Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Βότανα: Πρότυπα Μυοσκελετικών Παθήσεων

Βότανα θεραπείες / Υποκατηγορία: Μυϊκό και Σκελετικό Σύστημα


Ρευματισμοί και Αρθρίτιδα
Δε θα εξετάσουμε τις διαφορές ανάμεσα στα διάφορα είδη ρευματισμών και αρθρίτιδας.
Είναι αμφίβολο κατά πόσο μια διαφοροποίηση διάγνωσης αυτών των δύο παθήσεων είναι απαραίτητη για την εφαρμογή μιας ολιστικής θεραπείας.
Αυτό που χρειάζεται είναι να αναγνωρίσουμε το γενικό και ειδικό αίτιο, καθώς και τις κληρονομικές επιδράσεις.
Αυτές οι παθήσεις οφείλονται στην ανικανότητα του σώματος να αντεπεξέλθει στην πίεση της λανθασμένης διατροφής ή του εσφαλμένου τρόπου ζωής ή σε κάποιο άλλο στρες.
Ο στόχος της θεραπευτικής αγωγής είναι να επαναφέρει το άτομο σε μια κατάσταση υγείας και ζωτικότητας όπου το σώμα θα μπορεί να φροντίσει μόνο του το σύμπτωμα, αντί να εξαπολύουμε επίθεση κατά του συμπτώματος με σκοπό να επαναφέρουμε έτσι τη ζωτικότητα.
Σημαντική για την προσέγγιση αυτών των παθήσεων είναι η έννοια της τριβής.
Οι αλλοιώσεις που εμφανίζονται στις αρθρώσεις σε περιπτώσεις αρθρίτιδας προκαλούν τριβή ανάμεσα στα οστά.
Συχνά όμως το πρόβλημα της τριβής υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα και σταδιακά προκαλεί την αλλοίωση της άρθρωσης.
Το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα (όπως όταν οι γεωργοί παρουσιάζουν οστεοαρθρίτιδα στον ώμο με τον οποίο κουβαλούν τις μπάλες του άχυρου για πολλά χρόνια) ή μπορεί να υπάρχει μυϊκή ένταση που σφίγγει τις αρθρώσεις περισσότερο απ' όσο πρέπει, κάτι που συνήθως οφείλεται σε μακροχρόνια προβλήματα τριβής.
Το λεξικό ορίζει την τριβή ως την "αντίσταση που εμφανίζεται όταν ένα σώμα κινείται σε σχέση με ένα άλλο σώμα με το οποίο βρίσκεται σε επαφή...
διαφωνία ή σύγκρουση".
Όταν εξετάζουμε τις ρίζες των ρευματικών και αρθριτικών παθήσεων, αυτός ο ορισμός καλύπτει πλήρως το πρόβλημα, είτε τα δύο σώματα είναι οστά, είτε άνθρωποι, είτε αντιφατικά συναισθήματα και πεποιθήσεις.
Οι συγκρούσεις, και η τριβή που προκαλούν, μπορεί να πάρουν πολλές μορφές, αλλά η εμπειρία είναι κατά βάση εσωτερική.
Για μερικούς, η σύγκρουση είναι μια νοητική κατάσταση, μια νοοτροπία με την οποία έρχονται σε επαφή με τον κόσμο.
Αυτή η σύγκρουση εκδηλώνεται στην πραγματικότητα ανάμεσα σε διαφορετικές εσωτερικές πλευρές του ατόμου, και αποτελεί έκφραση μιας ψυχολογικής δυσαρμονίας.
Με αυτό τον τρόπο εξωτερικεύονται οι συγκρούσεις που υπάρχουν στις σχέσεις ή στον τρόπο ζωής, αλλά συχνά οι ρίζες του προβλήματος βρίσκονται βαθιά μέσα στην ψυχή του ατόμου.
Όταν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το σωστό περιβάλλον μέσα στο σώμα ώστε να επέλθει η θεραπεία, πρέπει να δώσουμε στη συναισθηματική και νοητική αρμονία τόση πολλή προσοχή, όση δίνουμε στη διατροφή και τη βοτανοθεραπεία.
Αν το άτομο έχει μια νοοτροπία σφιγμένη και αμυντική, αν είναι κλειστό και απρόσβλητο, θα τροφοδοτείται αυτόματα η πάθηση των ρευματισμών.
Αν αρχίσει μια εσωτερική διαδικασία χαλάρωσης που μειώνει τη συναισθηματική τριβή, επιτρέπει την ελεύθερη αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους, ανοίγει τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις, τότε δημιουργούνται οι απαραίτητες βάσεις για να πραγματοποιηθεί ένα θαύμα αυτο-θεραπείας, το οποίο μπορεί να διευκολυνθεί με τη χρήση βοτάνων.
Ένα από τα αίτια του ρευματισμού και τις αρθρίτιδας είναι η συσσώρευση τοξινών ή αποβλήτων στους προσβλημένους ιστούς.
Ένας κύριος συντελεστικός παράγοντας στην ανάπτυξη αυτής της πάθησης είναι η ακατάλληλη διατροφή, δηλαδή η κατανάλωση τροφών που είτε δεν είναι οι κατάλληλες για το συγκεκριμένο οργανισμό είτε είναι τόσο επεξεργασμένες, νοθευμένες και αποζωτικοποιημένες ώστε να γίνονται επιβλαβείς.
Σε γενικές γραμμές, πρέπει να αποφεύγονται οι τροφές που προκαλούν όξινη αντίδραση μέσα στον οργανισμό, όπως και οι τροφές που προκαλούν πεπτικά προβλήματα ή άλλες ενοχλήσεις, όπως π.χ.
μη εμφανείς αλλεργικές αντιδράσεις.
Αντί για επεξεργασμένες τροφές που είναι γεμάτες πρόσθετα και συντηρητικά, πρέπει να τρώμε φαγητά που είναι όσο το δυνατό πιο φρέσκα και ανεπεξέργαστα.
Οι εμφανείς αλλεργικές αντιδράσεις ή και οι πιο συγκαλυμμένες όπως οι πεπτικές μικροενοχλήσεις (καούρες ή αέρια), προκαλούνται συχνά από τη γλουτένη (κυρίως από προϊόντα των σιτηρών) και από γαλακτοκομικά προϊόντα.
Έτσι, αυτές οι τροφές πρέπει να αποφεύγονται.
Όξινες αντιδράσεις προκαλούνται από το κρέας (ιδιαίτερα το κόκκινο κρέας), τα αβγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα- από τις καθαρά όξινες τροφές όπως το ξύδι και οι πίκλες· από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και την επεξεργασμένη ζάχαρη και από τα περισσότερα μπαχαρικά.
Ακόμη, πρέπει να αποφεύγονται οι τροφές που περιέχουν πολύ οξαλικό οξύ, όπως το ρήο, το φραγκοστάφυ-λο, οι μαύρες και κόκκινες σταφίδες.
Επίσης να αποφεύγονται για διάφορους λόγους ο καφές, το μαύρο τσάι, το αλκοόλ, οτιδήποτε γίνεται από μαύρα σταφύλια, η ζάχαρη και το αλάτι, αφού όλα τα παραπάνω συντελούν στη συσσώρευση τοξινών που παρεμποδίζουν τον καθαρισμό του οργανισμού.
Στη θέση τους, πρέπει να τρώτε άφθονα φρούτα (συμπεριλαμβανομένων των εσπεριδοειδών, τα οποία, παρά το κιτρικό οξύ που περιέχουν, εμφανίζονται να έχουν αλκαλική αντίδραση μέσα στον οργανισμό) και λαχανικά, ιδιαίτερα τα πράσινα και τα λαχα-νικά-ρίζες.
Επίσης, πρέπει να πίνετε τουλάχιστον ενάμισι λίτρο υγρών τη μέρα, κάτι που θα βοηθήσει στον καθαρισμό του σώματος.
Τα υγρά πρέπει να είναι κατά προτίμηση νερό (αλλά με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα) ή νερό αναμειγμένο με λίγο μηλό-ξυδο ή χυμό μήλου.
Συστήνεται επίσης η λήψη τουλάχιστον 500 mg βιταμίνης C τη μέρα.
Ακόμη, μπορείτε να τρώτε ψάρια και λευκό κρέας.
Μέσα από τη χρήση κατάλληλων βοτάνων, και σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές που υποστηρίζουν και βοηθούν όλο το σώμα, είναι δυνατό να καθαρίσουμε ολόκληρο τον οργανισμό και να απομακρύνουμε την πηγή των ρευματικών ή αρθριτικών προβλημάτων.
Μια τέτοια θεραπεία χρειάζεται χρόνο, αφού είναι αδύνατο να αντιστραφεί μέσα σε ένα μήνα μια εκφυλιστική πάθηση που χρειάστηκε χρόνια για να αναπτυχθεί.
Όταν όμως χρησιμοποιηθεί η σωστή θεραπευτική αγωγή, δεν είναι ασυνήθιστο να ακούει κανείς σχόλια όπως "Νιώθω ήδη καλύτερα μέσα μου" πολύ πριν υποχωρήσουν τα εμφανή συμπτώματα του πόνου και της δυσκαμψίας.
Πέρα από τη γενική ανάγκη για καθαρισμό, που είναι απαραίτητη για όλους, θα πρέπει να θεωρούμε κάθε άτομο ως ένα μοναδικό ον.
Μήπως χρειάζεται κάποια βοήθεια το πεπτικό σύστημα; Λειτουργούν σωστά τα νεφρά; Μήπως υπάρχει μεγάλο στρες στη ζωή του ατόμου; Λειτουργεί σωστά το ενδοκρινικό σύστημα; Είναι καλή η διατροφή;Με τα ρευματικά και αρθριτικά προβλήματα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πάθηση, είναι απαραίτητο να φροντίσουμε ολόκληρο τον άνθρωπο, γιατί αλλιώς η θεραπεία θα είναι περιορισμένη και προσωρινή.
Αντίθετα, αν λάβουμε υπόψη μας τη μοναδική διαμόρφωση του συγκεκριμένου ατόμου, είναι δυνατό να επιτύχουμε μια πραγματικά θαυματουργή θεραπεία.
Αφού τονίσαμε αυτό το σημαντικό σημείο, μπορούμε τώρα να δώσουμε ένα βασικό μείγμα για τις ρευματικές και αρθριτικές καταστάσεις:

Μηνύανθος 2 μέρη
Καυλόφυλλο 1 μέρος
Σπόροι Σέλινου 1 μέρος
Σπειραία 1 μέρος
Αχιλλέα 1 μέρος

Το ρόφημα αυτό πρέπει να πίνεται τρεις φορές τη μέρα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτό είναι ένα μόνο από τα δυνατά μείγματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Τα ειδικά βότανα πρέπει να επιλεγούν με βάση τις ανάγκες του συγκεκριμένου ατόμου, και σύμφωνα με τις συμβουλές που δίνονται στο τμήμα "Βότανα για το Μυοσκελετικό Σύστημα".
Αν, για παράδειγμα, υπάρχει έντονη φλεγμονή ή πόνος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα.
Εξετάστε επίσης τη χρήση Μαύρης Ιτιάς, Γουαιάκου ή Διοσκορίας.
Αν το άτομο δεν μπορεί να κοιμηθεί εξαιτίας του πόνου, πρέπει να επέμβουμε, γιατί ένα μεγάλο μέρος των θεραπευτικών διεργασιών γίνονται την ώρα του ύπνου.
Ένας χρήσιμος συνδυασμός βοτάνων που βοηθά τον ύπνο και μειώνει τον πόνο είναι ο εξής:

Πισκιδία 1 μέρος
Βαλεριάνα 1 μέρος
Πασσιφλόρα 1 μέρος

Πίνετε αυτό το ρόφημα μισή ώρα πριν πέσετε για ύπνο.
Το μείγμα είναι ασφαλές και, αν χρειαστεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα βότανα σε μεγαλύτερη ποσότητα από τη μία ή δύο κουταλιές του τσαγιού, που θεωρείται η φυσιολογική δόση.
Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξωτερικά ιάματα για να καταπραΰνετε τον πόνο και να περιορίσετε τη φλεγμονή, ενώ ταυτόχρονα θα διεγείρετε την κυκλοφορία προς την προσβλημένη περιοχή ώστε να διευκολυνθεί η αποβολή των τοξινών.
Η φροντίδα αυτή δε θα επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές από μόνη της, θα βοηθήσει όμως την όλη διαδικασία και θα περιορίσει τις ενοχλήσεις.
Μπορείτε να παρασκευάσετε ένα υγρό εντριβής που ζεσταίνει και διεγείρει την κυκλοφορία ανακατεύοντας βάμμα Καγιέν και γλυκερίνη σε ίσα μέρη.
Με το υγρό αυτό τρίψτε τις αρθρώσεις και τους μύες που πονούν.
Προσέξτε να μην το χρησιμοποιήσετε σε σημείο όπου υπάρχουν αμυχές στο δέρμα, ούτε στο ευαίσθητο δέρμα του προσώπου.
Δεν πρόκειται να προκαλέσει καμιά βλάβη, αλλά θα σας "καίει" μέχρι να εξατμιστούν τα πτητικά έλαια ή μέχρι να το Ξεπλύνετε.
Αυτό το ίδιο κάψιμο ανακουφίζει τον πόνο στις αρθρώσεις και τους μύες.
Αν υπάρχει πόνος στο μυϊκό ιστό ή στα νεύρα, εξαιρετικά αποτελεσματικό θα είναι ένα υγρό εντριβής από έλαιο Υπερικού.
Μπορείτε να παρασκευάσετε το έλαιο μόνοι σας.
στα τέλη του καλοκαιριού.
Κόψτε 100 γραμμάρια φρέσκα λουλούδια Υπερικού που μόλις έχουν ανοίξει και συνθλίψτε τα μέσα σε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο - ηλιέλαιο.
Κατόπιν ρίξτε μισό λίτρο από το ίδιο λάδι πάνω στο μείγμα, ανακατέψτε καλά και βάλτε το σε ένα διαφανές γυάλινο βάζο.
Αφήστε το βάζο ανοιχτό σε ένα ζεστό μέρος για τρεις έως πέντε ημέρες ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ζυμώσεις, και μετά κλείστε το καλά και βάλτε στον ήλιο ή σε ένα άλλο ζεστό μέρος για τρεις έως έξι εβδομάδες.
Ανακινείτε καλά το βάζο κάθε μέρα, μέχρι που το υγρό να πάρει ζωηρό κόκκινο χρώμα.
Όταν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα, σουρώστε το υγρό στίβοντάς ε ε μέσα σε πανί και αφήστε το ακίνητο για μια μέρα, για να διαχωριστεί το ελαιώδες ζ~ό το υδατικό μέρος.
Αδειάστε με προσοχή το ελαιώδες μέρος σε ένα αεροστεγές και αδιαφανές δοχείο και κλείστε το καλά.
Αυτό το υγρό θα χρησιμοποιείτε για τις εντριβές.
Με το έλαιο Υπερικού μπορείτε να κάνετε εντριβές σε σημεία όπου έχετε ρευματικούς πόνους, και μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιείτε για νευραλγίες ή ισχιαλγίες, καθώς και για ελαφρά εγκαύματα.
Μπορούμε να παρασκευάσουμε και άλλα έλαια, είτε φτιάχνοντας μόνοι μας τη βάση είτε χρησιμοποιώντας μια βάση από αιθέρια έλαια.
Αν χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια, μπορείτε να ρίξετε δύο έως τρία χιλιοστόλιτρα (ml) του ελαίου σε 30 χιλιοστόλι-τρα βάσης, η οποία μπορεί να είναι αμυγδαλέλαιο, ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο.
Κατάλληλα αιθέρια έλαια είναι της Λεβάντας, της Ρίγανης, της Μέντας και του Δενδρολίβανου.
Τα έλαια αυτά μπορούν να αναμειχθούν και μεταξύ τους.
Ένας άλλος απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να ανακουφίσουμε τον πόνο και το οίδημα είναι η τοποθέτηση ζεστών και κρύων επιθεμάτων νερού εναλλάξ.
Αυτή η τεχνική "πρώτων βοηθειών" μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα έλαια και βότανα.
Συνδετικίτιδα
Οι συμβουλές που δώσαμε για τους ρευματισμούς και την αρθρίτιδα μπορούν να εφαρμοστούν και στην περίπτωση της συνδετικίτιδας.
Κράμπες
Όλοι έχουμε πάθει μυϊκή κράμπα κάποια στιγμή.
Οι κράμπες είναι οδυνηρές αλλά δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας.
Ωστόσο, αν γίνουν πολύ επίμονες θα πρέπει να εφαρμοστεί κάποια αγωγή, όχι μόνο για να εξαλειφθεί αυτό το οδυνηρό σύμπτωμα, αλλά και γιατί δείχνει ότι υπάρχουν προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα, αφού οι κράμπες είναι σύμπτωμα έλλειψης οξυγόνου.

Είναι πολύ εύκολο να εξαλείψουμε το πρόβλημα με βοτανικά μέσα, αν η αγωγή συνεχιστεί για ένα χρονικό διάστημα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μείγμα από φλοιό Βιβουρνου του χιονανθούς, Ξανθόξυλου και Τζίντζερ:

Φλοιός Βιβουρνου 6 μέρη
Ξανθόξυλο 2 μέρη
Τζίντζερ 1 μέρος

Πίνετε αυτό το αφέψημα τρεις φορές τη μέρα για μερικούς μήνες.


Θυλακίτιδα
Οι θύλακες γύρω από τις αρθρώσεις των γονάτων και των αγκώνων λειτουργούν σαν μικρά "μαξιλαράκια" γεμάτα με νερό, μεταξύ των μεγάλων τενόντων και οστών.
Η φλεγμονή αυτών των θυλάκων ονομάζεται θυλακίτιδα.
Η κατάσταση αυτή μπορεί να οφείλεται σε ένα δυνατό χτύπημα, σε κάποιο ατύχημα ή σε μια αλλοίωση που εξελίχθηκε βαθμιαία.
Όταν αποτελεί μέρος της σταδιακής ανάπτυξης ρευματικών τάσεων, πρέπει να φροντιστεί με τον τρόπο που περιγράφεται στο τμήμα για τους ρευματισμούς.
Όταν το πρόβλημα έχει μικρή διάρκεια, είναι προτιμότερο να βοηθήσουμε τους ιστούς με μια κομπρέσα στην προσβλημένη περιοχή ή με ένα υγρό εντριβής που θα διεγείρει την κυκλοφορία (βλέπε τμήμα για τους ρευματισμούς και την αρθρίτιδα).
Και τα δύο αυτά μέσα θα μειώσουν τη φλεγμονή και τον πόνο.
Ωστόσο, αν το πρόβλημα συνεχιστεί, θα πρέπει να εφαρμοστεί εσωτερική αγωγή για ρευματισμούς και αρθρίτιδα.
Ουρική Αρθρίτιδα
Πρόκειται για μια ειδική μορφή αρθρίτιδας που οφείλεται σε συσσώρευση ουρικού οξέως στο σώμα, το οποίο προκαλεί εξαιρετικά οδυνηρές φλεγμονές.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, το σώμα χρειάζεται βοήθεια στην απέκκριση, ιδιαίτερα από τα νεφρά.
Η χρήση διουρητικών και αντιρρευματικών βοτάνων θα βοηθήσει.
Βότανα όπως το Σέλινο, το Ευπατόριο το διατρητόφυλλο, το Αγριοκαρότο και η Αχιλλέα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά, από το σύνολο των διουρητικών που έχουμε στη διάθεση μας.
Το ακόλουθο μείγμα μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό:

Ρίζα Άρκτιου 1 μέρος
Σπόροι Σέλινου 1 μέρος
Αχιλλέα 1 μέρος

Πίνετε αυτό το έγχυμα τρεις φορές τη μέρα για ένα χρονικό διάστημα.
Αν υπάρχουν έντονοι πόνοι, μπορείτε να συμπεριλάβετε στο μείγμα και Θούγια.
Η σωστή διατροφή παίζει εξαιρετικά σημαντική στην αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας, αλλά και στην πρόληψη μιας υποτροπής.
Μια διατροφή με μικρή περιεκτικότητα σε όξινα αποτελεί τη βάση ενός σωστού διαιτολογίου.
Επίσης πρέπει να αποφεύγονται αυστηρά οι τροφές που περιέχουν πολλές πουρίνες, γιατί αυτές οι ουσίες.
όταν μεταβολιστούν μέσα στον οργανισμό, μετατρέπονται σε ουρικό οξύ.
Τέτοιες τροφές είναι οι σαρδέλες, οι αντσούγιες, τα αβγά ψαριών γενικά, τα οστρακοειδή και τα καβούρια, το συκώτι, το νεφρό, τα γλυκάδια και τα φασόλια.
Επίσης να αποφεύγονται ο καφές και το τσάι, καθώς και οποιαδήποτε κατάχρηση στην κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής.
Το αλκοόλ πρέπει να κοπεί εντελώς.
Οσφυαλγία
Η "οσφυαλγία" είναι ένας γενικός όρος για τον πόνο στη μέση και μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, από προβλήματα στα νεφρά και το γεννητικό σύστημα μέχρι τους ρευματισμούς και τις βλάβες της σπονδυλικής στήλης.
Θα πρέπει να αναζητηθεί η ρίζα του πόνου και να εφαρμοστεί η κατάλληλη αγωγή, είτε βοτανική είτε οστεοπα-θητική.
Ένα θερμαντικό και διεγερτικό υγρό εντριβής, σαν αυτά που περιγράψαμε για τους ρευματισμούς και την αρθρίτιδα, θα βοηθήσει.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ζεστές κομπρέσες για γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο, όσο θα διερευνάτε το αίτιο του προβλήματος.
Ισχιαλγία
Ουσιαστικά πρόκειται για μια μορφή νευραλγίας που χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο και ευαισθησία στην πίεση κατά μήκος του ισχιακού νεύρου, του μακρύτερου νεύρου του σώματος, που εκτείνεται από το πίσω μέρος του μηρού μέχρι το κάτω μέρος της κνήμης.
Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει έναν πόνο που διαχέεται από τους γοφούς στους μηρούς και που μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια.
Συχνά υπάρχει μια απευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και των γοφών, εξαιτίας της οποίας ασκείται πίεση πάνω στο νεύρο και προκαλείται ο πόνος.
Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η καταλληλότερη αγωγή θα είναι η οστεοπαθητική ή η χειροπρακτική.
Όταν υπάρχει νευραλγία, θα βοηθήσει η χρήση χαλαρωτικών και τονωτικών (βλέπε το κεφάλαιο για το Νευρικό Σύστημα).
Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί συχνά ότι το αίτιο αυτού του οδυνηρού προβλήματος είναι η κοιλιακή συμφόρηση.
Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ελευθερωθούν τα έντερα εξαλείφοντας τη δυσκοιλιότητα και να επιτευχθεί μια σωστή λειτουργία των νεφρών.
Για το σκοπό αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα βότανο όπως το Αγριολάπαθο, ενώ για τα νεφρά πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο Αρκτοστά-φυλος ή το Ταραξάκο.
Οι γενικές συμβουλές που δίνουμε για τους ρευματισμούς και την αρθρίτιδα ισχύουν και για την ισχιαλγία.
Το μασάζ στη μέση και τα πόδια θα βοηθήσει πολύ.
Διαστρέμματα
Στα ατυχήματα οι μύες μπορούν να πάθουν θλάση και οι σύνδεσμοι και οι τένοντες διαστρέμματα στην πάσχουσα περιοχή .
Ένα ζεστό μπάνιο, στο οποίο έχουμε προσθέσει κάποιο διεγερτικό βότανο θα αυξήσει την κυκλοφορία στην περιοχή του διαστρέμματος κι έτσι θα επιταχύνει τη θεραπεία.
Κατάλληλα για ένα τέτοιο μπάνιο, που μπορεί να γίνει σε όλο το σώμα ή στα πόδια, είναι το Δενδρολίβανο ή το Θυμάρι.
Ρίχνουμε 30-60 g ξηρό βότανο σε μισό λίτρο βραστό νερό και κάνουμε έγχυμα.
Αυτό το προσθέτουμε στο νερό του μπάνιου ή το βάζουμε κομπρέσα στην πάσχουσα περιοχή.
Με την Άρνικα μπορούμε να κάνουμε μια εξαιρετική κομπρέσα (εφόσον δεν υπάρχουν αμυχές στο δέρμα), που θα την τοποθετήσουμε όσο πιο καυτή μπορεί να την ανεχθεί το δέρμα.
Αν χρησιμοποιήσουμε βάμμα, ρίχνουμε μια κουταλιά του τσαγιού σε μισό λίτρο νερό, και είτε μουλιάζουμε την πάσχουσα περιοχή στο ζεστό διάλυμα για 15 λεπτά, είτε μου-σκεύουμε στο διάλυμα έναν επίδεσμο ή μια γάζα και το βάζουμε στο δέρμα.
Αυτή η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 4 ώρες.
Όταν υπάρξει σημαντική υποχώρηση στο πρήξιμο (οίδημα) και τον πόνο, πρέπει να δέσουμε με επίδεσμο το πονεμένο σημείο και να μουσκεύουμε τον επίδεσμο με απόσταγμα Αμαμηλίδας.

Διαβάστε περισσότερα: http://diaita-express.com/diaita.php?id=1229

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου