Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

ΣαμπούκοςΣαμπούκος-Sambucus nigra L.
Σαμπούκος-Sambucus nigra L.

Οικογένεια: Caprifoliaceae
Άλλα ονόματα: Φροξυνάνθι, Αφροξυλιά, Κουφοξυλιά, Φροξυλιά.
Είναι φυτό φυλλοβόλο και το ύψος του φτάνει έως και 10 μ. Είναι αυτοφυές στην πατρίδα μας ή καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν "ακτή" ή "ακταία" ή "χαμαιακτή". Αργότερα ονομάστηκε "σαμβύκη" λεξη που περιέγραφε ένα περσικό μουσικό όργανο που ονομαζόταν sambuca. Θεωρείται ότι το όργανο εκείνο πρέπει να κατασκευαζόταν από το ξύλο αυτού του φυτού. Oι βλαστοί του είναι γκρίζοι και τα φύλα του σύνθετα με χρώμα βαθύ πράσινο. Τα άνθη του είναι λευκά και αρωματικά οι δε καρποί του μελανού χρώματος. Με τα άνθη του αρωματίζουν οινοπνευματώδη ποτά. Τα φρέσκα άνθη είναι εμετοκαθαρτικά ενώ όταν ξεραθούν έχουν εφιδρωτικές ιδιότητες.

Συστατικά: Καρποί: Ιμβερτοσάκχαρο, Φυτικά οξέα, Αιθέριο έλαιο Ανθρακοκυανικές Χρωστικές ουσίες, Τανίνη Βιταμίνη C και P Άνθη: Φλαβονοειδή, Ρουτίνη, Υδροκυανικό γλυκοσίδιο, Σαμπουνιγρίνη, Αιθέριο έλαιο, Ισοκουερσιτρίνη, Καμφερόλη, Τανίνες
Χρησιμεύει: Υδρωπικία (αφέψημα φλοιού), Στηθάγχη (έγχυμα ανθών), Ηλιοεγκαύματα (κατάπλασμα από πολτό φύλλων), Καλόγηροι (κατάπλασμα από πολτό ανθών), Ερυσίπελας (πλύσεις με έγχυμα ανθών), Εγκαύματα (κατάπλασμα με πολτό φύλλων), Γρίπη (έγχυμα ανθών), Κρυολόγημα (έγχυμα φύλλων), Φακίδες (επιθέματα με αφέψημα ανθών)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου