Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΑΥΠΝΙΑ

Όσοι υποφέρουν από αϋπνίες, θα πρέπει ν' αποφεύγουν αυστηρά τα φαρμακευτικά υπνωτικά. Ο οργανισμός τα συνηθίζει κι ύστερα ο πάσχων αναγκάζεται ν' αυξήσει τη δόση τους. Η βλάβη που προκαλούν τα φάρμακα εξουδετερώνει τις ωφέλειες του ύπνου. Η φύση μας προσφέρει πολλά αβλαβή υπνωτικά, αθώα βότανα που μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε. Άλλωστε κι η φαρμακευτική απ' τα φυτά αντλεί τις πρώτες ύλες, για την παρασκευή των υπνωτικών. Ας πάρουμε τα υπνωτικά απ' ευθείας απ' τη φύση. Ας το δοκιμάσουμε, προτού καταφύγουμε στο φαρμακείο.

1)    'Οταν πρόκειται για μια παροδική αϋπνία, που προήλθε από εκνευρισμό, ας δοκιμάσουμε το πιο απλό ηρεμιστικό. Να φάμε δυο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, πίνοντας μαζί κι ένα ποτήρι νερό. Το νερό είναι απαραίτητο για να ενεργήσει γρήγορα ζάχαρη.

2)    Σε νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε φύλλα πορτοκαλιάς και άνθη χλωρά, αν είναι η εποχή τους, ή άνθη ξερά, αν έχουμε φροντίσει να τα ξεράνουμε και να τα κρατήσουμε. Μετά από δέκα λεπτά τα σουρώνουμε και πίνουμε ένα φλιτζάνι με ζάχαρη, το βράδυ, πριν κοιμηθούμε.

3)    Βάζουμε 20 γρ φύλλα κυδωνιάς να πάρουν μια βράση μ' ένα ποτήρι νερό. Πίνουμε το αφέψημα με ζάχαρη, το βράδυ προτού κοιμηθούμε. Η κυδωνιά στη βοτανική λέγεται Κυδωνέα. Κατάγεται απ' την Περσία.

4)    Μαδάμε παπαρούνες του αγρού, όταν είναι η εποχή τους και ρίχνουμε τα κόκκινα πέταλα μέσα σε καυτό νερό. Μετά από δέκα λεπτά, τα σουρώνουμε και πίνουμε ένα φλιτζάνι έγχυμα με ζάχαρη, το βράδυ, πριν κοιμηθούμε. Η ονομασία της παπαρούνας στη βοτανική είναι Μήκων η ροϊάς.

Γυναικείο Γεννητικό Σύστημα

Υπάρχουν πολλά βότανα που είναι ευεργετικά για το γυναικείο γεννητικό σύστημα, για να κατανοήσουμε καλύτερα τη βοτανοθεραπευτική προσέγγιση, θα κατατάξουμε όπως συνήθως τα βότανα σε ομάδες, ανάλογα με τις δράσεις τους.

Θυρεοειδής αδένας

Ο θυρεοειδής αδένας παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού.
Οι δύο κύριες θυρεοειδείς ορμόνες διατηρούν σε σωστά επίπεδα το μεταβολικό ρυθμό της βιοχημικής δραστηριότητας του σώματος.
Προβλήματα εμφανίζονται όταν υπάρχει κατάσταση υπολειτουργίας ή υπερλειτουργίας.
Η δράση αυτού του αδένα επηρεάζει τη νοοτροπία και τη νοητική διάθεση, αλλά και επηρεάζεται από αυτές.

Ουροποιητικό

Η εξαιρετική περιγραφή του Ντέιβιντ Σπάν-γκλερ για το ρόλο που παίζει ο πλανήτης μας μέσα στο ηλιακό σύστημα, για τη συμμετοχή του στον εξαγνισμό της ενέργειας, μας δίνει και μια τέλεια περιγραφή του ρόλου που παίζουν τα νεφρά μέσα στο σώμα μας.
Μελετώντας αυτό το υπόδειγμα, θα αντιληφθούμε πολλά πράγματα σχετικά με την εναρμόνιση της ύπαρξης και του νοήματος σε όλη την έκταση της δημιουργίας, σχετικά με τη φύση της εναρμόνισης των ολοτήτων μέσα σε μεγαλύτερες ολότητες.

Εγκυμοσύνη και τοκετός

Η εγκυμοσύνη είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, τόσο για το μωρό που έρχεται στον κόσμο όσο και για τη μητέρα και τον πατέρα, ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγάλο σεβασμό και δέος.

Προγράμματα Αποτοξίνωσης και Απέκκρισης

Η βοτανική προσέγγιση της αποτοξίνωσης στηρίζεται στην αντίληψη ότι το ανθρώπινο σώμα είναι ένας αυτοθεραπευόμενος και ομοιοστατικός οργανισμός, και ότι ο θεραπευτής πρέπει απλώς να ενισχύσει και να υποστηρίξει τις φυσιολογικές ιαματικές διεργασίες.
Το σώμα έχει έναν εκπληκτικά αποτελεσματικό και πολύπλοκο μηχανισμό για να απαλλάσσεται από τα απόβλητα και τα δηλητήρια.

Καρκίνος

Έχουν προβληθεί πολλοί ισχυρισμοί για την έντονη αντινεοπλασματική δράση ορισμένων φυτών (αντινεοπλασματική σημαίνει ότι το φυτό περιέχει κάποια συστατικά που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη νεοπλασμάτων, δηλαδή όγκων).
Όλες οι θεραπευτικές παραδόσεις του κόσμου περιλαμβάνουν φυτά που έχουν τη φήμη αντικαρκινικών .αμάτων.

Προληπτική Βοτανολογία

Βασικές Ιδέες
Η ισορροπία και η αρμονία είναι το κλειδί για μια αποτελεσματική προληπτική ιατρική.
Πρέπει να υπάρχει καθαρή και ελεύθερη ροή της ενέργειας μέσα από τις διάφορες πλευρές της ζωής του ατόμου.

Αγωγή των Λοιμώξεων

Στις λοιμώξεις, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπίσουμε το βαθύτερο αίτιο και όχι να καταπνίξουμε τα συμπτώματα.
Ο πυρετός δεν πρέπει να θεωρείται ένα σύμπτωμα ασθένειας που πρέπει να "θεραπευτεί" με κάθε θυσία.

Κυκλοφορικό σύστημα

Αρχίζουμε το ταξίδι μας μέσα από τα συστήματα του σώματος εξετάζοντας το κυκλοφορικό σύστημα, αφού αυτό συνδέει και επηρεάζει όλα τα άλλα.
Σε αυτή την εξέταση μας, πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι πρόκειται για ένα μεταφορικό σύστημα.
Σε αυτό το κεφάλαιο δε θα μας απασχολήσει ακόμη το τι μεταφέρεται, δηλαδή το αίμα, το οποίο είναι ένας συνδυασμός διαφόρων ουσιών που παρασκευάζονται σε διαφορετικά μέρη του σώματος.
Εδώ θα μιλήσουμε για την υγεία και τη σωστή λειτουργία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.
Η ζωτικότητα και ο τόνος όλου του κυκλοφορικού συστήματος είναι θεμελιώδεις παράγοντες για τη ζωή και την ενοποίηση και ολοκλήρωση όλων των μερών του σώματος.
Αν υπάρχει μια αδυναμία ή μια συμφόρηση, θα επηρεάσει βαθιά τους ιστούς και τα όργανα που εμπλέκονται.

Παχύ Έντερο

Η κύρια λειτουργία του παχέος εντέρου -ή κόλον, όπως ονομάζεται- είναι η απορρόφηση νερού, μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων.
Γίνεται ελάχιστη ή καθόλου απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, γιατί η λειτουργία αυτή έχει πραγματοποιηθεί ήδη στο λεπτό έντερο.

Πεπτικό Σύστημα

Tο πεπτικό σύστημα αρχίζει με το στόμα και τελειώνει με τον πρωκτό, έχοντας μήκος γύρω στα 11 μέτρα! Έχει περιγραφεί σαν ένας σωλήνας που διατρέχει το σώμα, και σαν ένα εργοστάσιο όπου οι τροφές υποβάλλονται σε επεξεργασία ώστε να γίνουν διαθέσιμες στον οργανισμό.
Η περιγραφή αυτή δείχνει πόσο στενές είναι οι αντιλήψεις μας σχετικά με το σώμα.
Στην πραγματικότητα, το πεπτικό σύστημα είναι ένα από τα κύρια σημεία επαφής ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό κόσμο.

Λαιμός Φάρυγγας και Λάρυγγας

Ο λαιμός μπορεί να προσβληθεί από παθήσεις που έχουν την προέλευση τους στους πνεύμονες, τη μύτη, τους παραρρινικούς κόλπους, το στομάχι και το στόμα, καθώς και από προβλήματα που οφείλονται στη γενική κατάσταση του οργανισμού.

Νευρικό Σύστημα

Σε κανένα άλλο σύστημα του σώματος δεν είναι πιο φανερή η σύνδεση ανάμεσα στην οργανική και την ψυχολογική πλευρά της ύπαρξης μας όσο στο νευρικό σύστημα.
Είναι προφανές ότι το νευρικό σύστημα αποτελεί μέρος της υλικής συγκρότησης του σώματος, και ταυτόχρονα είναι εξίσου προφανές ότι όλες οι ψυχολογικές λειτουργίες συμβαίνουν μέσα στο νευρικό σύστημα.

Έμμηνος Κύκλος

Για να εξασφαλιστεί ένας φυσιολογικός και ομαλός έμμηνος κύκλος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο από τα τονωτικά της μήτρας, είτε τακτικά είτε μόνο για το χρονικό διάστημα μέχρι την αρχή της περιόδου.

Πάγκρεας



Το πάγκρεας είναι ένας μεγάλος αδένας που ασχολείται κυρίως με την έκκριση πεπτικών ενζύμων τα οποία διασπούν τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες στο δωδεκαδάκτυλο, και εξουδετερώνουν τα εξαιρετικά όξινα υγρά του στομάχου.

Πρότυπα Παθήσεων του Αναπνευστικού Συστήματος

Βότανα θεραπείες / Υποκατηγορία: Το Αναπνευστικό Σύστημα


Στην πράξη, οι διάφορες αναπνευστικές παθήσεις και σύνδρομα που έχουν καταγραφεί και κατονομαστεί μπορούν να θεωρηθούν εκδηλώσεις δύο αναπνευστικών προβλημάτων: της συμφόρησης και των σπασμών.
Η συμφόρηση επέρχεται από μια υπερφόρτωση των πνευμόνων με βλέννες, είτε λόγω υπερβολικής παραγωγής είτε λόγω ανεπαρκούς απέκκρισης της.
Αυτή η κατάσταση, με τον καιρό, έχει εκφυλιστικές επιδράσεις.
Οι σπασμοί των βρογχικών μυών αποτελούν τη δεύτερη κατηγορία αναπνευστικών προβλημάτων, και μπορεί να οφείλονται σε αριθμό παραγόντων.

Βότανα για τα Μάτια

Βότανα: Βότανα για τα Μάτια

Βότανα θεραπείες / Υποκατηγορία: Αυτιά,μύτη,λαιμός και μάτια

Η θεραπευτική αγωγή των ματιών είναι πέρα από τα πλαίσια αυτού του βιβλίου.

Βότανα: Πρότυπα Μυοσκελετικών Παθήσεων

Βότανα θεραπείες / Υποκατηγορία: Μυϊκό και Σκελετικό Σύστημα


Ρευματισμοί και Αρθρίτιδα
Δε θα εξετάσουμε τις διαφορές ανάμεσα στα διάφορα είδη ρευματισμών και αρθρίτιδας.

Ενδοκρινικό Σύστημα

Βότανα θεραπείες / Υποκατηγορία: Ενδοκρινικό Σύστημα


Το πολύπλοκο πεδίο των εσωτερικών συστημάτων ελέγχου του οργανισμού είναι ο χώρος στον οποίο ο νους έρχεται στην πιο στενή επαφή του με το σώμα.