Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΡΔΙΑ

Βοτανικό όνομα: Crataegus monogyha - Κράταιγος ο μονόγυνος, Crataegus laevigata - Κράταιγος ο λείος, Crataegus oxyacantha - Κράταιγος ο Οξυάκανθος. Είναι γνωστά με τα ονόματα μουρτζιά, τρικουκιά, μουμουτζελιά, κουδουμηλιά.Το φυτό Κράταιγος στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με καρδιά
Πληροφορίες για  το φυτό Κράταιγος  


Βότανο Δεντρολίβανο για καρδιά

Πρώτη Ύλη για το ελιξίριο της νεότητας Το Δεντρολίβανο ή ρόζμαρι είναι αυτοφυές αρωματικό φυτό, ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών [οικογένεια της μέντας (Laminaceae)] και είναι αειθαλής φρυγανώδης θάμνος πολύκλαδος και πυκνόφυλλος, με φύλλα μικρά, φτάνει μέχρι ένα μέτρο ύψος. Τα άνθη του είναι μικρά και κυανόλευκα. Τονωτικό, Κατάθλιψη, Καρδιά, Πονοκέφαλος, Τυμπανισμός, Υπερκόπωση, Εξωτερικά για τριχόπτωση, Πιτυρίδα...
Το φυτό Δεντρολίβανο στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με καρδιά
Πληροφορίες για  το φυτό Δεντρολίβανο  


Βότανο Ελιά, ελαιόλαδο για καρδιά

Το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα, ως θρεπτικό συστατικό, ως φάρμακο ή φορέας φαρμάκων και ως καλλυντικό. Το ελαιόλαδο, εξαιτίας των θρεπτικών και βιολογικών του ιδιοτήτων αποτελεί ένα βασικό συστατικό στο διαιτολόγιο των κατοίκων ορισμένων περιοχών της γης από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Πολλοί ιστορικοί ήδη αναφέρονταν στις θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και στη χρησιμοποίηση του από τα αρχαία χρόνια. Η λογική κατανάλωση μιας ποσότητας ελαιολάδου κάθε μέρα, είναι ικανή να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας στην καρδιά μας.
Το φυτό Ελιά, ελαιόλαδο στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με καρδιά
Πληροφορίες για  το φυτό Ελιά, ελαιόλαδο  


Βότανο Δίκταμο για καρδιά

Έρωντας ή Δίκταμος. Ένα θεϊκό βοτάνι από την Κρήτης. O Δίκταμος, λέγεται επίσης, έρωντας, σταθάρι, σταμνόχορτο, σταμοτόχορτο, στομαχόχορτο. Φυτρώνει σε ορεινές και απότομες ασβεστολιθικές εκτάσεις. Σε απότομες πλαγιές φαραγγιών και χαράδρων αλλά και σε απόκρημνους παραλιακούς βράχους.
Στο δίκταμο αποδίδονται σήμερα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες κατά των γαστραλγιών, της ατονίας του πεπτικού συστήματος, των κεφαλαλγιών, κατά της αμηνορροιας και των παθήσεων της μήτρας και της εξάντλησης του οργανισμού γενικότερα.
O Iπποκράτης το χρησιμοποιούσε σαν εμμηναγωγό, εκτρωτικό και για την διευκόλυνση της υστεροτοκίας.
H παλιά φαρμακοτεχνία το χρησιμοποιούσε για την παρασκευή της θηριακής και του μιθριδατείου
O δίκταμος ήταν γνωστός πριν από το μεσαίωνα στους Eυρωπαίους σαν φαρμακευτικό φυτό. Ο δίκταμος είναι φυτό τονωτικό και διεγερτικό του πεπτικού συστήματος, σπασμολυτικό, στυπτικό, επουλωτικό, καταπραϋντικό των πόνων του στομαχιού και των εντέρων. Είναι ακόμη διουρητικό, χολαγωγικό, έμμηναγωγό, καταπολεμά τις αμοιβάδες, καταπραΰνει τον πονοκέφαλο και τον πονόδοντο . Ευεργετικό σε περιπτώσεις νευρικών διαταραχών, στο σκορβούτο, σε διαλείποντες πυρετούς...
Το φυτό Δίκταμο στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με καρδιά
Πληροφορίες για  το φυτό Δίκταμο  


Βότανο Μαύρο σινάπι για καρδιά

Brassica-nigra.jpgΒοτανικό όνομα: Σινάπι το μαύρο (Brassica nigra) ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών (Brassicaceae). Κατάγεται από την περιχή της Μεσογείου και  ευδοκιμεί στην κεντρική Ευρώπη άγριο σε άκρες αγρών και δρόμων, επίσης καλλιεργήσιμο.
Το φυτό Μαύρο σινάπι στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με καρδιά
Πληροφορίες για  το φυτό Μαύρο σινάπι  


Βότανο Γλυκάνισος για καρδιά

Ήταν γνωστός από την αρχαιότητα, οι δε Αιγύπτιοι τον χρησιμοποιούσαν, μαζί με το κύμινο και τη ματζουράνα, για τη μουμιοποίηση των νεκρών. Από εκείνα τα μακρινά χρόνια άρχισε να χρησιμοποιείται στην ιατρτική αλλά και σε μαγικές πρακτικές. Επίσης, από την αρχαιότατη εποχή χρησιμοποιούσαν το γλυκάνισο. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι θεωρούσαν τον γλυκάνισο αφροδισιακό ("συνουσίαν παρορμά" σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη) και πίστευαν ότι διατηρεί τη νεανικότητα και διώχνει τα κακά όνειρα όταν τοποθετηθεί κάτω από το μαξιλάρι τη νύχτα.
Το φυτό Γλυκάνισος στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με καρδιά
Πληροφορίες για  το φυτό Γλυκάνισος  


Βότανο Αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου για καρδιά

ROSEMARY OIL
021.jpgΛαμβάνεται με απόσταξη με υδρατμούς από τα άνθη και τους μίσχους του φυτού Rosmarinus officinalis. Είναι ιδιαίτερα τονωτικό και αναζωογονητικό λάδι. Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των κουρασμένων μυών και σαν αντικυτταριτιδικό (anticellulite).
Το φυτό Αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με καρδιά
Πληροφορίες για  το φυτό Αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου  


Βότανο Αιθέριο έλαιο θυμαριού για καρδιά

THYM OIL
025.jpgΛαμβάνεται με απόσταξη με υδρατμούς από το ξηραμένο φυτό Thymus vulgaris. Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα σαν φαρμακευτικό και μαγειρικό φυτό, γιατί αυξάνει την όρεξη.
Το φυτό Αιθέριο έλαιο θυμαριού στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με καρδιά


ΚΑΡΔΙΑ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ
Αυξημένη πίεση του αίματος με εμμηνοπαυσικό συμπτώματα
ΑΣΘΕΝΗΣ: Σάρα, 52 ετών, διαζευγμένη, με μία κόρη στο κολλέγιο.
Μοίραζε τον χρόνο της στη φροντίδα των ηλικιωμένων και στη δουλειά της ως μουσικού.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Στη Σάρα είχε γίνει διάγνωση ελαφρώς αυξημένης πίεσης του αίματος πριν 10 χρόνια
.
Οι γιατροί χορήγησαν Β-αναστολείς, αλλά δεν της άρεσε να παίρνει φάρμακα και γρήγορα εγκατέλειμε τα δισκία αντικαθιστώντας τα με διάφορα Βοτανικά και ομοιοπαθητικά ιδιοσκευάσματα.
Μετά από 8 χρόνια, μία άλλη εξέταση αποκάλυμε γλαύκωμα και πίεση του αίματος 180/110 mm Hg.
Είχε επίσης εμμηνοπαυσικό συμπτώματα, πόνους χαμηλά στην πλάτη, ζάλη και τάση για βούισμα των αυτιών, ταχυπαλμίες και εξάμεις όποτε αισθανόταν συναισθηματική ταραχή ή έκανε κάποια έντονη δραστηριότητα.
Ο γιατρός της την παρότρυνε να ξαναρχίσει να παίρνει β-αναστολείς.


ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Προτιμήθηκαν τα Βότανα που ενισχύουν την ενέργεια των νεφρών και θρέφουν το συκώτι, αντί για εκείνα που επιβραδύνουν την καρδιά.
Σε αυτά συμπεριλήφθηκαν shu di huang, shan zhu yu, mu dan ρ/και he shou wu.
Χορηγήθηκε επίσης τσάι από βότανα, με ju hua, κράταιγο και λεόνουρο.
ΕΚΒΑΣΗ: Μέσα σε ένα μήνα, οι εξάμεις της Σάρα εξαφανίστηκαν, είχε λιγώτερες ταχυπαλμίες και περισσότερη ενέργεια χωρίς καμμία ζαλάδα.
Η πίεση της έπεσε στα 155/95 mm Hg.
Τα βότανα συνεχίστηκαν για 3 μήνες, οπότε η πίεση του αίματος είχε σταθεροποιηθεί στα 140/85 mm Hg και έτσι συνέχισε μόνο το τσάι.
Έξι μήνες μετά σε μία εξέταση ρουτίνας, η πίεση του αίματος παρέμενε σταθερή και το γλαύκωμα είχε βελτιωθεί.ΥΨΗΛΉ ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ
Ονομάζεται επίσης υπέρταση και πρέπει να θεωρείται ως σύμπτωμα έλλειμης ισορροπίας στο σώμα μάλλον, παρά ως ανεξάρτητη νόσος.
Μπορεί να συνδέεται με αθηροσκλήρωση, καρδιακές διαταραχές και ηπατικές παθήσεις.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ
• Πονοκέφαλοι
• Προβλήματα στα μάτια
• Κρίσεις ζάληςή λιποθυμίας
• Αυξημένη πίεση αίματος στην επαναληπτική εξέταση
• Διαστολική πίεση αίματος (η χαμηλή πίεση) μεγαλύτερη από 95-105 mm Hg.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Μην αντικαθιστάτε τα ορθόδοξα φάρμακα με βότανα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας.


Achillea millefolium ΧΙΛΙΟΦΥΛΛΟ
Χαλαρώνει τα περιφερικά αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει τη ροή του αίματος.


Chrysanthemum morifolium ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ (JU HUA)
Διαστέλλει τις στεφανιαίες αρτηρίες και αυξάνει τη ροή του αίματος επίσης απομακρύνει τον "ηπατικό καύσο" που μπορεί υα προκαλέσει υπέρταση.

Crataegus spp.
Xfin ΚΡΑΤΑΙΓΟΣ
Βελτιώνει τη στεφανιαία κυκλοφορία, δυναμώνει την καρδιά σταθεροποιεί την πίεση του αίματος βελτιώνοντας την καρδιακή λειτουργία.

Stachys officinalis ΜΠΕΤΕΟΝΙΚΑ
Τονωτικό της κυκλοφορίας, χαλαρωτικό και κατασταλτκό ηρεμεί την καρδιά.

Tilia europea ΦΛΑΜΟΥΡΙΑ
Χαλαρώνει και θεραπεύει τα αιμοφόρα αγγεία βοηθά στην πρόλημη της αθηροσκλήρωσης.

Viburnum opulus ΒΙΜΠΟΥΡΝΟ
Χαλαρωτικό των λείων μυών για το αγγειακό σύστημα χαμηλώνει τη διαστολική πίεση του αίματος.


ΧΑΜΗΛΗ ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ
Ονομάζεται και υπόταση και συχνά δεν θεωρείται σοβαρή από μερικούς γιατρούς, αλλά άλλοι πιστεύουν ότι είναι σημαντική.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ
• Γενική κόπωση
• Αδύναμη κράση
• Κρίσεις ζάλης και/ή λιποθυμίας
• Ταχυπαλμίες και καρδιακές αρρυθμίες.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Αν η συστολική πίεση (η υψηλή πίεση) είναι σταθερά χαμηλώτερη από 110 mm tig, αναζητείστε επαγγελματική βοήθεια.

Convallaria majatis ΚΟΜΒΑΛΛΑΡΙΑ (κρινάκι)
Διεγείρει τις συστολές και βελτιώνει την απόδοση της καρδιάς χρήσιμο για την αδύναμη και ανεπαρκή καρδιά των ηλιωμένων

Cytisus scoparius ΚΥΤΙΣΟΣ Ο ΣΑΡΩΜΑΤΙΚΟΣ
Ρυθμίζει το ρυθμό της καρδιάς σταθεροποιόυτας τις αρρυθμίες που μπορεί υα συνδέονται με χαμηλή πίεση του αίματος και με καρδιακή ανεπάρκεια.

Leonurus cardiaca ΛΕΟΝΟΥΡΟΣ
Μετριάζει τις ταχυπαλμίες και τις αρρυθμίες' αλλά έχει και διεγερτική δράση στηυ καρδιά.

Rosmarinus offcinalis ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ
Γενικό τονωτικό για το νευρικό και το κυκλοφορικό σύστημα' ωφέλιμο για τα άτομα που κουράζονται γρήγορα και για τους ηλικιωμένους και ανήμπορους.ΚΑΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
Μπορεί υα είναι σημείο πιο σοβαρών καρδιακών προβλημάτων, αλλά συχνά είναι μόνο μία κληρονομική τάση και δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.
συμπτωματα κλειδια
• Ιδιαίτερα κρύα χέρια και πόδια.
• Τάση για χιονίστρες
• Λευκά ή "νεκρά" δάχτυλα τωυ χεριών (φαινόμενο Raynaud).


Capsicum frutescens Καγιεν
Θερμαντικό (καυτό), εφιδρωτικό ισχυρό διεγερτικό της κυκλοφορίας.
Cinnamomum cassia κανελλα (gui zhi)
Θερμαντικό, εφιδρωτικό ενθαρρύνει την κυκλοφορία και του αίματος και του κι(ενέργεια).
Zanthoxylum americanum ξανθοξυλο το αμερικανικο
Διεγερτικό της κυκλοφορίας, εφιδρωτικό θερμαυτικό για όλες τις "ψυχρές" καταστάσεις.
Zingiber officinalis τζιντζερ
Ισχυρό διεγερτικό της κυκλοφορίας, χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, εφιδρωτικό πολύ θερμαυτικό.ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ
Συνδέεται με εναποθέσεις λίπους που συσσωρεύουται στα αιμοφόρα αγγεία,
ίσως ως προστατευτικός μηχανισμός για τηυ αντιμετώπιση του καπνίσματος ή άλλων ρυπογόνων.
Αυξάνει του κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων.

ΣΥΜΠΤΏΜΑΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ
• Υψηλή πίεση του αίματος
• Τα μηλαφήσιμα αγγεία μπορεί να είναι σκληρά και σαν σωλήνες
• Διαταραχές των ματιών
• Αιφνίδιος, δριμύς πόνος στα πόδια στο περπάτημα (χωλότητα).


Ginkgo biloba Γκιγκο
Χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι βελτιώνει τη κυκλοφορία, χρήσιμο στην αρτηριοσκλήρωση των εγκεφαλικών αγγείων και στην διαλείπουσα χωλότητα.
Vinca major βινκα (η μεγάλη)
Περιέχει βιυκαμίνη, που είναι αιμα-ταγωγή και χρήσιμη στην αρτηριοσκλήρωση τωυ εγκεφαλικών αγγείων και μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο τονώνει τα εγκεφαλικά αρτηριόλια.
Viscum album
Ενισχύει τα τοιχώματα των αιμοφόρων τριχοειδών, μειώνει τη φλεγμονή και ενθαρρύνει την επιδιόρθωση τους· καρδιακό κατασταλτικό, επιβραδύνει την καρδιακή συχνότητα.


ΑΝΑΙΜΙΑ (οφειλόμενη σε έλλειμη σιδήρου)
Χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης που μπορεί να οφείλονται σε ανεπαρκή διατροφή, βαριές περιόδους ή πεπτικές διαταραχές.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΕΛΙΔΙΑ
• Λαχάνιασμα και/ή ταχυπαλμίες
• Πολύ ωχρά υύχια ή έσω βλέφαρα
• Πόνοι ρευματικού τύπου.


Angelica sinensis αγγελικη (dang gui)
Θρέφει το αίμα και αναζωογονεί την κυκλοφορία περιέχει βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ, έτσι βοηθά στην πρόλημη της κακοήθους αναιμίας.
Urtica dioica τσουκνιδα
Πλούσια σε σίδηρο και σε άλλα μέταλλα και βιταμίνες υμηλής θρεπτικής αξίας.ΥΨΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ
Υψηλά επίπεδα λιπιδίων (όπως η χοληστερόλη) στο αίμα που μπορεί να οδηγήσουν σε αθηροσκλήρωση και υα αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Συνδέονται με υπερβολική ποσότητα κεκορεμέυων λιπών στη διατροφή, αλλά μπορεί να είναι και κληρονομικά.
Η χοληστερόλη χρειάζεται για πολλές λειτουργίες του σώματος και δεν είναι ενδογενώς βλαβερή.
ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΚΛΕΙΔΙ
• Οι εξετάσεις αίματος αποκαλύπτουν υψηλά επίπεδα λιπιδίων.

Allium sativum σκορδο
Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και αθηροσκλήρωσης.

Avena sativa βρώμη
Μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος, ιδιαίτερα τωυ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών.

Camelia sinensis τειοδενδρο (τσάι τύπου oolong)
Περιέχει φαινόλες, οι οποίες αναστέλλουν την απορρόφηση χοληστερόλης διεγερτικό της κυκλοφορίας και τονωτικά για τα αιμοφόρα αγγεία, βοηθά στην πρόλημη της αθηροσκλήρωσης.ΕΥΘΡΑΥΣΤΑ ΤΡΙΧΟΕΙΔΗ
Αδυναμία των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ
• Τάση να γίνονται εύκολα μελανιές
• Αιμορραγία του αμφιβληστροειδή.


Fagopyrum esculentum Φαγοπυρο
Πλούσια σε ρουτίυη (τονώνει και επιδιορθώνει τα τοιχώματα των αρτηριολίων) ειδική δράση στην αιμορραγία του αμφιβληστροειδή.
Viola tricolor Πανσες
Περιέχει φλαβονοειδή που δυναμώνουν τα τοιχώματα τωυ τριχοειδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου