Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

Βότανα για την Υγεία της Καρδιάς

Το σκόρδο ψυχρής ωρίμανσης βοηθά στην αραίωση του αίματος και μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης θρόμβων. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι αυτός ο τύπος σκόρδου περιέχει πολύτιμα συστατικά με θείο που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης (10).
Το Ginkgo biloba δρα ως αγγειοδιαστολέας και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα άκρα και τον εγκέφαλο. Τα ginkgolides είναι τα δραστικά συστατικά που περιέχονται στα φύλλα του βοτάνου και βοηθούν στη μείωση του ιξώδους του αίματος* (11).
Το Hawthorn berry (crataegus oxyacantha) είναι ένα χρήσιμο καρδιοτονωτικό και είναι αγγειοδιαστολέας. Έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά σε περιπτώσεις ασθενικότητας του καρδιακού μυ, υπέρτασης και αρτηριοσκλήρωσης. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το hawthorn μπορεί να συμβάλλει στη γενική καλή λειτουργία της καρδιάς και είναι αποτελεσματικό για εκείνους που υποφέρουν από στηθάγχη (11).
* Η υψηλή λήψη ιχθυελαίων, ελαίου νυχτολούλουδου, σκόρδου ψυχρής ωρίμανσης, συνενζύμου Q10 και ginkgo biloba πρέπει να αποφεύγεται αν λαμβάνονται αραιωτικά του αίματος όπως βαρφαρίνη ή ασπιρίνη (14).


Τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού σας; > Η υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού μπορεί να διατηρηθεί αν ακολουθείτε ένα καλό πρότυπο ζωής, με την καλή διατροφή και τη μείωση των παραγόντων κινδύνου. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες προκειμένου να μειώσετε το βάρος σας, αν αυτό είναι μεγαλύτερο απ’ όσο πρέπει, θέτοντας έτσι την καρδιά σας σε μικρότερη πίεση. Οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να περιλαμβάνουν:
• τη λήψη λιγότερων κορεσμένων και επεξεργασμένων λιπών με τη διατροφή (12)
• τη μείωση της συνολικής λήψης λιπών
• την κατανάλωση των πιο υγιεινών υδρογονωμένων λιπών (PUFAs) – π.χ. καλαμπόκι, σόγια και έλαια ηλίανθου, μαζί με ιχθυέλαιο από ποικιλία ελαίων από ψάρια
• την κατανάλωση μονοακόρεστων λιπών όπως ελαιόλαδου
Παρόλα αυτά, να θυμάστε πάντα ότι η λήψη μιας ορισμένης ποσότητας διατροφικών λιπών είναι ωφέλιμη για την υγεία σας. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και K απαιτούν την παρουσία λιπών για να απορροφηθούν.
> Όσοι υποφέρουν από υψηλή πίεση μπορούν να επωφεληθούν από τη μείωση του αλατιού στη διατροφή τους. Μειώνοντας το αλάτι στη διατροφή, μειώνεται η κατακράτηση υγρών και ασκείται λιγότερη πίεση στην καρδιά.
> Σύμφωνα με έρευνες, τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής (13). Επομένως, θα ήταν ωφέλιμο να αυξηθεί η λήψη τους με τη διατροφή.
> Ωφέλιμη θα είναι και η αύξηση της λήψης φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τη γενική καλή πέψη και να βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους.
> Η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει το μεταβολισμό και την κυκλοφορία του αίματος και να βοηθήσει στην ενδυνάμωση του καρδιακού μυ. Μισή ώρα άσκησης την ημέρα είναι πιο ωφέλιμη από τέσσερις ώρες άσκησης μία φορά την εβδομάδα.
> Το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων, συνεπώς η διακοπή του καπνίσματος προτείνεται ως ένα μέτρο για την προστασία της υγείας της καρδιάς και του κυκλοφορικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου