Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Ενδοκρινικό Σύστημα

Βότανα θεραπείες / Υποκατηγορία: Ενδοκρινικό Σύστημα


Το πολύπλοκο πεδίο των εσωτερικών συστημάτων ελέγχου του οργανισμού είναι ο χώρος στον οποίο ο νους έρχεται στην πιο στενή επαφή του με το σώμα.
Αν δούμε τη συνειδητότητα ως μια ιδιότητα του εγκεφάλου, τότε η συνεργασία του νευρικού συστήματος και των ενδοκρινών αδένων λειτουργεί σαν μια γέφυρα που συνδέει τη συνειδητότητα με το σώμα.
Σκεφτόμαστε και μετά ενεργούμε, επιβάλλοντας τη θέληση μας στη λειτουργία των μυών διαμέσου των νεύρων.
Για παράδειγμα, αν τρομάξουμε, επιστρατεύεται η ορμόνη αδρεναλίνη, που επιταχύνει τους καρδιακούς παλμούς.
Ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων αυτών δε βρίσκεται κάτω από συνειδητό νοητικό έλεγχο, αλλά συμβαίνει μέσα από τη διατήρηση του εσωτερικού περιβάλλοντος χάρη στη λειτουργία των νεύρων και των ορμονών.
Η σοφία του σώματος φαίνεται από τον τρόπο που διατηρεί αυτή την ομοιόσταση και αυτορυθμίζει τις λειτουργίες του.
Όλες οι δραστηριότητες βρίσκονται κάτω από την επίδραση του εγκεφάλου, που είναι το βασικό κέντρο ελέγχου, έχοντας στην υπηρεσία του το ενδοκρινικό και το νευρικό σύστημα.
Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί σωστά μόνο όταν η ισορροπία κάθε οργάνου, ιστού και κυττάρου παρακολουθείται και ελέγχεται κατ' αυτό τον τρόπο.
Η δραστηριότητα, η ανάπτυξη και η επιδιόρθωση των ιστών συνεχίζεται αδιάκοπα, σε συνδυασμό με την αφομοίωση των τροφών και την απομάκρυνση των αποβλήτων ουσιών.
Το νευρικό σύστημα εργάζεται σε συνεργασία με τους ενδοκρινείς αδένες.
Αυτοί οι αδένες βρίσκονται σε διάφορα σημεία του σώματος και χαρακτηρίζονται από την ικανότητα τους να εκλύουν ορμόνες απευθείας στο κυκλοφορικό σύστημα.
Έτσι οι ορμόνες φθάνουν σε όλα τα κύτταρα του σώματος.
Η μεμβράνη κάθε κυττάρου έχει ειδικούς υποδοχείς για μία ή περισσότερες ορμόνες, και η σύνδεση της ορμόνης με τον ειδικό υποδοχέα ενεργοποιεί μια σειρά συγκεκριμένων μεταβολών στον εσωτερικό μεταβολισμό αυτού του κυττάρου-στόχου.
Η δραστηριότητα των ορμονών έχει αποτελέσει ανπκείμενο πολλών συναρπαστικών ερευνών και μας έχει προσφέρει σημαντικές γνώσεις που μας αφήνουν κατάπληκτους μπροστά στην πολυπλοκότητα και την ομορφιά του ανθρώπινου σώματος.

Για να αποκτήσουμε μια γενική ιδέα της λειτουργίας αυτού του συστήματος, καλό θα είναι να εξετάσουμε σε αυτή την εισαγωγή το ρόλο της υπόφυσης και του υποθαλάμου.
Η δραστηριότητα αυτών των αδένων παρακολουθείται και μεταβάλλεται συνεχώς από τις νευρικές, ορμονικές και χημικές πληροφορίες με τις οποίες τροφοδοτούνται.
Η παραγωγή των ορμονών ρυθμίζεται σε πολλές περιπτώσεις από ένα σύστημα αρνη-τικής ανάδρασης, στο οποίο η υπερπαραγωγή μιας ορμόνης οδηγεί σε μια αντίστοιχη μείωση της παραγωγής, μέχρι να αποκατασταθεί μια ισορροπία.
Η υπόφυση παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία διατήρησης της εσωτερικής αρμονίας.
Η υπόφυση χωρίζεται σε δύο μέρη.
Το οπίσθιο μέρος του αποτελεί χώρο αποθήκευσης σημαντικών ορμονών που εκκρίνονται από τον υποθάλαμο.
Μία από αυτές παίζει σημα-ντικό ρόλο στην απαρχή του τοκετού και την έναρξη παραγωγής γάλακτος, ενώ μια αλλη αυξάνει την κατακράτηση και διατήρηση νερού μέσα στο σώμα.
Το πρόσθιο μερος παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν τη δραστηριότητα άλλων αδένων του σώματος.
Σε μια μικρή περιοχή του πρόσθιου εγκεφάλου, ακριβώς πάνω από την υπόφυση, βρίσκεται ο υποθάλαμος που είναι το κύριο κέντρο ρύθμισης που συνδέει το ενδοκρινικό και το νευρικό σύστημα.
Ο υποθάλαμος παρακολουθεί και ρυθμίζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό του σώματος, μέσα από τον έλεγχο του φαγητού, του ποτού και της θερμοκρασίας.
Επίσης, παρακολουθεί τον έμμηνο κύκλο.
Η πρόσθια -τόφυση αντιδρά στις ορμόνες που εκκρίνονται από τον υποθάλαμο, και οι οποίες είτε διεγείρουν είτε αναστέλλουν την έκκριση των δικών της ορμονών.
Οι ακριβείς λεπτομέρειες με τις οποίες εξισορροπείται η παραγωγή των ορμονών, ώστε να παράγονται στην ποσότητα και την ισχύ που χρειάζονται, είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και δεν μπορούν να περιγραφούν εδώ.
Οι ορμόνες που παράγονται από αυτό τον αδένα επηρεάζουν το ρυθμό του μεταβολισμού και την ανάπτυξη των οστών και των μυών, ενεργοποιούν την παραγωγή γάλακτος από τους μαστούς και ελέγχουν την έκκριση ορμονών από τις ωοθήκες και τους όρχεις.

Διαβάστε περισσότερα: http://diaita-express.com/diaita.php?id=1230

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου