Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Ουροποιητικό

Η εξαιρετική περιγραφή του Ντέιβιντ Σπάν-γκλερ για το ρόλο που παίζει ο πλανήτης μας μέσα στο ηλιακό σύστημα, για τη συμμετοχή του στον εξαγνισμό της ενέργειας, μας δίνει και μια τέλεια περιγραφή του ρόλου που παίζουν τα νεφρά μέσα στο σώμα μας.
Μελετώντας αυτό το υπόδειγμα, θα αντιληφθούμε πολλά πράγματα σχετικά με την εναρμόνιση της ύπαρξης και του νοήματος σε όλη την έκταση της δημιουργίας, σχετικά με τη φύση της εναρμόνισης των ολοτήτων μέσα σε μεγαλύτερες ολότητες.

Πολλά από αυτά που ισχύουν για τη σχέση των νεφρών με το σώμα ισχύουν και για το ρόλο του ατόμου ή της ομάδας μέσα σε ένα οικοσύστημα, για το ρόλο ενός οικοσυστήματος μέσα στη βιόσφαιρα, για το ρόλο των πλανητών μέσα στο ηλιακό σύστημα, και ούτω καθεξής.
Αν ακολουθήσουμε την αντίστροφη πορεία, και προχωρήσουμε σε βάθος μέσα στο σώμα και την κυτταρική δομή του, θα βρούμε παρόμοια πρότυπα σχέσεων.
Τα νεφρά ασχολούνται κυρίως με τη διατήρηση ενός σταθερού και υγιούς εσωτερικού περιβάλλοντος μέσα στο σώμα.
Είναι κατ' εξοχήν όργανα ομοιόστασης.
Η εσωτερική αρχιτεκτονική των νεφρών και ο τρόπος που η εκπληκτική δομή τους επιτελεί τις πολύπλοκες λειτουργίες τους ξεφεύγει από τα πλαίσια αυτού του βιβλίου.
Ωστόσο, θα πρέπει να εξετάσουμε μερικά τουλάχιστον από τα πράγματα που κάνουν τα νεφρά, για να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν.
Η σημαντικότερη λειτουργία τους είναι η ρύθμιση του νερού που περιέχεται μέσα στο σώμα.
Αν και συχνά λέγεται ότι ο ρόλος των νεφρών είναι να αποβάλλουν νερό από τον οργανισμό, στην πραγματικότητα η δουλειά τους είναι περισσότερο να συγκρατούν το νερό, αφού ένα μεγάλο μέρος του νερού που διέρχεται από τα νεφρά απορροφάται και πάλι.
Μόνο μια μικρή σχετικά ποσότητα, η οποία λειτουργεί σαν μέσο διάλυσης των αποβλήτων, διοχετεύεται τελικά στην ουροδόχο κύστη.
Τα νεφρά ρυθμίζουν επίσης τη σχετική ισορροπία των αλάτων μέσα στο σώμα, αποβάλλοντας τις περιττές ποσότητες.
Μια άλλη σημαντική λειτουργία τους είναι ο ρόλος που παίζουν στη διατήρηση της ισορροπίας οξέων-αλκαλίων του αίματος.
Ευθύνονται επίσης για το διαχωρισμό των αποβλήτων από τις χρήσιμες ουσίες.
Καθώς το αίμα περνά μέσα από τα νεφρά, πολλά ζωτικά μόρια όπως η γλυκόζη και τα αμινοξέα, φεύγουν από το αίμα και εισέρχονται στα ούρα.
Αυτά τα σημαντικά μόρια απορροφώνται και πάλι αργότερα, ενώ τα απόβλητα αποβάλλονται.
Η πολυπλοκότητα των νεφρών οφείλεται εν μέρει στην ικανότητα τους να διαφοροποιούν τα απόβλητα από τις χρήσιμες ουσίες.
Τα νεφρά συμμετέχουν επίσης στην παραγωγή της ρενίνης, μιας ορμόνης που εμπλέκεται στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος μέσα από έναν πολύπλοκο μηχανισμό.



Διαβάστε περισσότερα: http://diaita-express.com/diaita.php?id=1241

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου