Κυριακή, 1 Απριλίου 2012

Ραδίκι


cichorium_indybus.jpgΒοτανικό όνομα: Κιχώριο το εντετμημένο (Cichorium intybus). Ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων (Asteraceoe). Κατάγεται από την Ευρώπη και την Ασία. Αυτοφυές το απαντάμε στις άκρες τωνδρόμων, σε χερσότοπους και σε αναχώματα. Το ύψος του φτάνειμέχρι 1,50 μ., έχει γωνιώδεις μίσχους και πυκνό τρίχωμα. Τα βασικά φύλλαείναιπτεροσχιδή, τα φύλλα των μίσχων δορατοειδήκαι τα άνθη μπλε. Ανθοφορεί από τον Ιούλιο εως τον Σεπτέμβριο.

Το ραδίκι αναφέρεται ήδη σε συγγράμματα της εποχής των Φαραώ. Στους αρχαίους Ρωμαίους ο χυμός του χρησιμοποιούνταν σε μείγμα με ροδέλαιο και ξύδι, ως μέσο κατά του πονοκέφαλου. Προπάντων στην εποχή του μεσαίωνα αποδίδονταν στο ραδίκι μαγικές δυνάμεις. Οιάνθρωποι πίστευαν ότι γίνονται άτρωτοι από βέλη και αιχμηρά όπλα. Στην εποχή του Φρειδερίκου του Μεγάλου προωθήθηκε η καλλιέργειατου ραδικιού.
Τα φύλλα του ραδικιού συλλέγονται το δεύτερο χρόνο αμέσως μετάτηνάνθιση. Οι ρίζες μπορούν να συλλεχθούν το φθινόπωρο ή τηνάνοιξη.Το ραδίκι έχει ιδιότητες ορεκτικές, καθαριστικές,διουρητικέςκαθαρτικές και ελαφρώς ηρεμιστικές. Οι ρίζες θεωρούνταικαλό πικρότονωτικό για το σύστημα της χώνευσης. Τα συστατικά τους υποστηρίζουν τη λειτουργία του στομάχου, της χολήςκαι τουσυκωτιού και καθαρίζουν επίσης τις ουροφόρες οδούς. Παρασκευάσματα από τη ρίζα χρησιμοποιούνται επίσης σερευματικέςπαθήσεις και οτην ουρική αρθρίτιδα. Ένα επίθεμα με πολτό από φύλλα δρα αντιφλεγμονικά σε περίπτωση οδυνηρήςδερματικής κοκκινίλας. Το τσάι από ρίζα ραδικιού θεωρείται ήπιο καθαρτικό, κατάλληλο και για παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου