Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Ελιά (Olea Europoea)

Η ευεργετικές ιδιότητες της ελιάς βρίσκονται όχι μόνο στο λάδι και τον καρπό της αλλά και στα υπόλοιπα μέρη του δέντρου.

Περιέχει ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία δεν ευνοούν τις καρδιοπάθειες και τα οποία έχει αποδειχτεί ότι είναι ωφέλιμα για τον άνθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, έχει πιστοποιηθεί ότι δρα κατά της οστεοπόρωσης και της γήρανσης των κυττάρων. Το ελαιόλαδο είναι χολαγωγό στη λιθίαση της χολής. Όταν λαμβάνεται αυτούσιο στη φυσική του κατάσταση είναι υπακτικό. Ελαιόλαδο με κόκκινο κρασί βοηθά στην επούλωση των πληγών. Τα φύλλα του ελαιόδεντρου είναι κατά των ρευματισμών και του αρθριτικών πόνων.
Το ελαιόλαδο μπορεί σαν αντίδοτο να εμποδίσει μηχανικά την επίδραση των δηλητηρίων. Το λινελαϊκό οξύ, που περιέχει, έχει μεγάλη σημασία για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά δεν μπορεί να παραχθεί συνθετικά από αυτόν και γι' αυτό πρέπει να λαμβάνεται με τις τροφές. Η περιεκτικότητα του ελαιόλαδου σε λινελαϊκό οξύ θεωρείται ιδανική (πλησιάζει εκείνη του μητρικού γάλακτος) γεγονός που του δίνει θέση ανάμεσα στις πιο υγιεινές τροφές για τον άνθρωπο.
Ελιά (Olea Europoea)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου