Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΑΚΜΗ


 Τι είναι η ακμή;
Η ακμή είναι νόσος της εφηβικής ηλικίας που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων. `Έτσι η νόσος εντοπίζεται σε περιοχές πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες (κυρίως πρόσωπο-μέτωπο-ράχη). Η ακμή υποχωρεί βαθμιαία στην ενήλικο ζωή.
Η ακμή εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 13-17 ετών για τα κορίτσια και 15-19 για τα αγόρια. Υποχωρεί συνήθως  μέχρι την ηλικία των 21 ετών, σπανίως μέχρι τα 25 και σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να επιμένει μέχρι την ηλικία των 40 ετών ή και περισσότερο. Σε ορισμένα άτομα, ιδίως γυναίκες, η ακμή μπορεί να μην εμφανιστεί στην εφηβεία αλλά μετά το 21 έτος.


Που  οφείλεται  η ακμή;
Η αιτιολογία της ακμής είναι πολύ-παραγοντική. Από τους παράγοντες που εμπλέκονται στην ακμή είναι, η διατροφή, το κλίμα, το περιβάλλον, το stress και ο αποικισμός των σμηγματογόνων αδένων από το κορυνοβακτηρίδιο της ακμής. Γενετική (κληρονομική) προδιάθεση και ενδοκρινικοί παράγοντες είναι επίσης σημαντικά. Στην ακμή παρατηρείται αυξημένη παραγωγή του σμήγματος και διαφορές στη λιπιδιακή του σύνθεση.

Τι είναι η κυστική ακμή;
 Είναι ένας χρόνιος τύπος ακμής που χαρακτηρίζεται από την παρουσία κύστεων και ανώμαλη ουλοποίηση που συνολικά  δείχνουν μία βαριά εικόνα ακμής. Η κυστική ακμή είναι συχνότερη στους άντρες και αρχίζει μετά τα 17 (17-33  ετών). Οι βλάβες επεκτείνονται στον αυχένα, τον κορμό, τα άνω άκρα, τους γλουτούς. Η χρονιότητα (σε πολλές  περιπτώσεις η κατάσταση μπορεί να κρατήσει και 20 χρόνια) και η βαρύτητα της κατάστασης έχουν ως αποτέλεσμα τη  δημιουργία δύσμορφων ουλών.

Πως θεραπεύεται η ακμή;
Γενικά μέτρα:  Ο δερματολόγος  ενημερώνει τον πάσχοντα ότι διατίθενται σήμερα θεραπείες που μπορούν να ελέγξουν  τις εξάρσεις αλλά δεν υπάρχει ριζική θεραπεία κατά της ακμής. Επομένως η καλή συνεργασία του πάσχοντα είναι  απαραίτητη, αφού η θεραπεία ουσιαστικά θα διαρκέσει όσο και η ακμή.

Δίαιτα: Από ορισμένους δερματολόγους συστήνεται αποφυγή βαριάς κουζίνας και λιπαρών φαγητών αν και, όπως  είπαμε, η διατροφή δεν θεωρείται πλέον ότι παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην ακμή.
Καλλυντικά: Υπάρχουν σήμερα στο εμπόριο αρκετά καλλυντικά που θεωρούνται κατάλληλα για το δέρμα με ακμή. Όλα  τα καλλυντικά προϊόντα με λιπαρή βάση αποκλείονται.
Πλύσιμο: Το πλύσιμο με υγρό καθαριστικό θεωρείται χρήσιμο στην ακμή για την απομάκρυνση του σμήγματος.
Καθαρισμός προσώπου.   Η διαδικασία "καθαρισμού προσώπου" αντενδείκνυται, όπως και η σύνθλιψη, πίεση, ξύσιμο  των βλαβών της ακμής, γιατί με παρόμοιους χειρισμούς μπορεί να παρατηρηθεί βαριά επιδείνωση της ακμής, με  ουλοποιημένες βλάβες και παραμορφώσεις.
Ντομάτα 
Ένα από τα καλύτερα φάρμακα που διαθέτει η φύση για να καταπολεμήσετε τα αντιαισθητικά σπυράκια και να καταπραΰνετε τον ερεθισμό του δέρματος που προκαλεί η ακμή είναι η ντομάτα. Πλύνετε καλά μια ώριμη, βιολογική κατά προτίμηση ντομάτα, κόψτε τη σε λεπτές φέτες και απλώστε τη για 12΄ σε καλά καθαρισμένο πρόσωπο. Μετά, πλύνατε το πρόσωπό σας με ένα φυσικό σαπούνι ΟΛΥΜΠΟΣ-ΡΙΓΑΝΗΣ που έχει ουδέτερο pH και σκουπιστείτε. Η αντισηπτική δράση της ντομάτας ,και της ρίγανης θα βοηθήσει στον περιορισμό της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος. H μικροβιοκτόνος δράση της θα εμποδίσει την περαιτέρω επιμόλυνση των ανοιχτών πόρων, ενώ οι βιταμίνες θα επισπεύσουν την ίαση και η δροσιστική της υφή θα σας ανακουφίσει από την αίσθηση φουντώματος.
Θέλετε να «σβήσετε» την ακμή με φυσικό τρόπο;   κόψτε μερικές φέτες ντομάτας και απλώστε τις για 12λεπτά το πρωί και ξανά πάλι το βράδυ, όπου υπάρχουν σπυράκια. Ξεβγάλετε καλά το πρόσωπό σας και πλύνετέ το απαλά με ένα ουδέτερο σαπούνι ΟΛΥΜΠΟΣ-ΡΙΓΑΝΗΣ. Τα άλατα και οι βιταμίνες που περιέχει η ντομάτα και η ρίγανη είναι μικροβιοκτόνα, επουλωτικά και αντιτοξικά και θα εξαφανίσουν τα σπυριά.

Τα βότανα που σβήνουν τα σημάδια της ακμής και τα σπυράκια. Επεξεργασίες  προσώπου για την ακμή: Χρησιμοποιήστε γνήσια αιθέρια έλαια που να είναι στυπτικά και αντισηπτικά, χαρμάνι με ελαφρά λάδια  και να εφαρμόζονται ελαφρά σε ταραγμένες δέρμα.
Λαθυρισμού Αίματος : Βότανα σαν κολλιτσίδα ρίζα και πικραλίδα βοηθούν το σώμα να διαθέτει ανεπιθύμητων βακτηρίων του δέρματος, των τοξινών και υπερβολικές ορμόνες.
Με φύλλα καρυδιάς  , πλένετε το δέρμα  σας
 καρυδιά είναι ένα στυπτικό και αντιμυκητιασικό πράκτορα που προστατεύει το δέρμα από αλλεργιογόνα και λοιμώξεις. 

 # Κολλιτσίδα καλό τσάι για κάθε κατάσταση του δέρματος που θα επωφεληθούν από αποτοξίνωση, Νωπή ρίζα χρησιμοποιείται επίσης για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας σιροπιού το περιεχόμενό του είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για τον διαβήτη.

 #Κολλιτσίδα
   Σιγοβράστε 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο ρίζας σε 2 φλιτζάνια νερό για 20 λεπτά. Πίνουν μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα. Μπορούμε επίσης  να πλύνουμε το πρόσωπο,  και ξεπλύνετε με κρύο νερό απαλά με ένα ουδέτερο σαπούνι ΟΛΥΜΠΟΣ-ΡΙΓΑΝΗΣ.
  Σχετικές διορθωτικά μέτρα: ακμή , Ομορφιά , Αποτοξίνωση , διαβήτη , έκζεμα , το δέρμα.

#Πικραλίδα 
 20γρ πικραλίδας, ρίζα  και φύλλα αποξηραμένα  πικραλίδας  σε 1,1/2λιτρο   ζεστό νερ0 .Ημερησίως 3 ποτήρια.  Πικραλίδα ενεργεί ως τονωτικό του ήπατος, του ουροποιητικού συστήματος και τονωτικό των νεφρών, συμβάλλοντας στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Ένα απαλό καθαρτικό, διουρητικό και, πικραλίδα κρατά το έντερο υγιή, μεγάλη βοήθεια για να dyspeptics (σύνδρομο ευερέθιστων εντέρων / δυσπεψία) και δεν προκαλεί εγρήγορσης.

#Echinacea βάμμα για την ακμή και εγκαύματα
  purpurea επούλωση ταχύτητα και τη μείωση της φλεγμονής. Τέσσερα γραμμάρια, ή περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού, του χυμού purpurea Ε. έχει περίπου τα ίδια αντιφλεγμονώδη δράση ως 100 mg κορτιζόνης.  Επιπλέον, η echinacea βάση κρέμες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία ακμή-κατεστραμμένο δέρμα από τη ζημία ήλιων.

 #Echinacea 
   Οδηγίες: Πάρτε ένα κουταλάκι του γλυκού βάμμα echinacea για να συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος για να αποφευχθεί η μόλυνση από εγκαύματα.  Επιπλέον, εφαρμόζονται μερικές σταγόνες απευθείας στο έκαψαν έκταση ως αντισηπτικό.
   Σχετικές διορθωτικά μέτρα: ακμή , εγκαύματα , δερματικές ,: Όλες οι ετικέτες

 #Βασικές άλατα μπάνιου
   βάση άλατα μπάνιο  : 6 μέρη άλας 4 μέρη σόδα, ή Μπορείτε να κάνετε ένα αφρόλουτρο με το συνδυασμό 10 μέρη  άλατα μπάνιο   με εννέα μέρη μαγειρική σόδα, έξι τμήματα είτε αλεύρι ρυζιού, άμυλο καλαμποκιού ή το άμυλο αραρούτι.
  Προσθέστε 12 σταγόνες περίπου από τα αγαπημένα αιθέριο έλαιο  .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου