Βασικές Ιδέες
Η ισορροπία και η αρμονία είναι το κλειδί για μια αποτελεσματική προληπτική ιατρική.
Πρέπει να υπάρχει καθαρή και ελεύθερη ροή της ενέργειας μέσα από τις διάφορες πλευρές της ζωής του ατόμου.
Έτσι πρέπει να εξετάσουμε ένα φάσμα θεμάτων που προχωρούν πέρα από τον τρόπο που η βοτανική ιατρική μπορεί να μεταμορφώσει τις μεταβολικές και οργανικές διεργασίες.
- Η διατροφή πρέπει να έχει τέτοια ποιότητα ώστε να επιτρέπει στο σώμα να αυτοα-νανεώνεται κατά έναν τρόπο που να εξασφαλίζει την υγεία και την πληρότητα.
Αυτό μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές.
Η επιλογή της κατάλληλης διατροφής θα εξαρτηθεί τόσο από τις συγκεκριμένες ανάγκες υγείας του ατόμου όσο και από τις προσωπικές του προτιμήσεις (που είναι πάντα ένας πολύ σημαντικός παράγοντας!)
Οι δομικοί παράγοντες πρέπει να έχουν την απαραίτητη προσοχή (από ειδικό, αν αυτό είναι απαραίτητο), αλλά και με τη σωστή σωματική άσκηση, το χορό ή και οποιαδήποτε άλλη ευχάριστη έκφραση της ζωτικότητας του σώματος.
Μια συνειδητή και ελεύθερη συναισθηματική ζωή είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την επίτευξη εσωτερικής αρμονίας.
Αυτό δε σημαίνει ότι όλοι πρέπει να αρχίσουν να ασχολούνται πολύ με την ψυχολογία, θα πρέπει όμως να δίνουμε προσοχή στις συναισθηματικές ανάγκες του κάθε ατόμου και να αναζητούμε τον πιο κατάλληλο τρόπο έκφρασης τους.
Οι νοητικοί παράγοντες είναι σημαντικοί αφού είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε! Η 3ίβλος αναφέρει ότι οι άνθρωποι, αν δεν οραματίζονται, πεθαίνουν.
Χωρίς ένα προσωπικό όραμα, η ζωή γίνεται μια αργή διαδικασία εκφυλισμού και αποσύνθεσης.
Η έμφαση εδώ είναι στον προσωπικό χαρακτήρα του οράματος.
Προσωπικό όραμα δε σημαίνει να ασπαστούμε κάποιο δογματικό σύστημα πεποιθήσεων.
Αντίθετα, είναι μια έκφραση του νοήματος που υπάρχει στη ζωή του ατόμου και πρέπει να πηγάζει από τον πυρήνα της ύπαρξης του.
Κάποιος βαθμός αποδοχής της πνευματικής διάστασης στις διάφορες μορφές της είναι επίσης ένας ζωτικός παράγοντας.
Το στοιχείο αυτό μπορεί να πάρει πολλές μορφές: μπορεί το άτομο να νιώθει ψυχική ανάταση παρακολουθώντας το ηλιοβασίλεμα ή ,α συγκινείται από την ποίηση ή την τέχνη ή να πιστεύει στη θρησκεία ή απλώς να αισθάνεται χαρά που είναι ζωντανό (ανεξάρτητα από δόγματα και πεποιθήσεις).
Δράσεις των Βοτάνων: Τονωτικά και Εξομαλυντικά
Το φυτικό βασίλειο είναι μια πλούσια πηγή βοηθημάτων για όποιον ενδιαφέρεται για την πρόληψη των ασθενειών.
Το κλειδί δεν έγκειται τόσο πολύ στα ειδικά ιάματα, αλλά σε μια κατανόηση του ρόλου που μπορούν να παίξουν τα βότανα στη διατήρηση της υγείας και της σωστής οργανικής λειτουργίας.
Με τις γνώσεις που μας προσφέρει n σύγχρονη φυσιολογία γύρω από την ομοιόσταση, είναι φανερό ότι τα βότανα που χρησιμοποιούνται με το σωστό τρόπο θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες του οργανισμού να διατηρήσει ένα σταθερό εσωτερικό περιβάλλον.
Εδώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ορισμένες δράσεις και βοτανικές διεργασίες, ώστε να διαμορφώσουμε ένα σωστό πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής:
- Η έννοια των γενικών τονωτικών υπογραμμίζει ότι τα βότανα μας δίνουν τη δυνατότητα να θρέψουμε και να τονώσουμε όλο τον οργανισμό.
Αυτό θα βοηθήσει τόσο τη δομή των ιστών και των οργάνων όσο και τη λειτουργική τους δραστηριότητα, χωρίς να προκαλέσει συγκεκριμένες οργανικές ή βιοχημικές αντιδράσεις.
Παρακάτω αναφέρουμε σημαντικά γενικά τονωτικά βότανα.
- Τα πικρά τονωτικά σαν ομάδα ασκούν μια γενικευμένη τονωτική επίδραση σε όλο το σώμα, όπως περιγράψαμε στο κεφάλαιο για το Πεπτικό Σύστημα.
- Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι συχνά ένα σημαντικό μέλημα.
Αν το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί έναν παράγοντα του προληπτικού προγράμματος, θα πρέπει να εφαρμόσετε τις αρχές που περιγράφονται πιο κάτω.
- Ο καθαρισμός και η αποτοξίνωση μπορεί να διευκολυνθεί σε μεγάλο βαθμό με τη χρήση κατάλληλων βοτάνων που θα ενισχύσουν τα απεκκριτικά συστήματα του οργανισυού, όπως επίσης περιγράφουμε πιο κάτω.
Μην ανησυχείτε αν όλα αυτά σας φαίνονται πολύπλοκα.
Θα δείτε στην πορεία ότι σε όλες αυτές τις διαφορετικές διαδικασίες χρησιμοποιούνται σε κάποιο βαθμό τα ίδια βότανα.
Τονωτικά των Συστημάτων του Οργανισμού
Τα τονωτικά είναι βότανα που ενισχύουν και ζωογονούν είτε ένα συγκεκριμε.: όργανο, είτε ένα σύστημα, είτε ολόκληρο τον οργανισμό.
Αποτελούν πραγματικά δώρο της Φύσης προς την πάσχουσα ανθρωπότητα: ολοκληρωμένα φυτά που ζωογονούν ολοκληρωμένους ανθρώπους, δώρα της Μητέρας Γης προς τα παιδιά της.
Το να ρωτήσουμε πώς λειτουργούν, είναι σαν να ρωτάμε πώς λειτουργεί η ζωή.
Πολύ θα ήθελα να ήξερα την απάντηση σε αυτό το συγκεκριμένο ερώτημα!
Όλα τα τονωτικά βότανα ασκούν μια ήπια αλλά βαθιά επίδραση στον οργανισμό Φυσικά, δεν είναι όλα τα βοτανικά ιάματα τονωτικά, αφού πολλά ασκούν πολύ έντο.-επίδραση στην ανθρώπινη φυσιολογία.
Αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλτ προσοχή και σεβασμό, και μόνο σε περιπτώσεις παθήσεων που χρειάζονται κάποιε ισχυρό ίαμα.
Τα βότανα μπορούν να ταξινομηθούν κατά διάφορους τρόπους, αλλά για να υπογραμμίσουμε το ρόλο των τονωτικών μπορούμε να ακολουθήσουμε την ακόλα .-θη ταξινόμηση:
1.
Ομαλοποιητικά - ιάματα που υποβοηθούν και τρέφουν το σώμα με έναν τρόπο nc.
ενισχύει τις έμφυτες διεργασίες ανάπτυξης, υγείας και ανανέωσης.
Αυτά είναι τα τονωτικά που μπορούν να θεωρηθούν βοτανικές τροφές.
Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι η Τσουκνίδα.
2.
Επενεργητικά —ιάματα που ασκούν μια αισθητή επίδραση στο σώμα.
Αυτά είναι τα βότανα που χρησιμοποιούνται στην αγωγή των παθήσεων.
Μπορούν να χωριστού· σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο που λειτουργούν:
- Δράση ολόκληρου του φυτού, όπου οι επιδράσεις είναι αποτέλεσμα της χρήσης ολόκληρου του φυτού.
Ένα παράδειγμα θα ήταν το αντιμικροβιακά βότανο Εχινάκια.
- Ειδικές δραστικές ουσίες, όπου οι επιδράσεις οφείλονται σε κάποια χημική ουσία που η ισχύς της για τον οργανισμό είναι τόσο μεγάλη ώστε να μη γίνεται αισθητή η επίδραση των άλλων συστατικών του φυτού.
Παραδείγματα αυτής της κατηγορίας είναι το καρδιενεργό βότανο Δακτυλίτιδα και η Παπαρούνα από την οποία nape-σκευάζεται το όπιο.
Η αξία των τονωτικών βοτάνων έγκειται στην ομαλοποιητική, υποβοηθητική και θρεπτική τους δράση.
Όταν είναι δυνατό, ο βοτανολόγος θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τέτοια βότανα, ενώ αντίθετα θα καταφύγει στη χρήση ενός επενεργητικού βοτάνου μόνο όταν είναι απόλυτα απαραίτητο.
Τα επενεργητικά που βασίζονται σε χημικές ουσίες δε χρησιμοποιούνται σχεδόν καθόλου στη βοτανολογία, ενώ αποτελούν τα θεμέλια της σύγχρονης αλλοπαθητικής ιατρικής.
Τα τονωτικά μπορούν να παίξουν ειδικό ρόλο στο να βοηθήσουν το άτομο να φθάσει στο υψηλότερο δυνατό σημείο υγείας και ζωτικότητας.
Η ποιότητα μιας τέτοιας κατάστασης θα ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά όλοι θα αισθανθούν μια βελτίωση στον τρόπο που βιώνουν γενικά τη ζωή.
Τα τονωτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης για να αποτρέψουν ένα γνωστό πρόβλημα υγείας ή κάποια οικογενειακή πάθηση.
Υπάρχουν φυτά ιδιαίτερα κατάλληλα για κάθε σύστημα του σώματος, και μερικά από αυτά είναι τονωτικά.
Εδώ θα δούμε ποια βότανα ενεργούν σαν τονωτικά για τα κύρια συστήματα του οργανισμού.
Λόγω της γενικής επίδρασης που έχουν τα τονωτικά, είμαστε αναγκασμένοι να μιλήσουμε σε πολύ γενικές γραμμές σχετικά με την επιρροή που ασκούν σε ένα συγκεκριμένο σύστημα.
Τα βότανα αυτά συνήθως μπορούν να αντικαταστήσουν το ένα το άλλο σε ότι αφορά την τονωτική τους δράση.
Ωστόσο, πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη μας τη γενικότερη εικόνα της δράσης ενός συγκεκριμένου βοτάνου για να μπορέσουμε να κάνουμε τη σωστή επιλογή.
- Λοιμώξεις: Σκόρδο, Εχινάκια, και αντιμικροβιακά με ειδική δράση για συγκεκριμένα συστήματα, όπως ο Αρκτοστάφυλος για το ουροποιητικό σύστημα.
- Καρδιοαγγειακό: Κράταιγος και Σκόρδο.
Τα βιοφλαβονοειδή που περιέχουν βότανα όπως το Τζίνγκο, το Φαγόπυρο, και τα άνθη Ήλιου είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων,
- Αναπνευστικό: Βερμπάσκο, Ινούλα και Βήχιο.
- Πεπτικό: δεν υπάρχει κανένα βότανο που να είναι γενικό τονωτικό του πεπτικού, γιατί αυτό το σύστημα παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία στη μορφή και τις λειτουργίες του.
Τα πικρά τονωτικά συχνά βοηθούν στην πρόληψη των προβλημάτων.
Τέτοια παραδείγματα είναι η Γεντιανή, το Αγριμόνιο και η ρίζα του Ταραξάκου.
Το Χαμομήλι βοηθά γενικότερα την πεπτική διεργασία σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα γ'ενικό τονωτικό.
- Συκώτι: Τα πικρά τονωτικά, και ιδιαίτερα το Γαϊδουράγκαθο, είναι ηπατικά.
- Ουροποιητικό: Το Αγάθοσμα, ο Αρκτοστάφυλος και τα γένια Καλαμποκιού είναι πολύ ωφέλιμα.
- Γεννητικό: για τις γυναίκες, η Σμεουριά, το Χαμαιλείριο και άλλα τονωτικά της μήτρας, για τους άντρες η Σερενόα, η Νταμιάνα ή η Σαρσαπαρίλλα.
- Νευρικό: Η Βρώμη, η Σκουτελλάρια, το Υπερικό, η Βερβένα και η Αρτεμισία η κοινή είναι εξαιρετικά τονωτικά.
Το Σιβηριανό Τζίνσενγκ και το Τζίνσενγκ έχουν τονωτική επίδραση όταν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση στρες, χάρη στην επιρροή που ασκούν στα επινεφρίδια.
- Μυοσκελετικό: σπόροι Σέλινου, Μηνύανθος και Τσουκνίδα, θα εμποδίσουν τα γενικότερα προβλήματα του οργανισμού να εκδηλωθούν με τη μορφή μιας πάθησης αυτού του συστήματος.
Το Σύμφυτο και το Εκουίζέτο βοηθούν στην ενίσχυση των οστών και των συνδετικών ιστών.
- Το δέρμα: Γάλιο, Τσουκνίδα και Τριφύλλι, καθώς και τα περισσότερα εξομαλυντικά βότανα βοηθούν το δέρμα.
Διαβάστε περισσότερα: http://diaita-express.com/diaita.php?id=1255
Η ισορροπία και η αρμονία είναι το κλειδί για μια αποτελεσματική προληπτική ιατρική.
Πρέπει να υπάρχει καθαρή και ελεύθερη ροή της ενέργειας μέσα από τις διάφορες πλευρές της ζωής του ατόμου.
Έτσι πρέπει να εξετάσουμε ένα φάσμα θεμάτων που προχωρούν πέρα από τον τρόπο που η βοτανική ιατρική μπορεί να μεταμορφώσει τις μεταβολικές και οργανικές διεργασίες.
- Η διατροφή πρέπει να έχει τέτοια ποιότητα ώστε να επιτρέπει στο σώμα να αυτοα-νανεώνεται κατά έναν τρόπο που να εξασφαλίζει την υγεία και την πληρότητα.
Αυτό μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές.
Η επιλογή της κατάλληλης διατροφής θα εξαρτηθεί τόσο από τις συγκεκριμένες ανάγκες υγείας του ατόμου όσο και από τις προσωπικές του προτιμήσεις (που είναι πάντα ένας πολύ σημαντικός παράγοντας!)
Οι δομικοί παράγοντες πρέπει να έχουν την απαραίτητη προσοχή (από ειδικό, αν αυτό είναι απαραίτητο), αλλά και με τη σωστή σωματική άσκηση, το χορό ή και οποιαδήποτε άλλη ευχάριστη έκφραση της ζωτικότητας του σώματος.
Μια συνειδητή και ελεύθερη συναισθηματική ζωή είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την επίτευξη εσωτερικής αρμονίας.
Αυτό δε σημαίνει ότι όλοι πρέπει να αρχίσουν να ασχολούνται πολύ με την ψυχολογία, θα πρέπει όμως να δίνουμε προσοχή στις συναισθηματικές ανάγκες του κάθε ατόμου και να αναζητούμε τον πιο κατάλληλο τρόπο έκφρασης τους.
Οι νοητικοί παράγοντες είναι σημαντικοί αφού είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε! Η 3ίβλος αναφέρει ότι οι άνθρωποι, αν δεν οραματίζονται, πεθαίνουν.
Χωρίς ένα προσωπικό όραμα, η ζωή γίνεται μια αργή διαδικασία εκφυλισμού και αποσύνθεσης.
Η έμφαση εδώ είναι στον προσωπικό χαρακτήρα του οράματος.
Προσωπικό όραμα δε σημαίνει να ασπαστούμε κάποιο δογματικό σύστημα πεποιθήσεων.
Αντίθετα, είναι μια έκφραση του νοήματος που υπάρχει στη ζωή του ατόμου και πρέπει να πηγάζει από τον πυρήνα της ύπαρξης του.
Κάποιος βαθμός αποδοχής της πνευματικής διάστασης στις διάφορες μορφές της είναι επίσης ένας ζωτικός παράγοντας.
Το στοιχείο αυτό μπορεί να πάρει πολλές μορφές: μπορεί το άτομο να νιώθει ψυχική ανάταση παρακολουθώντας το ηλιοβασίλεμα ή ,α συγκινείται από την ποίηση ή την τέχνη ή να πιστεύει στη θρησκεία ή απλώς να αισθάνεται χαρά που είναι ζωντανό (ανεξάρτητα από δόγματα και πεποιθήσεις).
Δράσεις των Βοτάνων: Τονωτικά και Εξομαλυντικά
Το φυτικό βασίλειο είναι μια πλούσια πηγή βοηθημάτων για όποιον ενδιαφέρεται για την πρόληψη των ασθενειών.
Το κλειδί δεν έγκειται τόσο πολύ στα ειδικά ιάματα, αλλά σε μια κατανόηση του ρόλου που μπορούν να παίξουν τα βότανα στη διατήρηση της υγείας και της σωστής οργανικής λειτουργίας.
Με τις γνώσεις που μας προσφέρει n σύγχρονη φυσιολογία γύρω από την ομοιόσταση, είναι φανερό ότι τα βότανα που χρησιμοποιούνται με το σωστό τρόπο θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες του οργανισμού να διατηρήσει ένα σταθερό εσωτερικό περιβάλλον.
Εδώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ορισμένες δράσεις και βοτανικές διεργασίες, ώστε να διαμορφώσουμε ένα σωστό πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής:
- Η έννοια των γενικών τονωτικών υπογραμμίζει ότι τα βότανα μας δίνουν τη δυνατότητα να θρέψουμε και να τονώσουμε όλο τον οργανισμό.
Αυτό θα βοηθήσει τόσο τη δομή των ιστών και των οργάνων όσο και τη λειτουργική τους δραστηριότητα, χωρίς να προκαλέσει συγκεκριμένες οργανικές ή βιοχημικές αντιδράσεις.
Παρακάτω αναφέρουμε σημαντικά γενικά τονωτικά βότανα.
- Τα πικρά τονωτικά σαν ομάδα ασκούν μια γενικευμένη τονωτική επίδραση σε όλο το σώμα, όπως περιγράψαμε στο κεφάλαιο για το Πεπτικό Σύστημα.
- Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι συχνά ένα σημαντικό μέλημα.
Αν το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί έναν παράγοντα του προληπτικού προγράμματος, θα πρέπει να εφαρμόσετε τις αρχές που περιγράφονται πιο κάτω.
- Ο καθαρισμός και η αποτοξίνωση μπορεί να διευκολυνθεί σε μεγάλο βαθμό με τη χρήση κατάλληλων βοτάνων που θα ενισχύσουν τα απεκκριτικά συστήματα του οργανισυού, όπως επίσης περιγράφουμε πιο κάτω.
Μην ανησυχείτε αν όλα αυτά σας φαίνονται πολύπλοκα.
Θα δείτε στην πορεία ότι σε όλες αυτές τις διαφορετικές διαδικασίες χρησιμοποιούνται σε κάποιο βαθμό τα ίδια βότανα.
Τονωτικά των Συστημάτων του Οργανισμού
Τα τονωτικά είναι βότανα που ενισχύουν και ζωογονούν είτε ένα συγκεκριμε.: όργανο, είτε ένα σύστημα, είτε ολόκληρο τον οργανισμό.
Αποτελούν πραγματικά δώρο της Φύσης προς την πάσχουσα ανθρωπότητα: ολοκληρωμένα φυτά που ζωογονούν ολοκληρωμένους ανθρώπους, δώρα της Μητέρας Γης προς τα παιδιά της.
Το να ρωτήσουμε πώς λειτουργούν, είναι σαν να ρωτάμε πώς λειτουργεί η ζωή.
Πολύ θα ήθελα να ήξερα την απάντηση σε αυτό το συγκεκριμένο ερώτημα!
Όλα τα τονωτικά βότανα ασκούν μια ήπια αλλά βαθιά επίδραση στον οργανισμό Φυσικά, δεν είναι όλα τα βοτανικά ιάματα τονωτικά, αφού πολλά ασκούν πολύ έντο.-επίδραση στην ανθρώπινη φυσιολογία.
Αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλτ προσοχή και σεβασμό, και μόνο σε περιπτώσεις παθήσεων που χρειάζονται κάποιε ισχυρό ίαμα.
Τα βότανα μπορούν να ταξινομηθούν κατά διάφορους τρόπους, αλλά για να υπογραμμίσουμε το ρόλο των τονωτικών μπορούμε να ακολουθήσουμε την ακόλα .-θη ταξινόμηση:
1.
Ομαλοποιητικά - ιάματα που υποβοηθούν και τρέφουν το σώμα με έναν τρόπο nc.
ενισχύει τις έμφυτες διεργασίες ανάπτυξης, υγείας και ανανέωσης.
Αυτά είναι τα τονωτικά που μπορούν να θεωρηθούν βοτανικές τροφές.
Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι η Τσουκνίδα.
2.
Επενεργητικά —ιάματα που ασκούν μια αισθητή επίδραση στο σώμα.
Αυτά είναι τα βότανα που χρησιμοποιούνται στην αγωγή των παθήσεων.
Μπορούν να χωριστού· σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο που λειτουργούν:
- Δράση ολόκληρου του φυτού, όπου οι επιδράσεις είναι αποτέλεσμα της χρήσης ολόκληρου του φυτού.
Ένα παράδειγμα θα ήταν το αντιμικροβιακά βότανο Εχινάκια.
- Ειδικές δραστικές ουσίες, όπου οι επιδράσεις οφείλονται σε κάποια χημική ουσία που η ισχύς της για τον οργανισμό είναι τόσο μεγάλη ώστε να μη γίνεται αισθητή η επίδραση των άλλων συστατικών του φυτού.
Παραδείγματα αυτής της κατηγορίας είναι το καρδιενεργό βότανο Δακτυλίτιδα και η Παπαρούνα από την οποία nape-σκευάζεται το όπιο.
Η αξία των τονωτικών βοτάνων έγκειται στην ομαλοποιητική, υποβοηθητική και θρεπτική τους δράση.
Όταν είναι δυνατό, ο βοτανολόγος θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τέτοια βότανα, ενώ αντίθετα θα καταφύγει στη χρήση ενός επενεργητικού βοτάνου μόνο όταν είναι απόλυτα απαραίτητο.
Τα επενεργητικά που βασίζονται σε χημικές ουσίες δε χρησιμοποιούνται σχεδόν καθόλου στη βοτανολογία, ενώ αποτελούν τα θεμέλια της σύγχρονης αλλοπαθητικής ιατρικής.
Τα τονωτικά μπορούν να παίξουν ειδικό ρόλο στο να βοηθήσουν το άτομο να φθάσει στο υψηλότερο δυνατό σημείο υγείας και ζωτικότητας.
Η ποιότητα μιας τέτοιας κατάστασης θα ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά όλοι θα αισθανθούν μια βελτίωση στον τρόπο που βιώνουν γενικά τη ζωή.
Τα τονωτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης για να αποτρέψουν ένα γνωστό πρόβλημα υγείας ή κάποια οικογενειακή πάθηση.
Υπάρχουν φυτά ιδιαίτερα κατάλληλα για κάθε σύστημα του σώματος, και μερικά από αυτά είναι τονωτικά.
Εδώ θα δούμε ποια βότανα ενεργούν σαν τονωτικά για τα κύρια συστήματα του οργανισμού.
Λόγω της γενικής επίδρασης που έχουν τα τονωτικά, είμαστε αναγκασμένοι να μιλήσουμε σε πολύ γενικές γραμμές σχετικά με την επιρροή που ασκούν σε ένα συγκεκριμένο σύστημα.
Τα βότανα αυτά συνήθως μπορούν να αντικαταστήσουν το ένα το άλλο σε ότι αφορά την τονωτική τους δράση.
Ωστόσο, πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη μας τη γενικότερη εικόνα της δράσης ενός συγκεκριμένου βοτάνου για να μπορέσουμε να κάνουμε τη σωστή επιλογή.
- Λοιμώξεις: Σκόρδο, Εχινάκια, και αντιμικροβιακά με ειδική δράση για συγκεκριμένα συστήματα, όπως ο Αρκτοστάφυλος για το ουροποιητικό σύστημα.
- Καρδιοαγγειακό: Κράταιγος και Σκόρδο.
Τα βιοφλαβονοειδή που περιέχουν βότανα όπως το Τζίνγκο, το Φαγόπυρο, και τα άνθη Ήλιου είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων,
- Αναπνευστικό: Βερμπάσκο, Ινούλα και Βήχιο.
- Πεπτικό: δεν υπάρχει κανένα βότανο που να είναι γενικό τονωτικό του πεπτικού, γιατί αυτό το σύστημα παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία στη μορφή και τις λειτουργίες του.
Τα πικρά τονωτικά συχνά βοηθούν στην πρόληψη των προβλημάτων.
Τέτοια παραδείγματα είναι η Γεντιανή, το Αγριμόνιο και η ρίζα του Ταραξάκου.
Το Χαμομήλι βοηθά γενικότερα την πεπτική διεργασία σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα γ'ενικό τονωτικό.
- Συκώτι: Τα πικρά τονωτικά, και ιδιαίτερα το Γαϊδουράγκαθο, είναι ηπατικά.
- Ουροποιητικό: Το Αγάθοσμα, ο Αρκτοστάφυλος και τα γένια Καλαμποκιού είναι πολύ ωφέλιμα.
- Γεννητικό: για τις γυναίκες, η Σμεουριά, το Χαμαιλείριο και άλλα τονωτικά της μήτρας, για τους άντρες η Σερενόα, η Νταμιάνα ή η Σαρσαπαρίλλα.
- Νευρικό: Η Βρώμη, η Σκουτελλάρια, το Υπερικό, η Βερβένα και η Αρτεμισία η κοινή είναι εξαιρετικά τονωτικά.
Το Σιβηριανό Τζίνσενγκ και το Τζίνσενγκ έχουν τονωτική επίδραση όταν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση στρες, χάρη στην επιρροή που ασκούν στα επινεφρίδια.
- Μυοσκελετικό: σπόροι Σέλινου, Μηνύανθος και Τσουκνίδα, θα εμποδίσουν τα γενικότερα προβλήματα του οργανισμού να εκδηλωθούν με τη μορφή μιας πάθησης αυτού του συστήματος.
Το Σύμφυτο και το Εκουίζέτο βοηθούν στην ενίσχυση των οστών και των συνδετικών ιστών.
- Το δέρμα: Γάλιο, Τσουκνίδα και Τριφύλλι, καθώς και τα περισσότερα εξομαλυντικά βότανα βοηθούν το δέρμα.
Διαβάστε περισσότερα: http://diaita-express.com/diaita.php?id=1255
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου