Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΡΟΥΣΚΟΣ (BUTCHER'S BROOM) - SENSITIES

  • Ρουσκος 0

Ρουσκος

ΡΟΥΣΚΟΣ (BUTCHER'S BROOM) - SENSITIES Βοτανοθεραπεια.

Ο Ρουσκος (Ruscus aculeatus) ή Λαγομηλιά ή Κρυφός Έρωτας είναι ένας αρκετά κοινός, αειθαλής θάμνος που συναντάται σε ορεινά δάση και πετρώδεις τόπους ,ενδημικός στις μεσογειακές περιοχές.

ΜΟΥΡΙΑ - SENSITIES Βοτανοθεραπεια.

  • Μουρια 0
  • Μουρια 1

Μουρια

ΜΟΥΡΙΑ - SENSITIES Βοτανοθεραπεια.

Η Μουριά (Morus Alba) δεν μας είναι καθόλου άγνωστη στην Ελλάδα. Αν και τα περισσότερα από τα 16 είδη της προέρχονται από την Ασία, εντούτοις οι μουριές ευδοκιμούν και στις εύκρατες περιοχές της Ευρώπης, της Αφρικής και της Αμερικής. Χρήσιμο τμήμα του φυτού για θεραπείες είναι τα φύλλα της λευκής (alba) μουριάς.

Λουιζα

Λουιζα

ΛΟΥΙΖΑ (LEMON VERBENA) - SENSITIES Βοτανα.

Η Λουϊζα (Aloysia triphylla), γνωστή και ως λεμονόχορτο, είναι ένας θάμνος που ευδοκιμεί στη Νότιο Αμερική - οι Ισπανοί την έφεραν στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η έντονη μυρωδιά λεμονιού. Σε σύγκριση με άλλα βότανα που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια, η Λουίζα θεωρείται "νέο" βοτανο και δεν έχει μελετηθεί επισταμένα. Χρήσιμο είναι ολόκληρο το φυτό.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια η Λουιζα χρησιμοποιείται κυρίως ως ελαφρύ ηρεμιστικό και τονωτικό του νευρικού συστήματος, καθώς και για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών. Το εξαίσιο άρωμα της Λουιζας που οφείλεται στα πολλά αιθέρια έλαια που περιέχει το φυτό, θεωρείται πως έχει χαλαρωτική δράση τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα. Σύμφωνα με κάποιες αναφορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ελαφρύ ηρεμιστικό (κατά του stress) καθώς και για την αντιμετώπιση της αυπνίας. Παραδοσιακά η Λουιζα έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών όπως είναι οι καούρες, η κακή πέψη, οι κολικοί και η διάρροια, καθώς θεωρείται πως έχει αντισπασμωδική δράση.

Η Λουιζα έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος (είναι ιδιαίτερα ευχάριστη για τα παιδιά), ενώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται σε φυτικά προϊόντα διαίτης (είναι ήπιο διουρητικό). Πολλοί καταναλώνουν τη Λουιζα σε συνδυασμό με άλλα βοτανα προκειμένου να βελτιώσουν τη γεύση τους.

H αποξηραμένη Λουιζα είναι ιδανικό και απαραίτητο συστατικό για potpourri. Τα φρέσκα φύλλα χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, δίνουν άρωμα στο νερό του μπάνιου και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σπιτικών καλλυντικών.

Η Λουιζα περιέχει αιθέρια έλαια (0,2-0,4%), κιτρικά στοιχεία (citral, citronellal, citronellic acid, citrolnellol), σαπωνίνες.

Βερμπένα (Σταυροβοτανο)

  • Βερμπένα (Σταυροβοτανο)  0

Βερμπένα (Σταυροβοτανο)

ΒΕΡΜΠΕΝΑ (VERVAIN)– ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ SENSITIES.

H Βερμπενα (Verbena Officinalis) είναι γνωστή και ως σταυροβότανο, γοργογιαννι, ιεροβοτάνι, σπυρόχορτο, σπληνόχορτο. Πρόκειται για φυτό διαδεδομένο τόσο στην Ευρώπη, όσο και την Αμερικάνικη ήπειρο.

H βερμπενα έχει χρησιμοποιηθεί από όλους σχεδόν τους μεγάλους πολιτισμούς της αρχαιότητας. Από τα ιερότερα βότανα των Δρυϊδων, η βερμπένα ονομαζόταν hiera botane (ιερό βότανο)από τους Ρωμαίους, που το χρησιμοποιούσαν για να εξαγνίσουν σπίτια και ναούς. Ήταν ακόμα δημοφιλές για τη σχέση του με τη μαγεία και τις τελετές στον 17ο αιώνα και ο Gerard προειδοποιεί κατά της χρήσης του για μαγείες και βασκανίες. Χρήσιμα είναι όλα τα μέρη του φυτού (ολόκληρο το φυτό κομμένο).

Η βερμπένα περιέχει γλυκοζίδια (βερμπεναλίνη, βερμπενίνη), ένα αλκαλοειδές, πτητικό έλαιο (και κιτράλη), τανίνες, πικρούς γλυκοσίδες (και ιριδοειδή). Το σταυροβότανο (βερμπενα) σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές ενδείκνυται για παθήσεις του συκωτιού και της χοληδόχου κύστεως, ως δυναμωτικό του νευρικού συστήματος , αντικαταθλιπτικό και αποτελεσματικό κατά της ημικρανίας και των πονοκεφάλων νευρικής και κυκλοθυμικής φύσης. Πειράματα αποδεικνύουν την επιστημονική βάση για την παραδοσιακή χρήση του φυτού για την αύξηση του μητρικού γάλακτος και τη ρύθμιση της περιόδου (πράγμα που οφείλεται στα γλυκοζίδια). Επίσης έχει αρκετές τοπικές χρήσεις για ερεθισμούς, πληγές και παθήσεις των ούλων.

Ως έγχυμα μουλιάζουμε 1-2 κουταλάκια σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό για 10 λεπτά, σουρώνουμε και το πίνουμε. Θεωρείται ιδανικό για την αϋπνία και τη νευρική ένταση ή ως εφιδρωτικό και διεγερτικό του ανοσοποιητικού στους πυρετούς. Το έγχυμα σύμφωνα με τους θεραπευτές λειτουργεί επίσης ως διεγερτικό του συκωτιού, για την ανορεξία και για να βελτιώσει την πεπτική λειτουργία. Κατά το θηλασμό θεωρείται ότι διεγείρει τη ροή του γάλακτος (γαλακταγωγό). Το βότανο είναι διεγερτικό της μήτρας, έτσι αποφύγετε το κατά την εγκυμοσύνη, μπορείτε όμως να το πάρετε κατά τον τοκετό.

Αν δεν έχετε το χρόνο για τη προετοιμασία ενός αφεψήματος, τότε σας προτείνουμε να δείτε το 100% φυσικό και ιδιαίτερα ισχυρό Βαμμα Σταυροβότανου, το οποίο είναι σε υγρή μορφή και έτοιμο για κατανάλωση.

Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα. Στα Sensities δεν υποστηρίζουμε την αυτοθεραπεία και σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους. 

ΑΛΧΙΜΗΛΛΗ (LADIE’S MANTLE)

  • Αλχιμήλλη 0

Αλχιμήλλη

ΑΛΧΙΜΗΛΛΗ (LADIE’S MANTLE)- ΒΟΤΑΝΑ SENSITIES.

Η Αλχιμηλλη ή Αλχεμιλη (Alchemila Alpina) είναι ένα βότανο που βρίσκουμε σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ευρώπης και της Ασίας. Έχουν καταγραφεί πάνω από 300 διαφορετικά είδη.

LOUISA herb


LOUISA drops

To stress, poor diet and generally the modern lifestyle, creating serious health problems.