Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Λουιζα

Λουιζα

ΛΟΥΙΖΑ (LEMON VERBENA) - SENSITIES Βοτανα.

Η Λουϊζα (Aloysia triphylla), γνωστή και ως λεμονόχορτο, είναι ένας θάμνος που ευδοκιμεί στη Νότιο Αμερική - οι Ισπανοί την έφεραν στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η έντονη μυρωδιά λεμονιού. Σε σύγκριση με άλλα βότανα που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια, η Λουίζα θεωρείται "νέο" βοτανο και δεν έχει μελετηθεί επισταμένα. Χρήσιμο είναι ολόκληρο το φυτό.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια η Λουιζα χρησιμοποιείται κυρίως ως ελαφρύ ηρεμιστικό και τονωτικό του νευρικού συστήματος, καθώς και για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών. Το εξαίσιο άρωμα της Λουιζας που οφείλεται στα πολλά αιθέρια έλαια που περιέχει το φυτό, θεωρείται πως έχει χαλαρωτική δράση τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα. Σύμφωνα με κάποιες αναφορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ελαφρύ ηρεμιστικό (κατά του stress) καθώς και για την αντιμετώπιση της αυπνίας. Παραδοσιακά η Λουιζα έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών όπως είναι οι καούρες, η κακή πέψη, οι κολικοί και η διάρροια, καθώς θεωρείται πως έχει αντισπασμωδική δράση.

Η Λουιζα έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος (είναι ιδιαίτερα ευχάριστη για τα παιδιά), ενώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται σε φυτικά προϊόντα διαίτης (είναι ήπιο διουρητικό). Πολλοί καταναλώνουν τη Λουιζα σε συνδυασμό με άλλα βοτανα προκειμένου να βελτιώσουν τη γεύση τους.

H αποξηραμένη Λουιζα είναι ιδανικό και απαραίτητο συστατικό για potpourri. Τα φρέσκα φύλλα χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, δίνουν άρωμα στο νερό του μπάνιου και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σπιτικών καλλυντικών.

Η Λουιζα περιέχει αιθέρια έλαια (0,2-0,4%), κιτρικά στοιχεία (citral, citronellal, citronellic acid, citrolnellol), σαπωνίνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου