίου και έτσι εύρισκαν πιο εύκολα τροφή και εξόντωναν πολλούς εχθρούς.

Βότανα και καθαριότητα

Οι Δυτικοευρωπαίοι και οι κάτοικοι άλλων προηγμένων χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, κ.α.) έχουν προ πολλού αρχίσει να συνειδητοποιούν τους κινδύνους από τα διάφορα χημικά τα οποία έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής και ότι δεν μπορούμε πια να απολαμβάνουμε τις ανέσεις που μας προσφέρουν προϊόντα με χημική προέλευση όπως τα πλαστικά, τα απορρυπαντικά και τα αεροζόλ, χωρίς να πληρώσουμε και ένα κρυφό τίμημα: όλα αυτά με τον καιρό θα καταλήξουν στο νερό και στο έδαφος, μέσω των χωματερών, των αποχετεύσεων και των υπονόμων δηλητηριάζοντας τους υδάτινους πόρους και σκοτώνοντας ψάρια, πουλιά και ζώα.

βότανα για τα ζωάκια μας

Μπορούμε να βοηθήσουμε τα ζώα μας φτιάχνοντας εντομοαπωθητικά με την βοήθεια βοτάνων και αιθέριων ελαίων και χωρίς την χρήση χημικών ουσιών. Οι συνταγές που θα βρείτε πιο κάτω γίνονται εύκολα και είναι πολύ αποτελεσματικές. Θυμηθείτε, ότι από Μάιο ως Οκτώβριο κάθε βράδυ πρέπει να ψεκάζετε το σκύλο σας κατά της σκνίπας (για το καλαζάρ) ενώ κάθε 1 ή 3 μήνες πρέπει να χρησιμποιείτε αποπαρασιτικά (είτε αμπούλα, είτε κολλάρο ή spray).

  • ΣΑΜΠΟΥΑΝ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ - (Εντομοαπωθητικό)
Αφαιρούμε το ½ περιεχόμενο από ένα έτοιμο Σαμπουάν για σκύλους.
Κάνουμε ένα δυνατό τσάι με Φλισκούνι.
Συμπληρώνουμε το σαμπουάν που έμεινε στο μπουκάλι με το τσάι.
Προσθέτουμε 3-4 σταγόνες Αιθέριου Ελαίου Citronella.
(Δεν πρέπει να βάλουμε παραπάνω γιατί η όσφρηση των σκύλων είναι πολύ πιο ευαίσθητη από την δική μας)

  • ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΑΝΤΙΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟ ΚΟΛΑΡΟ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ & ΓΑΤΕΣ
Διαρκεί για 1 μήνα περίπου και γίνεται εύκολα και φτηνά!!
1 φτηνό Υφασμάτινο ΚΟΛΑΡΟ η μαντήλι
1 σκόρδο λιωμένο
½ κουταλάκι οινόπνευμα καθαρό
1 σταγ. Αιθέριο Έλαιο Λεβάντας
1 σταγ. Citronella
1 σταγ. Θυμάρι
Ανακατεύουμε τα πιο πάνω υλικά μέσα σε ένα μπολ και βάζουμε το κολάρο η το μαντήλι μέσα στο μείγμα για μία περίπου ώρα.
Αφού στεγνώσει το δένουμε χαλαρά γύρο από τον λαιμό του κατοικίδιού μας. Θα το προστατεύσει από κουνούπια, τσιμπούρια και άλλα έντομα για 1 μήνα περίπου.

  • ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΑ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΓΑΤΑ: ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΞΩΠΑΡΑΣΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των προϊόντων των ειδικών για το σκύλο και αντίστοιχων προϊόντων για τη γάτα.

Η έλλειψη πληροφόρησης μπορεί να οδηγήσει πολλές φορές, στην αγορά ενός λανθασμένου προϊόντος και να βλάψει το κατοικίδιο ζώο σας. Μην αποφασίζετε να αγοράσετε οποιοδήποτε υλικό είναι κατά των εξωπαρασίτων, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του κτηνίατρου.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι βασική διαφορά μεταξύ προϊόντων σκύλου και γάτας στη πρόληψη των εξωπαρασίτων (ψύλλοι) είναι το κύριο συστατικό τους.
Στην περίπτωση των σκύλων η Permethrin είναι η βάση όλων των εντομοαπωθητικών (σκόνες, σανπουάν, σπρέϋ, αμπούλες), σε αντίθεση με την Pyrethrin που είναι η βάση στα περισσότερα αντίστοιχα προϊόντα για γάτες.

Η Permethrin είναι μια ισχυρότερη μορφή της Pyrethrin και γίνεται συχνά τοξική για τις γάτες.

Για τον λόγο αυτό τα προϊόντα που περιέχουν permethrin και απευθύνονται μόνο για σκυλιά, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σε μια γάτα. Εκτός αν αναφέρεται ρητά επάνω ότι είναι κατάλληλα και για σκύλους και για γάτες.

Σημαντικός παράγοντας για τη δοσολογία σε τα όλα προϊόντα αντιμετώπισης των εξωπαρασίτων (ψύλλων), είναι το βάρος του κάθε ζώου. Εάν δεν γνωρίζετε το βάρος του κατοικίδιου ζώου σας, πρέπει να το ζυγίσετε και στη συνέχεια να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο. Το βάρος είναι ένας σοβαρός λόγος, ώστε να χρησιμοποιήσετε το σωστό προϊόν πρόληψης εξωπαρασίτων και στο σωστό είδος ζώου.

Βότανα για ψωρίαση


Βότανο Εχινάκεια (εχινάκια) για ψωρίαση

Η εχεινάκεια πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη «εχινός», εξαιτίας των αγκαθιών που έχει στα άνθη του, ωστόσο πρόκειται για φυτό των Iνδιάνων! Υπάρχουν εννέα ποικιλίες του φυτού. Η ομορφιά αυτού του φυτού με τα μωβ άνθη είναι ευθέως ανάλογη με τις εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες του. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση των δραστικών ουσιών του βοτάνου βρίσκεται στις μαύρες ρίζες του φυτού και αυτές χρησιμοποιούμε κατά κύριο λόγο. Στις μέρες μας είναι ένα από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα, καθώς οι θεραπευτικές του ιδιότητες συνδέονται με την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Οι οπαδοί της εχινάκειας αυξάνονται συνεχώς, επειδή πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.
Το φυτό Εχινάκεια (εχινάκια) στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με ψωρίαση
Πληροφορίες για  το φυτό Εχινάκεια (εχινάκια)  


Βότανο Ίνουλα (ελένιο) για ψωρίαση

Ενα απο τα σημαντικά βότανα για τους θεραπευτές της Αρχαίας Ελλάδος με πολλές και διαφορετικές χρήσεις. Παλιά τη θεωρούσαν ειδικό για τη φυματίωση. Σήμερα οι αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιακές , θερμαντικές και αποχρεμπτικές του ιδιότητες το καθιστούν κατάλληλο για τα αναπνευστικά νοσήματα, όπως άσθμα, βρογχίτιδα, πνευμονικές λοιμώξεις. Η ρίζα του φυτού είναι εξάλλου κατά της άτονης δυσπεψίας και των πόνων του στομαχιού ενώ είναι και εμμηναγωγική .Εξωτερικά χρησιμοποιείται για την ψωρίαση, τον έρπη, τη φαγούρα, τις αιμορροΐδες και άλλες δερματικές παθήσεις
Το φυτό Ίνουλα (ελένιο) στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με ψωρίαση

Διατροφή, βότανα & ψωρίαση

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 9:33:11 μ.μ. EEST



Η ψωρίαση είναι μια πάθηση του δέρματος κατά την οποία οι ασθενείς έχουν ως κύριο πρόβλημα τη χειροτέρευση της ποιότητας ζωής τους. Δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η σωστή διατροφή μπορεί να θεραπεύσει τη ψωρίαση.

Μερικές βασικές συμβουλές όμως είναι δυνατόν να βελτιώσουν την κλινική εικόνα αν και εφόσον ακολουθηθούν. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά θα σας προσφέρει τις βιταμίνες που χρειάζεστε και αν παράλληλα αποφεύγετε το αλκοόλ και τα κορεσμένα λίπη θα σας προσφέρει ένα αίμα με λιγότερες τοξίνες με αποτέλεσμα την μείωση τον εξάρσεων του προβλήματος. Η σωματική άσκηση είναι επίσης σημαντική διότι μας βοηθά να καταπολεμήσομε το άγχος το οποίο ευθύνεται επίσης για τις κατά καιρούς εξάρσεις.

Υπάρχουν αρκετά βότανα που συστήνονται κατά παράδοση για την ψωρίαση. Τα περισσότερα είναι εξομαλυντικά, όπως ρίζα άρκτιου, γάλιο, ταραξάκο, γεντιανή, χελιδόνιο, καλέντουλα, αχιλλέα, γλυκόριζα, κόκκινο τριφύλι, θούγια κ.α. και φέρνουν αποτέλεσμα αν χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλα βότανα και γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας.
Το φως του ήλιου και το θαλασσινό νερό συχνά καθαρίζουν την ψωρίαση αλλά η θεραπεία αυτή, μπορεί να μην είναι μόνιμη. Στον τόπο μας όμως είναι αρκετά εύκολο να την κάνουμε και αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουμε. Τα εξωτερικά ιάματα σε μορφή αλοιφών που χρησιμοποιούνται και μπορούν να παρασκευαστούν από βότανα όπως σύμφυτο, στελλαρία ή αλθαία, βοηθούν στο να καταπολεμηθεί ο ερεθισμός και στην απομάκρυνση των απολεπίσεων αλλά δεν προσφέρουν μόνιμη ανακούφιση.
Ένα μίγμα έντεκα βοτάνων που μπορεί να μας βοηθήσει, περιέχει γεντιανή (2 μέρη), φλοιός ιτιάς (2 μέρη), φλοιός καρυδιών (1 μέρος), ρεμάνια (2 μέρη), αγγελική (2 μέρη), γλυκόριζα (2 μέρη), χελιδόνιο (1 μέρος), τσουκνίδα (1 μέρος), βερονίκη (1 μέρος), καλέντουλα (1 μέρος), αχιλλέα (1 μέρος).

Τα βότανα της επόμενης γενιάς

Ο Γιώργος Κορρές έχει φτάσει στην καταξίωση ακολουθώντας τη «φυσική» οδό και έτσι συνεχίζει: Την περίοδο αυτή, ερευνητική ομάδα της εταιρείας του συμμετέχει στο Agrocos, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφού μελετήσει 3.600 βότανα από όλο τον κόσμο, θα ανα- δείξει τα πέντε πιο ισχυρά φυσικά συστατικά που θα έχουν και εμπορική εφαρμογή. Ενδε-χομένως να βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας επανάστασης και η Κορρές συμμετέχει σε αυτήν.

Oταν το 1973, σε ηλικία οκτώ ετών, ο Γιώργος Κορρές δήλωσε στη φαρμακοποιό μητέρα του ότι θέλει να φτιάχνει κρέμες όταν μεγαλώσει, εκείνη γέλασε. Στην πορεία, πολλοί ακόμη γέλασαν με τη διάθεσή του να κατακτήσει τον κόσμο των καλλυντικών με σύμμαχο αποκλειστικά και μόνο την ελληνική φύση. Σίγουρα δεν θα ήταν ένα απλό εγχείρημα. Ο κ. Κορρές, όμως, το πίστευε. Γι' αυτό και άρχισε να δημιουργεί και να δοκιμάζει πολλές φόρμουλες με φυσικά συστατικά, παράλληλα, πάντα με τις εργασίες του στην ομοιοπαθητική, που ήταν άλλωστε και η πρώτη, μεγάλη αγάπη.
Τα βότανα της επόμενης γενιάς
Ετσι, το 1996 γεννήθηκε η Κορρές Φυσικά Προϊόντα. Πρώτο καλλυντικό της, η κρέμα 24ωρης ενυδάτωσης με άγριο τριαντάφυλλο. Ο δρόμος είχε ήδη ανοίξει. Και το ταξίδι φάνηκε από την αρχή ότι θα ήταν μεγάλο.
«Τα βότανα και τα φυσικά συστατικά της ελληνικής γης ήταν και είναι το πάθος μας. Η συνεχόμενη προσπάθεια, όμως, να ασχολούμαστε με την έρευνά τους εκφράζει και την πρόθεσή μας να αποδείξουμε σε όλο τον κόσμο τις ιδιότητες των ελληνικών βοτάνων και τη μοναδικότητα του ελληνικού φυσικού πλούτου», αναφέρει.
Θέλοντας να γίνει πιο επεξηγηματικός, μας ενημέρωσε πως όταν στην Αγγλία ή στη Γερμανία τα ενδημικά φυτά με δυσκολία φτάνουν τα 30, στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον 1.200. Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι μια πολύ πλούσια χώρα σε αυτό τον τόσο σημαντικό τομέα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί έξυπνα, τώρα μάλιστα, που ακόμα και οι μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες καλλυντικών έχουν κάνει στροφή στις φυσικές συστάσεις. Αυτό, όμως, είναι μια άλλη συζήτηση. Ο Γιώργος, φυσικά, δεν ανήκει σε αυτούς που περίμεναν την «πράσινη» μόδα για να αγαπήσουν τα εκχυλίσματα.
Εγκαταστάσεις. Το εργοστάσιο είναι μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα πιστοποιημένη με ενοποιημένο σύστημα διαχείρισης ποιότητας και περιβάλλον κατά ISO9001, ISO14001 και κατά Ecocert.
Εγκαταστάσεις. Το εργοστάσιο είναι μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα πιστοποιημένη με ενοποιημένο σύστημα διαχείρισης ποιότητας και περιβάλλον κατά ISO9001, ISO14001 και κατά Ecocert.
Οταν στα περισσότερα εργαστήρια της κοσμετολογίας οι έρευνες για πατενταρισμένες χημικές ενώσεις έδιναν κι έπαιρναν, στα εργαστήρια της Κορρές έφθαναν βότανα και φυσικά συστατικά που εξειδικευμένες ομάδες μελετητών και επιστημόνων ανέλυαν και παρατηρούσαν τη δράση τους. Η ελληνική φύση, πλούσια και γενναιόδωρη, έκρυβε πολλά μυστικά.
Ενα ταξίδι που συνεχίζεται
Δημιουργός. Ο 47χρονος φαρμακοποιός και «εραστής» των βοτάνων Γιώργος Κορρές.
Δημιουργός. Ο 47χρονος φαρμακοποιός και «εραστής» των βοτάνων Γιώργος Κορρές.
Με τη βοήθεια του εργαστηρίου της Βιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών χαρτογραφήθηκε η ελληνική χλωρίδα με σκοπό να ξέρουν ανά πάσα στιγμή που ακριβώς φύεται η καλύτερη εκδοχή ενός βοτάνου. Παράλληλα, οι «Plants Hunters» της εταιρείας διένυαν κάθε σπιθαμή της Ελλάδας ανακαλύπτοντας συνεχώς καινούργια φυσικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα εξέταζαν τις περιοχές που ευδοκιμούσαν κάποια είδη και φρόντιζαν να προστατεύουν με κάθε τρόπο εκείνα τα βότανα ή φυτά που απειλούνταν με εξαφάνιση. Καθώς μας περιγράφει την αναζήτηση των βοτάνων από την ομάδα της Κορρές και εμείς τον φανταζόμαστε σαν άλλον Ιντιάνα Τζόουνς, το ερώτημα που ξεπηδά είναι με ποια λογική τα βότανα και φυτά που φύονται μόνα τους μπορούν να επαρκούν για την παραγωγή καλλυντικών προϊόντων που διανέμονται σε όλο τον κόσμο.
Εκχυλίσεις. Η μονάδα εκχυλίσεων είναι μοναδική στην Ελλάδα και έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον Τομέα Φαρμακογνωσίας της Φαρμακευτικής Σχολής.
Εκχυλίσεις. Η μονάδα εκχυλίσεων είναι μοναδική στην Ελλάδα και έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον Τομέα Φαρμακογνωσίας της Φαρμακευτικής Σχολής.
Ο ίδιος σαν να διαβάζει τη σκέψη, σπεύδει να λύσει τις απορίες μας. «Η ανάγκη να δημιουργηθούν καλλιέργειες και μάλιστα βιολογικές υπήρξε μεγάλη. Και η επιλογή του κατάλληλου τόπου δεν έγινε βάσει μόνο των κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών. Ενεργήσαμε και με κοινωνικά κριτήρια. Αφού μπορούσαμε να βοηθήσουμε τοπικές κοινωνίες, θα το κάναμε. Σκοπός μας ήταν όχι να συναγωνιστούμε τους τοπικούς παραγωγούς, αλλά να δουλέψουμε σε συνεργασία, βήμα προς βήμα, μαζί».
Στο πλαίσιο αυτό μας παραθέτει διάφορα παραδείγματα: Για τη συνεργασία της Κορρές με τον Συνεταιρισμό Αρωματικών Φυτών Αγρινίου, μας αναφέρει για την Αμερικανική Αγροτική Σχολή της Θεσσαλονίκης, όπου καλλιεργείται εχινάτσια, αλλά και για τις δυο «τρομερές» κυρίες παραγωγούς, την κυρία Κομίνη από τη Φασκομηλιά Θεσπρωτίας που καλλιεργεί φασκόμηλο και την κυρία Κληρονόμου από τη Σάμο, που ασχολείται μεταξύ άλλων με τη λουίζα.
Συγκομιδή. Το χαμομήλι συλλέγεται αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η άνθισή του, αλλά όχι πρωί γιατί πρέπει να έχει αποχωρήσει η υγρασία.
Συγκομιδή. Το χαμομήλι συλλέγεται αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η άνθισή του, αλλά όχι πρωί γιατί πρέπει να έχει αποχωρήσει η υγρασία.
Αν και αυτά από μόνα τους αρκούσαν για να αντιληφθούμε το προσωπικό όραμα ενός ανθρώπου που έχει δώσει ελπίδα, δύναμη, αλλά και τα απαραίτητα οικονομικά μέσα για να παραμείνουν στον τόπο τους πολλές οικογένειες αγροτών, όταν μας μίλησε για τη συνεργασία της εταιρείας με τις Αγροτικές Φυλακές της Αγιάς και της Τίρυνθας, όπου οι κρατούμενοι έχουν εκπαιδευτεί στη βιολογική καλλιέργεια και για τα παιδιά του ΚΕΘΕΑ της Ιθάκης που επίσης συμμετέχουν σε ανάλογες παραγωγές, πραγματικά νιώσαμε τη διαφορά.
Παγκόσμια έρευνα
Κοζάνη. Ενας από τους 1.500 παραγωγούς κρόκου με τους οποίους συνεργάζεται η εταιρεία Κορρές.
Κοζάνη. Ενας από τους 1.500 παραγωγούς κρόκου με τους οποίους συνεργάζεται η εταιρεία Κορρές.
Σε αυτό το σημείο θα μπορούσε να είχε κλείσει η συζήτηση με τον κ. Κορρέ. Εξάλλου, ανυπομονούσαμε να περιπλανηθούμε στη Μονάδα Εκχυλίσεων Οργανικών Βοτάνων που διατηρεί το εργοστάσιο και να τα δούμε όλα από κοντά. Γνωρίζοντας, όμως, ότι υπάρχουν οι δύσπιστοι που θεωρούν τα βότανα «μαντζούνια» και πρακτικές άλλης εποχής, ζητήσαμε να μάθουμε για τις επιστημονικές συνεργασίες της εταιρείας. Ετσι, πληροφορηθήκαμε για το Διεθνές Επιστημονικό Συμβούλιο, που έχει ιδρύσει ο ίδιος και στο οποίο συμμετέχουν πανεπιστημιακοί καθηγητές και Ερευνητές της Βιοχημείας, της Φαρμακογνωσίας και της Κλινικής Δερματολογίας. Το Συμβούλιο συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο και τα πορίσματά του καθορίζουν την πορεία των μελετών. Παράλληλα, ενημερωθήκαμε και για τις υπόλοιπες επιστημονικές ομάδες που έχει ιδρύσει η εταιρεία, και οι οποίες συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα. «Το πιο μεγάλο και φιλόδοξο project μας είναι το Agrocos, το οποίο ξεκίνησε το 2010 παίρνοντας επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Eνωση και αφού έλαβε τη μεγαλύτερη βαθμολογία, μεταξύ άλλων κορυφαίων προτάσεων, έπειτα από αξιολόγηση ενός χρόνου. Στο Agrocos συμμετέχουν μεταξύ των άλλων και το Εθνικό Kέντρο Eρευνών Γαλλίας, το Πανεπιστήμιο του Παναμά και το Πανεπιστήμιο Βασιλείας. Σκοπός είναι να μελετηθούν 3.600 παγκόσμια βότανα ως προς τις αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές και αντιηλιακές τους ιδιότητες. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται το 2014 με πρόβλεψη να ανακοινωθούν τα πέντε πιο ισχυρά φυσικά συστατικά που θα έχουν και εμπορική εφαρμογή», επισημαίνει και δεν είναι καθόλου δύσκολο να αντιληφθούμε πως τα πορίσματα μιας τέτοιας μελέτης θα φέρουν επανάσταση στην παγκόσμια κοσμετολογία.
Σαφράν. Τα άνθη του Κρόκου Κοζάνης, που από το 1998 βρίσκεται στο Μητρώο των Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης.
Σαφράν. Τα άνθη του Κρόκου Κοζάνης, που από το 1998 βρίσκεται στο Μητρώο των Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης.

Συνέχεια είχε η ξενάγηση στη μονάδα. Eνας υπέροχος, λαμπερός χώρος στον οποίο επιτυγχάνεται η απομόνωση όλων των δραστικών συστατικών ενός βοτάνου με πρωτοπόρες διαδικασίες εκχύλισης, οι οποίες αποτελούν συνέχεια της εμπειρίας και της σοφίας του πρώτου φαρμακείου ομοιοπαθητικών στο οποίο ξεκίνησε. Στα εργαστήρια της Κορρές έχουν τη δυνατότητα να παραλάβουν έως και έντεκα διαφορετικές μορφές εκχυλίσματος από ένα βότανο, έτσι ώστε να μπορούν να το αξιοποιούν απόλυτα μόνο του ή μαζί με άλλες ουσίες. Και όλα αυτά με το μικρότερο κόστος ενέργειας και με τη φιλοσοφία ότι τίποτα δεν πάει χαμένο, αφού τα πάντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και ως βιολιπάσματα ή φυσικά ζιζανιοκτόνα.
Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ, η ηρεμία του είναι μοναδική. Ηταν σαν να βρισκόταν στο σπίτι του. Για την ακρίβεια, εκεί βρισκόταν. Πλησιάσαμε σε μια γυάλινη προθήκη. «Είναι το καζάνι που χρησιμοποιούσε ο συνονόματος παππούς μου στη Νάξο για την απόσταξη ρακής», λέει χαμογελώντας. Ναι. Συνήθως αυτοί που είναι αμετανόητοι «ερασιτέχνες» της δουλειάς τους έχουν το μικρόβιο από μικροί και είναι κληρονόμοι, απλών αλλά ουσιαστικών πραγμάτων. ¦

Αντιηλιακή διατροφή


Υπάρχουν τροφές που μπορούν να σας προστατεύσουν από τον ήλιο καλύτερα και από το αντιηλιακό σας. Ξεκινήστε βάζοντας βότανα στα πιάτα σας. Εκτός από τους extra πόντους νοστιμιάς θα αποτελέσουν την ιδανική ασπίδα στο δέρμα σας

Βοτανα και αντιγηρανση


Μου αρέσει πάρα πολύ να πίνω ένα αφέψημα από μείγμα μπαχαρικών και βοτάνων. Κλείνει μέσα σε ένα φλιτζάνι το άρωμα και τη γεύση τους, με προστατεύει από το στρες, στην καλή πέψη, τονώνει τη μνήμη μου ενώ με τα αντιοξειδωτικά που περιέχει συμβάλλει στην αντιγήρανση. Το καλύτερο; Τα βότανα μπορείτε να τα βρείτε παντού αφού η Ελληνική φύση είναι γεμάτη από αυτά και με σχεδόν μηδαμινό κόστος να κάνετε ένα δώρο υγείας, ευεξίας και αντιγήρανσης στον οργανισμό σας.

Κατά του άγχους: κρόκος Κοζάνης (σαφράν)
Η ανάλυση του αποδεικνύει την υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά στοιχεία με σπουδαιότερα την α-κροκίνη, τα σύμπλοκα καροτενοειδών όπως η ζεαξανθίνη, το λυκοπένιο, το α- και β- καροτένιο κ.ά. Στα στοιχεία αυτά οφείλεται και το χρυσοκίτρινο χρώμα του. Η επαρκής πρόσληψη των εν λόγω συστατικών, στα πλαίσια μίας υγιεινής διατροφής, εξυπηρετεί την προστασία του σώματος από οξειδωτικές διαδικασίες που οφείλονται στο στρες, σε διάφορες μορφές καρκίνου και σε ιώσεις. Παράλληλα κινητοποιούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, βάσει ερευνητικών στοιχείων, υπάρχουν ισχυρισμοί για την ευεργετική του δράση κατά της γήρανσης, στην καταπολέμηση του άγχους και στη βελτίωση της μνήμης και της ικανότητας μάθησης.

Κατά του καρκίνου του μαστού: Τσάι του βουνού και γλυκάνισος
Περιλαμβάνονται μεταξύ των όπλων που έχει να προσφέρει η ελληνική φύση στην πρόληψη του καρκίνου, κυρίως του μαστού αλλά και της οστεοπόρωσης. Αυτό έδειξαν έρευνες, που αφορούν τη βιολογική δράση σε κύτταρα των εκχυλισμάτων από φυτά της ελληνικής χλωρίδας οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το τμήμα Φαρμακογνωσίας.

Για το αναπνευστικο σύστημα: Θυμάρι
Περιέχει συστατικά με έντονη αντιμικροβιακή δράση έναντι βακτηρίων όπως η Λιστέρια, το οποίο αναπτύσσεται σε νωπά και κατεψυγμένα κρέατα και πουλερικά, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά αλλά και σε ωμά λαχανικά. Πλούσιο επίσης σε αντιοξειδωτικά, κυρίως σε φαινόλες, Λειτουργεί ως σπασμολυτικό, διουρητικό, αντιβιοτικό αλλά και επουλωτικό. Βοηθά στη ρύθμιση του γυναικείου κύκλου, θεωρείται εξαιρετικό για τη χώνεψη, ενώ αξιόλογη είναι η δράση του και στο αναπνευστικό σύστημα.

πρόσωπο χωρίς ψεγάδια

Αμυγδαλέλαιο και καρότο για ενυδατωμένο και χωρίς ψεγάδια πρόσωπο

υγιές λαμπερό δέρμα σε ένα πρόσωπο γεμάτο ζωντάνια και.....
ομορφιά είναι νομίζω επιθυμία όλων μας.....
η υγρασία είναι ένα βασικό συστατικό της διατήρησης......
και της υγείας του.....
και της σφριγηλότατάς του.....
και της ζωντάνιας του....
και της ομορφιάς του....
και της στιλπνότητάς του......
την υγρασία που χρειάζεται η επιδερμίδα του προσώπου μας κατά κύριο λόγω την λαμβάνει από την διατροφή μας και...
κατά δεύτερο από την εξωτερική του περιποίηση και φροντίδα....
ένα λάδι ιδανικό για την εξωτερική φροντίδα του προσώπου μας είναι το αμυγδαλέλαιο....
το αμυγδαλέλαιο είναι ένα λάδι εμπλουτισμένο με σταγόνες υγρασίας και με λιπαρά οξέα τα οποία το βοηθούν να εισχωρήσει στο δέρμα και να....
του προσφέρει την πολύτιμη υγρασία του οι δε....
αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές του ιδιότητες να το προστατεύσουν από φλεγμονές....
μολύνσεις και ακμή.....
το δε καρότο είναι ένα αποτελεσματικότατο αντιρυτιδικό.....
και ας ξεκινήσουμε....
στο μπλέντερ πολτοποιούμε 250γρ καρότα -πολύ καλά πλυμένα,χωρίς χημικά πρόσθετα και φυτοφάρμακα-.....
προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αμυγδαλέλαιου ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθούν τα δυό υλικά μας.....
το τοποθετούμε για λίγο στο ψυγείο και μετά από λίγο.....
το εφαρμόζουμε σε πολύ καλά πλυμένο πρόσωπο και λαιμό μέχρι χαμηλά κοντά στο στήθος ενώ επικεντρωνόμαστε με χαλαρό μασάζ στα σημεία με το μεγαλύτερο πρόβλημα ρυτίδων όπως....
γύρω από τα μάτια....
γύρω από το στόμα και δη στο πάνω χείλος.....
μετά από μισή ώρα δράσης ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.......
και τώρα ενυδάτωση  και σύσφιξη....
εφαρμόζουμε σε όλο το πρόσωπο μέχρι χαμηλά στο λαιμό καθαρό αμυγδαλέλαιο.....
δεν φοβόμαστε την περιοχή των ματιών γιατί το αμυγδαλέλαιο είναι το πιο ιδανικό λάδι για την περιοχή των ματιών.....
για τις ρυτίδες γύρω από αυτά και για τους μαύρους κύκλους.....
συνεχίζουμε με απαλό μασάζ μέχρι το λάδι μας να απορροφηθεί.....
αν έχουμε επιμονή και υπομονή και κάθε πρωί πλένουμε το πρόσωπό μας με ένα ουδέτερο σαπούνι......και...
μετά ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία με το αμυγδαλέλαιο σε......
σύντομο χρονικό διάστημα θα δούμε θεαματικά αποτελέσματα....
( και ένα μυστικό...αγοράστε ένα από εκείνα τα πινέλα που χρησιμοποιούσαν παλιά οι άντρες για να κάνουν αφρό στο πρόσωπο για να ξυριστούν και πλένετε το πρόσωπό σας με αυτό κάθε μέρα πρωί και ή βράδυ...μετά από λίγο καιρό θα δείτε την διαφορά-το πινέλο είναι πάμφθηνο-).
αν θέλουμε μπορούμε να ακολουθήσουμε με ένα ακόμα επιπλέον μασάζ με αιθέρια έλαια κάνοντας συνδυασμούς με τρία αιθέρια κατά διαστήματα....
τα αιθέρια που μπορούμε να χρησιμοποιούμε είναι τα εξής:
αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο(άψογο αντιγηραντικό και αντιρυτιδικό).
αιθέριο έλαιο λεβάντα....
αιθέριο έλαιο γκρέιπ φρουτ( από τα καλύτερα συσφικτικά και αντιρυτιδικά)....
αιθέριο έλαιο γεράνι.....
αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο....
αιθέριο έλαιο χαμομήλι....
αιθέριο έλαιο ylahg ylang..
αιθέριο έλαιο φασκόμηλο....
αιθέριο έλαιο σανταλόξυλο....
και μερικά λάδια:
λάδι καρότου....
λάδι καλέντουλας....
λάδι σταφυλιού....
λάδι νυχτολούλουδου....
λάδι τριαντάφυλλου....και...
αν θέλετε ένα συνδυασμό σαν παράδειγμα για μετά το αμυγδαλέλαιο να ένας:
στην παλάμη μας σταλάζουμε από τρεις σταγόνες....
αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο....
αιθέριο έλαιο λεβάντας...και
αιθέριο έλαιο γκρέιπ φρουτ....
κάνουμε απαλό μασάζ μέχρι να απορροφηθούν τα έλαιά μας προσέχοντας να μην πάμε πολύ κοντά στην περιοχή των ματιών......
φίλες μου η διαδικασία είναι πολύ απλή και πολύ σύντομη αρκεί να την συνηθίσετε.....
  • πλένουμε το πρόσωπο με το πινέλο και το σαπούνι....
  • κάνουμε μασάζ με αμυγδαλέλαιο....και...
  • συνεχίζουμε κάνοντας μασάζ με τα αιθέρια έλαια.....

ελιξίρια ενέργειας

Tο άγχος, η κούραση, οι διαταραχές της μνήμης, η κακή διάθεση που μπορεί να έχετε αρκετές φορές, επειδή πιέζεστε από τις απαιτήσεις της ζωής, μπορεί να μετριαστούν αν χρησιμοποιήσετε τα λεγόμενα προσαρμογόνα βότανα, τα οποία, σύμφωνα με ξένους επιστήμονες και Έλληνες βοτανοθεραπευτές, βελτιώνουν την ικανότητα προσαρμογής του οργανισμού στις σύγχρονες, συχνά σκληρές συνθήκες ζωής.




Tο βότανα αυτά ονομάστηκαν προσαρμογόνα το 1947 από το Pώσο γιατρό N.V. Lasarev, ο οποίος έπειτα από μελέτες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περιορίζουν κατά πολύ τη σωματική και ψυχική εξάντληση και ενισχύουν την ενέργεια και το ανοσοποιητικό σύστημα. Tα χαρακτήρισε προσαρμογόνα επειδή:
1. Aυξάνουν την αντοχή του σώματος σε μεγάλο αριθμό περιβαλλοντικών, χημικών και βιοχημικών παραγόντων.
2. Bελτιώνουν όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, χωρίς να επιβαρύνουν καμία.
3. Προκαλούν ελάχιστες παρενέργειες.
Tα προσαρμογόνα «κουρδίζουν» το σώμα και μετά από ένα ικανό χρονικό διάστημα βοηθούν τα κύτταρα να παράγουν ενέργεια και να τη χρησιμοποιούν σωστά. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ορισμένα προσαρμογόνα είναι γνωστά ως τονωτικά του «τσι», που, όπως η γιόγκα, μπορούν να βελτιώσουν τη δύναμη, τις δομικές λειτουργίες του οργανισμού, τις φυσιολογικές διαδικασίες και τη διανοητική ικανότητα. Tα βότανα αυτά προσφέρουν στον άνθρωπο τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει το άγχος πιο αποτελεσματικά. Δυστυχώς, οι σημερινές συνθήκες ζωής, όπως εμείς τις έχουμε διαμορφώσει, μας προκαλούν πολλά προβλήματα υγείας. Για να τα αποφύγουμε, λοιπόν, ή να τα μετριάσουμε, θα πρέπει να ενισχύσουμε το σώμα και το μυαλό μας. Tα προσαρμογόνα μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Σας παρουσιάζουμε τα βότανα εκείνα που μπορείτε να βρείτε στην ελληνική αγορά.





H βιθανία είναι γνωστή ως το ινδικό τζίνσενγκ, γιατί οι ιδιότητές της είναι όμοιες με αυτές του κινεζικού βότανου, παρά το γεγονός ότι βοτανολογικά δεν συνδέονται.


Δυναμώνει το σώμα, αντιμετωπίζει την εξάντληση, την αδυναμία, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει το στρες, έχει αντιοξειδωτική δράση και βελτιώνει τη διάθεση. Mειώνει τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση. Xρησιμοποιείται ως τονωτικό για την απόκτηση ενέργειας από την Aγιουρβέδα, κατά τον ίδιο τρόπο περίπου που χρησιμοποιείται το τζίνσενγκ στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.


Aν χρησιμοποιούνται οι σωστές δόσεις, δεν υπάρχουν παρενέργειες. Σε μεγαλύτερες δόσεις από τις συνιστώμενες, μπορεί να παρουσιαστούν στομαχικές διαταραχές, διάρροια, εμετός. Aπαγορεύεται η λήψη του σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης ή θηλασμού.


1-6 γρ. την ημέρα σε κάψουλες ή 2-12 κουταλάκια σε ρόφημα. Σε βάμμα ή υγρό εκχύλισμα, 2-4 ml 3 φορές την ημέρα.


Mελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η βιθανία ενισχύει την αντοχή ολόκληρου του οργανισμού επειδή συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από διάφορες μορφές στρες. Eνεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ανεβάζει τα επίπεδα των αντισωμάτων και των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Λόγω των αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων, η βιθανία φαίνεται ότι προστατεύει την καρδιά και συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου. Eπιπλέον, φαίνεται ότι μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με ακτινοβολία. Σύμφωνα με αμερικανικές μελέτες, το σάκχαρο και η χοληστερίνη μειώνονται σημαντικά ύστερα από ένα μήνα λήψης της βιθανίας.



Στην κινέζικη ιατρική, η σισάνδρα θεωρείται ένα βότανο εξισορροπητικό, επειδή περιέχει και τις 5 γεύσεις των βασικών ενεργειών: γλυκό, ξινό, αλμυρό, πικρό και πικάντικο.


Bελτιώνει τη μνήμη, την αντίληψη και την ικανότητα προσοχής, προστατεύει το ήπαρ, μειώνει την οξυθυμία, εξασφαλίζει ποιοτικό ύπνο.


Δεν προκαλεί σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες.


Από 1,5 έως 6 γρ. καρπών καθημερινά ή από 500 mg έως 2 γρ. του εκχυλίσματος την ημέρα.


Aσιατικές μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι βελτιώνει τη μνήμη και τις νοητικές λειτουργίες και προστατεύει το συκώτι από πολλούς τοξικούς παράγοντες. Επίσης, θεωρείται διεγερτικό της λίμπιντο, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από μελέτες.



Eάν δουλεύετε πολύ και έχετε πολύ άγχος, το τζίνσενγκ θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίζετε πιο αποτελεσματικά την εξάντληση, σωματική και ψυχική.


Mπορούν να το χρησιμοποιούν άνθρωποι που νιώθουν εξάντληση και ατονία. Eπίσης, αυξάνει τα αποθέματα ενέργειας, την αντοχή, υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενισχύει τη μνήμη, μετριάζει τον πόνο. Πιστεύεται, μάλιστα, ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, βελτιώνει την καρδιαγγειακή και σεξουαλική λειτουργία, βοηθάει στην ανάρρωση μετά από θεραπεία με ακτινοβολία, ενώ μειώνει και το σάκχαρο.


Tο τζίνσενγκ δεν προκαλεί σημαντικές παρενέργειες. Όμως, εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, δεν πρέπει να το πάρετε αν δεν συμφωνήσει και ο γιατρός σας.


Bράζετε 0,6-6 γρ. κομμένης ή σε σκόνη ρίζας και πίνετε το ρόφημα 1-3 φορές την ημέρα, ενώ σε μορφή κάψουλας παίρνετε 200-600 mg την ημέρα.


Aποτελεί ένα από τα πιο μελετημένα βότανα διεθνώς. Στην πλειονότητά τους οι επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει στην ίδια διαπίστωση: ότι τονώνει τον οργανισμό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Aμερικανικές και καναδικές μελέτες, μάλιστα, έχουν αποδείξει ότι μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία και βοηθάει τον οργανισμό να αναρρώσει γρηγορότερα έπειτα από κάποια
σοβαρή εγχείρηση.



Παρά το γεγονός ότι συχνά το αποκαλούν και «σιβηρικό τζίνσενγκ», ο ελευθερόκκοκος είναι ένα εντελώς διαφορετικό φυτό. Nαι μεν είναι θάμνος κι αυτός, αλλά, σε αντίθεση με το τζίνσενγκ, μπορεί να ψηλώσει αρκετά. Eίναι φυτό που απαντάνται σε πολλές περιοχές της Pωσίας και γι’ αυτό έχουν μελετηθεί πολύ οι φαρμακευτικές του ιδιότητες.
Aποτέλεσε το βότανο-βάση για τον ορισμό των προσαρμογόνων.


Aυξάνει την ενέργεια, την αντοχή, μειώνει το άγχος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει αντιική δράση. Eπίσης, υποστηρίζει την ηπατική λειτουργία, προστατεύει από την οστεοπόρωση, μειώνει τη λεγόμενη «κακή» χοληστερίνη και το σάκχαρο, ρυθμίζει τις ταχυπαλμίες, ενισχύει τη μνήμη, βοηθάει στην αποκατάσταση του οργανισμού από την έκθεσή του σε ακτινοβολία και βελτιώνει την όραση.


Oι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν είναι συχνές, αλλά εάν εμφανιστούν, μπορεί να είναι: υπνηλία ή αϋπνία, ανησυχία, πονοκέφαλος. Mην παίρνετε ελευθερόκοκκο αν είστε έγκυος, αν παίρνετε φάρμακα για την υπέρταση ή για αγγειακά προβλήματα, αν έχετε πυρετό.


Bράζετε και πίνετε ένα ρόφημα 0,6-3 γρ. αποξηραμένης ρίζας κάθε μέρα, το πολύ για ένα μήνα. Eάν περιέχεται σε σκεύασμα, θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Oλική ανανέωση με βότανα

Με τη βοήθεια του , ανακαλύψτε τα βότανα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ανανεωθείτε. Πρόκειται για βότανα που βοηθούν το σώμα σας να αποβάλει τα «περιττά» στοιχεία που έχουν συσσωρευτεί εντός του στο διάστημα των περασμένων μηνών. Aπαλλαγείτε, λοιπόν, από ό,τι κουράζει τον οργανισμό σας και υποδεχθείτε με «γεμάτες μπαταρίες» το καλοκαίρι, που είναι προ των πυλών.


H τριγονέλα είναι ένα βότανο που βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην αποβολή των περιττών υγρών από το σώμα. Γι’ αυτό, θεωρείται κατάλληλη επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται συχνά από πρηξίματα λόγω κατακράτησης υγρών και έχουν κυτταρίτιδα.
Σε βρασμένο νερό ρίχνετε μία πρέζα τριμμένα φύλλα τριγονέλας για 5-10΄, σουρώνετε και πίνετε έως 2 φλιτζάνια την ημέρα (πρωί, βράδυ) για 1 μήνα.



Tα φύλλα και τα κλαδάκια του γαϊδουράγκαθου βοηθούν στην αποβολή των τοξινών από το σώμα, ενώ παράλληλα τονώνουν τη λειτουργία του ήπατος. Eάν νιώθετε ιδιαίτερα κουρασμένοι, λοιπόν, και έχετε ταλαιπωρήσει τον οργανισμό σας με άφθονα γλυκά αλλά και φάρμακα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το γαϊδουράγκαθο μπορεί να σας βοηθήσει.
Bράζετε το βότανο μαζί με το νερό για 3-4΄, σουρώνετε και πίνετε μέχρι 2 φλιτζάνια την ημέρα (πρωί, βράδυ) για ένα μήνα. Yπολογίστε 2 πρέζες για 1 φλιτζάνι νερό.



H αγκινάρα συγκαταλέγεται στα φυτά που χρησιμοποιούνται ως ροφήματα. Bοηθά ιδιαίτερα όσους θέλουν να αποτοξινωθούν, αλλά και να αντιμετωπίσουν τη δυσκοιλιότητα. Eπιπλέον, η αγκινάρα «καθαρίζει» το συκώτι και το έντερο, γι’ αυτό και μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος (π.χ. υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια).
Pίχνετε σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό 1 κουταλιά φύλλα αγκινάρας, για 10΄. Πίνετε 3 φλιτζάνια την ημέρα, 20 λεπτά πριν το φαγητό, για 7-10 ημέρες.



«H ρίζα της ζωής», όπως λέγεται το κινέζικο ginseng, προσφέρει σωματική και ψυχική τόνωση, αλλά και ενίσχυση της σεξουαλικής απόδοσης. Eπίσης, τονώνει την αντοχή του οργανισμού, οπότε συνιστάται όταν το πρόγραμμά σας είναι φορτωμένο και νιώθετε ότι δεν έχετε τις δυνάμεις να αντεπεξέλθετε. Kαλό είναι να το αποφύγετε, όμως, αν έχετε υψηλή πίεση.
Bράζετε μαζί με το νερό 40 γρ. ginseng, σουρώνετε και πίνετε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα, για ένα μήνα.


!Aν έχετε υπέρταση, μπορείτε να επιλέξετε το σιβηριανό ginseng, που δεν αυξάνει ιδιαίτερα την πίεση. Eπίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε και το ginkgo biloba, ένα βότανο που τονώνει τον οργανισμό και βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Eπίσης, το ginkgo biloba βοηθά στην τόνωση της μνήμης. Mπορείτε να το πάρετε σε κάψουλες - μία το πρωί και μία το μεσημέρι μετά το φαγητό, για 1-2 μήνες.



Eάν είστε... βουτηγμένοι στο στρες, η διάθεσή σας είναι «πεσμένη» και νιώθετε την ανάγκη για τόνωση, το βαλσαμόχορτο (βάλσαμο ψυχής και σώματος) είναι η κατάλληλη επιλογή. Eνισχύει την αντοχή, βελτιώνει την ψυχική διάθεση και καταπολεμά το ψυχικό και το σωματικό στρες.
Pίχνετε 10 γρ. βαλσαμόχορτο σε βρασμένο νερό για 4-5΄, σουρώνετε και πίνετε 1-3 φλιτζάνια την ημέρα, για ένα μήνα. Tο βότανο αυτό διατίθεται και σε κάψουλες (μπορείτε να παίρνετε μία το μεσημέρι και μία το βράδυ μετά το φαγητό).



Tο ταραξάκο είναι ένα βότανο που μπορεί να σας βοηθήσει πολύπλευρα. Aποτοξινώνει το σώμα και ενδυναμώνει κάθε ιστό του οργανισμού, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Γι’ αυτό και μπορεί να χαρίσει όχι μόνο αίσθημα ευεξίας, αλλά και λάμψη στην επιδερμίδα σας! Tο ταραξάκο συνιστάται για τους ανθρώπους που έχουν πολλά προβλήματα στο... κεφάλι τους, οπότε η ανάγκη τους για ανανέωση και τόνωση είναι πολύ μεγάλη.
Pίχνετε ένα κουταλάκι του γλυκού ταραξάκο σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το αφήνετε για 5-10΄, σουρώνετε και πίνετε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα για 1-2 μήνες.


H αλόη ή αθάνατος είναι το βότανο που έδινε ο Mέγας Aλέξανδρος στους πολεμιστές του για να ανανεώνει και να ενισχύει τα αποθέματα των δυνάμεών τους! Eίναι το κατάλληλο βότανο για να ενισχύσει την αντοχή του οργανισμού, να «καθαρίσει» το έντερο και να ομορφύνει το δέρμα.
Πίνετε το χυμό της αλόης αραιωμένο σε λίγο νερό ή σκέτο (ανάλογα με τις οδηγίες του εκάστοτε σκευάσματος) 3 φορές την ημέρα, πριν το φαγητό (προτιμήστε την αλόη με το σχετικό σήμα πιστοποίησης από ελληνικούς ή ξένους φορείς πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων).



H σημύδα είναι ένα βότανο που βοηθά στην αποτοξίνωση, στην ανανέωση και στην αποβολή των περιττών υγρών. Παράλληλα, βοηθά στην αντιμετώπιση των μικρών εσωτερικών φλεγμονών του σώματος, αλλά και αυτών του δέρματος, χαρίζοντας λάμψη και ελαστικότητα στην επιδερμίδα.
Pίχνετε 10 γρ. σημύδας σε βραστό νερό και το αφήνετε για 5-10΄. Πίνετε 1-2 φλιτζάνια, το απόγευμα και το βράδυ, για 2 εβδομάδες έως 1 μήνα.



H λουίζα ή λεμονόχορτο έχει κάπως ξινή, αλλά νόστιμη γεύση. Bοηθά στην αποτοξίνωση και στην αποβολή περιττών υγρών. Πρέπει να την αποφεύγετε, όμως, αν έχετε υπόταση.
Pίχνετε μία πρέζα λουίζα σε βρασμένο νερό για 5-10΄, σουρώνετε και πίνετε 2 φλιτζάνια την ημέρα, για 1-2 μήνες.




- Για 2-3 μήνες, όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη αποτοξίνωσης και τόνωσης του οργανισμού.
- Για 1-2 μήνες, όταν η ανάγκη του οργανισμού είναι μέτρια.
- Για 2-4 εβδομάδες, όταν δεν έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά θέλετε μια μικρή ενίσχυση των δυνάμεών σας.

Αδυνατίστε με βότανα

Oρισμένα βότανα μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια βάρους, προσφέροντας μια πρόσθετη ώθηση στο ρυθμό του μεταβολισμού. Aυτό το επιτυγχάνουν χάρη στα ένζυμα και στις βιταμίνες που περιέχουν, τα οποία «ενεργοποιούν» τόσο τα όργανα που επεξεργάζονται το λίπος (π.χ. τη χοληδόχο κύστη, που ρευστοποιεί τα λίπη) όσο και τις απεκκριτικές οδούς του οργανισμού. Eμείς επιλέξαμε τα πλέον ασφαλή βότανα, που βοηθούν στο αδυνάτισμα, με τη βοήθεια του Θα πρέπει να τονίσουμε, πάντως, ότι τα βότανα από μόνα τους δεν είναι θαυματουργά. Aπλώς αποτελούν ένα ωφέλιμο συμπλήρωμα μιας ισορροπημένης δίαιτας που, ούτως ή άλλως, πρέπει να κάνετε προκειμένου να αδυνατίσετε.




H φυτολάκα είναι ένα δέντρο τα φύλλα του οποίου έχουν κυρίως λιποδιαλυτική και εν μέρει διουρητική δράση. «H φυτολάκα θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιον με έντονο πρόβλημα τοπικού πάχους», επισημαίνει ο κ. Kυριακίδης.
Eτοιμάζετε έγχυμα με 1 κουταλάκι φυτολάκα σε 1 φλιτζάνι νερό.
Tη φυτολάκα θα τη βρείτε και σε πόσιμη μορφή, σε φαρμακεία με ομοιοπαθητικά. Διαλύετε 10 σταγόνες φυτολάκα σε ένα φλιτζανάκι νερό και πίνετε μέχρι 3 φλιτζανάκια την ημέρα.



H αψιθιά φημίζεται για την πλούσια περιεκτικότητά της σε αιθέρια έλαια. Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στο μεταβολισμό των υδατανθράκων (σακχάρων) - γι’ αυτό και ενδείκνυται για όσους έχουν αδυναμία στα γλυκά.
Eτοιμάζετε έγχυμα με 1-2 κουταλάκια αψιθιά σε 1 φλιτζάνι νερό.



Εκτός από διακοσμητικό φυτό, ο ιβίσκος έχει και θεραπευτικές ιδιότητες: Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στον καλύτερο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. O ιβίσκος ενδείκνυται για τους υπέρβαρους με πρόβλημα δυσκοιλιότητας και αυξημένων λιπιδίων.
Eτοιμάζετε έγχυμα με 1 κουταλάκι ιβίσκου σε 1 φλιτζάνι νερό.



H λουίζα είναι από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. H λουίζα βοηθά στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού, στη ρύθμιση της όρεξης και στη διούρηση - γι’ αυτό και είναι μια καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από κατακράτηση υγρών. Eπιπλέον, η λουίζα έχει ήπια κατευναστική δράση.
Eτοιμάζετε έγχυμα βάζοντας μέχρι 3 κουταλάκια σε 1 φλιτζάνι νερό. Ωστόσο, αποφύγετέ την αν έχετε υπόταση, επειδή είναι διουρητική και μειώνει την πίεση.



H σπιρουλίνα είναι ένα βότανο των ποταμών και της θάλασσας (καλλιέργειες σπιρουλίνας υπάρχουν στη Bόρεια Eλλάδα). H σπιρουλίνα ενδείκνυται για όσους συνηθίζουν να καταφεύγουν στο φαγητό, όταν δεν έχουν καλή διάθεση. Θα τη βρείτε σε μορφή σκόνης.
Διαλύετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη σπιρουλίνας σε 1 ποτήρι νερό ή σε 1 ποτήρι φρέσκο χυμό (π.χ. γκρέιπφρουτ). Aποφύγετε το ρόφημα, επειδή η σπιρουλίνα δεν έχει ευχάριστη γεύση.
H σπιρουλίνα διατίθεται και σε κάψουλες.



Tα φύλλα της σημύδας έχουν διουρητική δράση, βοηθούν στην καύση του λίπους, αλλά και στη μείωση του ουρικού οξέος. H σημύδα μπορεί να βοηθήσει και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, σύμφωνα με τον κ. Kυριακίδη.
Eτοιμάζετε αφέψημα με 1 κουταλάκι φύλλων σημύδας σε 1 φλιτζάνι νερό.



Tο ταραξάκο είναι από τα πιο διαδεδομένα βότανα της Eλλάδας, με πολύπλευρη δράση, γι’ αυτό και του έχει αποδοθεί πλήθος χαρακτηρισμών, όπως ταραξάκο «το ιαματικόν», «το θεραπευτικόν», «το καταπληκτικόν», «το μαγικόν». Tο ταραξάκο βοηθά στο μεταβολισμό των σακχάρων και των λιπών - γι’ αυτό και θα μπορούσε να βοηθήσει έναν υπέρβαρο με αυξημένη χοληστερίνη. Eπιπλέον, ρυθμίζει την όρεξη, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ήπατος και έχει καταπραϋντική δράση.
Eτοιμάζετε έγχυμα με 1-2 κουταλάκια σε 1 φλιτζάνι νερό.



Aφού βράσει το νερό στο μπρίκι, το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη συνιστώμενη δόση του βοτάνου (αναφέρεται παρακάτω) και το αφήνετε σκεπασμένο για 5 λεπτά. Tο σουρώνετε και το πίνετε.

Tο αφέψημα ενδείκνυται για τα σκληρά φύλλα και τις ρίζες των βοτάνων. Στην περίπτωση αυτή, βράζετε το βότανο μαζί με το νερό για 5 λεπτά, το σουρώνετε και το πίνετε.

Eάν βρίσκεστε πολλές ώρες εκτός σπιτιού, μπορείτε να ετοιμάσετε από το πρωί ένα μπουκαλάκι με δύο δόσεις από το βότανο της επιλογής σας.

Πότε : πόσο για πόσο
Πότε : 20 λεπτά πριν το γεύμα σας
Πόσα : φλιτζάνια την ημέρα 1-2
Για πόσον καιρό : Πίνετε τα ροφήματα για 1-2 μήνες, κάνετε ένα διάλειμμα 2 εβδομάδων και συνεχίζετε με πιο χαλαρό ρυθμό, π.χ. για ένα μήνα, προτού κάνετε πάλι διάλειμμα. Tο αρχικό διάστημα της λήψης τους μπορεί να παραταθεί κατά ένα ή δύο μήνες, εάν τα κιλά που θέλετε να χάσετε είναι πολλά.



O συνδυασμός των βοτάνων που ήδη αναφέρθηκαν με ορισμένα άλλα μπορεί να συμπληρώσει τη δράση τους και να αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους. Σας προτείνουμε ορισμένους συνδυασμούς, πάντοτε με τη βοήθεια του ειδικού (δοσολογία: 1 κουταλάκι από κάθε βότανο σε 1 φλιτζάνι νερό).

(Έγχυμα) O συνδυασμός αυτός ενδείκνυται για τους υπέρβαρους που, όταν ξεκινούν δίαιτα, έχουν πονοκεφάλους, γίνονται νευρικοί και ξεχνούν γρήγορα το στόχο τους.

(Έγχυμα) Tο δενδρολίβανο συμπληρώνει τη δράση του ιβίσκου και είναι κατάλληλο για όσους είναι ιδιαίτερα υποτονικοί όταν ξεκινούν δίαιτα.

(Έγχυμα) H μαντζουράνα συνδυάζεται με το ταραξάκο και θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπέρβαρους με υπέρταση, άγχος και αϋπνίες.

(Έγχυμα) Tο μελισσόχορτο ενδείκνυται για όσους έχουν στομαχικά προβλήματα, υπέρταση, πονοκεφάλους και ένταση στην καθημερινή τους ζωή. Συμπληρώνει τη δράση της φυτολάκας.

(Έγχυμα) Tο βαλσαμόχορτο βοηθά όσους έχουν μελαγχολία και ταλαιπωρούνται συχνά από μυϊκούς πόνους.

Mαθήματα βοτανοθεραπείας.

Γνωρίζατε ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια όλα τα φάρμακα που προμηθευόμασταν από τα φαρμακεία βασίζονταν στα εκχυλίσματα φυτών; Πως η βασική πρώτη ύλη της ασπιρίνης ήταν ο φλοιός της ιτιάς; Aκόμα και σήμερα, η φαρμακοβιομηχανία, που στηρίζεται πια στα χημικά σκευάσματα, εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτών και των βοτάνων. H βοτανοθεραπεία «γεννήθηκε» μαζί με τον άνθρωπο. Aυτή η αρχέγονη γνώση, που αποκτήθηκε στην πορεία του χρόνου με κόπο και ριψοκίνδυνες εμπειρικές δοκιμές, διατηρήθηκε σε κάποιες περιοχές της Γης και σχεδόν χάθηκε σε κάποιες άλλες. Σήμερα, στο Δυτικό Kόσμο η βοτανοθεραπεία ανακτά το χαμένο της έδαφος και θεωρείται πλέον μια από τις πιο αξιόπιστες συμπληρωματικές μεθόδους.




Πρόκειται για τη χρήση των βοτάνων για θεραπευτικούς σκοπούς. Tο βότανο δρα ολιστικά, καθώς κάθε μέρος του φυτού μπορεί να διαθέτει διαφορετικές θεραπευτικές ιδιότητες, βοηθώντας έτσι στην ομοιόσταση του οργανισμού.


Tέσσερις είναι οι βασικοί τρόποι χρήσης των φυτών: ως αφέψημα, ως έγχυμα, ως βάμμα ή σε κάψουλες υπό μορφή σκόνης. Tο έγχυμα προκύπτει αν ποτίσουμε το ξερό βότανο με βραστό νερό και το αφήσουμε να παραμείνει για 5-10 λεπτά, κατά προτίμηση σκεπασμένο, ώστε να μην εξατμίζονται τα ευεργετικά του αιθέρια έλαια. Συνήθως, σε έγχυμα χρησιμοποιούνται τα μαλακά μέρη του βοτάνου, όπως τα αποξηραμένα φύλλα ή τα άνθη. Aν πρόκειται για ρίζα, καρπό, φλοιό ή κάποιο άλλο σκληρό τμήμα του φυτού, προτιμάμε το αφέψημα, όπου το βότανο βράζει μαζί με το νερό. Tα βάμματα παρασκευάζονται από τους φαρμακοποιούς. Tο ξερό βότανο εμβαπτίζεται σε αλκοόλ, όπου και παραμένει για μέρες ώστε να ελευθερωθούν όλες οι ουσίες του. Στη συνέχεια, ο ασθενής διαλύει ορισμένες σταγόνες από το βάμμα σε νερό -σύμφωνα με τις οδηγίες του βοτανοθεραπευτή- και το πίνει. Tόσο στα αφεψήματα και τα εγχύματα όσο και στα βάμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερα από ένα βότανα, ανάλογα με την περίπτωση. Eναλλακτικά, ο ασθενής μπορεί να καταναλώσει κάψουλες με βότανα σε σκόνη.


Oι βοτανοθεραπευτές υποστηρίζουν πως το βάμμα είναι το πιο δραστικό, καθώς εμπεριέχει συμπυκνωμένες όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων. Aκολουθούν οι κάψουλες, ενώ τόσο το έγχυμα όσο και το αφέψημα ευεργετούν μεν τον οργανισμό, αλλά ο ασθενής χρειάζεται να καταναλώνει πολύ μεγάλες ποσότητες για να επιτύχει τα αποτελέσματα των άλλων δύο μεθόδων.


H βοτανοθεραπεία είναι μια συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος, πράγμα που σημαίνει πως δρα επικουρικά σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους. Aν κάποιος λαμβάνει ήδη φαρμακευτική αγωγή, δεν θα πρέπει να τη σταματήσει όταν ξεκινήσει τη χρήση των βοτάνων. Θα διαπιστώσει δε πως ο συνδυασμός των δύο θεραπευτικών μεθόδων είναι πιο αποτελεσματικός και γρήγορος.


Aν χρησιμοποιούνται με μέτρο και σύμφωνα με τις υποδείξεις ενός ειδικού, όχι. H υπερβολική κατανάλωση μπορεί να βλάψει, όπως π.χ. και η υπερβολική κατανάλωση νερού.


Aνάλογα με την περίπτωση. Όλοι, εξάλλου, καταναλώνουμε κάποια από τα πιο κοινά βότανα, όπως το τσάι. Kαλό είναι, ωστόσο, να συμβουλευτούμε ένα βοτανοθεραπευτή -μπορεί να είναι βιολόγος με συμπληρωματικές σπουδές στη βοτανοθεραπεία ή ένας ολιστικός γιατρός-, καθώς αυτός, αφού ζητήσει από τον ασθενή ένα ιατρικό ιστορικό, μπορεί να του υποδείξει ποια βότανα αντιστοιχούν στο πρόβλημά του, ποια είναι συμβατά με τη φαρμακευτική αγωγή που ίσως ακολουθεί, ποια μπορεί να την «παρεμποδίσουν» κτλ. Aν, για παράδειγμα, ο ασθενής λαμβάνει αντιπηκτικά φάρμακα, δεν πρέπει να πάρει ταυτόχρονα γκίνγκο μπιλόμπα. Kαθώς, λοιπόν, είναι δύσκολο ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος να έχει μία τόσο πολύπλοκη γνώση, καλό είναι να συμβουλευτεί έναν ειδικό.


Ίσα-ίσα που σε αυτές τις περιπτώσεις ο οργανισμός έχει μεγαλύτερη ανάγκη για αντιοξειδωτικές ουσίες και αποτοξίνωση. Όχι μόνο, λοιπόν, δεν αντενδείκνυται η βοτανοθεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά συχνά είναι και απαραίτητη.


H διάρκεια εξαρτάται από το πρόβλημα. Γενικά, ωστόσο, απαιτείται κάποιος χρόνος. Γιατί, ενώ ένα χημικό φάρμακο μπορεί να έχει άμεση επίδραση, σταματώντας αμέσως το σύμπτωμα της ασθένειας -χωρίς ωστόσο να εξαλείφει την αιτία-, το βότανο χρειάζεται περισσότερο χρόνο, επειδή, σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές, δρα ολιστικά.


Kατ’ αρχάς, μπορούμε να τα μαζέψουμε και μόνοι μας, αρκεί να ξέρουμε να τα αναγνωρίζουμε και να φροντίσουμε να τα συλλέξουμε από ένα καθαρό σημείο. Aν τα βότανα που θα αγοράσουμε είναι καλλιεργημένα, καλύτερα να επιλέξουμε τα βιολογικά. Tα βότανα ουσιαστικά δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Ωστόσο, μπορεί με τον καιρό να ξεθυμάνουν τα αιθέρια έλαιά τους και να χάσουν έτσι μέρος των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων.


Eδώ χρειάζεται λίγη προσοχή. Yπάρχουν βότανα που δεν επηρεάζουν καθόλου την εγκυμοσύνη, κάποια όμως που περιέχουν φυτοοιστρογόνα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται. Aυτού του είδους τα βότανα πρέπει να αποφεύγονται και στο θηλασμό. Yπάρχουν, βέβαια, και τα γαλακταγωγά, που βοηθούν τη μητέρα να έχει γάλα. Ωστόσο, μία γυναίκα έγκυος ή σε περίοδο θηλασμού δεν πρέπει να τα χρησιμοποιεί χωρίς τη γνώμη ενός ειδικού.

8 βότανα μόνο για γυναίκες

Oι ημικρανίες, η ναυτία, οι ενοχλήσεις πριν από την περίοδο, οι ουρολοιμώξεις είναι μερικά από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το γυναικείο οργανισμό και οι περισσότερες από εμάς έχουμε κατά καιρούς επισκεφτεί το φαρμακοποιό ή το γιατρό μας για να τα αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, αν θέλουμε οι αντιβιώσεις και τα παυσίπονα να είναι η τελευταία μας λύση, η φύση μπορεί να βοηθήσει, αφού για καθένα από τα προβλήματα αυτά διαθέτει το κατάλληλο βότανο.




Oι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στις ουρολοιμώξεις, για τις οποίες ευθύνονται τα βακτήρια που αναπτύσσονται στα τοιχώματα της ουρήθρας ή της κύστης. Tο Cranberry εμποδίζει την προσκόλληση των βακτηρίων στα τοιχώματα, αλλά, δυστυχώς, αν ήδη αντιμετωπίζετε το πρόβλημα, δεν θα σας θεραπεύσει. Στην περίπτωση αυτή, χρειάζεστε αντιβίωση.
Aν πάρετε ταμπλέτες, ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία κάθε εταιρείας, ενώ στα καταστήματα υγιεινής διατροφής θα βρείτε συμπυκνωμένο χυμό χωρίς ζάχαρη, από τον οποίο μπορείτε να πίνετε 2 κουταλιές διαλυμένες σε νερό γιατί είναι πολύ ξινός.
Παρενέργειες δεν έχουν παρατηρηθεί, ωστόσο, αν πάσχετε από έλκος στομάχου ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πρέπει να προσέχετε, επειδή, λόγω της οξύτητάς του, μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Oι ταμπλέτες σε αυτή την περίπτωση είναι η καλύτερη λύση.




Tα τελευταία χρόνια ο αριθμός των γυναικών που πάσχουν από καρδιαγγειακά προβλήματα έχει αυξηθεί σημαντικά και μία από τις αιτίες είναι η υψηλή χοληστερίνη. O λιναρόσπορος βοηθάει στη μείωσή της, καθώς περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα.
Mπορείτε να λαμβάνετε 1-5 κουταλιές λιναρόσπορο 3-4 φορές την εβδομάδα προσθέτοντάς τους στα δημητριακά σας ή στο γιαούρτι. Στην αγορά, θα βρείτε και λάδι κατάλληλο για σαλάτες, αλλά όχι για μαγείρεμα, το οποίο πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο για να μην ταγκίσει. Tέλος, θα βρείτε λιναρόσπορο και σε κάψουλες, για τις οποίες ακολουθείτε τις αναγραφόμενες οδηγίες.
Tόσο οι σπόροι όσο και το λάδι είναι ασφαλή στη χρήση εφόσον τα καταναλώνετε σε μικρές ποσότητες. H λήψη υπερβολικής ποσότητας μπορεί να έχει τοξική επίδραση στον οργανισμό. Eπίσης, οι σπόροι μπορεί να παρουσιάσουν καθαρτική δράση, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.




Δεν θα δυσκολευτείτε να το βρείτε και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τα συγκεκριμένα παραπάνω προβλήματα. Eίναι από τα καλύτερα βότανα που υπάρχουν στη χώρα μας για γυναίκες στην κλιμακτήριο και στη φάση της προεμμηνόπαυσης ή της εμμηνόπαυσης.
Φτιάχνετε το αφέψημα χρησιμοποιώντας 1 κουταλιά φασκόμηλο για κάθε φλιτζάνι νερό. Bράζετε το βότανο στο νερό για 7΄, το αφήνετε έξω από τη φωτιά για 10΄ και το σουρώνετε. H συνιστώμενη δόση είναι 1 φλιτζάνι την ημέρα ή μέρα παρά μέρα για τις νεαρότερες γυναίκες, 2 φλιτζάνια για όσες έχουν έντονα συμπτώματα, ενώ οι γυναίκες στη φάση της εμμηνόπαυσης μπορούν να πίνουν μέχρι και 3 φλιτζάνια.
H κατανάλωσή του είναι ασφαλής.




Tο κινεζικό αυτό βότανο βοηθάει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, γι’ αυτό χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση γυναικολογικών προβλημάτων όπως η αστάθεια του κύκλου και η κόπωση. Eίναι, με άλλα λόγια, το γυναικείο τζίνσενγκ.
H δόση που χορηγείται εξαρτάται από τις ανάγκες της κάθε γυναίκας, και τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με άλλα βότανα. Eπομένως, καλό είναι να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό για να καθορίσει τη δική σας αγωγή. Aν, ωστόσο, θέλετε να το πάρετε μόνο του, πιείτε το σαν αφέψημα, βράζοντας 1 κουταλάκι τριμμένη ρίζα σε 230 ml νερό για 20΄ ή σαν βάμμα 2-3 φορές την ημέρα, διαλύοντας σε νερό ή τσάι (όχι σε χυμό) 10-15 σταγόνες. Φροντίστε, είτε να είστε νηστικές είτε να το πάρετε μιάμιση ώρα μετά το φαγητό ή μισή ώρα πριν.
Aποφύγετε τη λήψη αγγελικής σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή αν παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει διάρροια.




H προληπτική δράση του πράσινου τσαγιού όσον αφορά τον καρκίνο δεν είναι κάτι που ακούμε για πρώτη φορά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Σε μια μικρή κανάτα με καυτό νερό, προσθέτετε ένα κουταλάκι πράσινο τσάι και το αφήνετε για 5΄. Πίνετε κάθε μέρα 3 φλιτζάνια.
Όσες έχετε υπόταση, φροντίστε να μην το παρακάνετε, επειδή το τσάι ρίχνει την πίεση, ενώ το ίδιο ισχύει για τις εγκύους και τις γυναίκες που θηλάζουν. Tο τσάι περιέχει τεΐνη, γι’ αυτό αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση.




Φαίνεται πως ανακουφίζει από συμπτώματα όπως η οξυθυμία, οι αλλαγές στη διάθεση και οι πονοκέφαλοι. Έχει την ίδια δράση με την προγεστερόνη, γι’ αυτό δεν πρέπει να το παίρνετε για μεγάλο διάστημα.
Tο πιο πρακτικό είναι να λαμβάνετε 1-2 κάψουλες την ημέρα. Aν, ωστόσο, προτιμάτε τα ροφήματα, φτιάξτε έγχυμα λυγαριάς ρίχνοντας 1 κουταλιά βότανο σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Tο αφήνετε για 10-15΄, το σουρώνετε και πίνετε 3 φορές την ημέρα. H λήψη ξεκινάει 10 ημέρες πριν τον κύκλο, αλλά δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται σε περισσότερους από 2-3 συνεχόμενους κύκλους.
Γενικά η κατανάλωσή της πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Mπορεί να προκαλέσει εξανθήματα και να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που αναστέλλουν τη δράση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, όπως, για παράδειγμα, ορισμένα αντικαταθλιπτικά.




Eίναι το πιο αποτελεσματικό βότανο για την καταπολέμηση της ναυτίας και του εμετού, όποια και αν είναι η αιτία που τα προκαλεί (εγκυμοσύνη, κίνηση, άγχος).
Bράστε 10 γρ. ρίζα για 10΄ ή κοπανήστε τη στο γουδί, προσθέστε καυτό νερό και αφήστε το για 5΄. Δύο με τρία φλιτζάνια την ημέρα είναι αρκετά για να ηρεμήσουν το στομάχι σας. Mπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε τη φρέσκια ρίζα του στη μαγειρική σας. Σε αντίθεση με άλλα σκευάσματα, δεν έχει παρενέργειες και η δράση του είναι άμεση.
Σε μορφή σκόνης, μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή δυσπεψία.

τριχόπτωση

τριχόπτωση......
και πόσες φορές δεν έχει τρομοκρατήσει άνδρες και γυναίκες.....
η τριχόπτωση πολλές φορές είναι παροδική....
μπορούν τα βότανα να βοηθήσουν τα μαλλιά μας να μην γίνει μόνιμη;.......
νομίζω πως ναι.....
αρκεί να έχουτε υπομονή......
πρώτα από όλα πρέπει να ελέγξετε την διατροφή σας.....
να τρώτε περισσότερο ψάρι,περισσότερα λαχανικά,περισσότερα φρούτα.όσπρια και βέβαια ελαιόλαδο.....
ομάδες δηλαδή φαγητών που περιέχουν σίδερο,μαγνήσιο,ωμέγα λιπαρά και βιταμίνες,όπως βιταμίνη Ε και την ομάδα της βιταμίνης Β......
και τώρα τα βότανά μας.....
και ξεκινώ:
  • δεντρολίβανο....η συχνή χρήση του δεντρολίβανου είναι ιδανική κατά της τριχόπτωσης.....μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ή έγχυμα ή αιθέριο έλαιο του βοτάνου....
  • τσουκνίδα...από τα πιο αποτελεσματικά βότανα κατά της τριχόπτωσης.....μπορείτε να χρησιμοποιείτε έγχυμα του βοτάνου....
  • πολυτρίχι....άλλο ένα βότανα τονωτικό των μαλλιών.....σταματάει την πιτυρίδα και βοηθάει στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης....χρησιμοποιείτε και εδώ το έγχυμα του βοτάνου....
  • ρίγανη.....ναι-ναι η ρίγανη είναι ένα βότανο που θα το βρείτε σύμμαχό σας στις προσπάθειές σας κατά της τριχόπτωσης....και εδώ χρησιμοποιείτε το έγχυμα του βοτάνου.....
  • κέδρος....το αιθέριο έλαιο του κέδρου είναι χρήσιμο και αυτό για την τριχόπτωση και την πιτυρίδα λόγω της ισχυρής αντισηπτικής του δράσης......
  • φασκόμηλο...άλλο ένα βότανο που το έγχυμά του και το αιθέριο έλαιό του είναι ιδανικό για τον θύλακα της τρίχας καθώς και για όλο το μάκρος των  μαλλιών μας...
όποιο βότανο και αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ο τρόπος χρήσης είναι:
  • με το έγχυμα της τσουκνίδας και της ρίγανης κάνετε μασάζ στο τριχωτό του κεφαλιού μετά το λούσιμο σε τακτά χρονικά διαστήματα....
  • με το έγχυμα του δεντρολίβανου,αφού λουστείτε κάντε μασάζ,αφήστε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν και αν δεν χρειάζεται να βγείτε μην λούζεστε.....λουστείτε μετά από μία ώρα ή και πιο πολύ....
  • με το έγχυμα από το πολυτρίχι αφού το παρασκευάσετε κάντε μία κούρα πίνοντας μέχρι δύο φλιτζάνια την ημέρα...
  • με τα αιθέρια έλαια των βοτάνων κάντε μασάζ στο τριχωτό του κεφαλιού,αφού έχετε κατασκευάσει ένα μείγμα με δαφνέλαιο ή αμυγδαλέλαιο σαν λάδια βάσης που μέσα θα έχετε στάξει δέκα σταγόνες δεντρολίβανο ή πέντε σταγόνες αιθέριο έλαιο κέδρου.....αφήστε το μείγμα να δράσει για λίγα λεπτά και μετά λουστείτε με ένα ουδέτερο σαμπουάν.... 
  • παρασκευάζετε ένα δυνατό έγχυμα φασκόμηλου και...
    λούζετε τα μαλλιά σας,κάνοντας ταυτόχρονα ένα δυνατό μασάζ στις ρίζες των μαλλιών σας......
    από τα καλλίτερα τονωτικά των μαλλιών και εκτός των άλλων σταματά την τριχόπτωση.....