Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Βότανα της Ερεσού

ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ
Αυτή είναι η αμυγδαλιά. Στα δεξιά σας είναι ανθισμένη και στα αριστερά σας είναι έτοιμη να ρίξει τα φύλλα της και να μαζευτούν οι καρποί της. Η αμυγδαλιά έχει και καλές και κακές ιδιότητες. Κάποιες από τις κακές είναι: Τα γλυκά αμύγδαλα στερούνται του πικρού συστατικού των πικρών αμυγδάλων που σε μεγάλη ποσότητα επιδρά σαν δηλητήριο. Κάποιες από τις καλές ιδιότητες είναι: Τα φρέσκα φύλλα της αμυγδαλιάς κοπανισμένα καταπραΰνουνε τους πόνους των ελκών, των μωλώπων, των εγκαυμάτων και ορισμένων πόνων του κεφαλιού. Τα γλυκά φύλλα της αμυγδαλιάς είναι αντιβηχικά. Το γλυκό αμύγδαλο δίνεται στα νεογέννητα ως υπακτικό και συνιστάται ακόμη για το ξηρό έκζεμα. Τέλος τα αμύγδαλα είναι κατά της ναυτία .  
  
ΒΑΤΟΜΟΥΡΙΑ
Ένα άλλο ευεργετικό φυτό είναι η βατομουριά. Το βατόμουρο φυτρώνει σε άγρια κατάσταση. Είναι θάμνος αγκαθωτός που κάνει καρπούς κόκκινους και όταν ωριμάσουν γίνονται σχεδόν λάβροι γλυκόξινοι. Εκτός από την ευχάριστη και δροσιστική γεύση τους έχει η βατομουριά και θεραπευτικές ιδιότητες. Τα φύλλα της βατομουριάς είναι στυπτικά κατά της αναιμίας και κατά της διάρροιας. Το αφέψημα του φύλου του βατόμουρου πιστεύετε ότι διευκολύνει την γέννα των εγκύων. Για το σκοπό αυτό συνιστάται ένα φλιτζάνι την ημέρα για 3 με 6 μήνες πριν από την ημέρα που θα γεννήσει. Αυτή η κούρα θεωρείται ότι κάνει τη γέννα σχεδόν χωρίς πόνους. Σαν στυπτικό που είναι έχει χρησιμοποιηθεί ως αιμοστατικό. Γίνονται παρασκευάσματα στυπτικά και με τα μπουμπούκια και τα τρυφερά κλαδιά με γαργαρισμούς είναι κατά του πονόλαιμου. Σιρόπι από βατόμουρα 3 με 4 φορές την ημέρα είναι αποτελεσματικό φάρμακο κατά της δυσεντερίας. Το σιρόπι αυτό γίνεται με τον εξής απλό τρόπο: χυμός από βατόμουρο βράζεται με διπλάσιο βάρος ζάχαρης ώσπου να γίνει σιρόπι και είναι έτοιμο. Τα φύλλα της βατομουριάς σε τσάι είναι ρυθμιστικό του συστήματος των αδένων καλυτερεύοντας τη λειτουργία τους. Και ακόμη συντελούν στη διάτρηση κανονικού βάρους του σώματος. Τέλος το φυτό αυτό είναι ευεργετικό στην διανοητική κατάσταση. Η ρίζα της βατομουριάς (βιτόρριζα) είναι κατά του διαβήτη.
ΑΛΟΗ
Η αλόη είναι ένα ευεργετικό βότανο. Γενικά χαρακτηριστικά της είναι τα παχιά φύλλα χωρίς μίσχο που βγαίνουν κυκλικά απευθείας από τη  βάση και είναι οδοντωτά. Άνθη που βγαίνουν σε μακρύ κοτσάνι στην κορυφή όπου σχηματίζουν στάχυ μακρύ. Η αλόη είναι διεγερτική των άτονων λειτουργιών του στομάχου σε μικρές δόσεις κατά της άτονης δυσπεψίας. Είναι υπακτική, χολαγωγός, σε μέτριες δόσεις. Δραστικό ευκοίλιο καθαρτικό και εμμηναγωγό σε μεγάλες δόσεις. Δεν ενδείκνυται στις περιπτώσεις εγκυμοσύνης. Η αλόη τέλος είναι κατά της ναυτίας με φαρμακευτικό παρασκεύασμα. Για τα παιδιά μόνον με πλύσεις κατά των οξυούρων. Η αλόη επουλώνει τις πληγές με τον εξής τρόπο: κόβουμε ένα φύλλο της αλόης το σκίζουμε στην μέση παίρνουμε το πράσινο παχύρευστο υγρό από μέσα και το απλώνουμε στην πληγή. 
ΜΟΛΟΧΑ
Και η μολόχα είναι ένα πολύ καλό βότανο. Της μολόχας χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα άνθη ακόμη και οι ρίζες της. Η μολόχα μαλακώνει τους κάλλους των ποδιών με κατάπλασμα που πρέπει να μείνει όλη νύχτα. Ποδόλουτρο σε ζουμί μολόχας ξεκουράζει τα πόδια . Χρήση της μολόχας γίνετε με τον εξής τρόπο: ως τσάι ( 1 γρ. στα 100 νερό) . Αφέψημα 15 -30:  1000. Το αφέψημα χρησιμοποιείται για πλύσεις εντριβές ως λοσιόν. Με βρασμένα φύλλα γίνονται καταπλάσματα . Με τα άνθη της μολόχας γίνετε τσάι (10 γρ. στα 1000)κατά του βήχα. Αφέψημα ρίζας ( 60 γρ στο λίτρο νερό ) που παίρνεται με αρκετά φλιτζάνια την ημέρα καταπραΰνει τις φλογώσεις του αναπνευστικού συστήματος. Η μολόχα επίσης είναι και κατά τα τσιμπήματα της τσουκνίδας και την χρησιμοποιείς ως εξής: κόβεις το φύλλο της μολόχας και το τρίβεις πάνω στο τσίμπημα της τσουκνίδας έτσι ώστε το δέρμα σου να πρασινίσει.
ΔΑΦΝΗ
Η δάφνη είναι ένα πασίγνωστο και ωραίο δέντρο έχει και θεραπευτικές ιδιότητες όχι τόσο γνωστές. Χρησιμοποιούνται οι σαρκώδης καρποί της και τα φύλλα της . Είναι φυτό τονωτικό καλό στις περιπτώσεις άτονης δυσπεψίας. Με τους καρπούς της γίνονται φαρμακευτικά παρασκευάσματα μαζί με άλλα φυτά για εντριβές κατά των ρευματισμών Με τα φύλλα γίνετε τσάι όπως παρακάτω: Φύλλα δάφνης 4 γρ. φλοιός από νεράντζι 8 γρ. και βραστό νερό 200 γρ. Να μουσκέψουν 15 λεπτά να σουρωθούν και να προστεθεί ζάχαρη. Είναι γνωστό το δαφνέλαιο με τις διάφορες πρακτικές χρήσεις του. Η δάφνη είναι κατά των ρευματισμών εξωτερικώς. Για καλύτερη απόδοση τα φύλλα να μην ξεραίνονται στον ήλιο. Σκόνη ξερών δαφνόφυλλων που παίρνετε από τη μύτη σαν ταμπάκος σταματά την αιμορραγία της μύτης χυμός από κοπανισμένα δαφνοκούκουτσα μέσα στο αυτί θεραπεύει το βούισμα και τέλος τσάι των φύλλων του φυτού είναι κατά των εντερικών ανωμαλιών.           
ΡΙΓΑΝΗ
Η ρίγανη έχει ιδιότητες στομαχικές κατάλληλη κατά της ατονίας του στομάχου. Η ρίγανη είναι ακόμα κατά του άσθματος. Χρησιμοποιείτε ακόμη η ρίγανη κατά την καταπολέμηση των χρόνιων ρευματισμών και είναι ακόμη κατά του στραβολαιμιάσματος. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούν φρέσκια ρίγανη κοπανισμένη και ζεσταμένη σε τηγάνι στεγνή. Το λάδι της ρίγανης χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό  των πόνων των χαλασμένων δοντιών. Χρησιμοποιείτε: Ως έγχυμα ( 8 με 15 γρ. σε ένα λίτρο νερό ). Σκόνη 2 με 4 γρ.. Εξωτερικώς με καταπλάσματα ως λοσιόν. Φαρμακευτικά γίνεται ριγανόνερο επουλωτικό σιρόπι. Τη ρίγανη σε σκόνη τη χρησιμοποιούν ακόμη για να προκαλέσει το φτάρνισμα.        
ΣΥΚΙΑ
Μερικές ευεργετικές ιδιότητες του σύκου στον ανθρώπινο οργανισμό είναι αρκετά γνωστές. Το σύκο όμως θεραπευτικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Το αφέψημα σύκων ( 15 με 60 γρ. σε 500 γρ. νερό ) είναι ένα φυτό κατά της επίμονης καταρροής. Σύκα βρασμένα με γάλα δίνουν υγρό κατάλληλο για γαργαρισμούς κατά των φλογώσεων του λαιμού και κατά της φλεγμονής των ούλων. Με καβουρδισμένα σύκα γίνεται καφές ( αφέψημα ) που συνιστάτε ιδιαιτέρα κατά της οξείας πνευμονίας, της βρογχίτιδας, του κοκκύτη. Το γάλα της συκιάς είναι καυστικό κατάλληλο για τη θεραπεία των κρεατοελιών και των μυρμηγκιών. Κρέας σκεπασμένο με φύλλα συκιάς μαλακώνει. Και τέλος τα σύκα περιέχουν χλώριο.      
ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ
Το δεντρολίβανο είναι ένα πολύ καλό φυτό, είναι στομαχικό και επουλωτικό τον πληγών. Και ακόμη κατά των αερίων της κοιλιάς τονωτικό της κυκλοφορίας του αίματος και άλλων λειτουργιών. Ευρύνει τους ιστούς και τους προμηθεύει αίμα. Είναι φυτό κατάλληλο για τους νευρικούς πονοκεφάλους. Βλαστάρια δεντρολίβανου στο κρασί δίνουν ποτό τονωτικό της καρδιάς. Με πλύσεις ή μπάνια είναι ευεργετικό του δέρματος. Τα άνθη του δεντρολίβανου και τα φύλλα του είναι κατά του άσθματος, της γρίπης κατά της αδυναμίας και ευεργετικά σε άλλες ακόμη περιπτώσεις. Πιστεύεται ότι, φύλλα του δεντρολίβανου μαζί με ρίζες τσουκνίδας και ρίζες λάππας που θα μουσκέψουν σε οινόπνευμα δίνουν φάρμακο που με εντριβές το τριχωτό μέρος της κεφαλής προκαλούν τριχοφυΐα. Η σκόνη των φύλλων του δεντρολίβανου θεωρείται ότι επουλώνει τις πληγές. Το αιθέριο έλαιό του διώχνει το σκόρο. Αφέψημα φύλλων δεντρολίβανου χρησιμοποιείτε ως λοσιόν κατά των γαγγραινωδών πληγών . Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται για εσωτερική χρήση με έγχυμα ( 5 με 15 γρ. σε ένα κιλό νερό ) και με παρασκεύασμα οινοπνευματούχο ( 30 με 60 γρ σε ένα κιλό κρασί ) 2 με 3 ποτήρια την ημέρα. Εσωτερικός παίρνετε ακόμη και το λάδι του σε σταγόνες ( 4 σταγόνες σε ποτό ). Για εξωτερική χρήση 50 με 60 γρ. σε ένα λίτρο νερό βραστό είναι με μπάνια κατά των ρευματισμών των αρθρώσεων. Τσάι δεντρολίβανου είναι και κατά της λιποθυμίας. Ρίζες δεντρολίβανου με κρασί βρασμένες ( ως που να μείνει το ένα τρίτο ) είναι κατά της δυσεντερίας. Άνθη δεντρολίβανου κοπανισμένα με ζάχαρη ( να γίνουν παστά )είναι κατά των ζαλάδων. Φρέσκιες κορυφές του φυτού κοπανισμένες πάνω στις αιμορροΐδες τις ξεραίνει. Δεντρολίβανο βρασμένο με κρασί είναι κατά της αϋπνίας . Φρέσκιες κορυφές του φυτού πάνω σε απόστημα το ωριμάζουν ( το ανοίγουν ).  Το φυτό αυτό με τις τόσες ιδιότητες θεωρείτε ότι καθαρίζει το αίμα, είναι ευεργετικό στην αναπνοή και ο χυμός του φυτού μέσα στο αυτί σταματά των πόνο ( με βαμβάκι στριμμένο ). Κοπανισμένοι σπόροι δεντρολίβανου εσωτερικός είναι κατά της κίτρινης όψεως του προσώπου. Φρέσκιες κορυφές σαν κατάπλασμα θεραπεύουν τις χοιράδες. Και ακόμη το δεντρολίβανο είναι κατά των παραλύσεων και των νευρικών παθήσεων και κατά της χρόνιας δυσπεψίας. Για εσωτερική χρήση 10 – 30 γρ. ανθισμένων κορυφών να βράσουν σε ένα λίτρο νερό. Πίνεται σαν ρόφημα. Το δεντρολίβανο τέλος είναι και κατά της υστερίας .           
ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ
Η καλέντουλα είναι φυτό αυτοφυές στην Ελλάδα, γνωστό ως νεκρολούλουδο. Το φυτό έχει φύλλα αντίθετα που όταν τα τρίψει κανείς δίνουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά. Η καλέντουλα έχει ιδιότητες εμμηναγωγές. Εξωτερικός χρησιμοποιείται στις πληγές ( με το χυμό ή με το αφέψημα ). Είναι κατά του εκζέματος και κατά των κρεατοελιών ( με αφέψημα ανθέων ). Είναι φυτό αντισηπτικό κατά των τσιμπημάτων της σφήγκας και των μελισσών. Αντιεμετικό και κατά της αρθρίτιδας. Τα άνθη του φυτού αυτού περιέχουν χοληστερίνη. Τα άνθη είναι καθαρτικά, τονωτικά και αντισκορβουτικά. Άνθη του φυτού που θα μουσκέψουν σε λάδι μέχρι το λάδι να γίνει κόκκινο βαλμένα στη σκιά δίνουν αλοιφή θεραπευτική των πληγών και των κακός θεραπευμένων τραυμάτων, αλλά και το λάδι είναι κατά των πληγών. Σε μπάνιο ξεκουράζει τα πόδια. Και βοηθάει στη διατήρηση υγιών των αιμοφόρων αγγείων. Πιστεύεται ότι απομακρύνει το γήρας. Το αφέψημα γίνεται με 5 γρ. στα 100 γρ. νερό τρεις φορές την ημέρα το παρασκεύασμα αυτό. Και ακόμη η καλέντουλα είναι κατά της ακμής κατά των παλαιών και νέων ουλών κατευναστικό των φλογώσεων και ευεργετική στο άγριο δέρμα με αλοιφή.        
ΘΥΜΑΡΙ
Το θυμάρι είναι ένα πολύ καλό βότανο, το οποίο χρησιμοποιείται κατά της ατονίας του πεπτικού συστήματος. Είναι ακόμη αντισπασμωδικό. Τσάι θυμαριού ως λοσιόν είναι κατά της ψώρας . Φρέσκο θυμάρι ζεσταμένο στεγνό σε χύτρα είναι θεραπευτικό στο στραβολαίμιασμα (με γάζα πολύ ζεστή από το τσάι πάνω στο λαιμό). Είναι φυτό κατά της δυσπεψίας και κατά των αερίων. Απολυμαντικό, κατευναστικό στη βρογχίτιδα και γενικότερα κατά του επίμονου βήχα. Είναι ακόμη κατά των πονόδοντων. Βοηθά στον ύπνο κάτω από το μαξιλάρι. Σε δωμάτιο αρρώστου δροσίζει τον αέρα και είναι ευεργετικό στα ραχιτικά παιδιά. Το τσάι γίνεται με 15 – 20 γρ. άνθη στο λίτρο νερό. Είναι ακόμη κατά της παραλύσεως της γλώσσας και με γαργάρες ευεργετικό στο λάρυγγα. Στις περιπτώσεις χρόνιων ρευματισμών και αρθριτικών καταστάσεων συνιστώνται μπάνια σε θυμάρι . Είναι κατά των κολικών. Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού χρησιμοποιείται για των κατευνασμό του πονόδοντου. Ως τσάι 5 με 15 γρ. σε ένα λίτρο νερό, για εσωτερική χρήση άνθη φύλλα και σπόροι. Τσάι 30 έως 100 γρ. σε ένα κιλό κρασί ή νερό για εξωτερική χρήση. Το αιθέριο έλαιο μια έως πέντε σταγόνες και μέχρι δύο γρ. σε μπάνιο χλιαρό .            
ΕΛΙΑ
Η ελιά έχει πολλές ιδιότητες και χρήσεις αλλά κάποιες μένουν ακόμα άγνωστες σε πολλούς Είναι καλό στις περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Παρασκεύασμα κατά των πόνων του ήπατος είναι το παρακάτω: ελαιόλαδο 150 – 400 γρ. κονιάκ 15 γρ. κρόκοι αυγού 2 μαντόλ. 0,50 γρ. Το παρασκεύασμα αυτό για δύο φορές σε διάστημα 15 – 30 λεπτών της ώρας. Το ελαιόλαδο ανακατεμένο με κόκκινο κρασί είναι ευεργετικό στις πληγές. Ο φλοιός του ελαιόδεντρου συλλεγμένος την άνοιξη από νέα κλαδιά και παρασκευασμένος έως αφέψημα με 30 – 60 γραμ. σε ένα κιλό νερό είναι ένα καλό αντιπυρετικό. Τα φύλλα του ελαιόδεντρου είναι κατά του αρθριτισμού και των ρευματισμών. Σε αυτές τις περιπτώσεις παίρνετε ένα φλιτζάνι συμπυκνωμένου αφεψήματος μια ώρα μετά το κύριο φαγητό. Δόση για εσωτερική χρήση αφεψήματος φύλλων είναι: από ένα φλιτζάνι πρωί και βράδι που θα πίνετε ζεστό. Το ετοιμάζουμε βάζοντας καμιά εικοσαριά φύλλα επί ένα τέταρτο της ώρας σε ένα γεμάτο φλιτζάνι νερό που θα μείνει με το βρασμό το μισό. Το αφέψημα αυτό το φιλτράρουμε, του βάζουμε ζάχαρη και είναι έτοιμο. Και τέλος μια άλλη ιδιότητα του ελαιόλαδου είναι να εμποδίζει την επίδραση των δηλητηρίων.       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου