Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Εγκυμοσύνη και τοκετός

Η εγκυμοσύνη είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, τόσο για το μωρό που έρχεται στον κόσμο όσο και για τη μητέρα και τον πατέρα, ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγάλο σεβασμό και δέος.

Για το μωρό, αυτό το διάστημα γαλήνης και ηρεμίας, ασφάλειας και πληρότητας, στηρίζεται και εξαρτάται από τον τρόπο ζωής της μητέρας αλλά και των ατόμων του περιβάλλοντος της.
Αυτά που τρώει και πίνει θα χτίσουν το σώμα του παιδιού.
Η ενέργεια των σκέψεων και των συναισθημάτων, τόσο της μητέρας όσο και των γύρω της, θα "χρωματίσουν" και θα επηρεάσουν το παιδί.
Προσέξτε λοιπόν!
Αν και η μητέρα είναι εκείνη που βιώνει άμεσα το θαύμα της κύησης, δεν πρέπει να Ξεχνάμε ότι όλοι αρχίσαμε τη ζωή μας μέσα στη μήτρα.
Όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι «ρέπει να παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία με προθυμία, κατανόηση και αγάπη.
κάτι που είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού.
Το κλειδί είναι η r/άπη, και η προθυμία να εκδηλώσουμε αυτό που πρέπει σε κάθε περίπτωση.
Αυτή η ττάση είναι ζωτική για όλα τα ζητήματα υγείας και πληρότητας.
Τα βοτανικά ιάματα και η προσοχή στο διαιτολόγιο δεν είναι παρά μέρη της διαδικασίας και δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν ένα φυσιολογικό τοκετό και ένα υγιές παιδί.
Η φύση έχει φροντίσει ώστε ο πλακούντας και τα άλλα οργανικά συστήματα της -ητέρας και του παιδιού θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει για το νέο ον, από την άλλη πλευρά όμως μπορούμε κι εμείς να προσφέρουμε σημαντική φροντίδα, και να χρησιμοποιήσουμε βότανα που θα βοηθήσουν στη διαδικασία.
Σήμερα υπάρχουν πολλά εξαιρετικά βιβλία για το φυσικό τοκετό και θα πρέπει να τα μελετήσετε.
Ελπίζουμε ότι τα όσα γράφουμε εδώ θα ενισχύσουν αυτή τη γνώση.
Η φύση μάς προσφέρει αφθονία φυτών για όλα τα στάδια της κύησης.
Μερικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ειδικά χρονικά διαστήματα, και μερικά σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να διευκολύνουν, να βοηθήσουν και να τονώσουν τους ιστούς, αλλά και για να διευκολύνουν τον ίδιο τον τοκετό.
Τα καλύτερα είναι τα φύλλα Σμεουριάς και η Μασέλα, τα οποία μπορείτε να τα πάρετε μεμονωμένα ή μαζί.
Θα πρέπει να πίνετε ένα φλιτζάνι τη μέρα για τρεις τουλάχιστον μήνες ή ακόμη καλύτερα και για τους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης -ή τουλάχιστον από τη στιγμή που θα μάθετε ότι είστε έγκυοι.
Πέρα από αυτά τα δύο τονωτικά, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε και άλλα βότανα που θα ενισχύσουν την υγεία γενικά, ώστε η διατροφή και οι σωματικές λειτουργίες να βρίσκονται σε άψογη κατάσταση.
Ένα τυπικό και συνήθως απαραίτητο παράδειγμα θα ήταν η χρήση Τσουκνίδας, που αποτελεί μια πλούσια πηγή σιδήρου.
Βότανα που Πρέπει να Αποφεύγονται Κατά την Εγκυμοσύνη
Υπάρχει ένας αριθμός βοτάνων που προκαλούν έντονη διέγερση της μήτρας.
Αυτή ακριβώς είναι η βάση της δράσης μερικών εμμηναγωγών.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό δεν πειράζει καθόλου, κατά την εγκυμοσύνη όμως είναι σημαντικό να μην προκαλείται στη μήτρα καμιά διέγερση ή σπασμός με εξωτερική προέλευση, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να επιφέρει αποβολή.
Τα συνηθέστερα από αυτά τα διεγερτικά βότανα είναι ο ήμερος Κρόκος, η Βερβερίδα, η Υδραστίδα, τα Κεδρόμηλα, η Αρρενοπτέρη, ο Μανδραγόρας, το Φλισκούνι, η Φυτολάκκα, ο Απήγανος, το Φασκόμηλο, η Αρτεμισία το αβρότανο, το Χρυσάνθεμο το κοινό, η Θούψα και η Αρτεμισία το αψίνθιον.
Τα βότανα αυτά δεν προκαλούν πάντα αποβολή, καλό είναι όμως να αποφεύγονται, αφού οι επιθυμητές τους δράσεις μπορούν να αναπληρωθούν από άλλα, ακίνδυνα φυτά.

Κίνδυνος Αποβολής
Μερικές φορές, η αποβολή είναι η φυσική αντίδραση του σώματος σε ορισμένες καταστάσεις.
Σε αυτές τις περιπτώσεις κανένα βοτανικό ίαμα δεν μπορεί να παρεμποδίσει την πορεία του οργανισμού.
Ωστόσο, ο κίνδυνος αποβολής είναι δυνατό να εμφανιστεί και σε περιπτώσεις ανεπαρκούς διαιτολογίου, στρες ή τραύματος.
Τότε τα βότανα είναι σε θέση να προσφέρουν την πρόσθετη δύναμη ή ζωτικότητα που χρειάζεται ο οργανισμός για να αποφύγει την αποβολή.
Το σώμα χρησιμοποιεί αυτή τη βοτανική βοήθεια για να ενισχύσει τη σωστή ανάπτυξη του μωρού.
Για την προστασία από τον κίνδυνο αποβολής συστήνονται τα γενικά τονωτικά της μήτρας, όπως: φλοιός Βιβουρνου του ερπόφυλλου, Καυλόφυλλο, φλοιός Βιβουρνου του χιονανθούς, ρίζα Χαμαιλείριου ή ρίζα Αλετρίδας.
Όλα αυτά τα βότανα είναι χρήσιμα, ιδιαίτερα αποτελεσματικό θα είναι όμως ένα μείγμα που συνδυάζει τονωτικές, αντισπασμωδικές και νευροτονωτικές ιδιότητες:

Καυλόφυλλο 2 μέρη
Χαμαιλείριο 2 μέρη
Φλοιός Βιβουρνου του χιονανθούς 1 μέρος

Πίνετε αυτό το ρόφημα τρεις φορές τη μέρα.
Αν υπάρχει μεγάλο στρες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ισχυρότερα νευροτονωτικά όπως τη Σκουτελλάρια ή τη Βαλεριάνα.

Πρωινή Ναυτία
Ένα κοινό σύμπτωμα κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης είναι η πρωινή ναυτία, που εμφανίζεται συνήθως το πρωί, όταν το στομάχι είναι άδειο, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και άλλες ώρες.
Μάλλον οφείλεται σε ένα σύνολο παραγόντων που λειτουργούν όλοι μαζί.
Ο σημαντικότερος είναι οι εκτεταμένες ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν, σε συνδυασμό με το χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα και, ίσως τη χαμηλή πίεση.
Από φυσιοθεραπευτική άποψη, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μέσο αποβολής των τοξινών από τον οργανισμό, που προετοιμάζεται για την εγκυμοσύνη.Το καλύτερο είναι να αποφεύγεται η λήψη κάθε φαρμάκου κατά την εγκυμοσύνη, υπάρχουν όμως μερικά ειδικά και ασφαλή βότανα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν είναι απαραίτητο, όπως η Βαλλωτή, το Ιρλανδικό βρύο και η Σπειραία.
Χρήσιμα είναι επίσης τα ήπια νευροτονωτικά όπως το Χαμομήλι, ο Λυκίσκος και η Μέντα.
Ένα καλό μείγμα είναι το ακόλουθο:

Σπειραία 2 μέρη
Βαλλωτή 1 μέρος
Χαμομήλι 1 μέρος

Το ρόφημα αυτό πρέπει να πίνεται τρεις φορές τη μέρα ή όταν είναι απαραίτητο.
Και δε θα είναι απαραίτητο συχνά αν το διαιτολόγιο είναι θρεπτικό, αν η γυναίκα αποφεύγει το στρες και σέβεται το σώμα και το πνεύμα της, τον εαυτό της και το παιδί.
Τοκετός
Αν πίνετε ένα ρόφημα από φύλλα Σμεουριάς και Μιτσέλα κατά τους τελευταίους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, κατά πάσα πιθανότητα ο τοκετός θα είναι εύκολος και σύντομος.
Ωστόσο, σε περίπτωση που ο τοκετός είναι παρατεταμένος και φαίνεται να μειώνεται η δύναμη της μήτρας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ορισμένα βότανα που θα διεγείρουν τη μήτρα και θα διευκολύνουν τις συσπάσεις.
Το καλύτερο και ασφαλέστερο επιταχυντικό του τοκετού σε αυτή την περίπτωση είναι η Υδραστίδα.
Το βότανο αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στην εγκυμοσύνη, κατά τον τοκετό όμως θα υποστηρίξει και θα ενισχύσει τις προσπάθειες του σώματος.
Παραγωγή Γάλακτος
Δύο προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν σε σχέση με το θηλασμό είναι είτε να μην αρχίσει αμέσως η παραγωγή γάλακτος είτε να είναι ανεπαρκής η παραγόμενη ποσότητα.
Αφού το καλύτερο για το παιδί είναι να θηλάζει για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα βότανα που βοηθούν σ' αυτό τον τομέα είναι πολύτιμα.
Μερικά τέτοια φυτά είναι το Γλυκάνισο, ο Κνίκος, οι σπόροι από Κάρβι, οι σπόροι Μάραθου, οι σπόροι Τριγωνέλλας, η Γκαλέγκα, και η Βερβένα.
Το ισχυρότερο από αυτό είναι ίσως η Γκαλέγκα.
Μπορείτε να παρασκευάσετε ένα έγχυμα Γκαλέγκας με δύο ή τρεις κουταλιές της σούπας βότανο για κάθε φλιτζάνι νερό, και να το πίνετε τρεις φορές τη μέρα.
Οι σπόροι που προανέφερα, που είναι πλούσιοι σε πτητικά έλαια, είναι επίσης πολύ αποτελεσματικοί και μπορούν να συνδυαστούν σε ένα πολύ ευχάριστο ρόφημα:

Κάρβι 2 μέρη
Μάραθο 1 μέρος
Γλυκάνισο 1 μέρος

Ή απλώς:

Τριγωνέλλα 2 μέρη
Γλυκάνισο 1 μέρος

Για να παρασκευάσετε όποιο θέλετε από αυτά τα δύο ροφήματα, συνθλίψτε δύο κουταλιές της σούπας σπόρους και βάλτε τους σε ένα φλιτζάνι κρύο νερό.
Βάλτε το νερό στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει, και μετά κατεβάστε το.
Αφήστε το για 10 λεπτά, αλλά σκεπασμένο, ώστε να μειωθεί η απώλεια πτητικών ελαίων.
Πίνετε το ρόφημα τρεις φορές τη μέρα.

Αν για κάποιο λόγο η ροή του γάλακτος πρέπει να σταματήσει, το πιο αποτελεσματικό βότανο είναι το Φασκόμηλο.
Κάντε ένα έγχυμα, που θα το πίνετε τρεις φορές — μέρα, μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου