Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Έμμηνος Κύκλος

Για να εξασφαλιστεί ένας φυσιολογικός και ομαλός έμμηνος κύκλος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο από τα τονωτικά της μήτρας, είτε τακτικά είτε μόνο για το χρονικό διάστημα μέχρι την αρχή της περιόδου.

Εδώ χρησιμοποιούμε τον όρο "φυσιολογικός" αναγνωρίζοντας ότι είναι κάτι το σχετικό και ότι το φυσιολογικό μπορεί να έχει διαφορετική μορφή σε κάθε γυναίκα.
Αν υπάρχουν προβλήματα όπως αμηνόρροια, μηνορραγία, μητρορραγία, δυσμηνόρ-οοια ή προεμμηνορροϊκή ένταση, μπορούν να αντιμετωπιστούν βοτανοθεραπευτικά.
Αμηνόρροια
Η αμηνόρροια είναι μια κατάσταση στην οποία υπάρχει απουσία έμμηνης ρύσης.
Στις έφηβες κοπέλες, ο πρώτος κύκλος της περιόδου μπορεί να καθυστερήσει για διάφορους λόγους, και σ' αυτή την περίπτωση τα τονωτικά της μήτρας μπορεί να βοηθήσουν τον οργανισμό να αποκτήσει το φυσικό του ρυθμό.
Τα καλύτερα βότανα γι' αυτό το σκοπό είναι ίσως το Καυλόφυλλο, οι καρποί Λυγαριάς, το Χαμαιλείριο, οΑπήνα-νος και η Αρτεμισία το αβρότανο.
Αν η περίοδος καθυστερεί ή παρεμποδίζεται σε ενήλικη γυναίκα, θα βοηθήσουν και πάλι τα τονωτικά της μήτρας, ιδιαίτερα όταν το αίτιο είναι κατά κύριο λόγο ότι το άτομο σταμάτησε να παίρνει αντισυλληπτικά χάπια, οπότε ο οργανισμός χρειάζεται κάποιο χρόνο για να επανέλθει στο φυσιολογικό του ρυθμό.
Σε αυτή την περίπτωση, χρήσιμο θα είναι το εξής μείγμα:

Λυγαριά 2 μέρη
Χαμαιλείριο 2 μέρη
Καυλόφυλλο 1 μέρος
Απήγανος 1 μέρος

Το ρόφημα αυτό πρέπει να πίνεται τρεις φορές τη μέρα.
Ένα εξαιρετικό παλιό ίαμα για την καθυστέρηση της περιόδου είναι ένα έγχυμα από Φλισκούνι και Χρυσάνθεμο το κοινό σε ίσα μέρη, που πρέπει να πίνεται τρεις φορές τη μέρα μέχρι να αρχίσει η περίοδος.

Εδώ θα πρέπει να πούμε κάτι για την εγκυμοσύνη.
Η περίοδος μπορεί να έχε.
σταματήσει λόγω σύλληψης.
Βεβαιωθείτε πρώτα αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, γιατί αλλιώς αυτά τα βότανα μπορεί να προκαλέσουν έκτρωση.
Η σημερινή δυτική βοτανοθεραπευ-τική παράδοση δεν περιλαμβάνει κάποιο ασφαλές και αποτελεσματικό βότανο που να επιφέρει διακοπή της κύησης.
Σε άλλες παραδόσεις μπορεί να υπάρχουν τέτοια βότανα.
Τα εμμηναγωγά είναι επικίνδυνα αν χρησιμοποιηθούν για την πρόκληση έκτρωσης.
Αν είστε έγκυος και δεν το θέλετε, πηγαίνετε σε ένα Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού.
Αν δεν είστε έγκυος, αυτά τα βότανα είναι ασφαλή και θεραπευτικά αν χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες.
Μηνορραγία
Μερικές φορές, η έμμηνη ροή μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το φυσιολογικό, μια κατάσταση που ονομάζεται μηνορραγία.
Αυτή η έντονη ροή μπορεί να εξομαλυνθεί με τη χρήση στυπτικών, τα οποία τη ρυθμίζουν χωρίς να καταστέλλουν τη φυσική διαδικασία.
Αν η υπερβολική ροή συνεχίζεται για αρκετές περιόδους, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε ένα γυναικολόγο για να βεβαιωθείτε ότι δεν αποτελεί ένδειξη κάποιου σοβαρότερου προβλήματος.
Παρ' όλο που τα περισσότερα στυπτικά θα βοηθήσουν σ' αυτό το πρόβλημα, τα καλύτερα είναι βέβαια εκείνα που έχουν ειδική συνάφεια με τη μήτρα και τους γύρω ιστούς.
Έχουμε αναφέρει ήδη αυτά τα βότανα και καλό θα είναι να τα μελετήσετε για να βρείτε το πιο κατάλληλο.
Πάντως, μια καλή αγωγή μπορεί να βασιστεί στο ακόλουθο μείγμα:

Γεράνιο το αμερικανικό 1 μέρος
Τρίλλιο 1 μέρος
Βίγκα 1 μέρος

Το ρόφημα αυτό πρέπει να πίνεται τρεις φορές τη μέρα για όλη τη βδομάδα πριν από την αρχή της περιόδου και κατά τη διάρκεια της ίδιας της περιόδου.
Αν το πρόβλημα είναι συνεχές, το ρόφημα πρέπει να πίνεται μία ή δύο φορές τη μέρα για όλη τη διάρκεια του κύκλου.

Μητρορραγία
Όταν εμφανίζεται αιμορραγία στη μέση του κύκλου - ή σε οποιαδήποτε απροσδόκητη στιγμή - θα φανούν χρήσιμα τα βότανα που συστήσαμε για τη μηνορραγία.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξακριβωθεί το αίτιο, το οποίο συχνά μπορεί να μας οδηγήσει στη χρήση τονωτικών της μήτρας, που θα βοηθήσουν κατά ένα ουσιαστικό τρόπο.
Επίσης, συχνά συστήνονται οι καρποί Λυγαριάς.
Για να αντισταθμιστεί η απώλεια του πρόσθετου αίματος αυτό το διάστημα, καλό θα είναι να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε φυσικό σίδηρο.


Δυσμηνόρροια
Η δυσμηνόρροια είναι μια κατάσταση στην οποία η περίοδος συνοδεύεται από πόνους σαν της κράμπας.
Οι πόνοι μπορεί να είναι τόσο ισχυροί ώστε να παρεμποδί-ζουν κάθε δραστηριότητα.
Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσουν βότανα όπως τα τονωτικά της μήτρας, τα αντισπασμωδικά και τα νευροτονωτικά.
Μπορείτε να δοκι-μασετε το εξής μείγμα:

Φλοιός Βιβουρνου του χιονανθούς 2 μέρη
Φλοιός Βιβουρνου του ερπόφυλλου 2 μέρη
Ανεμώνη 1 μέρος

Θα πρέπει να εξετάσουμε επίσης βότανα όπως η Τσιμισιφούγκα, το Χαμαιλείριο και η Διοσκορία, ανάλογα με την κατάσταση.


Προεμμηνορροϊκή Ένταση
Μερικές φορές, οι μέρες πριν από την αρχή της περιόδου χαρακτηρίζονται από ένταση, άγχος, ταραχή και κατάθλιψη.
Η κατάσταση αυτή μπορεί να συνοδεύεται από κατακράτηση υγρών, αυξημένη ευαισθησία στο στήθος, καθώς και ένα φάσμα από αλλα συμπτώματα.
Όλα αυτά προκαλούνται από την αντίδραση του οργανισμού στις ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν.
Ένα σημαντικό ερώτημα που μπαίνει είναι το κατά πόσο αυτή η αντίδραση είναι "φυσιολογική" για το συγκεκριμένο άτομο ή επιβαρύνεται από ψυχολογικούς παράγοντες.
Η ψυχολογική κατάσταση προκαλεί το ορμονικό πρόβλημα ή αντίστροφα;
Η περίοδος είναι ένα πολύ ιδιαίτερο χρονικό διάστημα στη ζωή μιας γυναίκα.
Είναι σαφώς η στιγμή που εκδηλώνεται καθαρά η μαγική ιδιότητα της ζωής.
Μπορούμε να καταλάβουμε πολλά πράγματα για την εσωτερική φύση μιας κουλτούρας και τις σχέσεις της με τη ζωή, αν εξετάσουμε πώς βλέπει τον έμμηνο κύκλο: σαν μια μαγική στιγμή που πρέπει να τιμάται ή σαν ένα διάστημα ακαθαρσίας που πρέπει να κρύβεται; Ο τρόπος με τον οποίο μια γυναίκα βλέπει και αντιμετωπίζει την όλη διαδικασία της περιόδου, επηρεάζει βαθιά την αντίδραση του σώματος της σε αυτή.
Παράγοντες που μπορεί να παίξουν κάποιο ρόλο στην επιδείνωση της προεμμηνορροϊκής έντασης είναι οι σχέσεις της γυναίκας με τη σεξουαλικότητα της, η νοοτροπία και οι στάσεις των συγγενών, οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, η προσδοκία ότι θα υπάρξει πρόβλημα έντασης ή η προσδοκία ότι η περίοδος θα παρεμποδίσει την εργασία ή κάποιες άλλες δραστηριότητες.
Αν η εσωτερική στάση απέναντι στην περίοδο είναι μπλοκαρισμένη και σφιγμένη, η εμπειρία της περιόδου θα αντικατοπτρίζει αυτό το γεγονός.
Αν η νοοτροπία - συνειδητά ή όχι- είναι καθαρή, χαρακτηρίζεται από άνεση και ελεύθερη ροή, έτσι θα είναι και η εμπειρία της περιόδου.
Λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω, μπορούμε ωστόσο να πούμε ότι τα βότανα έχουν τη δυνατότητα να ανακουφίσουν σε μεγάλο βαθμό την προεμμηνορροϊκή ένταση.

Μπορείτε να πίνετε ένα έγχυμα από Σκουτελλάρια και Βαλεριάνα σε ίσα μέρη όταν κα.
όσο συχνά χρειάζεται.
Αν υπάρχουν κράμπες, συστήνονται ο φλοιός Βιβουρνου του χιονανθούς και η Ανεμώνη.
Αν παρατηρείται επίσης κατακράτηση η υγρών, μπορείτε vc προσθέσετε Ταραξάκο στο μείγμα.
Το Αντισυλληπτικό Χάπι
Η ανάγκη για αποτελεσματική αντισύλληψη είναι αναμφισβήτητη στο σημερινό κόσμο, με το πρόβλημα υπερπληθυσμού που υπάρχει, από την άλλη πλευρά όμως, η εκτεταμένη χρήση των αντισυλληπτικών φαρμάκων -που βασίζονται σε ορμόνες — έχει δημιουργήσει κι αυτή προβλήματα στην κοινωνία μας.
Στο σωματικό επίπεδο, ο.
συνέπειες που έχει το χάπι για τον οργανισμό θέτει σημαντικά ερωτήματα για πς επιδράσεις της μακροχρόνιας χρήσης του.
Το χάπι είναι ένα καλό παράδειγμα στο οποίο βλέπουμε να δρα το δίκοπο μαχαίρι της τεχνολογίας, όπου η λύση σε κάποιο πρόβλημα δημιουργεί τουλάχιστον ένα νέο πρόβλημα.
Όταν σταματήσετε να παίρνετε αντισυλληπτικά, η ορμονική ισορροπία αλλά και ο οργανισμός γενικότερα χρειάζεται κάποιο χρόνο για να επανέλθει στη φυσιολογική αρμονική λειτουργία του.
Η διαδικασία αυτή μπορεί να επιταχυνθεί με τα κατάλληλα βότανα:

Καρποί Λυγαριάς 1 μέρος
Τσιμισιφούγκα 1 μέρος
Γλυκόριζα 1 μέρος
Λεόνουρος 1 μέρος

Πίνετε αυτό το ρόφημα τρεις φορές τη μέρα κατά τις δύο πρώτες βδομάδες μετά τη διακοπή της αντισύλληψης, δύο φορές τη μέρα την τρίτη βδομάδα και μια φορά τη μέρα την τέταρτη βδομάδα.
Σε αυτό το μείγμα, η Γλυκόριζα βοηθά τα επινεφρίδια, η Τσιμισιφούγκα και οι καρποί της Λυγαριάς τονώνουν τη μήτρα και βοηθούν τους αδένες που συμμετέχουν στην παραγωγή των γεννητικών ορμονών, και ο Λεόνουρος ενισχύει όλες αυτές τις δράσεις, ενώ ταυτόχρονα υποβοηθά το νευρικό σύστημα και επιτρέπει την αποκατάσταση της συναισθηματικής ισορροπίας.


Διαβάστε περισσότερα: http://diaita-express.com/diaita.php?id=1237

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου