Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Βότανα Κατακράτηση Υγρών

Από τις πιο συχνές ενοχλήσεις που υποφέρουν πολλές γυναίκες, ιδιαιτέρα κάποιες συγκεκριμένες μέρες του κύκλου τους, είναι η κατακράτηση υγρών που δημιουργεί ένα γενικό πρήξιμο στο σώμα και τυμπανισμό στην κοιλιά.
Σε μερικές περιπτώσεις δε το πρόβλημα είναι τόσο έντονο που η παθούσα χρειάζεται έως και δύο νούμερα μεγαλύτερα στο ρούχα της!
Τα παρακάτω μυρωδικά βότανα είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στο συγκεκριμένο πρόβλημα και όχι μόνο. Χρησιμοποίησε τα άφθονα στις σαλάτες, στα φαγητά σου και ως αφεψήματα για να διευκολύνεις την αποβολή των περιττών υγρών και να ελαχιστοποιήσεις τα ενοχλητικά οιδήματα.
  • Άνηθος: Σημαντική πηγή μαγνησίου, α­σβεστίου και καλίου, διευκολύνει την πέ­ψη των τροφών και σας βοηθάει να α­παλλαγείτε από το πρήξιμο της κοιλιάς. Πασπαλίστε το πιάτο σας με άνηθο σε α­ποξηραμένη μορφή ή χρησιμοποιήστε τον φρέσκο σε σάλτσες και σαλάτες.
  • Βασιλικός: Το ρόφημα του καταπραΰνει από τους σπασμούς της κοιλιάς, τη νεύ­ρωση στομάχου, τις ημικρανίες και ενι­σχύει τη μνήμη. Τα φύλλα του, όταν κα­ταναλωθούν τρυφερά, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, εκτός από το ό­τι περιέχει μαγνήσιο και ασβέστιο, έχει αντισηπτικές ιδιότητες.
  • Μαϊντανός: Διουρητικός, άριστη πηγή σι­δήρου, καλίου και ασβεστίου, βοηθά στην αποβολή των τοξινών και ανακουφίζει από τους πόνους στο στομάχι. Προσθέ­στε τα φύλλα του σχεδόν σε κάθε συντα­γή και τονώστε τον οργανισμό σας.
  • Σχινόπρασο: Βοηθάει στην αποβολή των τοξινών και δρα ενάντια στην κατακρά­τηση των υγρών. Για πολλούς ειδικούς, κρύβει μέσα του το μυστικό της ενέργει­ας και της ευεξίας, ενώ τα λεπτά φυλλαράκια του καταναλώνονται φρέσκα σε σαλάτες, κρύες σούπες και σάλτσες.
  • Λεμονόχορτο: Ισχυρό αντιβακτηριδιακό, συστήνεται για προβληματικές επι­δερμίδες, ανοιχτούς πόρους και ακμή. Τα φύλλα του είναι ιδιαιτέρως διουρητικά και καταναλώνονται ψιλοκομμένα σε φρέσκια μορφή ή σε αφέψημα.
  • Κόλιαντρο: Προλαμβάνει τις στομαχικές διαταραχές, ενώ βοηθάει στην αϋπνία και τη μυϊκή ατονία. Οι κόκκοι του φημίζο­νται για την ικανότητα τους να καταπο­λεμούν το πρήξιμο, ενώ τα φύλλα του είναι διουρητικά και χωνευτικά.
  • Εστραγκόν: Πλούσιο σε βιταμίνη C, θεωρείται κατάλληλο για περιπτώσεις δυσπε­ψίας, διατροφικών διαταραχών, τυμπανισμού και επώδυνης περιόδου.
    Πράσινη μέντα: Το αφέψημα της είναι ι­δανικό για τη χοληστερίνη και τους πόνους της κοιλιάς. Θεωρείται χωνευτική και ταυτόχρονα τονωτική. Επίσης, μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, σάλτσες ντο­μάτας, αλλά και να αρωματίσει κομπόστες μήλου.
  • Βερβένα: Εξαιρετικό βότανο για τους πό­νους στο κεφάλι και τη μέση, αλλά και για την ευκολότερη επούλωση των πληγών. Βοηθάει επίσης στην πέψη και καταπολεμά τους σπασμούς της κοιλιάς.
  • Μάραθος: διουρητικό, απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα, δρα κατά της κυτταρίτιδας και της κατακράτησης υγρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου