ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ
ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ - ΧΡΗΣΕΙΣ
Μέσα απ' αυτή τη σελίδα γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης
μερικών από τα πιο γνωστά βότανα και αρωματικά φυτά της Κρήτης. Η αναφορά μας
σ' αυτά δεν είναι επιστημονική και δεν φιλοδοξεί να εξαντλήσει το θέμα της
χρησιμότητας και χρήσης των βοτάνων μέσα από αυτή τη σελίδα. Στόχος μας είναι
να δημιουργήσουμε το ερέθισμα στον αναγνώστη να ψάξει να γνωρίσει και να
εκμεταλλευθεί σωστά τις χρήσιμες ιδιότητες των φυτών αυτών τόσο στην μαγειρική όσο
και στην αντιμετώπιση ήπιων προβλημάτων υγείας.
Οι πληροφορίες που δίδονται για τα βότανα, έχουν αντληθεί
από βιβλία και συγγράμματα βοτανολογίας, η δε αναφορά στις ιδιότητες των,
είναι καθαρά ενδεικτική και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ιατρική συμβουλή ή
συνταγή. Ο χρήστης αυτών πρέπει να έχει υπόψη ότι τα βότανα δεν αποτελούν
πανάκεια ούτε μπορούν να θεραπεύσουν όλες τις αρρώστιες και δεν μπορούν να
αντικαταστήσουν ολοσχερώς τα κλασσικά φάρμακα. Η χρήση τους πρέπει να γίνεται
με μέτρο ή κατόπιν ιατρικής συμβουλής, αφού αλόγιστη χρήση μπορεί να επιφέρει
αντίθετα αποτελέσματα για την υγεία μας.
|
Βασιλικός
Το όνομά του προέρχεται από την Ελληνική
λέξη βασιλιάς. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική για αρωματισμό σαλτσών. Το
εκχύλισμα του βασιλικού προλαμβάνει τις άφτρες, τους πονοκεφάλους, βοηθά στην
πέψη και καταπραΰνει νεύρα και σπασμούς.
|
|
Δάφνη
Γνωστό φυτό της Μεσογείου, τα φύλλα του
οποίου νοστιμίζουν σάλτσες, ψαρικά, κρέατα και όσπρια. Με δάφνινα στεφάνια
αντάμοιβαν τους Ολυμπιονίκες στην αρχαιότητα. Το εκχύλισμα της δάφνης
καταπολεμά τα φουσκώματα, ανοίγει την όρεξη και τονώνει τα τεμπέλικα
στομάχια. Αντισηπτική, είναι πολύτιμη για το συνάχι και τη βρογχίτιδα. Το
δαφνέλαιο είναι κατάλληλο για τους ρευματισμούς.
|
|
Δενδρολίβανο
Το δεντρολίβανο θεωρείται τονωτικό και
βοηθητικό της σεξουαλικής λειτουργίας. Τονώνει τη λειτουργία του ήπατος,
βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και αναζωογονεί τον κουρασμένο οργανισμό.
Σαν προσθετικό σε διάφορα παρασκευάσματα ανακουφίζει τον πονόδοντο. Κατά της
τριχόπτωση και της πιτυρίδας. Στην μαγειρική θεωρείται εξαιρετικό
αρωματικό για ψητά και τηγανητά ψάρια.
|