Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Βότανα για το Δέρμα

Τα προβλήματα του δέρματος μπορεί να αποτελούν εκδήλωση πολλών και διαφορετικών εσωτερικών καταστάσεων και επομένως όλες οι κατηγορίες βοτάνων μπορούν να παίξουν ένα ρόλο στη θεραπεία τους.
Υπάρχουν όμως μερικές κατηγορίες που είναι ιδιαίτερα κατάλληλες.
Εδώ θα συζητήσουμε ιδιαίτερα τα επουλωτικά, τα εξομαλυντικά, τα εφιδρωτικά, τα αντιμικροβιακά και τα νευροτονωτικά.
Επουλωτικά

Η φύση είναι πλούσια σε πολλά φυτά που προάγουν την επούλωση πρόσφατων τραυμάτων, πράγμα που είναι αναμενόμενο αφού τα βότανα αποτελούν μέρος ενός οικολογικού συστήματος υποστήριξης που έχει δημιουργηθεί από τη Γαία.
Δεδομένου ότι οι τραυματισμοί είναι ίσως το συνηθέστερο σωματικό πρόβλημα, διαπιστώνουμε ότι σε όλες τις περιοχές αφθονούν τα επουλωτικά φυτά.
Μερικά από αυτά τα βότανα είναι στυπτικά και μέρος της αποτελεσματικότητας τους βασίζεται στην ικανότητα που έχουν να σταματούν την αιμορραγία και να συστέλλουν τους ιστούς.
Τα συνηθέστερα και χρησιμότερα επουλωτικά είναι η Αλόη, το Γερά-νιο το αμερικανικό, η Στελλαρία, το Σύμφυτο, τα άνθη και οι καρποί του Σαμπούκου, η Υδραστίδα, το Εκουϊζέτο, το Ιρλανδικό βρύο, τα άνθη Καλέντουλας, η ρίζα Αλθαίας, η Προυνέλλα, η Φτελιά, η Αμαμηλίδα και ο Στάχυς.
Μερικά χρησιμοποιούνται εξωτερικά, ενώ άλλα και εξωτερικά και εσωτερικά.
Μελετήστε αυτά τα βότανα στο Βοτανικό τμήμα του βιβλίου για να μάθετε τις ιδιότητες τους.
Εξομαλυντικά
Τα εξομαλυντικά είναι βότανα που σταδιακά μεταβάλλουν και επανορθώνουν μια "μολυσμένη" κατάσταση του αίματος και αποκαθιστούν μια υγιέστερη λειτουργία.
Δεν έχουμε κατανοήσει ακόμη με ποιον ακριβώς τρόπο λειτουργούν, το βέβαιο όμως είναι ότι έχουν αποτέλεσμα και είναι ίσως τα βότανα που χρησιμοποιούνται πιο συχνά σε σχέση με τις δερματικές καταστάσεις, αφού οι ρίζες αυτών των παθήσεων βρίσκονται πάντα στο μεταβολισμό του ατόμου.
Τα εξομαλυντικά καθαρίζουν όλο το σώμα, αλλά η δραστηριότητα τους εστιάζεται σε διαφορετικές περιοχές, μερικά στα νεφρά, μερικά στο συκώτι, κλπ.
Έτσι, πρέπει να τα επιλέξουμε σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ενδείξεις τους.
Τα κυριότερα εξομαλυντικά είναι: 7ριδα, Άρκτιο, Γάλιο, Σκροφουλάρια, Φουμαρία, Υδραστίδα, Βερβερίδα του Όρεγκον, Τσουκνίδα, Τριφύλλι, Σαρσαπαρίλλα, Σάσσαφρος, Θούγια και Αγριολάπαθο.
Αντιμικροβιακά
Για μερικές καταστάσεις του δέρματος πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αντιμικροβιακά για να απαλλάξουμε το σώμα από τους μικροοργανισμούς που το έχουν προσβάλει ή που ενεργούν στο δέρμα.
Τα κυριότερα αντιμικροβιακά είναι: Στελλαρία, Εχινάκια, Ευκάλυπτος, Σκόρδο, Καλέντουλα, Μύρο, Ανεμώνη, Θούγια, Θυμάρι και Βαπτίσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου