Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Θυρεοειδής

Ο Θυρεοειδής αδένας παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Οι δύο κύριες θυρεοειδείς ορμόνες διατηρούν σε σωστά επίπεδα το μεταβολικό ρυθμό της βιοχημικής δραστηριότητας του σώματος. Όταν υπάρχει κατάσταση υπολειτουργίας ή υπερλειτουργίας του αδένα, εμφανίζονται προβλήματα, μια και η δράση του αδένα επηρεάζει τη νοοτροπία και νοητική διάθεση αλλά και επηρεάζεται από αυτές.


Υπερδραστηριότητα του Θυρεοειδή
Όταν οι ορμόνες παράγονται σε υπερβολικές ποσότητες, ο οργανισμός καταναλώνει ενέργεια ποιο γρήγορα από το φυσιολογικό. Η όρεξη ανοίγει αλλά χάνουμε βάρος. Υπάρχει ανησυχία και ένταση. Στην κατάσταση αυτή τα βότανα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Χρησιμοποιούμε νευροτονωτικά χαλαρωτικά που μειώνουν τη διεγερσιμότητα, με πικρά πεπτικά και τον Λυκόπους, ένα ειδικό βότανο για το πρόβλημα αυτό.
Πρέπει να ξέρουμε ότι η βοήθεια των βοτάνων θα δώσει αποτελέσματα μετά από χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα χρήσιμο μίγμα που μπορούμε να πάρουμε είναι το ακόλουθο: Λυκόπους (2 μέρη), Τσουκνίδα (1 μέρος), Βαλεριάνα (1 μέρος), Αχιλλέα (1 μέρος).
Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε σε 1 κουταλάκι του γλυκού από το μίγμα βοτάνων, ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για δέκα λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.

Υποδραστηριότητα του Θυρεοειδή
Εδώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο βασικός ρυθμός της ενεργητικότητας του οργανισμού μειώνεται, το άτομο παίρνει βάρος, εμφανίζει συμπτώματα λήθαργου και απάθειας και υπάρχει τάση προς την κατάθλιψη. Τα βότανα που χρησιμοποιούμε στην κατάσταση αυτή είναι τα πικρά, τα νευροτονωτικά και ως ειδικό βότανο για τον Θυρεοειδή χρησιμοποιούμε τον Φύκο. Ένα χρήσιμο μίγμα για την περίπτωση αυτή είναι το ακόλουθο: Φύκος (2 μέρη), Νταμιάνα (1 μέρος), Τσουκνίδα (1 μέρος), Βρώμη (1 μέρος), Αρτεμισία το αψίνθιον (1 μέρος). Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε σε 1 κουταλάκι του γλυκού από το μίγμα βοτάνων, ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για δέκα λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου