Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

προτάσεις υγείας από τη φύση

Οι πληροφορίες για τις φαρμακευτικές ιδιότητες των βοτάνων και τις παθήσεις, που περιέχονται σε αυτό τον ιστοχώρο ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ,
ΣΥΝΤΑΓΗ Ή ΔΙΑΚΟΠΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ.

Μερικά βότανα μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες ή να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα και δε συνιστάται η αντικατάσταση φαρμάκων με τη χρήση οποιουδήποτε βοτάνου.
Για οποιαδήποτε πάθηση και θεραπεία ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ!

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ.

Με τα πρώτα σημάδια του πονοκεφάλου, να πίνετε ένα φλυτζάνι τσάι όπως προτείνει η βρετανή διατροφολόγος δρ. Τζέιν Κλάρκ. "Οι πονοκέφαλοι προκαλούνται από αλλαγές στα αγγεία " λέει. Μια μικρή δόση καφεϊνης φαίνεται να αναστρέφει αυτές τις αλλαγές.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΡΑΜΠΕΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ.
Ένα ποτήρι τόνικ πριν από τον ύπνο μπορεί να προλάβει τις κράμπες, όπως αναφέρει ο δρ. Μάικ Ντίξον, επισκέπτης καθηγητής Ολιστικής Υγείας και Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο του Γουεστμίνστερ στο Λονδίνο. Το νερό τόνικ περιέχει φυσικά την ουσία κινίνη, που του δίνει τη πικρή γεύση του.
Η ουσία αυτή προλαμβάνει τους σπασμούς των μυών που προκαλούν τον πόνο της κράμπας.



ΡΟΦΗΜΑ ΑΠΟ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ.

Το φασκόμηλο περιέχει πολλά βιοενεργά συστατικά, όπως καμφορά (1437%), άλφα και βήτα καρυοφυλλένιο, ροσμαρινικό οξύ, χλωρογενικό οξύ, διτερπένια και φλαβονοειδή, όπως είναι η ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης λουτεολίνη, σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, κ. Κ. Ξένο. Έχει αποδειχθεί ότι ασκεί ευεργετική δράση σε περιπτώσεις κρυολογήματος, λαρυγγίτιδας και φαρυγγίτιδας. Δεν συνιστάται η κατανάλωσή του κατά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό.

πηγή: http://prasino-hamomilaki.blogspot.com

Δυο κουταλιές φασκόμηλο και μισή κουταλιά βασιλικός κάνουν ένα αφέψημα που ηρεμεί τα νεύρα ή μια κρίση βρογχικών. Βοηθά επίσης στη δυσπεψία, δυσμηνόρροια, διάρροια, γαστρίτιδα. Γαργάρες με αφέψημα φασκόμηλου ωφελούν στη φαρυγγίτιδα, βράχνιασμα και ερεθισμένες αμυγδαλές.
Η συστηματική χρήση φασκόμηλου σε σνδυασμό με τη σωστή δίαιτα επαναφέρει στο φυσιολογικό το σάκχαρο του αίματος. Είναι επίσης διουρητικό, κατάλληλο για τον τυμπανισμό και τα αέρια.
Είναι επίσης θαυμάσιο καλλυντικό. Διατηρεί το δέρμα υγιές, τονώνει το τριχωτό του κεφαλιού και βοηθά στη καταπολέμιση της τριχόπτωσης.
Το χρησιμοποιούμε σαν έγχυμα, μουλιάζοντας 20 γρ. σε ένα λίτρο ζεστό νερό για 10 λεπτά και πίνουμε 3 φλυτζάνια την ημέρα πριν ή μετά το φαγητό.
Για εξωτερική χρήση βοηθά σε στοματίτιδες, άφθες, εκζέματα και δερματίτιδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιούμε αφέψημα από μια χούφτα φασκόμηλο αφού βράσει για 10 λεπτά σε ένα λίτρο βραστό νερό.

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΩΜΕΝΗ ΜΥΤΗ
.

Ένα πικάντικο φαγητό, όπως ένα πιάτο με καυτό κάρι, μπορεί να ανακουφίσει μια βουλωμένη μύτη ή ένα πονεμένο αυτί, σύμφωνα με τον δρα Π. Γκρίφινς άπό τη κλινική Blemish του Μάντσεστερ. Αυτό κάνει τη μύτη και τα μάτια να τρέχουν, αποβάλλοντας τη βλέννα.
Το σκόρδο επίσης βοηθά στην αποβολή της βλεννας, ενώ είναι επίσης γνωστό αντιικό, αντιβακτηριακό και αντιοξειδωτικό τρόφιμο.


ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΛΗΓΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
.
Ο Γάλλος καθηγητής Μπ. Ντεκότ, διευθυντής του χειρουργικού τμήματος στο νοσοκομείο Λιμόζ, απέδειξε ότι το θυμαρίσιο μέλι (περιέχει θυμόλη, μια φαινόλη με αντισηπτικές ιδιότητες) βοηθά στη ταχύτερη επούλωση πληγών και εγκαυμάτων, δυο φορές μάλιστα πιο γρήγορα απ΄ ότι η ειδική γάζα.

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ.

Για να ανακουφισθείτε από το πόνο που προκαλεί μια μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος (όπως η κυστίτιδα), αναμείξτε μισό κουταλάκι του τσαγιού διττανθρακική σόδα σε ένα ποτήρι νερό και πίνετέ το μια ως δύο φορές την ημέρα, σύμφωνα με τη γυναικολόγο στο Νοσοκομείο Γυναικών του Μπέρμινχαμ δρα Τζ. Μπάιρομ. Αυτό το διάλυμμα αλλάζει το pΗ των ούρων και έτσι θα έχετε λιγότερα συμπτώματα "καψίματος"  στην περιοχή. Ένα ποτήρι χυμός κράνμπερι δυο φορές τη μέρα, μπορεί επίσης να βοηθήσει τη κατάσταση. Ο χυμός αυτός περιέχει ουσίες που εμποδίζουν τη δράση του E. coli, του βακτηρίου που είναι συχνά υπεύθυνο για τις κυστίτιδες.



ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΣΑΪ
.

Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι το κόκκινο τσάϊ που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην Αφρική ως όπλο κατά πολλών αλλεργικών συμπτωμάτων, είναι εξαίσιο ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος" λέει ο κ. Ξένος. Το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά κόκκινο τσάϊ δεν περιέχει καφεϊνη, ούτε οξαλικό οξύ. Έτσι μπορεί να καταναλώνεται άφοβα από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες.


ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΜΕ ΕΧΙΝΑΚΕΙΑ
.

Το φυτό εχινάκεια, περιέχει τη δραστική ουσία εχινακίνη. Η εχινακίνη είναι ένα γλυκοσίδιο που καταπολεμά τα βακτήρια σαν φυσικό αντιβιωτικό (6 mgr εχινακίνης αντιστοιχούν εργαστηριακά σε μια μονάδα πενικιλίνης), γεγονός που εξηγεί την αποτελεσματικότητα του φυτού σε στρεπτοκοκκικές και σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις. Σε κυτταρικό επίπεδο η εχινακίνη ελαττώνει τη παραγωγή της υαλουρανιδάσης, ενζύμου που καταστρέφει το υαλουρονικό οξύ και οδηγεί σε λύση του συνδετικού ιστού. Πρόσφατη μελέτη κατέδειξε τη συνεργιστική δράση της εχινάκειας με σκεύασμα σκόρδου στη μείωση της διάρκειας και της έντασης του κοινού κρυολογήματος.
πηγή: http://prasino-hamomilaki.blogspot.com
1 φλιτζάνι εχινάκεια 2-3 φορές την εβδομάδα, τονώνει το ανοσοποιητικό συστήμα, ενώ
2 φλιτζάνια για 4 περίπου ημέρες περιορίζουν τυχόν συμπτώματα.
Δεν χρησιμοποιείται περισσότερο από 2 μήνες, γιατί ατονεί η αποτελεσματικότητά της.
Τα παιδιά λαμβάνουν πάντα μικρότερη δόση .


ΤΣΑΪ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΑΚΤΗ.
Μελέτες δείχνουν ότι το τσάϊ του βουνού μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη της εμφάνισης καταρράκτη (Tomas - Barberan et al 1986), καθώς και θρόμβων (Villar et al 1985). To τσάϊ του βουνού, το οποίο στη χώρα μας συλλέγεται από τον Όλυμπο, τον Ταϋγετο, τον Παρνασσό, την Εύβοια και την Κρήτη, δεν έχει διεγερτική δράση (σε αντίθεση με το κλασσικό τσάϊ) και γι΄ αυτό μπορεί να καταναλωθεί και βράδυ χωρίς να επηρρεάσει τον ύπνο.
πηγή: http://prasino-hamomilaki.blogspot.com
ΔΙΚΤΑΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΚΟΥΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ.
Το δίκταμο χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως επουλωτικό ρόφημα. "Τελευταία επιβεβαιώθηκε η δράση του κατά του έλκους στομάχου με πειράματα που έγιναν σε στελέχη ελικοβακτηριδίου του πυλωρού" λέει ο κ. Ξένος. ¨Τα κυριότερα συστατικά του αιθέριου ελαίου του δίκταμου είναι η καρβακρόλη (πανίσχυρη αντιμικροβιακή ουσία, την οποία συναντάμε επίσης στη ρίγανη και στο θυμάρι), η θυμόλη και η πουλεγκιόνη. Οι ουσίες αυτές έχουν ισχυρές αντισηπτικές και αντισπασμωδικές ιδιάτητες".



ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ.
Ήδη από την εποχή του Γαληνού υποστηριζόταν ότι η μαστίχα Χίου καταπολεμά τις φλεγμονές του στομάχου. Μελέτη επιστημόνων από το νοσοκομείο του Νότιγχαμ στη Βρετανία έδειξε ότι η χρήση ακόμα και μικρής ποσότητας μαστίχας Χίου (ένα γραμμάριο την ημέρα) επί δύο εβδομάδες μπορεί να θεραπεύσει το έλκος. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "The New England Journal of Medicine" καθώς και έρευνα του τμήματος Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η μαστίχα μειώνει τη φλεγμονή που προκαλεί το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στο στομάχι.

ΧΑΜΟΜΗΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το χαμομήλι χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τις καταπραϋντικές και αντισηπτικές του ιδιότητες στο πεπτικό σύστημα, όπως και σε κάθε μόλυνση του βλεννογόνου. Έρευνα του Imperial College στο Λονδίνο έδειξε ίτι η κατανάλωσή του προκαλεί στα ούρα την εμφάνιση ουσιών (γλυκίνης και ιππουρικού οξέος) που μειώνουν τους μυϊκούς σπασμούς και καταπολεμούν τη φλεγμονή. Να αποφεύγεται από άτομα με διαπιστωμένη αλλεργία σε φυτά της οικογένειας Asteraceae/Compositae.
ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΣ ΕΡΠΗΣ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ.
Το γιατρικό του είναι το αιθέριο έλαιο από γεράνι. Το βότανο αυτό της θεάς Αφροδίτης είναι ότι πιο αποτελεσματικό για τον επιχείλιο έρπητα. Σταλάξτε ακατευθείαν πάνω στο προσβεβλημένο σημείο μια με δύο σταγόνες αδιάλυτου αιθέριου ελαίου από γεράνι. Κάντε το γοα τρεις φορές την ημέρα. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά...ούτε χημικές αλοιφές...ούτε κορτιζονούχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου