Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Υσσωπός


Περιγραφή: Αρωματικό καλαμοειδές φυτό που χρησιμοποιούταν σε τελετουργικά καθαρισμού. Το καλλιεργούν στην Αίγυπτο, την Παλαιστίνη και τη νότια Ευρώπη, και το ύψος του φθάνει περί τα 1,80 μέτρα.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: Αντισηπτικό, αιμοστατικό, βακτηριοκτόνο, καταπραϋντικό, τονώνει το νου και το νευρικό σύστημα, εμμηναγωγό, σε εισπνοές ηρεμεί τον έντονο βήχα, δίνει αισιοδοξία, βοηθά στην συγκέντρωση. Να μην χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και από άτομα που πάσχουν από επιληψία.

Τσάι του βουνού

Περιγραφή:Πολυετής πόα ύψους έως 50 εκ. Έχει φύλλα αντίθετα, χνουδωτά, λίγο οδοντωτά. Τα βράκτια είναι σχετικά μεγάλα, με χαρακτηριστικό σχήμα –απότομα μυτερά- και υπερκαλύπτουν τα άνθη. Βρίσκεται σε πετρώδεις και βραχώδεις θέσεις, σε μεγάλα υψόμετρα.

Τσάι Πράσινο

Περιγραφή:Το πράσινο τσάι παρασκευάζεται μετά από αποξήρανση των φύλλων που συλλέγονται από το φυτό Camelia sinensis, και διαφέρει από το τσάι του βουνού, με το οποίο συγχέεται συχνά. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες) και τεΐνη (αλκαλοειδές).

Ρείκι

Περιγραφή: Το ρείκι είναι φρυγανώδης θάμνος με πλούσια ανθοφορία το φθινόπωρο. Τα άνθη του είναι πολλά, μικρά, κωδωνοειδή, σε μοβ, ροζ και μερικές φορές άσπρο χρώμα, σε μακριές ταξιανθίες.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: Έχει διουρητικές καθαρτικές, αντιρρευματικές, ηρεμιστικές και αντισηπτικές των ουροποιητικών οδών ιδιότητες.
Χρήση: Τα χρησιμοποιούμενα μέρη του είναι οι κορυφές παρασκευασμένες σε αφέψημα.

Θεραπείες

Πεντάνευρο

Περιγραφή: Είναι φυτό πολυετές, ύψους μέχρι 50 εκατοστά. Έχει ανθοφόρο βλαστό, όρθιο. Τα φύλλα είναι αυγοειδή, με μεγάλο μίσχο, πολλά μαζί σχηματίζουν στη βάση του φυτού ρόδακα. Τα άνθη είναι μικρά, σε ακραίους στάχεις. H άνθηση αρχίζει τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: Οι ανθόφοροι βλαστοί και κυρίως τα φύλλα θεωρούνται διουριτικά, υποτασικά, επουλωτικά, καθαρτικά, μαλακτικά, αιμοστατικά, αντιδυσεντερικά, και αποχρεμπτικά. Τα σπέρματα θεωρούνται καθαρτικά ιδίως για χρόνια δυσκοιλιότητα.
Χρήση: Ως έγχυμα 1-3 φορές την ημέρα βοηθά στις παθήσεις του αναπνευστικού και το κρυολόγημα. Ως αφέψημα βοηθά στην πάθηση του σακχαρώδους διαβήτη. Μπορούμε να βάλουμε λίγα φύλλα μέσα στα παπούτσια μας προς αποφυγή φουσκαλών ή να φτιάξουμε αλοιφή και να την χρησιμοποιήσουμε ως κρέμα νυκτός.

Θεραπείες

Μοσχοκάρυδο

Περιγραφή: Το μοσχοκάρυδο είναι μπαχαρικό και προέρχεται από τα σπόρια του δέντρου της μοσχοκαρυδιάς. Έχει ωραίο δυνατό και διαπεραστικό άρωμα και έντονη σχεδόν γλυκιά γεύση.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: Οι θεραπευτικές του ιδιότητες βοηθούν στην καταπολέμηση του πόνου από πέτρες χολής, δρα ως αντισηπτικό του εντέρου και είναι τονωτικό του εγκεφάλου και του κυκλοφορικού. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του από εγκύους γιατί υπερβολικές δόσεις μπορούν να προκαλέσουν σπασμούς στα νεφρά.
Χρήση: Είναι καταπληκτικό συμπληρωματικό τσαγιού λόγω του θεσπέσιου αρώματός του. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική, στην αρτοποιία, στη μαγειρική, στον αρωματισμό των λουκάνικων και κρεάτων, σε διάφορες σάλτσες αλλά και λικέρ.

Κράταιγος

Περιγραφή: Είναι θάμνος ή μικρό δέντρο μεσαίου ύψους. Τα κλαδιά έχουν αγκάθια. Τα φύλλα έχουν λοβούς και τα άνθη εμφανίζονται τον Μάιο και Ιούνιο. Τα χρησιμοποιούμενα μέρη είναι οι καρποί, φρέσκοι ή ξεραμένοι και τα άνθη ξεραμένα ή φρέσκα. Τα ξεραμένα φύλλα χρησιμοποιούνται σπανιότερα γιατί είναι λιγότερο δραστικά.

Ζαμπούκο


Περιγραφή: Είναι μικρό πολύ γνωστό φυλλοβόλο δένδρο. Ο φλοιός του κορμού είναι ανοιχτόχρωμος με σχισμές και λευκά φακίδια. Έχει φύλλα μεγάλα, πράσινα θαμπά, με 5 λογχοειδή οδοντωτά φυλλάρια, άνθη μικρά λευκοκίτρινα, πολύ μυρωδάτα κατά μεγάλα απλωτά σκιάδια. Οι καρποί του είναι μικρές μαύρες ράγες. Η λαϊκή παράδοση χαρακτηρίζει τον Σαμπούκο ως πλήρες Φαρμακείο λόγω των αναρίθμητων θεραπευτικών και προφυλακτικών του ιδιοτήτων. Τα μέρη που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς είναι ο φλοιός, τα άνθη, οι καρποί και τα φύλλα.

Βάλσαμο

Περιγραφή: Υπάρχουν περίπου 300 είδη του φυτού αυτού και στην Κρήτη συναντούμε 9 από αυτά, από τα οποία τα 5 είναι ενδημικά. Είναι θάμνος αειθαλής, λείος, πολύκλαδος που φτάνει σε ύψος τα 30 -60 εκατοστά. Στέλεχος όρθιο με μικρά επιμήκη φύλλα που έχουν πολλά διαφανή στίγματα. Αν τρίψουμε τα άνθη του, αναδίδεται μία δυνατή μυρουδιά ρητίνης. Τα άνθη του είναι χρυσοκίτρινα. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται όλα τα αέρια μέρη του φυτού. Πολύ γνωστό είναι το βαλσαμέλαιο που παρασκευάζεται από τις ανθοφόρες κορυφές του βοτάνου.

Αρτεμισία

Περιγραφή: Η Αψιθιά ή Αμπιστιά ανήκει στην οικογένεια των Compositae (Σύνθετα). Πολυετές σπάνιο, φρυγανώδες αυτοφυές σε άγονους και βραχώδεις τόπους φυτό, φτάνει μέχρι το 1μ. ύψος, με γκριζοπράσινους μίσχους και φύλλα, που καλύπτονται από αργυρόχρωμο χνούδι, και κίτρινα μικρά άνθη. Στη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιούνται τα φύλλα, οι ανθισμένες κορυφές και οι ρίζες. Είναι πικρό, συναντάται σε περιοχές της Μεσογείου και σε όλα τα εύκρατα μέρη ανά τον κόσμο και υπάρχουν περίπου 300 είδη Αψιθιάς. Φημίζεται για την πλούσια περιεκτικότητά της σε αιθέρια έλαια.

Αστράγγαλους

Περιγραφή: Ο Αστράγγαλος είναι απο τα σπουδαιότερα φυτά στην παραδοσιακή ιατρική της Άπω Ανατολής, χρησιμοποιούμενος σαν τονωτικό και ενισχυτικό της υγείας απέναντι στις ασθένειες. Σήμερα χρησιμοποιείται ευρύτατα στην Κίνα, άλλα και με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς στις δυτικές χώρες.
Ιδιότητες:

Αρχαγγελική

Περιγραφή:  Η άγρια αρχαγγελική φυτρώνει πλάι σε ρυάκια, ενώ την ήμερη μπορούμε να την έχουμε ακόμα και στο μπαλκόνι μας σε μεγάλες γλάστρες. Κάθε ίνα της αρχαγγελικής χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς, από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα και τους σπόρους της όταν είναι ώριμοι, αλλά και τα λουλούδια της όταν είναι ανθισμένα.

Αλθαία

Αλθαία

Αλθαία


Περιγραφή: Η αλθαία ( ή δενδρομολόχα ή νερομολόχα ) ανθίζει το καλοκαίρι για μεγάλη χρονική περίοδο, αντέχει στη ζέστη και στην ξηρασία και συναντάται παντού στην Ελλάδα. Έχει χνου­δωτό, όρθιο στέλεχος, στρογγυλά, οδοντωτά, γκριζοπράσινα φύλλα, κοκκινωπά ή λευκά λουλούδια.

Αγριμόνιο

Αγριμόνιο

Αγριμόνιο


Περιγραφή: Η κοινή ονομασία του είναι ασπροζάκι ή φωνόχορτο. Έχει κίτρινα άνθη, τα φύλλα του είναι οδοντωτά και χνουδωτά. Η συγκομιδή του γίνεται τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο. Το συναντάμε σε μέρη που υπάρχει υγρασία.

Θεραπευτικές Ιδιότητες : Είναι ειδικό για τις φλεγμονές του λαιμού και του βλεννογόνου της στοματικής κοιλότητας. Από την αρχαιότητα ακόμα το χρησιμοποιούσαν για την επούλωση πληγών. Θυμηθείτε το σε περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας, σε προβλήματα του φάρυγγα, άφθες και μυκητιάσεις. Τα φύλλα του είναι εξαιρετικά για την αναιμία και χρησιμοποιούνται με επιτυχία στους ρευματισμούς, στο λουμπάγκο, στα πεπτικά προβλήματα, στην κίρρωση του ύπατος και στις παθήσεις της σπλήνας. Συνίσταται επίσης κατά των κολικών, των εμετών και κατά του βήχα.

Χρήση: Το τσάι των φύλλων του είναι κατά της ημικρανίας, της δυσπεψίας και της διάρροιας. Σε περιπτώσεις με πρηξίματα, στραμπούληγμα ή μώλωπες, μπορεί να παρασκευασθεί μία πάστα με ξίδι, πίτουρα και φύλλα αγριμονίου. Επίσης  με αφέψημα του αγριμονίου προτείνονται οι  γαργάρες για τον καθαρισμό της φωνής.

Λιναρόσπορος

Περιγραφή: Η λατινική του ονομασία είναι «λινάρι το χρησιμότατο» και λέει πολλά για την τεράστια σημασία που έχει το λινάρι για τον άνθρωπο εδώ και 5.000 χρόνια. Μας προσφέρει την πρώτη ύλη για την παρασκευή λαδιού και άλλων προϊόντων και είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας αφού περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα.

Σαλέπι


Περιγραφή: Tο σαλέπι είναι μια σκόνη που προέρχεται από τους βολβούς ενός είδους άγριας ορχιδέας, του «σερνικοβότανου», όπως ονομάζεται από το λαό μας.

Κάβα Κάβα

Περιγραφή: Το Κάβα(-Κάβα) ή αλλιώς πιπέρι το μεθυστικό ανήκει στην οικογένεια των Πιπεροειδών. Είναι ιθαγενές φυτό στα νησιά του Ειρηνικού, Χαβάη, Μικρονησία, Βανουάτου, Φίτζι, Σαμόα, Τόνγκα και τα νησιά του Σολόμωντα. Θεωρείται είδος συγγενές με το μαύρο πιπέρι. Είναι θάμνος που αναπτύσσεται σε ελαφρά, καλά στραγγιζόμενα χώματα. Έχει σαρκώδεις μίσχους και τα φύλλα του είναι στρογγυλά, καρδιόσχημα. Τα άνθη του είναι πολύ μικρά. Η αναπαραγωγή του γίνεται με μοσχεύματα που βγαίνουν από το μητρικό φυτό. Τις θεραπευτικές ιδιότητες τις έχουν η ρίζα και τα ριζίδια του φυτού. Αντίστοιχες αλλά λιγότερο δραστικές ιδιότητες έχουν οι καρποί, τα φύλλα και ο φλοιός του φυτού.

Αρπαγόφυτο

Αρπαγόφυτο

Αρπαγόφυτο


Περιγραφή : Το αρπαγόφυτο (Harpagophytum procumbens) έρχεται από τη Λατινική Αμερική, ονομάζεται αλλιώς και ξύλινη αράχνη ή Νύχι του διαβόλου και χρησιμοποιείται από παλιά για την αντιμετώπιση ρευματικών πόνων. Είναι ένα έρπον ποώδες πολυετές φυτό με μια ανθεκτική κεντρική ρίζα που περιλαμβάνει μία ομάδα από δευτερεύοντες κονδύλους που κρέμονται από αυτήν, έχει αγκαθωτούς καρπούς και το χρώμα των ανθών του ποικίλλει.

Θεραπευτικές Ιδιότητες : Είναι κατάλληλο ενάντια σε  πόνους ρευματισμών, αρθριτικών και αρθρίτιδας, ουρικής αρθρίτιδας. Γενικότερα θεωρείται ισχυρό αναλγητικό, καταπραϋντικό, αντισπασμωδικό  αλλά και αντιφλεγμονώδες. Συνίσταται επίσης για πόνους στην πλάτη λόγω σπονδύλωσης, αλλά και γενικότερα μυοσκελετικούς πόνους, προβλήματα χολικών αλάτων, ανεβασμένο ζάχαρο, διαταραχές ήπατος, νεφρών και χοληδόχου κύστης. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Χρήση: Χρησιμοποιείται ως αφέψημα. Οι αποξηραμένοι κόνδυλοι του φυτού χρησιμοποιούνται για να μετριάσουν τον πόνο και τον πυρετό αλλά και να διεγείρουν την χώνεψη.

Θεραπείες

Λαγοκιμιθιά

Περιγραφή: Πολυετής αειθαλής πόα με γκριζωπό, αρωματικό φύλλωμα και κίτρινα άνθη το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις και άγονα, ξηρά, ουδέτερα ή αλκαλικά εδάφη. Φυτεύεται σε ελεύθερες μπορντούρες, γλάστρες και βραχόκηπους.
Θεραπευτικές Ιδιότητες : Η λαγοκιμιθιά έχει τονωτική δράση, χρησιμοποιείται για καταρροή των βλεννογόνων, ενάντια στον χρόνιο βρογχίτη, την δυσπεψία, τον άφυσο, την αρθρίτιδα και επίσης είναι διουρητικό.

Λυκίσκος

Λυκίσκος

Λυκίσκος


Περιγραφή: Είναι αναρριχητικό πολυετές φυτό και ο βλαστός του και τα κλαδιά του φτάνουν τα 10 μ. μήκος. Οι βλαστοί του εξωτερικά είναι γωνιώδεις με κοκκινωπές ραβδώσεις και εσωτερικά κοίλοι. Αναρριχάται με τη βοήθεια ελίκων. Τα φύλλα του είναι πριονωτά, τραχιά στην πάνω επιφάνεια. Ο καρπός είναι ωοειδής, κοκκινωπός και μικρός σαν το σπόρο του σιναπιού. Στην Ελλάδα η καλλιέργειά του είναι περιορισμένη και καλλιεργείται περισσότερο στην Ήπειρο.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: Είναι εξαιρετικό ηρεμιστικό, βοηθά στην δυσπεψία, είναι τονωτικό, διουρητικό και βοηθά στην ρύθμιση του ζαχάρου.
Χρήση: Απολαύστε το ως αφέψημα. Για κάθε φλιτζάνι ρίχνουμε ένα κουταλάκι από το βότανο. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει για 10 έως 15 λεπτά. Σουρώνουμε και το πίνουμε σκέτο, με ζάχαρη ή μέλι.

Πεντάνευρο

Πεντάνευρο

Πεντάνευρο

Περιγραφή: Είναι φυτό πολυετές, ύψους μέχρι 50 εκατοστά. Έχει ανθοφόρο βλαστό, όρθιο. Τα φύλλα είναι αυγοειδή, με μεγάλο μίσχο, πολλά μαζί σχηματίζουν στη βάση του φυτού ρόδακα. Τα άνθη είναι μικρά, σε ακραίους στάχεις. H άνθηση αρχίζει τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: Οι ανθόφοροι βλαστοί και κυρίως τα φύλλα θεωρούνται διουριτικά, υποτασικά, επουλωτικά, καθαρτικά, μαλακτικά, αιμοστατικά, αντιδυσεντερικά, και αποχρεμπτικά. Τα σπέρματα θεωρούνται καθαρτικά ιδίως για χρόνια δυσκοιλιότητα.
Χρήση: Ως έγχυμα 1-3 φορές την ημέρα βοηθά στις παθήσεις του αναπνευστικού και το κρυολόγημα. Ως αφέψημα βοηθά στην πάθηση του σακχαρώδους διαβήτη. Μπορούμε να βάλουμε λίγα φύλλα μέσα στα παπούτσια μας προς αποφυγή φουσκαλών ή να φτιάξουμε αλοιφή και να την χρησιμοποιήσουμε ως κρέμα νυκτός.

Θεραπείες

Σιναμική

Περιγραφή: Είναι η σινική κανέλλα. Οι αποξηραμένοι φλοιοί του φυτού της οικογένειας των Δαφνιδών.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: Πολύ αποτελεσματικό καθαρκτικό κατά της δυσκοιλιότητας. Τα φύλλα και οι λοβοί έχουν σεννασίδες, φυσικό δραστικό συστατικό που διεγείρει την κινητικότητα κυρίως του παχέως εντέρου και ρυθμίζει την λειτουργία του. Οι λοβοί είναι ηπιότεροι στα αποτελέσματά τους από τα φύλλα και συνιστώνται για πιο ελαφρές περιπτώσεις.

Θεραπείες

Φλαμούρι ή Τίλιο

Περιγραφή: Το Τίλιο είναι τα καρδιόσχημα φύλλα της Φλαμουριάς.
Θεραπευτικές Ιδιότητες και Χρήση: Η φλούδα της Φλαμουριάς είναι στυπτική και τονωτική. Το αφέψημα της (άοσμο και λίγο πικρό) χρησιμοποιείται σε ρευματισμούς κι αρθριτικά (διαλύει το ουρικό οξύ), αλλά και σε υδροπικία, κυστίτιδα, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, διαλεί¬ποντες πυρετούς, στην απόφραξη της σπλήνας και του ήπατος. Τα φύλλα είναι ελαφρά διουρητικά και αντιπυρετικά. Το έγχυμα των φύλλων πίνεται λίγο-λίγο, όλη τη μέρα. Το αφέψημα των φύλλων, που γίνεται με άσπρο ξερό κρασί, έχει τη φήμη ότι διαλύει τις πέτρες των νεφρών και διώχνει τις ημικρανίες. Οι καρποί της Φλαμουριάς θεωρούνται πιο «δραστικοί» από τη φλούδα και τα φύλλα κατά των αέριων.

Πικρόξυλο

Πικρόξυλο

Πικρόξυλο


Περιγραφή: Το πικρόξυλο είναι πικρό και ανήκει στο γένος των Quassia. Είναι ένας θάμνος ή σπάνια ένα μικρό δέντρο, που φτάνει τα 3 μ ύψος (σπάνια 8 μ). Τα φύλλα είναι 15-25 εκατ. μακριά και φτερωτά.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: Είναι εξαιρετικό κατά του σακχαροδιαβήτη και της χοληστερίνης. Επίσης βοηθά στην δυσκοιλιότητα και στην δυσπεψία.

Θεραπείες

Ιβίσκος

Ιβίσκος

Ιβίσκος


Περιγραφή: Καλλωπιστικός αλλά όχι μόνο θάμνος, κατάγεται από την Ανατολική Ασία και έχει διάφορες ποικιλίες. Χαρακτηρίζεται για τα όμορφα πορτοκαλοκόκκινα άνθη του.

Θεραπευτικές Ιδιότητες: Εκτός από διακοσμητικό φυτό, ο ιβίσκος έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στον καλύτερο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. O ιβίσκος ενδείκνυται για τους υπέρβαρους με πρόβλημα δυσκοιλιότητας και αυξημένων λιπιδίων. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C. Δρα ως αγγειοδιασταλτικό, βοηθά στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης. Βοηθά στη θεραπεία της υψηλής πίεσης στο αίμα και τις ηπατικές διαταραχές. Ενδείκνυται για αδυνάτισμα και τόνωση των μαλλιών.

Χρήση: Παρασκευάζεται ως έγχυμα με 1 κουταλάκι ιβίσκου σε 1 φλιτζάνι νερό.

Άρκτιο

Περιγραφή: Κατά την λαϊκή παράδοση, τα φρέσκα φύλλα της και ειδικά η ρίζα της , χρησιμοποιούταν τοπικά, για την θεραπεία των σπυριών, της νινίδας, την τριχόπτωση, το έκζεμα, τα έλκη και για τα τσιμπήματα των εντόμων. Κάποτε χρησίμευε για τον καθαρισμό του οργανισμού και είναι γνωστή για τους σπόρους της με τα άγκιστρα που κολλάνε στα ρούχα. Πολλοί ερευνητές διαπίστωσαν την παρουσία ενός αντιβιοτικού που βρίσκεται κυρίως στα φύλλα και στις φρέσκιες ρίζες, με δράση όμοια προς εκείνη της πενικιλίνης. Κυριότερο συστατικό της είναι η ινσουλίνη.

Νταμιάνα

Περιγραφή: Η νταμιάνα είναι ένα φυτό, καταγωγής Μεξικού, το οποίο αναγνωρίζεται κυρίως ως φυσικό διεγερτικό σεξουαλική ΧΩΡΙΣ τοξικότητα. Στο ύψος του φτάνει μέχρι τα 60 εκατοστά και τα χρήσιμα μέρη του είναι τα αποξηραμένα εναέρια τμήματα.

Πασιφλόρα

Περιγραφή: Εύρωστο φυλλοβόλο είδος ταχείας ανάπτυξης με γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα. Έχει μεγάλα άνθη με απαλό μπλέ μοβ χρώμα. Κίτρινους πορτοκαλί καρπούς, σαν μικρά αυγά, που δεν τρώγονται. Έχει λευκά άνθη με μπλε στήμονες διαμέτρου 10cm το καλοκαίρι και το φθινόπωρο τα οποία μοιάζουν με ρολόι.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: Τα φύλλα της πασιφλόρας είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Είναι ένα βότανο με κατευναστικές, αντισπασμωδικες και ηρεμιστικές ιδιότητες. Επίσης είναι εξαιρετικό ενάντια στο άγχος, στην αϋπνία και στην δυσεντερία.

Μαστίχα Χίου

Περιγραφή: Το φυτό της μαστίχας είναι αειθαλής θάμνος, ο οποίος μπορεί να φτάσει και το ύψος των 3 μέτρων. Έχει απλωμένα κλαδιά και ανοιχτό ή σκούρο σταχτί κορμό, ανάλογα με την ηλικία του. Η επιφάνεια του κορμού του έχει ακανόνιστες πλάκες, σαν ρυτίδες, όπως το πεύκο.

Κύμινο

Περιγραφή: Μικρό ετήσιο ποώδες φυτό ύψους 15 - 20 εκατοστών με φύλλα που μοιάζουν με στενές λουρίδες και μικρά λευκά ή ρόδινα άνθη. Διαθέτει πολύ χαρακτηριστικό άρωμα, δυνατό και βαρύ, με γεύση επίσης έντονη, που θυμίζει το κάρι.

Κυνόροδο

Περιγραφή: Άνθη ρόδινα ή λευκά έχει ο θάμνος της αγριοτριανταφυλλιάς με σύνθετα και πριονωτά φύλλα. Τα πέταλά της είναι αραιά και ο καρπός της είναι γνωστός με το όνομα «κυνόροδο».

Γλυκόριζα

Περιγραφή: Είναι θάμνος ύψους 50-100 εκ., με ρίζες που φτάνουν τα 1-2 μέτρα, κυλινδρικές, διακλαδισμένες και σαρκώδεις. Αυτές είναι που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς.

Γλυκάνισος

Περιγραφή: Ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδοφόρων. Είναι φυτό ποώδες, μονοετές που καλλιεργείται από την αρχαία εποχή. Το γλυκάνισο έχει άνθη μικρά λευκά σε σκιάδια αρκετά μεγάλα, φύλλα με μεγάλες στρογγυλές περιφέρεις και τρεις λοβούς, στέλεχος με λεπτές ραβδώσεις, διακλαδιζόμενο, καρπό αυγοειδή και χνουδωτό. Ανθίζει από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο. Φτάνει σε ύψος τους 50 πόντους. Χρησιμεύει ο σπόρος του που μαζεύεται ώριμος τον Σεπτέμβριο.

Ραδίκι


cichorium_indybus.jpgΒοτανικό όνομα: Κιχώριο το εντετμημένο (Cichorium intybus). Ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων (Asteraceoe). Κατάγεται από την Ευρώπη και την Ασία. Αυτοφυές το απαντάμε στις άκρες τωνδρόμων, σε χερσότοπους και σε αναχώματα. Το ύψος του φτάνειμέχρι 1,50 μ., έχει γωνιώδεις μίσχους και πυκνό τρίχωμα. Τα βασικά φύλλαείναιπτεροσχιδή, τα φύλλα των μίσχων δορατοειδήκαι τα άνθη μπλε. Ανθοφορεί από τον Ιούλιο εως τον Σεπτέμβριο.

Ενεργά συστατικά βοτάνων

Ο άνθρωπος είναι και αυτός μέρος του οικοσυστήματος, όσο πανίσχυρος και αν αισθάνεται, μιας και έχει καταφέρει να τιθασεύσει τις δυνάμεις της φύσης, και να κυριαρχήσει πάνω στον πλανήτη. Όσο και αν η επιστήμη έχει προοδεύσει, ακόμα και σήμερα ο άνθρωπος μπορεί να βρει μέσα από το φυσικό του περιβάλλον την υγεία του, και να επιτύχει την ίαση του, αν βέβαια αφήσει τον εαυτό του στα χέρια της φύσης. Τα βότανα αποτελούν ένα μέσο για αυτόν τον σκοπό, και για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πως λειτουργούν, θα κάνουμε μια αναφορά στα ενεργά συστατικά τους, τα οποία μαζί με την ίδια την ενέργεια των βοτάνων, είναι υπεύθυνα για τα αποτελέσματα πάνω στην υγεία του ανθρώπου.

Εχινάκια

ΔρασειςΕιναι αντιμικροβιακο και εξομαλυντικο.
Αυξανει τα β λεμφοκυταρα τα οποια είναι τα αντισωματα του οργανισμου.
Αυξανει τα Τ λεμφοκυταρα τα οποια παράγουν κυτοχινες. Τα μακροφαγα τα οποια είναι οι φυσικοι δολοφονοι Ειδικότερα αυξανει τα T4 λεμφοκύτταρα (τους στρατιώτες του οργανισμού) και απενεργοποιει τα T8 (ανοσοανεπάρκεια).
Το ανοσοποιητικο συνδεεται με το νευρικο συστημα τα επινεφριδια το συναισθημα και με το ορμονικο συστημα. Πρεπει να λαμβανουμε υποψη τους παραπανω παραγοντες οταν θελουμε να κανουμε ενισχυση του ανοσοποιητικου.

Αγριοκύμινο

Δρασεις
Αφυσο αντισπασμωδικο αποχρεμπτικο εμμηναγωγο γαλακταγωγο στυπτικο αρωματικο
 
Ενδειξεις
Καταπραυνει την δυσπεψια με αερια τους εντερικους κολικους.. Κανει για την διαρροια και την λαρυγγιτιδα.
Μπορει να χρησιμοποιηθει για την βρογχιτιδα και το ασθμα. Ανακουφιζει απο τους πονους της
Εμμηνης ροης και αυξανει την ροη του γαλακτος κατα τον θηλασμο. Ειναι ισως το καλυτερο αφυσο βοτανο. Ειναι ελαφρα διουρητικο ειναι χρησιμο στο βηχα.  Μειωνει την ελαφρια καρδιακη αρρυθμια.
 
Ασθενειες
Δυσπεψια κολικοι δυσμηνορροια λαρυγγιτιδα βρογχιτιδα 
 
Συνδυασμοι
Με καλαμο και χαμομηλι για τον τυμπανισμο και τους κολικους.  Με το μαρουβιο για την βρογχιτιδα
 
Συστημα
Πεπτικο γυναικειο ουροποιητικο

Χελιδόνιo

Συστατικά
Αλκαλοειδή ( χελιδονινη χελερυθινη κοπτισινη προτοπινη ) χελιδονικο οξύ αιθέριο έλαιο  σαπωνινη κίτρινος γαλακτώδης χυμός (λατέξ ) που περιέχει καροτενοειδη

Πικραλιδα

Δράσεις
Ουρική αρθρίτιδα ρευματισμοί χοληστερίνη τόνωση των καύσεων και του μεταβολισμού

Ενδείξεις
Είναι ήπιο πικρό τονωτικό για το συκώτι και το πεπτικό σύστημα.
Η ρίζα ενισχύει την λειτουργία του στομάχου και του συκωτιού.
Καθαρίζει το ουροποιητικό σύστημα. Λαμβάνεται για ρευματικές παθήσεις ουρική αρθρίτιδα αλλά και σαν ήπιο υπακτικό. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για τα παιδιά. Το έγχυμα των φύλλων και των ανθών βοηθά την χωνεψη. Συνήθως μπαίνει σε συνταγές για την μείωση της χοληστερίνης. Δουλεύει στο πεπτικό σαν απλό καθαρκτικό.
Αυξάνει τον μεταβολισμό και γίνονται καλύτερα οι καύσεις.

Ασθένειες
Ουρική αρθρίτιδα χοληστερίνη τόνωση της πέψης

Συνδυασμοί
Μπορούν να μπουν 20 σταγόνες σε βάμμα το οποίο έχει σαν στόχο την μείωση της χοληστερίνης

Καλεντουλα

Δρασεις: Αντιφλεγμονωδες, στυπτικο, επουλωτικο, αντιμυκητικο, χολαγωγο, εμμηναγωγο.

Ενδειξεις: Είναι κατάλληλο για την θεραπεια τοπικων δερματικων προβληματων. Χρησιμοποιειται οπου υπαρχει φλεγμονη του δερματος. Επίσης λειτουργεί στις καταστάσεις οπου υπαρχει εξωτερικη αιμορραγια, τραυμα, μωλωπισμος, και διαστρεμμα, δερματικα ελκη, και ελαφρια εγκαυματα. Δίδεται στις φλεγμονες και τα ελκη του πεπτικου συστηματος. Βοηθα και στα προβληματα της χολης. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην επωδυνη εμμηνοροη διότι μπορεί και  ρυθμιζει την εμμηνορρυσιακη λειτουργια. Ειναι καλο στις λοιμωξεις απο σταφυλοκοκο. Ειναι αντιφλεγμονωδες και σταματα τον πονο. Μπορούμε να κάνουμε με αυτό το βότανο κολπικες πλυσεις. Επισης το χρησιμοποιούμε κανοντας γαργάρες όταν έχουμε πονολαιμο.

Μύρο

Δράσεις: Αντιμικροβιακό, στυπτικό, άφυσο αντικαταρροικό, αποχρεμπτικό, επουλωτικο.

Ενδείξεις: Είναι ένας αποτελεσματικός αντιμικροβιακός παράγοντας που δρα με δύο τρόπους,
πρώτον διεγείρει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και δεύτερον έχει άμεση αντιμικροβιακή δράση ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού.
Κάνει για τις λοιμώξεις του στόματος (στοματικά έλκη, ουλίτιδα, πυορροία), ακόμη για
commiphora_tree.jpg
φαρυγγίτιδα, ιγμορίτιδα, λαρυγγίτιδα. Κάνει και για το κοινό κρυολόγημα. Εξωτερικά είναι επουλωτικό και αντισυπτικό για τραύματα και αμυχές. Είναι εξαιρετικό γιατρικό για τα προβλήματα του λαιμού. Είναι αντισηπτικό δυνατότερο της πρόπολις. Είναι αντιφλεγμονώδες και σε σκόνη μαζί με την οδοντόκρεμα κάνει για την ουλίτιδα. Μαζί με την Saguinaria είναι καταπληκτικό για τις ουλίτιδες. Εξωτερικά κάνει για τις ρηνίτιδες. Κάνει και για τα σπυράκια της ακμής.

Ασθένειες: Στοματικά έλκη, ουλίτιδα, πυορροία, ιγμορίτιδα φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, καταροή, δοθηίνες, αδενικός πυρετός, βρουκέλλωση.
Συνδιασμοί: Συνδιάζεται με την Εχινάτσια για λοιμώξεις και στοματικές πλύσεις για έλκη και παρόμοια προβλήματα. Εξωτερικά συνδιάζεται με την Αμαμηλίδα. Σύστημα: Ανοσοποιητικό, αναπνευστικό, δέρμα, στόμα.

Αρκτοστάφυλος κουμάρια

arctostafylus_uva_ursi.jpg Ελληνική ονομασία: Αρκτοστάφυλος κουμάρια.
Συστατικά: Τα φύλλα έχουν υδροκινόνες, τανίνες, φαινολικούς γλυκοζίτες, φλαβονοειδή.
Δράσεις: Είναι κατεξοχήν αντισηπτικό του ουροποιητικού και ειδικά πάνω στα gram θετικά μικρόβια. Δεν προκαλεί εθισμό και δεν αφήνει μικρόβια πάνω στην μεμβράνη. Είναι διουρητικό δίνεται σε οξείες και χρόνιες ασθένειες του ουροποιητικού.
Ενδείξεις: Είναι φυσικό αντισηπτικό του ουροποιητικού. Ενεργεί απολυμαντικά και στυπτικά σε περιπτώσεις οξείας ή χρόνιας κυστίτιδας και ουρηθρίτιδας. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του όταν υπάρχει ταυτόχρονη λοίμωξη στα νεφρά. Η δράση του είναι ισχυρότερη όταν ακολουθείται αλκαλική διατροφή βασισμένη σε λαχανικά. Είναι καλό να μην γίνεται χρήση πέραν των δέκα ήμερων.
Ασθένειες: Παθήσεις του ουροποιητικού, κυστίτιδες, προστατίτιδες, νεφρίτιδες.
Συνδυασμοί: Με pilosella και solidago σε κυστίτιδες και ουρηθρίτιδες
Σύστημα: Ουροποιητικό.

Δράσεις βοτάνων

Τα βότανα είναι πολύτιμα εργαλεία για την ολιστική αντιμετώπιση ενός μεγάλου φάσματος καταστάσεων υγείας και τις περισσότερες φορές δεν παρουσιάζουν μια και μοναδική δράση αλλά ένα πλήθος δράσεων που πρέπει να συνδυάσει ο θεραπευτής για να τα κάνει αποτελεσματικά. Τα βότανα έχουν μέσα τους ενώσεις που δρουν συνεργατικά μεταξύ τους και προσδίδουν στο βότανο μια συνολική θεραπευτική αξία που όσο καλύτερα κατανοηθεί τόσο αποτελεσματικότερη γίνεται η χρήση τους. Ένα βότανο μπορεί για παράδειγμα να είναι ταυτόχρονα τονωτικό και αντιμικροβιακό, ενώ ένα άλλο τονωτικό και αντικαταροικό. Είναι λοιπόν σημαντική η γνώση της δράσης του βοτάνου στο σύνολο της έτσι ώστε να γίνεται η σωστή επιλογή η οποία άλλωστε θα δώσει και την θεραπευτική λύση. Παρακάτω αναφέρονται οι σημαντικότερες δράσεις των βοτάνων αλλά και τα σημαντικότερα βότανα τα οποία τις διαθέτουν.

Βοτανολογία

Τα βότανα είναι πολύτιμα εργαλεία για την ολιστική αντιμετώπιση ενός μεγάλου φάσματος καταστάσεων υγείας και τις περισσότερες φορές δεν παρουσιάζουν μια και μοναδική δράση αλλά ένα πλήθος δράσεων που πρέπει να συνδυάσει ο Herbalist για να τα κάνει αποτελεσματικά. Τα βότανα έχουν μέσα τους ενώσεις που δρουν συνεργατικά μεταξύ τους και προσδίδουν στο βότανο μια συνολική θεραπευτική αξία που όσο καλύτερα κατανοηθεί τόσο αποτελεσματικότερη γίνεται η χρήση τους.

Αφεψήματα με κρόκο Κοζάνης

Αφεψήματα με κρόκο Κοζάνης

teaΤα αφεψήματα σε ζεστή ή κρύα μορφή αποτελούν δημοφιλή συνήθεια όλες τις εποχές. Ανάλογα με τα συστατικά τους, προσφέρουν τόνωση, χαλάρωση, καλή λειτουργία του οργανισμού ή απλά μία γευστική στιγμή.
Ο κρόκος είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο, κάτι που οφείλεται στη χρονοβόρα, απαιτητική και χειρωνακτική διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας του φυτού. Χρειάζονται περίπου 150.000 άνθη κρόκου για ένα κιλό τελικού προϊόντος, δηλαδή αποξηραμένων στιγμάτων του άνθους.
Τα ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΡΟΚΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ, που διαθέτουν πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα (ΚΩΔ: 23271080046) εγκεκριμένα από τον ΔΗΩ, συνδύασαν τις ευεργετικές ιδιότητες του κρόκου Κοζάνης –σύμφωνα με πολλούς η κορυφαία ποιότητα κρόκου παγκοσμίως- με επιλεγμένα βότανα (όπως φασκόμηλο, δενδρολίβανο, δυόσμο, μάραθο, γλυκάνισο, θυμάρι) σε μία σειρά βιολογικών αφεψημάτων. Τα προϊόντα βασίζονται σε παραδοσιακές συνταγές, προσφέροντας μια αγνή, ποιοτική και ευεργετική λύση σε όσους επιθυμούν να έχουν ένα ‘σύμμαχο υγείας’.
Τα αφεψήματα που διατίθενται είναι τα εξής:
  • Βιολογικό μεσογειακό ρόφημα με κρόκο Κοζάνης και δενδρολίβανο: ένα μίγμα από Γλυκάνισο, Μάραθο, Δενδρολίβανο και Ιβίσκο, βότανα που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στη Μεσόγειο για καλή χώνεψη.
  • Βιολογικό αρωματικό ρόφημα με κρόκο Κοζάνης και φασκόμηλο: περιλαμβάνει Φασκόμηλο, Μέντα, Λεμονόχορτο και Λουίζα, βότανα που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από το κοινό κρυολόγημα.
  • Βιολογικό θερμαντικό ρόφημα με κρόκο Κοζάνης και καρυκεύματα: μίγμα από Κανέλα, Γαρύφαλλο, Ιβίσκο και φλοιό Πορτοκαλιού, ιδανικό για χαμηλές θερμοκρασίες. Τα βότανα που περιέχει είναι παραδοσιακά γνωστά για τις τονωτικές και θερμαντικές τους ιδιότητες.
  • Βιολογικό μαύρο τσάι με κρόκο Κοζάνης και λεμόνι: ζεστό ή κρύο, αποτελεί ένα μίγμα από δυόσμο και φλοιό λεμονιού, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, που χρησιμοποιείται ως τονωτικό- σπασμολυτικό.
  • Βιολογικό παραδοσιακό ρόφημα με κρόκο Κοζάνης και μέλι: μίγμα από Βατόμουρα, Πορτοκάλι, Άνθη τριανταφυλλιάς και Λεμόνι, βότανα γνωστά σαν φυσικές πηγές βιταμίνης C.

βότανα που ρίχνουν την πίεση

 
 
Η υπέρταση είναι η επίμονη αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από συγκεκριμένα επίπεδα.

Αυτά ορίζονται ως 135 μιλιμέτρ στήλης υδραργύρου για τη συστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη) και ως 85 μιλιμέτρ στήλης υδραργύρου για τη διαστολική αρτηριακή πίεση (μικρή). Η υπέρταση προσβάλλει πολλά άτομα και απαιτεί σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση, αφού βλάπτει τον οργανισμό με πολλούς τρόπους. Κατά 90% η υπέρταση είναι ιδιοπαθής. Με άλλα λόγια δεν ανευρίσκεται συγκεκριμένο παθολογικό αίτιο στο οποίο να οφείλεται. Το υπόλοιπο 10% αποδίδεται σε άλλα αίτια, όπως παθήσεις των νεφρών (π.χ., η στένωση της νεφρικής αρτηρίας), βλάβες των επινεφριδίων, ή έχει σχέση με επιπλοκές από πιθανή κύηση.

Σπανάκι

Σπανάκι (Spinaeea oleracea) Σπινάτσεα ή λαχανευτική.
Οίκ.
Χηνοποδιωδών (Chemopodiaceae).
Είναι γνωστό ότι τό σπανάκι περιέχει αρκετό σίδερο, πού είναι χρήσιμο κυρίως στους αναιμικούς, άλλα καί πού απαγορεύεται σέ κείνους, πού ίατρικοί λόγοι τούς υπαγορεύουν νά αποφεύγουν τό σίδηρο.Ώς λαχανικό, τό σπανάκι είναι άπό τά εκλεκτά παρασκευαζόμενα μέ πολλούς τρόπους, ως τρόφιμο και διαιτητικό.

Βότανα για την αϋπνία

Τα βότανα μπορούν να προσφέρουν ήπιες και ασφαλείς λύσεις σε προβλήματα με τον ύπνο

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ

Για τη σοβαρή αυτή πάθηση, το λόγο έχει φυσικά ο γιατρός. Μάλιστα, ο ασθενής πρέπει ν' ακολουθεί σχολαστικά τις υποδείξεις του γιατρού, αλλιώς κινδυνεύει η ζωή του. Συνιστούμε κάποια φυτά, απ' τα οποία ωφελήθηκαν ορισμένοι διαβητικοί. Ανάμεσα σ' αυτά ο κάθε διαβητικός μπορεί ν' ανακαλύψει το κατάλληλο φάρμακο για τον οργανισμό του. Άλλωστε τα φυτά αυτά είναι αβλαβή, αλλά κι η φαρμακευτική χρησιμοποιεί ουσίες φυτών στην παρασκευή των φαρμάκων.

Βότανα για τον επιχείλιο έρπητα

Οι επιχείλιοι έρπητες προκαλούνται από τον ιό του απλού έρπητα και συνήθως εμφανίζονται όταν υπάρχει κάποια λοίμωξη στον οργανισμό ή το σώμα έχει εκτεθεί σε ήλιακό φως ή αέρα. Σχηματίζονται μικροσκοπικές φουσκάλες, κυρίως γύρω από τα ρουθούνια και τα χείλη.
Ο έρπης ζωστήρ προκαλείται από παρόμοιο ιό και εμφανίζονται έλκη σε όλο το σώμα. Ο έρπης ζωστήρ αποτελεί ένδειξη εξάντλησης του νευρικού συστήματος και ευαισθησίας σε λοιμώξεις, επομένως τα βότανα που υποστηρίζουν το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα ως σύνολο είναι εξίσου σημαντικά με αυτά που δρουν τοπικά.

Μαλοτηρας Τσάι βουνού

Αποτελεί το κύριο συστατικό για αφέψημα θαυμάσιας γεύσης και αρώματος μαζί με άλλα φυσικά αρωματικά και συγχρόνως πολύ καλά για την υγεία βότανα.

Oι φυσικές λύσεις για τους μύκητες

Oι ατέλειωτες ώρες ηλιοθεραπείας, τα βρεγμένα μαγιό που μένουν πάνω στο σώμα, τα στενά ρούχα, οι πισίνες, η θάλασσα, ακόμα και το αλκοόλ μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη μυκήτων. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί να «κολλήσει» κανείς μύκητες τόσο απλά. Σε όποιο σημείο του σώματος κι αν εμφανιστούν μύκητες, οι αιτίες είναι βαθύτερες και σχετίζονται με την κακή διατροφή και τη χαμηλή άμυνα του οργανισμού. Oι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι μυκητιάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, ώστε να μην επεκταθούν. Aν, όμως, παρουσιάσετε συμπτώματα ενώ βρίσκεστε σε κάποιο απομακρυσμένο νησί ή θέλετε να προλάβετε μια μυκητίαση πριν σας χαλάσει τις διακοπές, υπάρχουν τρόποι, και μάλιστα φυσικοί.

Κανέλα Μειώνει το σάκχαρο

Νέες μελέτες δείχνουν ότι μία κουταλιά κανέλα την ημέρα μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Το μπαχαρικό στηρίζει τη δράση του στην υδατοδιαλυτή πολυφαινόλη MHCP, μια ουσία που μιμείται τη δράση της ινσουλίνης.