Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Βότανα για ψωρίαση


Βότανο Εχινάκεια (εχινάκια) για ψωρίαση

Η εχεινάκεια πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη «εχινός», εξαιτίας των αγκαθιών που έχει στα άνθη του, ωστόσο πρόκειται για φυτό των Iνδιάνων! Υπάρχουν εννέα ποικιλίες του φυτού. Η ομορφιά αυτού του φυτού με τα μωβ άνθη είναι ευθέως ανάλογη με τις εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες του. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση των δραστικών ουσιών του βοτάνου βρίσκεται στις μαύρες ρίζες του φυτού και αυτές χρησιμοποιούμε κατά κύριο λόγο. Στις μέρες μας είναι ένα από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα, καθώς οι θεραπευτικές του ιδιότητες συνδέονται με την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Οι οπαδοί της εχινάκειας αυξάνονται συνεχώς, επειδή πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.
Το φυτό Εχινάκεια (εχινάκια) στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με ψωρίαση
Πληροφορίες για  το φυτό Εχινάκεια (εχινάκια)  


Βότανο Ίνουλα (ελένιο) για ψωρίαση

Ενα απο τα σημαντικά βότανα για τους θεραπευτές της Αρχαίας Ελλάδος με πολλές και διαφορετικές χρήσεις. Παλιά τη θεωρούσαν ειδικό για τη φυματίωση. Σήμερα οι αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιακές , θερμαντικές και αποχρεμπτικές του ιδιότητες το καθιστούν κατάλληλο για τα αναπνευστικά νοσήματα, όπως άσθμα, βρογχίτιδα, πνευμονικές λοιμώξεις. Η ρίζα του φυτού είναι εξάλλου κατά της άτονης δυσπεψίας και των πόνων του στομαχιού ενώ είναι και εμμηναγωγική .Εξωτερικά χρησιμοποιείται για την ψωρίαση, τον έρπη, τη φαγούρα, τις αιμορροΐδες και άλλες δερματικές παθήσεις
Το φυτό Ίνουλα (ελένιο) στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με ψωρίαση

Διατροφή, βότανα & ψωρίαση

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 9:33:11 μ.μ. EEST



Η ψωρίαση είναι μια πάθηση του δέρματος κατά την οποία οι ασθενείς έχουν ως κύριο πρόβλημα τη χειροτέρευση της ποιότητας ζωής τους. Δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η σωστή διατροφή μπορεί να θεραπεύσει τη ψωρίαση.

Μερικές βασικές συμβουλές όμως είναι δυνατόν να βελτιώσουν την κλινική εικόνα αν και εφόσον ακολουθηθούν. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά θα σας προσφέρει τις βιταμίνες που χρειάζεστε και αν παράλληλα αποφεύγετε το αλκοόλ και τα κορεσμένα λίπη θα σας προσφέρει ένα αίμα με λιγότερες τοξίνες με αποτέλεσμα την μείωση τον εξάρσεων του προβλήματος. Η σωματική άσκηση είναι επίσης σημαντική διότι μας βοηθά να καταπολεμήσομε το άγχος το οποίο ευθύνεται επίσης για τις κατά καιρούς εξάρσεις.

Υπάρχουν αρκετά βότανα που συστήνονται κατά παράδοση για την ψωρίαση. Τα περισσότερα είναι εξομαλυντικά, όπως ρίζα άρκτιου, γάλιο, ταραξάκο, γεντιανή, χελιδόνιο, καλέντουλα, αχιλλέα, γλυκόριζα, κόκκινο τριφύλι, θούγια κ.α. και φέρνουν αποτέλεσμα αν χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλα βότανα και γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας.
Το φως του ήλιου και το θαλασσινό νερό συχνά καθαρίζουν την ψωρίαση αλλά η θεραπεία αυτή, μπορεί να μην είναι μόνιμη. Στον τόπο μας όμως είναι αρκετά εύκολο να την κάνουμε και αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουμε. Τα εξωτερικά ιάματα σε μορφή αλοιφών που χρησιμοποιούνται και μπορούν να παρασκευαστούν από βότανα όπως σύμφυτο, στελλαρία ή αλθαία, βοηθούν στο να καταπολεμηθεί ο ερεθισμός και στην απομάκρυνση των απολεπίσεων αλλά δεν προσφέρουν μόνιμη ανακούφιση.
Ένα μίγμα έντεκα βοτάνων που μπορεί να μας βοηθήσει, περιέχει γεντιανή (2 μέρη), φλοιός ιτιάς (2 μέρη), φλοιός καρυδιών (1 μέρος), ρεμάνια (2 μέρη), αγγελική (2 μέρη), γλυκόριζα (2 μέρη), χελιδόνιο (1 μέρος), τσουκνίδα (1 μέρος), βερονίκη (1 μέρος), καλέντουλα (1 μέρος), αχιλλέα (1 μέρος).
Το μίγμα το παρασκευάζουμε ως ακολούθως. Από τα έξι πρώτα βότανα που αναφέρω παίρνουμε 2 κουταλάκια του τσαγιού και τα σιγοβράζουμε για 20 λεπτά σε 3 φλιτζάνια νερό. Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε στο νερό μία κουταλιά της σούπας από το μίγμα των άλλων πέντε βοτάνων. Το αφήνουμε σκεπασμένο οκτώ λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε το μισό το πρωί και το άλλο μισό το βράδυ. Η θεραπευτική αγωγή πρέπει να γίνει για αρκετό χρονικό διάστημα στο οποίο παράλληλα δίνουμε προσοχή, στις απαραίτητες αλλαγές στην ζωή μας, στη φυσική διατροφή και τη σωματική άσκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου