Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Βότανα Εξολοθρευτές Εντόμων

Από τα πανάρχαια χρόνια οι άνθρωποι προσπαθούσαν να κάνουν πιο άνετη τη ζωή τους ανάλογα με τις εποχές που έζησαν. Αντιμετώπισαν την πείνα που ήταν και το κυρίαρχο θέμα για την επιβίωση. Ανακάλυψαν τις προβιές και τα σκεπάσματα του σώματος με δέρματα ζώων και αργότερα με υφάσματα. Τακτοποιήθηκαν σε προσωρινά ή μόνιμα καταφύγια και ανακάλυψαν τη  φωτιά.
Έτσι μπορούσαν να απομονώσουν πολλούς εχθρούς. Για την ασφάλειά τους βρήκαν τα αυτοσχέδια και τα εξελισσόμενα όπλα κυνηγίου και έτσι εύρισκαν πιο εύκολα τροφή και εξόντωναν πολλούς εχθρούς.

Η φύση έχει προικίσει όλα τα πλάσματά της με αμυντικούς μηχανισμούς. Έτσι βλέπουμε τα κερατοειδή ζώα να προφυλάσσονται με τα κερατά τους. Άλλα προφυλάσσονται με την ταχύτητά τους, άλλα με την παραλλαγή τους. Υπάρχουν ζώα που προφυλάσσονται από τη δυσοσμία τους και άλλα με τα εκρηκτικά τους αέρια που δεν είναι μακριά μας. Βλέπε νυφίτσες  και άλλα. Έτσι εξασφαλίζεται η διαιώνιση του είδους.
Μερικοί εχθροί που είναι αόρατοι και άλλοι ορατοί, όπως τα μικρόβια και μικροοργανισμοί, τα μικρά έντομα και οι μύγες και τα άλλα που είναι πτερωτά, πολλαπλασιάζονται  σε δισεκατομμύρια. Έτσι όσες απώλειες και να έχει το είδος, αυτά πάντα θα υπάρχουν και υπάρχουν. Μπορεί να μην είναι επικίνδυνα αλλά είναι ενοχλητικά. Βλέπε μύγες, κουνούπια, ακρίδες και άλλα. Άλλα από αυτά καταστρέφουν την παραγωγή του ανθρώπου και άλλα το ίδιο του το σώμα.
Ο άνθρωπος για αμυντικά του όπλα από ένστικτο, έχει το τρέξιμο, την παραλλαγή, την πάλη και άλλα. Κυρίαρχο όμως και πέραν του ενστίκτου είναι το μυαλό  Αυτό μηχανεύεται τρόπους επιβίωσης και αντιμετώπισης κινδύνων και καταστροφών.
Τα έντομα, όσο μικρά και αν είναι, όπως οι αόρατες σκνίπες του προκαλούν παρενοχλήσεις. Χωρίς δισταγμό το πρώτο που έχει να κάνει είναι να κάνει  χρήση των χεριών για την απομάκρυνσή τους.
Τα ζώα διαθέτουν το τρίχωμά τους και ακόμη και την ουρά τους για την προστασία τους. Άλλα, που τα λέμε παχύδερμα, δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτά τα έντομα και όσα ενοχλούνται καλύπτουν το σώμα τους με λάσπη και άλλες βρομιές.
Από παρατηρήσεις που έκαναν οι άνθρωποι είδαν ότι πολλά έντομα δεν αντέχουν τις έντονες ή και άσχημες μυρωδιές. Η μυρωδιά του σκόρδου είναι ένα αποτελεσματικό αμυντικό όπλο. Όταν το φάει κάποιος διατηρεί την έντονη μυρωδιά του για πολλές ώρες. Έτσι όσα έντομα τον πλησιάσουν εξωτερικά ή εσωτερικά μιας και δεν αντέχουν τη βρόμα του σκόρδου μετατοπίζονται και ο άνθρωπος ανακουφίζεται . Κάνει καλό λένε στις πληγές και στα κεντρίσματα των μικροοργανισμών. Φυσικά επενεργούν και τα συστατικά του σκόρδου εκτός από την μυρωδιά του.
Εκτός λοιπόν από την χρήση των εντομοκτόνων που ανακάλυπταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν και τα πιο κάτω.
* ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
Ο Βασιλικός έχει έντονη τη μυρωδιά του και ακόμη και αν μαραθεί η ξεραθεί την έχει. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική, φαρμακευτική, αρωματοποιία και αλλού. Οι νοικοκυρές βάζουν γλάστρες στα παράθυρα και τα έντομα δεν μπαίνουν μέσα από τα ανοικτά παράθυρα  Βάζουν οι κηπουροί βασιλικό στις μελιτζάνες και στα κηπευτικά τους ,χωρίς πολλές φορές να ξέρουν το γιατί.. Λένε ότι τα βάζουν για τη γονιμοποίηση και άλλα. Δεν αποκλείονται τα άλλα, αλλά ο κύριος στόχος είναι να φεύγουν οι σκνίπες από τα φυτά που κοντά τους είναι ο βασιλικός.

* ΡΙΓΑΝΗ

 Η Ρίγανη έχει έντονη μα ευχάριστη μυρωδιά. Εκτός από το ριγανόλαδο και τη χρήση της στις σαλάτες, που εκτός των άλλων περιορίζουν και τα αέρια του πεπτικού συστήματος, χρησιμοποιείται και στα αλλαντικά. Η έντονη μυρωδιά διώχνει τα μικρόβια και έτσι τα αλλαντικά   διατηρούνται  πιο  πολύ.
Υπάρχει και ένα άλλο τέτοιο αρωματικό που μου διαφεύγει το όνομά του και δίνει τη χαρακτηριστική μυρωδιά στον παστουρμά. Έχει κίτρινα μικροσκοπικά λουλουδάκια που και αποξηραμένα διατηρούν το βαρύ χαρακτηριστικό τους άρωμά.

* ΛΕΒΑΝΤΑ
Η λεβάντα μπαίνει στα ρούχα για απομάκρυνση του σκόρου και του σαρακιού. Τώρα φυσικά υπάρχουν συνθετικά αρώματα που αντικαθιστούν τα φυσικά στο μεγαλύτερό τους μέρος. Βλέπε Ναφθαλίνη και Βαπόνα και πολλά άλλα.
Την ίδια δουλειά και χρησιμότητα μπορούν να έχουν και τα φυτά ΑΠΗΓΑΝΟΣ και ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ. Γνωρίζουμε όλοι ότι στα νεκροταφεία φυτεύουν κυπαρίσσια γιατί εξουδετερώνουν την πτωμαϊνη και όλες τις έντονες μυρωδιές. Αν βάλουμε στο σπίτι ένα κλαδί κυπαρισσιού απομακρύνονται τα έντομα από την έντονη μυρωδιά του.

* ΑΛΑΤΙ

Το αλάτι είναι και αυτό αντισηπτικό γιατί με την δύναμη της αλμύρας δεν πλησιάζει έντομο στο αλατισμένο κρέας, μπακαλιάρο,  αποξηραμένο χταπόδι , τσίρους και άλλα ψαρικά.

* ΛΑΔΙ
 Το λάδι πνίγει τα έντομα που θέλουν να το φάνε και έτσι ότι βάλουμε σε λάδι διατηρείται για πολύ καιρό. Είναι αντισκωρικό και έτσι δεν καταστρέφει και το δοχείο που το βάζουμε όπως συνήθως λέγεται για «το κακό ξύδι που χαλάει το αγγειό του», γιατίσκουριάζει τα σιδερένια δοχεία που το βάζουν.

* ΜΕΛΙ

Το μέλι σαν συντηρητικό χρησιμοποιείται στην παστελοποιία γιατί τα έντομα που θα έτρωγαν το μέλι ή το σησάμι πνίγονται ή κολλάνε και έτσι τα προϊόντα διατηρούνται και σ'; αυτό. Κάνει καλό στις πληγές και στα στομάχια και σε πολλά άλλα πράγματα.

* ΦΩΤΙΑ
 Η φωτιά μας προστατεύει από τα έντομα γιατί καίγονται τα φτερά τους, τυφλώνονται, ζεσταίνονται και δεν πλησιάζουν τον άνθρωπο που την χρησιμοποιεί Όλα τα φαγητά που βράζουμε, ψήνουμε, ζεσταίνουμε με τη φωτιά σκοτώνονται τα μικρόβια και τα φαγητά είναι για μας υγιεινά.

* Ο ΠΑΓΟΣ
 Όλα τα πλάσματα του θεού έχουν κάποιες συνθήκες που μπορούν να ζήσουν. Η ανατροπή των συνθηκών, αυτόματα φέρνει και το θάνατο.  Όταν βάζουμε κάποιο κρέας ή φαγητό στην κατάψυξη, σκοτώνουμε τους μικροοργανισμούς που δεν μπορούν να ζήσουν σε μηδενικές θερμοκρασίες.

* Ο ΚΑΠΝΟΣ
Ο καπνός πνίγει τα μικρόβια και δεν ζούν στα καπνισμένα μέρη. Βλέπε καπνιστό κρέας, λουκάνικα και άλλα .Έτσι τα τρόφιμα τα καπνιστά είναι υγειινά και διατηρούνται πολύ καιρό.

* Ο ΑΕΡΑΣ
Ο αέρας μας δίνει ζωή σε κανονικές συνθήκες. Όταν κάποιο προϊόν διατηρηθεί σε κενό αέρος δεν επηρεάζεται από τα έντομα Μα και ο άνθρωπος σε έλλειψη αέρος ή οξυγόνου πεθαίνει και μάλιστα πολύ σύντομα.

* ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΕΣΑ .
Στα μηχανικά μέσα, όπως είναι η μυγοσκοτώστρα, οι εντομοπαγίδες, οι κολλητικές ταινίες και τα αποθητικά φιδάκια και άλλα που αντικατέστησαν τις καιόμενες κοπριές των ζώων, μπορούμε να βάλουμε και τα εντομοκτόνα.Πολλά από αυτά έχουν δυσάρεστη οσμή και άλλα ίσως και πιό ύπουλα ευχάριστη για μάς.Αλλα έχουν μηχανικό και χημικό συνδυασμό και άλλα καυστικό όπως τα φωτιστικά που με το ρεύμα δημιουργούν κεραυνούς που σκοτώνουν τα μικρόβια.
Για τα κουνούπια που κάθε καλοκαίρι μας κάνουν αφόρητη τη ζωή έχουμε, τις Κρατικές επεμβάσεις στα έλη και λιμνάζοντα νερά.Υπάρχουν επίσης και τα συνεργεία απολύμανσης των Δημόσιων χώρων.
Η δοκιμή για κουνούπια σε ελώδη μέρη γίνεται με πειραματόζωο τον ίδιο τον άνθρωπο. Μπαίνει κάποιος σε εστία κουνουπιών με μαγιό πρίν και μετά τη χρήση των εντομοκτόνων. Ετσι γίνεται η καταμέτρηση. Η ανοσία ορισμένων ατόμων είναι χαρακτηριστική όπως και η υπερευαισθησία κάποιων άλλων που δεν ανέχονται και το παραμικρό άγγιγμα.
Ανέκαθεν υπήρχαν γιατροσόφια γιά τέτοιες περιπτώσεις. [Βλέπε βιβλίο μου ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ έκδοση 2004 σελ 278-284].
Για τους κοριούς υπάρχει η απλή σκέψη ότι δεν μπαίνουν στο νερό. Εάν τα πόδια του κρεβατιού ακουμπούν σε νερό οι κοριοί δεν ανεβαίνουν.Οι κοριοί όμως κατεβαίνουν και από το ταβάνι.Τότε λοιπόν τί γίνεται.
Στα ψαράδικα γεμίζουν διάφανες σακκούλες  με νερό και οι μύγες δεν πλησιάζουν τα ψάρια γιατί φοβούνται το νερό που αντανακλά τοφως του ήλιου και τους φαίνεται για μεγάλο μάτι. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στα παραθυρά σας και να μείνετε ήσυχοι ότι δεν θα σας ενοχλήσει ούτε μία μύγα.

* ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ.
Τα κρεμμύδια έχουν διουρητηκές ιδιότητες και αποθούν και αυτά, τα διάφορα έντομα. Το κακό με αυτά είναι ότι με το σπίρτο που διαθέτουν κλαίμε όταν τα καθαρίζουμε. Για να μη δακρύζουν λοιπόν τα μάτια μας λένε μερικοί ότι πρέπει να τα βρέχουμε, άλλοι λένε ότι πρέπει να καρφώνουμε στη μύτη του μαχαιριού ένα κρυμμύδι, όση ώρα καθαρίζουμε τα άλλα και τότε δεν θα κλαίμε πολύ. Το πιο αστείο και πιο αποτελεσματικό είναι να βάλουμε μια φλούδα κρεμμυδιού στο κεφάλι μας. Τότε όσο αστείο και να μας φαίνεται και ένα σακκί κρεμμύδια να καθαρίσουμε δεν θα δακρύσουν τα μάτια μας και ούτε θα τρέχει η μύτη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου