Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012

Θυρεοειδής αδένας

Ο θυρεοειδής αδένας παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού.
Οι δύο κύριες θυρεοειδείς ορμόνες διατηρούν σε σωστά επίπεδα το μεταβολικό ρυθμό της βιοχημικής δραστηριότητας του σώματος.
Προβλήματα εμφανίζονται όταν υπάρχει κατάσταση υπολειτουργίας ή υπερλειτουργίας.
Η δράση αυτού του αδένα επηρεάζει τη νοοτροπία και τη νοητική διάθεση, αλλά και επηρεάζεται από αυτές.


Υπερδραστηριότητα του Θυρεοειδούς
Όταν ο αδένας παράγει αυτές τις ορμόνες σε υπερβολικές ποσότητες, ο οργανισμός καταναλώνει ενέργεια με ρυθμό πολύ πιο γρήγορο από το φυσιολογικό, ανοίγει η όρεξη, άλλα το άτομο χάνει βάρος.
Υπάρχει μια γενική δραστηριότητα με ανησυχία και ένταση.
Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη χρήση νευροτονωτικων χαλαρωτικών που μειώνουν τη διεγερσιμότητα, με πικρά πεπτικά και με το Βιργινιανό Λυκόπους, ενα ειδικό βότανο γι' αυτό το πρόβλημα.
Τα βότανα αυτά ανακουφίζουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα, αλλά είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί μακροχρόνια(ο Λυκόπους και τα άλλα ορμονικά τονωτικά.
Ένα χρήσιμο μείγμα θα ήταν το εξής:

Λυκόπους 2 μέρη
Τσουκνίδα 1 μέρος
Βαλεριάνα 1 μέρος
Αχιλλέα 1 μέρος

Το ρόφημα αυτό πρέπει να πίνεται τρεις φορές τη μέρα για ένα χρονικό διάστημα.
Σε σχέση με το Λυκόπου, σημειώστε ότι αναφερόμαστε ειδικά στο είδος Λυκόπους ο Βιργινιανός.

Υποδραστηριότητα του Θυρεοειδή
Σε αυτή την περίπτωση συμβαίνει το αντίθετο.
Ο βασικός ρυθμός της ενεργητικότητας του οργανισμού μειώνεται, το άτομο, παίρνει βάρος, εμφανίζει συμπτώματα λήθαργου και απάθειας και υπάρχει μια τάση προς την κατάθλιψη.
Τα βότανα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν εδώ είναι τα πικρά, τα νευροτονωτικά και το ειδικό βότανο για το θυρεοειδή, που σ' αυτή την περίπτωση είναι ο Φύκος.
Ένα χρήσιμο μείγμα είναι το ακόλουθο:

Φύκος 2 μέρη
Νταμιάνα (ή Κόλα) 1 μέρος
Τσουκνίδα 1 μέρος
Βρώμη 1 μέρος
Αρτεμισία το αψίνθιον 1 μέρος

Για τις παθήσεις του θυρεοειδή είναι απαραίτητο να υπάρχει μια καλά ισορροπημένη υγιής διατροφή, ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να αντιμετωπίσει την ανισορροπία Βρογχοκήλη
Πρόκειται για μια κατάσταση όπου παρατηρείται διόγκωση του θυρεοειδή αδένα, τοάγμα που προκαλεί οίδημα στο εμπρόσθιο μέρος του λαιμού.
Μπορεί να οφείλεται σε διάφορα ιατρικά αίτια, το συνηθέστερο από τα οποία είναι είτε η υπερδραστηριότητα είτε η υποδραοτηριότητα του θυρεοειδούς, μπορεί όμως να προκληθείαπλώς από _την ανεπάρκεια ιωδίου στο διαιτολόγιο.
Επειδή "το μεγαλύτερο μέρος του ιωδίου που χρειάζεται ο οργανισμός χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς, η κάθε έλλειψη αυτού του στοιχείου γίνεται εμφανής σε αυτό τον αδένα.
Μέχρι να ανακαλυφθεί αυτή η διατροφική σχέση, η βρογχοκήλη ήταν ένα συχνό φαινόμενο σε διάφορα μέρη του κόσμου όπου υπήρχε ελάχιστο ιώδιο στο έδαφος και το νερό (για παράδειγμα, ορισμένες περιοχές της Ουαλίας και των Άλπεων).
Το ιώδιο προστίθεται συχνά στο επιτραπέζιο αλάτι.
Μάλιστα, στην Τασμανία προστίθεται ακόμη και στο ψωμί, σαν προληπτικό μέτρο.
Η πλουσιότερη πηγή ιωδίου είναι τα φύκια της θάλασσας και ιδιαίτερα ο Φύκος (Fucus vesiculosus).
Το ρόφημα αυτό πρέπει να πίνεται τρεις φορές τη μέρα.


Διαβάστε περισσότερα: http://diaita-express.com/diaita.php?id=1233

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου