Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ

ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ - ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Σπαστική Κολίτιδα - Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου
Έχετε μια απίστευτα καλόκεφη διάθεση, η μέρα είναι ηλιόλουστη και κανονίζετε με τους φίλους σας βόλτα στην παραλία. Έχετε κάνει το ντουζάκι σας, έχετε πάρει το πρωινό σας, ντυθήκατε και μόλις ανοίξετε την πόρτα σας ο εφιάλτης αρχίζει! "Όχι πάλι ...;", αναφωνείτε απογοητευμένοι.

Η σπαστική κολίτιδα ή αλλιώς το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου (Irritable Bowel Syndrome - IBS) παρενοχλεί χιλιάδες άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα σύνδρομο που το όνομα του και μόνο αποκαλύπτει την σπαστική του φύση, ενοχλεί καθημερινά εκείνους που για κακή τους τύχη το έχουν και που στο σύνολο τους είναι γυναίκες (στις 3 γυναίκες 1 άνδρας)! Ας το γνωρίσουμε λοιπόν!
-Τι είναι η σπαστική κολίτιδα;
Η σπαστική κολίτιδα ή IBS είναι η λειτουργική ανωμαλία της κινητικότητας του παχέος εντέρου. Το έντερο όλων των ανθρώπων περιέχει αέρα, ο οποίος παράγεται κυρίως κατά την επεξεργασία των κοπράνων από τα μικρόβια του ίδιου του εντέρου. Φυσιολογικά αυτός ο αέρας δεν προκαλεί τίποτα. Στα άτομα όμως που πάσχουν από IBS δημιουργεί πόνο. Δηλαδή το έντερο είναι πιο ευαίσθητο στις επεξεργασίες που γίνονται μέσα του (από αυτό το γεγονός βγήκε και η ονομασία του συνδρόμου).
-Ποία είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία ειδικά μεταξύ 15 και 40. Κυρίως εμφανίζονται μετά το φαγητό. Τα πιο συνηθισμένα είναι:
*ισχυροί κοιλιακοί πόνοι
*φούσκωμα
*διάρροια ή /και δυσκοιλιότητα
*αίσθημα ατελούς κένωσης (το άτομο αισθάνεται πως το έντερό του δεν έχει αδειάσει πλήρως μετά την κένωση)
*βλέννη στα κόπρανα
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα προκαλούν έντονη δυσφορία και πόνο, εμποδίζοντας το άτομο να ολοκληρώσει τις συνηθισμένες, καθημερινές του δραστηριότητες. Επίσης πρέπει να σημειωθεί πως τα συμπτώματα επίσης εμφανίζονται μετά από εναλλαγές στην ψυχολογική μας κατάσταση και διάθεση.
-Τι προκαλεί την Σπαστική Κολίτιδα;
Μέχρι σήμερα οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει στα ακριβή αίτια του συνδρόμου. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι στους ανθρώπους που υποφέρουν από IBS, το παχύ έντερο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε συγκεκριμένες τροφές και επηρεάζεται από το στρες. Επίσης πολλές έρευνες έχουν γίνει για την χημική σύσταση του εντέρου και τον ρόλο της σεροτονίνης στην σωστή λειτουργία του. Σήμερα είναι καθολικά αποδεκτό πως στις περισσότερες περιπτώσεις το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου είναι μια ψυχοσωματική ασθένεια.
-Στρες και Σπαστική Κολίτιδα.
Το στρες σε όλες του τις εκφάνσεις - έντονη κούραση, προβληματισμός, θυμός, συγκίνηση - μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στο παχύ έντερο ατόμων με IBS. Το παχύ έντερο συνδέεται με τον εγκέφαλο μέσω χιλιάδων νεύρων, και όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, ελέγχεται από το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα, το οποίο ανταποκρίνεται στο στρες. Στους ασθενείς με IBS, το παχύ έντερο ανταποκρίνεται ακόμα και στο παραμικρό στρεσογόνο ερέθισμα. Το στρες ωθεί το μυαλό να έχει μεγαλύτερη επίγνωση των ερεθισμάτων που λαμβάνει το έντερο, και κάνει το άτομο να εκλαμβάνει αυτά τα ερεθίσματα ως δυσάρεστα. Γι' αυτόν το λόγο οι ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσάρεστους κοιλιακούς πόνους σε στιγμές άγχους / στρες.
-Τι θεραπεία υπάρχει;
Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν για πολύ καιρό από το σύνδρομο πριν απευθυνθούν σε κάποιο γιατρό. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Συνήθως αντιμετωπίζεται με διαιτητική και φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα που δίνονται είναι καθαρτικά ή αναλγητικά και αντικαταθλιπτικά. Πολύ σημαντικό είναι όμως ο ασθενής να υιοθετήσει μακροχρόνια σωστές διατροφικές συνήθειες. Η καλή διατροφή και η καταπολέμηση του στρες είναι τα κλειδιά για την καλή λειτουργία του εντέρου και για καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ο παρακάτω κατάλογος αναφέρει τροφές που προκαλούν διαταραχές στο έντερο στα άτομα με IBS:
*Δημητριακά (καλαμπόκι, σιτάρι)
*Γαλακτοκομικά
*Καφεΐνη (καφές, τσάι, αναψυκτικά τύπου cola)
*Εσπεριδοειδή
*Πατάτα
*Κρεμμύδι
*Κόκκινο κρέας
*Τηγανιτά
*Τεχνητά Γλυκαντικά
-Ας δούμε τώρα πως μπορούμε να βοηθήσουμε το έντερό μας:
*Πίνουμε 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα
*Τρώμε πάντα σαλάτα με το μεσημεριανό μας
*Καταναλώνουμε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά
*Αντικαθιστούμε όλα τα ανεπεξέργαστα προϊόντα με τα αντίστοιχα ολικής αλέσεως
*Μασάμε καλά το φαγητό μας (18-20 φορές τη μπουκιά)
*Τρώμε σε τακτά χρονικά διαστήματα
*Καταναλώνουμε προβιοτικά προϊόντα (γιαούρτια)
*Αθλούμαστε
Ανάλογα με τα συμπτώματα που βιώνει ο καθένας, αποφασίζει τι πρέπει να προσθέσει / αφαιρέσει στο διαιτολόγιό του. Γενικά, διάρροια: όχι σε τροφές πλούσιες σε διαιτητικές ίνες και δυσκοιλιότητα: ναι σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.
-10 Πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε για το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου
1. Το IBS έχει να κάνει με την δυσλειτουργία του παχέος εντέρου. Τα κύρια συμπτώματα είναι φούσκωμα, έντονος κοιλιακός πόνος, δυσκοιλιότητα και διάρροια.
2. Το IBS εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες απ' ότι σε άνδρες και αυτό λόγω των γυναικείων ορμονών. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα είναι χειρότερα κατά την διάρκεια της έμμηνου ρήσης.
3. Τα άτομα με IBS έχουν έντερα που είναι πιο ευερέθιστα σε πράγματα που μπορεί να μην επηρεάζουν τους υπόλοιπους, όπως το στρες, τα μεγάλα γεύματα, τα φάρμακα, η καφεΐνη, το αλκοόλ και συγκεκριμένες τροφές.
4. Το IBS μπορεί να διαγνωσθεί μόνο από τα συμπτώματα του και από την απουσία άλλων ασθενειών.
5. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους με τη λήψη φαρμάκων, την μείωση του στρες και με αλλαγές στην δίαιτά τους.
6. Το IBS δεν τραυματίζει το έντερο. Μόνο την διάθεση!!! Δεν οδηγεί σε καρκίνο ούτε έχει συσχετιστεί με κάποια άλλη ασθένεια του παχέος εντέρου.
7. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει ο ασθενής την επίδραση του ψυχολογικού παράγοντα στην εμφάνιση του συνδρόμου. Όσο λιγότερο άγχος τόσο πιο ήπια η ένταση των συμπτωμάτων.
8. Έχει αποδειχθεί πως η ψυχοθεραπεία, σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή, βοηθά πάρα πολύ να μειωθούν και να ελεγχθούν τα συμπτώματα. Αν νομίζετε ότι έχετε φτάσει στα όρια σας ξεκινήστε από αύριο!
9. Τα καθημερινά γεύματα πρέπει να είναι μικρά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να περιέχουν τροφές που δεν διεγείρουν το έντερο, κάθε μπουκιά να μασιέται καλά και το περιβάλλον να είναι ήρεμο.
10. Επειδή όμως η παραπάνω υπενθύμιση είναι σχεδόν ουτοπική αυτό που έχει σημασία είναι να τρώτε σωστά ώστε να βοηθάτε το έντερό σας και να μην αγχώνεστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου