Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Ιβίσκος



Ιβίσκος-Hibiscus 
Ιβίσκος-Hibiscus

Οικογένεια: Malvaceae-Μαλαχιδών
Είναι φυτό δικότυλο αγγειόσπερμο. Τα είδη του ξεπερνούν τα 200. Κατάγεται από την Ασία. Βγάζει όμορφα άνθη με πέντε μεγάλα πέταλα σε σχήμα κώνου με ωραιότατα χρώματα όπως λευκό, ροζ κόκκινα, και κίτρινα που βγαίνουν την άνοιξη. Αντέχει την ξηρασία, αγαπάει τον ήλιο, αλλά όχι το κρύο.

 Ένα από τα είδη του Ιβίσκου είναι και μπάμια. Το πιο κοινό είδος είναι ο Ιβίσκος ο συριακός (Hibiscus syriacus).
Ένα άλλο είδος είναι ο Ιβίσκος ο Σινικός (Hibiscus rosa-sinensis), που καλλιεργείται στην Κίνα σαν καλλωπιστικό φυτό και από αυτό το είδος φτιάχνονται χαρτιά.
Επίσης ένα ενδιαφέρον είδος της οικογένειας είναι ο Ιβίσκος ο καννάβινος (Hibiscus cannabinus).
Καλλιεργείται στην Αφρική για τις κλωστικές ίνες που βγαίνουν από τον φλοιό του, γνωστές με το όνομα κέναφ ή κάνναβης της Βομβάης. Οι ίνες έχουν μήκος γύρω στο ένα μέτρο και είναι πολύ ανθεκτικές. Με τις ίνες αυτές φτιάχνονται σακιά, σχοινιά και χαλιά μεγάλης αντοχής και από τους σπόρους του ζωοτροφές.  
Τέλος υπάρχει και ο Ιβίσκος της Ερυθραίας (Ιβίσκος ή σαβδαρίφη)- Hibiscus sabdariffa). Αυτή η ποικιλία καλλιεργείται για τα άνθη της από τα οποία φτιάχνεται αφέψημα χωνευτικό και τονωτικό.

Δοσολογία :  Ετοιμάζετε έγχυμα με 1 κουταλάκι ιβίσκου σε 1 φλιτζάνι νερό.

Συστατικά: Τα 100 γρ. Ιβίσκου περιέχουν: Νερό 89,63%, Kcal 37, Πρωτείνη 0,43gr, Λίπος 0,65, Στάχτη 1,49, Υδατάνθρακες 7,41, Φυτικές ίνες 0,3gr, Υδατάνθρακες 6g, Μέταλλα: Ασβέστιο 1mg, Σίδηρο 8,1mg, Μαγνήσιο 1mg, Φώσφορο 3mg, Κάλλιο 9mg, Νάτριο 3mg, Ψευδάργυρος 0,12mg, Χαλκός 0,073mg. Βιταμίνες: Βιταμίνη C 18,4mg, Θειαμίνη 1.279mg, Ριβοφλαβίνη, Φυλλικό οξύ 1μg, Φολικό οξύ 1μg, Χολίνη 0,4mg, Βιταμίνη Α 296IU
Χρησιμεύει: Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, βοηθάει στον καλύτερο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. Βοηθάει υπέρβαρα άτομα με πρόβλημα αυξημένων λιπιδίων και πρόβλημα δυσκοιλιότητα. Έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς, όπως έχουν το κόκκινο κρασί και το τσάι. Βοηθά στη θεραπεία της υψηλής πίεσης στο αίμα και τις ηπατικές διαταραχές. Ενδείκνυται για αδυνάτισμα και τόνωση των μαλλιών. Για όλες τις περιπτώσεις έγχυμα: 1 κουταλάκι Ιβίσκος ανά 2 φλιτζάνια νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου