Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Πάγκρεας



Το πάγκρεας είναι ένας μεγάλος αδένας που ασχολείται κυρίως με την έκκριση πεπτικών ενζύμων τα οποία διασπούν τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες στο δωδεκαδάκτυλο, και εξουδετερώνουν τα εξαιρετικά όξινα υγρά του στομάχου.
Ωστόσο, μέσα στους ιστούς του παγκρέατος είναι διασπαρμένες ομάδες ενδοκρινικών κυττάρων που ονομάζονται Νησίδια του Λάνγκερανς.
Αυτά παράγουν δύο κύριες ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπαρών οξέων του σώματος.
Όταν αυξάνεται η περιεκτικότητα του αίματος σε σάκχαρο (για παράδειγμα, μετά από ένα γεύμα), εκκρίνεται ινσουλίνη η οποία μειώνει την παραγωγή γλυκόζης από το συκώτι και ενεργοποιεί τη χρήση της από τους ιστούς του σώματος.
Η άλλη ορμόνη που παράγεται, η γλυκαγόνη, έχει την αντίθετη επίδραση από την ινσουλίνη, αυξάνοντας την παραγωγή γλυκόζης.
Αν υπάρχει ανισορροπία στις ποσότητες αυτών των δύο ορμονών στο αίμα, το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρχει είτε πολύ υψηλό είτε πολύ χαμηλό επίπεδο σακχάρου.
Παγκρεατίτιδα
Η παγκρεατίτιδα είναι μια εξαιρετικά οδυνηρή φλεγμονή του παγκρέατος και μπορεί να εκδηλωθεί με οξείες ή χρόνιες κρίσεις.
Εδώ φαίνεται να υπάρχει ένα πρόβλημα αυτο-πέψης", όπου τα ισχυρά πεπτικά ένζυμα που παράγονται από το πάγκρεας αρχίζουν να προσβάλλουν το ίδιο το όργανο.
Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι ακόμη αβέβαιο.
Μια θεωρία στηρίζεται στο γεγονός ότι το πάγκρεας και η χοληδόχος κύστη μοιράζονται τον ίδιο αγωγό, και υποστηρίζει ότι ο αγωγός αυτός μπορεί να αποφραχτεί από χολόλιθους.
Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει σχέση με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Εδώ θα πρέπει να υιοθετηθούν οι βοτανικές και διαιτολογικές συμβουλές που δόθηκαν στο κεφάλαιο για τη χοληδόχο κύστη.
Ένα βότανο που μπορεί να βοηθήσει ειδικά σε αυτό το πρόβλημα είναι ο φλοιός Χιόνανθου.
Σακχαροδιαβήτης
Ο σακχαροδιαβήτης είναι η συνηθέστερη από τις ενδοκρινικές διαταραχές, και προσβάλλει πάνω από το 1 % του πληθυσμού στο δυτικό κόσμο.
Το βασικό πρόβλημα στο διαβήτη είναι ότι το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερο από το φυσιολογικό, ενώ μέσα στα κύτταρα είναι χαμηλό.
Τα αίτια αυτής της κατάστασης είναι πολύπλοκα και απορεί να προκαλέσει ένα ολόκληρο φάσμα επιπλοκών, οι οποίες εκδηλώνονται κυ-οίως στις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις διαβήτη, δεν υπάρχει τίποτα σαφές που να τον ενεργοποιεί αρχικά.
Ο προδιαθετικός παράγοντας μπορεί να είναι η κληρονομικότητα, η ηλικία, η παχυσαρκία ή το στρες.
Μία από τις αντιδράσεις του οργανισμού στο στρες είναι η αυξημένη δραστηριότητα των επινεφριδίων, πράγμα που οδηγεί σε αύξηση της περιεκτικότητας του αίματος σε σάκχαρο.
Το σοβαρό στρες δεν προκαλεί διαβήτη, μπορεί όμως να αποκαλύψει την ύπαρξη μιας λανθάνουσας μορφής της πάθησης.
Όποιο κι αν είναι το αίτιο, το αποτέλεσμα θα είναι η άνοδος του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα και πτώση του στα κύτταρα, πράγμα που οδηγεί σε απώλεια βάρους, δίψα, αύξηση του όγκου των ούρων, αδυναμία και τελικά ίσως ακόμη και κώμα.
Η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην αγωγή και τον έλεγχο του διαβήτη.
Το πρόβλημα δεν είναι να αποφεύγουμε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, αλλά να διαμορφώσουμε έτσι τη διατροφή ώστε να μην έχουμε απότομη είσοδο μεγάλων ποσοτήτων γλυκόζης στο αίμα.
Ωστόσο, κάθε διαιτολόγιο πρέπει να διαμορφωθεί ειδικά για το συγκεκριμένο άτομο.
Οι ρίζες του διαβήτη είναι πολύπλοκες, και η αγωγή πρέπει να φθάσει σ' αυτές τις ρίζες.
Οπωσδήποτε συστήνεται να ζητήσετε τις υπηρεσίες ειδικού.
Βότανα όπως το Σκόρδο, το Τζίνσεγκ, η Γκαλέγκα, το Συζύγιο, η Τσουκνίδα, ο Ρους και ο φλοιός του Χιόνανθου μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο διαβήτη, αν και η αγωγή πρέπει να ποικίλλει ανάλογα με τις διαφορετικές συνθήκες.
Έχει αποδειχθεί πλέον ότι πολλά φυτά έχουν υπογλυκαιμική δράση, δηλαδή μειώνουν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.
Υπάρχουν καταγραφές σε όλες τις βοτανοθεραπευτικές παραδόσεις του κόσμου, που αναφέρουν τέτοια φυτά.
Ο καθηγητής Φάρνσγουορθ και οι συνάδελφοι του στην Αμερική έχουν ερευνήσει πολλά φυτά αναζητώντας εκείνα που έχουν αυτή την πολύτιμη ιδιότητα.
Μερικά από αυτά που τη διαθέτουν είναι: Μοσχοπίπερο, Αγκινάρα, Μπανάνα.
Κριθάρι, Λυκόπους, Άρκτιο, Λάχανο, Καρότο, Τζίνσενγκ, Μαρούλι, Κομβαλλάρια, Τσουκνίδα, Βρώμη, Ελιά, Κρεμμύδι, Παπάγια, Μπιζέλι, Σπανάκι, Ηλίανθος, Γλυκοπατάτα, Γογγύλι και Αρτεμισία το αψίνθιον.
Σε αυτό τον όχι εξαντλητικό κατάλογο βλέπουμε ότι το φυτικό βασίλειο έχει πολλά να προσφέρει στην αγωγή προβλημάτων που σχετίζονται με το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.

Διαβάστε περισσότερα: http://diaita-express.com/diaita.php?id=1232

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου