Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ταραξάκο

  • Ταραξάκο 0

Ταραξάκο

ΤΑΡΑΞΑΚΟ (DANDELION) - SENSITIES Βοτανοθεραπεια.

Το Ταραξακο ή πικραλίδα ή ραδίκι του βουνού ή αγριοράδικο (Taraxacum officinale) είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό της οικογένειας Asteraceae. Πρόκειται για ένα φυτό που φτάνει σε ύψος τα 70εκ., το οποίο το συναντάμε σε εύκρατες περιοχές σε ολόκληρο το κόσμο και μοιάζει πάρα πολύ με το γνωστό σε όλους μας ραδίκι. Το Ταραξακο χρειάζεται υγρασία για την ανάπτυξη του και για αυτό το λόγο το βρίσκουμε συνήθως σε λιβάδια, στις άκρες των δρόμων, στη σκιά βράχων κ.ο.κ. Τα φρέσκα φύλλα του φυτού καταναλώνονται ως σαλάτα και είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C ενώ η περιεκτικότητα τους σε σίδηρο είναι υψηλότερη από εκείνη που έχει το σπανάκι.

Το Ταραξάκο (στην Ελλάδα το ξέρουμε και ως αγριομάρουλο, πικραλίδα ή αγριοράδικο) είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Το όνομα του πιθανολογείται πως έρχεται είτε από το Περσικό tharakhchakon το οποίο αναφέρει ο Άραβας πολυμαθής Avicenna, είτε από το Ελληνικό Tarraxos. Το φυτό αναφέρεται στο διάσημο βιβλίο βοτάνων Shennong pen Ts’ao (2.700 π.Χ.) και στο Tang Materia Medica, καθώς οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν το Ταραξάκο τόσο ως τροφή, όσο και ως φάρμακευτικό βότανο - χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο κατά του καρκίνου του μαστού για πάνω από 1.100 χρόνια.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, το Ταραξακο χρησιμοποιείται για ένα μεγάλο φάσμα προβλημάτων υγείας, καθώς φαίνεται να έχει πραγματικά θαυμαστές ιδιότητες. Μία από τις σημαντικές ωφέλειες που του αποδίδονται, είναι η δυνατότητα που παρουσιάζει στο τομέα της αποτοξίνωσης του οργανισμού. Το Ταραξάκο φαίνεται πως καθαρίζει αποτελεσματικά το αίμα και τους ιστούς από τις βλαβερές τοξίνες που συγκεντώνονται στο σώμα - ιδιότητα πολύ σημαντική στις περιπτώσεις δερματοπαθειών. Το βότανο είναι διουρητικό και καθαρίζει το ουροποιητικό σύστημα, σε αντίθεση όμως με άλλα διουρητικά βότανα δεν αποστερεί τον οργανισμό από το κάλιο - η μεγάλη ποσότητα κάλιου που περιέχει αναπληρώνει τις απώλειες του οργανισμού. Υποστηρίζεται πως το Ταραξακο υποβοηθά την αύξηση της ροής της χολής και διεγείρει τόσο το συκώτι όσο και τη χοληδόχο (ιδιότητα που πολλοί υποστηρίζουν πως οφείλεται στην ουσία Ταραξίνη που περιέχει). Το βοτανο φαίνεται να έχει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση και σύμφωνα με Κινέζους βοτανοθεραπευτές ενδέχεται να είναι αποτελεσματικό ακόμη και σε πολύ "ισχυρά" βακτήρια (περιπτώσεις πνευμονιών, διφθερίτιδας, σταφυλόκοκκου κτλ.). Υπάρχουν αναφορές πως η κατανάλωση Ταραξάκο μειώνει τη χοληστερίνη, βελτιώνει τη λειτουργία των αδένων, συμβάλει στη διατήρηση του κανονικού βάρους του σώματος και έχει θετική επίδραση σε όλες τις παθήσεις του συκωτιού. Το Ταραξάκο φέρεται να είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για τη τόνωση, αποτοξίνωση και ρύθμιση των λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού.

Σύμφωνα με τους Βοτανοθεραπευτές, το Ταραξακο μπορεί να γίνει αφέψημα αν το αφήσετε σε βραστό νερό για περίπου 15 λεπτά (υπολογίστε πως θα χρειαστείτε περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένου βοτάνου για 1 "κούπα" ροφήματος). Σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι και 3 κούπες Ταραξακο την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ πριν από το γεύμα).

Αν δεν επιθυμείτε να "μπείτε" στη διαδικασία παρασκευής του αφεψήματος, τότε σας προτείνουμε να δείτε το 100% φυσικό βαμμα Ταραξακο που προσφέρουμε στα Sensities.

Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα. Στα Sensities δεν υποστηρίζουμε την αυτοθεραπεία και σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου