Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) βοτανοθεραπεία.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)

Πιο κάτω σ' αυτή τη σελίδα υπάρχει μια λίστα με τα κυριότερα ΣΜΝ. Πριν ανατρέξεις εκεί, δώσε βάση σε μερικές γενικές πληροφορίες:

Αν πιστεύεις πως έχεις κάποιο ΣΜΝ καλό είναι να επισκεφτείς έναv/μία γιατρό για να κάνει διάγνωση. Αν διαπιστωθεί πρόβλημα, μπορείς να αποφασίσεις αν θα το αντιμετωπίσεις με ή χωρίς χημικά χάπια και αλοιφές. Αν έχεις καλό γιατρό θα δείξει κατανόηση σ' αυτό. Μη διστάσεις να επισκεφτείς κι άλλο/η γιατρό, όπως κάποιον ομοιοπαθητικό, αν νιώθεις ότι δεν σε έχουν πάρει στα σοβαρά.
Γυναίκες άνω των 30 θα ήταν καλό να υποβάλλονται σε τεστ ανίχνευσης καρκίνου, το λεγόμενο Παπ Τεστ (συνήθως 1 φορά το χρόνο) καθώς και να εξετάζουν μόνες τους συχνά το στήθος για ογκίδια.
Τα χημικά αντιβιοτικα δεν συνιστώνται, σίγουρα όχι όταν τα έχεις ήδη χρησιμοποιήσει αρκετές φορές, γιατί εξασθενούν το ανοσοποιητικό σου σύστημα και επομένως μειώνουν την αντίστασή σου και σε άλλες ασθένειες και ιούς. Επιπλέον, έχουν αρκετές παρενέργειες, για τις οποίες ίσως αναγκαστείς να πάρεις επιπλέον φάρμακα. Ένας φαύλος κύκλος δηλαδή.
Tα συμπτώματα μερικών από τα ΣΜΝ μοιάζουν μεταξύ τους. Πρέπει να ξέρεις ποιο ΣΜΝ έχεις προτού αρχίσεις βοτανοθεραπεία. Μερικά ΣΜΝ όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια μπορούν να επιφέρουν έως και πυελική φλεγμονή, στειρότητα και άλλες επιπλοκές, αν δεν αντιμετωπιστούν. Αν η βοτανοθεραπεία δεν πιάσει, μην παραμελήσεις να αναζητήσεις τη βοήθεια ενός γιατρού (κατά προτίμηση ομοιοπαθητικού).
Eίναι σημαντικό να ακολουθήσεις θεραπεία μαζί με τον/ την ερωτική σου σύντροφο ή τους συντρόφους. Τα ΣΜΝ είναι μεταδοτικά και ενδέχεται να μολύνεις και άλλους. Οι άνδρες συνήθως μπορούν να θεραπευτούν με τις συνταγές που προτείνουμε, χρησιμοποιώντας τα βότανα σε μορφή τσαγιού ή βάμματος. Λάβε υπόψη σου ότι η ασφαλής συνουσία μπορεί να προλάβει τη μετάδοση των ΣΜΝ.

Για την αυτοεξέτασή σου μπορείς να αγοράσεις πολύ φτηνά έναν κολπικό διαστολέα. Πρόκειται για μια συσκευή με την οποία μπορείς να κρατήσεις τον κόλπο σου ανοιχτό ώστε να κοιτάξεις μέσα με τη βοήθεια ενός καθρέφτη και ενός φακού. Έτσι μπορείς να ανακαλύψεις ένα νέο τμήμα του σώματός σου. Μύρισε, δοκίμασε και νιώσε. Θα καταλάβεις σύντομα αν κάτι δεν πάει καλά. Οι περισσότερες μολύνσεις μπορούν να γίνουν αντιληπτές προτού εμφανιστούν συμπτώματα όπως κολπικές εκκρίσεις και φαγούρα. Όταν εξοικειωθείς με τη φυσιολογική, υγιή κατάσταση του κόλπου σου μπορείς να ανακαλύψεις με τη βοήθεια του διαστολέα τα πρώτα συμπτώματα μιας μόλυνσης. Τμήματα του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας είναι πιο κόκκινα από ό,τι συνήθως ή υπάρχουν μικρά κόκκινα στίγματα στον τράχηλο. Μπορείς επίσης να συνεργαστείς με μια φίλη σου ελέγχοντας η μια την άλλη. Έτσι μπορείς να συγκρίνεις και να ανταλλάξεις εμπειρίες.

Αν αποφασίσεις να πάρεις χημικά αντιβιοτικά, ενδέχεται να πάθεις μόλυνση από μύκητες. Για να το αντιμετωπίσεις, τρώγε πολύ γιαούρτι με βακτήρια acidophilus για να αποκαταστήσεις το φυσιολογικό pH του κόλπου. Απόφυγε ξινά φρούτα και ζάχαρη. Οι κάψουλες acidophilus μπορούν επίσης να προλάβουν μυκητιάσεις. Μπορείς επίσης (με τη βοήθεια του διαστολέα) να βάλεις γιαούρτι ή μια κάψουλα acidophilus στον κόλπο. Χρησιμοποίησε γι' αυτό ένα μικρό κουταλάκι ή μια συσκευή κλύσματος. Τσάι από φύλλα σμεουριάς ή από αχιλλέα μπορεί αν χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της ισορροπίας των γεννητικών οργάνων μετά από μια θεραπεία με αντιβιοτικά. Συνέχισε τη βοτανοθεραπεία για ένα μήνα ή περισσότερο.

Αν συμβουλεύεσαι γενικό ιατρό ή γυναικολόγο, καλό θα ήταν να ρωτήσεις και μια δεύτερη γνώμη σε έναν άλλο γιατρό (κατά προτίμηση ομοιοπαθητικό), για να μάθεις αν είναι απολύτως απαραίτητο να αντιμετωπίσεις την κατάσταση με χημικά φάρμακα (δυστυχώς μερικές φορές χρειάζεται). Ρώτησε για εναλλακτικές λύσεις. Οι καλοί γιατροί δείχνουν κατανόηση στους προβληματισμούς σου.

Οι περισσότεροι γιατροί συνταγογραφούν αντιβιοτικά με το παραμικρό, αδιαφορώντας για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στη συνολική υγεία του/της ασθενούς. Η φαρμακευτική βιομηχανία βγάζει μεγάλο κέρδος από αυτό. Εμείς δεν χρειάζεται να παίρνουμε μέρος σε αυτό το παιχνίδι.

Οι βοτανοθεραπευτικές μέθοδοι έχουν επιβεβαιώσει την αξία και αποτελεσματικότητά τους εδώ και αιώνες. Η επιλογή είναι δική σου.

Λίστα με τα κυριότερα ΣΜΝ και προτεινόμενες θεραπείες

Ψείρες
Ψώρα
Κονδυλώματα
Έρπης
Ουρολοίμωξη
Χλαμύδια
Κολπίτιδα και αιδοιίτιδα
Βακτηριακές μολύνσεις και γονόρροια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου