Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Αδυνάτισμα!


Τα βότανα είναι τα δώρα εκείνα που μας χάρισε απλόχερα η  φύση, σαν ένα ωφέλιμο

συμπλήρωμα μιας ισορροπημένης διατροφής που θα μας εξασφαλίσει τις προυποθέσεις για την άρτια υγεία μας. Υπάρχουν όμως και κάποια βότανα, που εκτός των άλλων πολύτιμων

συστατικών τους, μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια κιλών και στη διατήρηση ενός καλοφτιαγμένου σώματος αν τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Φυσικά τα βότανα από μόνα τους δεν κάνουν θαύματα και δε μπορεί κάποιος να αδυνατίσει μόνο με αυτά χωρίς να προσέξει τη διατροφή του, τη φυσική του δραστηριότητα και γενικότερα τον τρόπο ζωής του.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα 10 αυτά βότανα που αδυνατίζουν:

Πράσινο τσάι : Ο βασιλιάς!
Νέες ευεργετικές ιδιότητες από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού για την υγεία μας έδειξαν πρόσφατες επιστημονικές μελέτες. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σωματικού βάρους!
Οι θερμογενετικές ιδιότητες του τσαγιού και η ικανότητα του να διεγείρει τις καύσεις και την οξείδωση του λίπους οφείλονται όχι μόνον στην περιεχόμενη καφεΐνη αλλά, κυρίως, στις κατεχίνες. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού επιτυγχάνει επίσης να περιορίσει το βάρος που πιθανόν επανακτά κανείς μετά το τέλος μιας δίαιτας. Η κατανάλωση τσαγιού με υψηλή περιεκτικότητα σε κατεχίνες για τρεις μήνες (690 mg/ημέρα) συνοδεύεται από απώλεια βάρους, μείωση της περιμέτρου της μέσης (μείωση λόγου περιμέτρου μέσης/ περιμέτρου γλουτών), μείωση του συνολικού λίπους και συνεπώς αλλαγή της κατανομής του σωματικού λίπους.
Δοσολογία: Χρησιμοποιούμε ένα σακουλάκι τσαγιού (2-4 γραμμάρια / 1-2 κουταλιές γλυκού) για κάθε φλιτζάνι. Αφού βράσουμε το νερό, το αφήνουμε να «σταθεί» για περίπου 3 λεπτά. Χύνουμε κατόπιν το ζεστό νερό στο φλιτζάνι με το σακουλάκι και το αφήνουμε για άλλα περίπου 3 λεπτά. Αφαιρούμε το σακουλάκι και αφήνουμε το τσάι μας να κρυώσει για 3 ακόμα λεπτά.
Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι σχετικές μελέτες και έρευνες δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένη συνιστώμενη δοσολογία. Λόγω της καφεΐνης που περιέχει, η υπερβολική κατανάλωση ενδέχεται να έχει αντίστροφα αποτελέσματα για κάποιους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει ο καθένας μας να ανακαλύψει το μέτρο του. Μια καλή πρακτική για αρχή, είναι η αντικατάσταση του καφέ που πίνουμε καθημερινά με πράσινο τσάι, περίπου δηλαδή στα 2-3 φλιτζάνια την ημέρα.

-Λουΐζα : το πιο διάσημο βότανο για αδυνάτισμα
Η Λουΐζα είναι από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, συμβάλλει στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού, στον έλεγχο της όρεξης και στη διούρηση - γι' αυτό και είναι μια άριστη επιλογή για όσους υποφέρουν από κατακράτηση υγρών.
Οι ευεργετικές της ιδιότητες βοηθούν στην αποτοξίνωση και την αποβολή των περιττών υγρών από τον οργανισμό αλλά και την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Εκτός των άλλων είναι και χωνευτική. Αποφύγετέ την όσοι έχετε υπόταση, καθώς επειδή είναι διουρητική, μειώνει την πίεση.
Δοσολογία: 1-2 κουταλάκια ή 5-6 φύλλα για ένα φλιτζάνι νερό. Μπορείτε να πιείτε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα

-Φασκόμηλο: για τα περιττά υγρά
Το φασκόμηλο εκτός του ότι συμβάλλει στην απώλεια κιλών, ενεργοποιώντας το μεταβολισμό, είναι γευστικό, αρωματικό και βοηθά στην αποβολή των περιττών υγρών από το σώμα.
Δοσολογία: Βράζετε μία χούφτα φασκόμηλο σε 4 φλιτζάνια νερό. Πίνετε ένα ποτήρι από το ρόφημα πρωί, μεσημέρι και βράδυ, πριν από το φαγητό
Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική, σε πουλερικά, ζυμαρικά, όσπρια και κρέατα, καθώς και για να αρωματίσετε διάφορους ζωμούς και φαγητά.

-Ιβίσκος
: για ενεργοποίηση του μεταβολισμού
Ο ιβίσκος συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στον καλύτερο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. O ιβίσκος ενδείκνυται για όσους ταλαιπωρούνται με δυσκοιλιότητα και έχουν αυξημένα λιπίδια.
Έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθά στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης και στη θεραπεία της υψηλής πίεσης στο αίμα.
Δοσολογία: Ετοιμάζετε έγχυμα με 1 κουταλάκι ιβίσκου σε 1 φλιτζάνι νερό, 1 φορά την ημέρα.

-Αψιθιά: για τους λάτρεις των γλυκών!
Η Αψιθιά συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στο μεταβολισμό των υδατανθράκων (σακχάρων) - γι' αυτό και ενδείκνυται σε όσους αρέσουν τα γλυκά. Έχει επίσης ευεργετική δράση στους διαβητικούς και βοηθά στην καταπολέμηση των ρευματισμών.
Δοσολογία: Η συνηθισμένη δοσολογία που προτείνεται είναι 10γρ. την ημέρα σε 3 δόσεις. Η προετοιμασία αφεψήματος γίνεται με το βρασμό των 10γρ. Αψιθιάς σε 1 λίτρο νερού για 15 περίπου λεπτά. Το αφέψημα είναι αρκετό για 3 φλιτζάνια που μπορούν να καταναλωθούν πρωί, μεσημέρι και βράδυ ανάμεσα από τα γεύματα.

-Γκουαρανά: μαχαίρι στην όρεξη - fullενέργεια
Η βασική ιδιότητα του Γκουαρανά είναι να μειώνει την όρεξη, ενώ ταυτόχρονα ευνοεί τη μείωση του σωματικού βάρους και λίπους, επιταχύνει το μεταβολισμό, απομακρύνει τις τοξίνες και δίνει superενέργεια στο σώμα.
Μπορείτε να θρυμματίσετε τους σπόρους με το μπλέντερ ή με ένα γουδοχέρι. Δοσολογία: Μια σωστή δοσολογία είναι 1 κουταλιά του γλυκού αφήνοντας να βράσει για 3 λεπτά. Μπορείτε να πίνετε ένα ρόφημα μέχρι και 3 φορές την ήμερα



-Χαμομήλι: για την αποτοξίνωση του οργανισμού
Το γνωστό σε όλους μας χαμομήλι, αποτελεί ένα ελαφρύ ρόφημα που βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Δοσολογία: Διαλύετε 2 κουταλιές του γλυκού χαμομήλι σε βραστό νερό και σουρώνετε μετά από 6-7 λεπτά. Πίνετε 1 φλιτζάνι την ημέρα, πριν από το φαγητό.




-Σέλινο: το διουρητικό
Είναι ένα πολύ καλό διουρητικό, το οποίο βοηθάει ιδιαίτερα στο αδυνάτισμα. Ταυτόχρονα, αν καταναλώστε ολόκληρο το σέλινο, έχει φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού σωλήνα, ιδιότητα χρήσιμη αν κάνετε δίαιτα.
Το σέλινο βοηθάει επίσης στους ρευματισμούς και τις αρθρίτιδες.
Δοσολογία: Σε ένα λίτρο νερό βράστε 5 ρίζες και φύλλα σέλινου. Πίνετε 3-4 ποτήρια την ημέρα.


-Σπιρουλίνα: τέλος στη βουλιμία!
Η σπιρουλίνα είναι ιδανική για τις περιπτώσεις των ανθρώπων που καταφεύγουν στο φαγητό όταν δεν έχουν διάθεση. Είναι εξαιρετικά θρεπτική και εάν ληφθεί πριν το γεύμα βοηθάει να μειωθεί η όρεξη, έτσι ώστε να τρώμε λιγότερο κατά τη διάρκεια των γευμάτων και να νιώθουμε λιγότερη πείνα μεταξύ αυτών. Διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα την όρεξη αφού περιέχει ολοκληρωμένη πρωτεΐνη, μαζί με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και πολυσακχαρίτες που αυξάνουν ελάχιστα τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Τελικά, αφού τονώνει το μεταβολισμό, βοηθά στην καύση του λίπους.
Τη σπιρουλίνα μπορούμε να τη βρούμε στα φαρμακεία και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε μορφή χαπιού, σκόνης και νιφάδων.
Δοσολογία: Διαλύετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη σπιρουλίνας σε 1 ποτήρι νερό ή σε 1 ποτήρι φρέσκο χυμό (π.χ. πορτοκάλι) 30 λεπτά πριν από τα κυρίως γεύματα. Όταν είναι σε μορφή χαπιών, μπορείτε να παίρνετε 3 την ημέρα, πάντα πριν το φαγητό(30 λεπτά)
Tip
Προτιμήστε τη Σπιρουλίνα Νιγρίτας Σερρών. Εκτός από ελληνική, θεωρείται και η πιο καθαρή μορφή σε σκεύασμα που κυκλοφορεί.

-Σημύδα: για την κυτταρίτιδα
Τα φύλλα της σημύδας έχουν διουρητική δράση, βοηθούν στην καύση του λίπους και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Δοσολογία: Ετοιμάζετε αφέψημα με 1 κουταλάκι φύλλων σημύδας σε ένα φλιτζάνι νερό, 1-2 φορές την ημέρα.









-Πικραλίδα: για αποτοξίνωση
Οι πικραλίδες αποτοξινώνουν τον οργανισμό και επιβραδύνουν την πέψη, δημιουργώντας το αίσθημα της πληρότητας. Βοηθούν επίσης στο να μεταβολίζονται σωστά τα λίπη και τα σάκχαρα του οργανισμού. Επίσης, κατατάσσονται σε υψηλές θέσεις ανάμεσα στα λαχανικά, όσον αφορά στην θρεπτική τους αξία.
Δοσολογία: Προσθέστε τις στη σαλάτα σας ή ετοιμάστε έγχυμα με 1-2 κουταλάκια σε 1 φλιτζάνι νερό, 2 φορές την ημέρα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού και ειδικά όταν παίρνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα ή βότανα.

Τρόποι παρασκευής
ΑφέψημαΤο αφέψημα γίνεται με το βράσιμο των φυτών μέσα στο νερό επί 5-20 λεπτά. Αν τα φαρμακευτικά φυτά είναι ψιλοκομμένα, 5 λεπτά φτάνουν. Αν είναι ξυλώδη, χρειάζονται 20 λεπτά για να γίνει καλή εξαγωγή του συστατικού τους, ιδίως αν τα φυτά είχαν προηγουμένως μουλιάσει μέσα σε κρύο νερό και κατόπιν σιγά-σιγά βράζονται. Τα αφεψήματα δεν πρέπει να τα κρατάμε πάνω από δώδεκα ώρες.
Έγχυμα Ρίχνουμε νερό που βράζει πάνω στα φυτά, μέσα σε ένα δοχείο, που το σκέπασμά του κλείνει καλά, για να αποφύγουμε κάθε απώλεια πτητικού αιθέριου ελαίου και τα αφήνουμε να βγάλουν τις δραστικές ουσίες επί 5-15 λεπτά. Μετά φιλτράρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου