Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Θρόμβωση, Φλεβίτιδα και βότανα

Σήμερα θα αναφέρουμε βότανα ή συνδυασμούς βοτάνων που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μας στο να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, επισημαίνοντας πάντα ότι καμιά θεραπεία βοτάνων δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον γιατρό μας και την συνιστώμενη από αυτόν θεραπεία.


Όταν έχει σχηματισθεί αθήρωμα, υπάρχει ο κίνδυνος να μπει στη ροή του αίματος ένα κομμάτι αθηρώματος ή πηγμένο αίμα. Και στις δύο περιπτώσεις το αιμοφόρο αγγείο είναι πιθανό να φραχτεί, οδηγώντας σε ανεπάρκεια οξυγόνου, από εκείνο το σημείο και πέρα. Η σοβαρότητα της θρόμβωσης εξαρτάται από το σημείο στο οποίο γίνεται η απόφραξη. Μπορεί να είναι ένα μικρό πρόβλημα ή να είναι πιθανή αιτία θανάτου. Η θεραπεία συνίσταται στο να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα δημιουργηθούν νέοι θρόμβοι. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούμε βότανα που βοηθούν στο να εξασφαλίσουμε ένα υγιές κυκλοφορικό σύστημα ενώ παράλληλα προσέχουμε όλα όσα αναφέραμε και στο θέμα της αρτηριοσκλήρωσης.
Όταν σχηματισθεί ο θρόμβος στις φλέβες των ποδιών η κατάσταση ονομάζεται φλεβίτιδα. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν τοπικές φλεγμονές και πόνοι, οι λοσιόν, οι κομπρέσες και τα καταπλάσματα είναι πολύ αποτελεσματικά. Βότανα όπως η Άρνικα, το Σύμφυτο, ο Κράταιγος, η Καλέντουλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εξωτερική θεραπεία αυτών των καταστάσεων.
Ειδικό βότανο που βοηθά αποτελεσματικά σε περιπτώσεις φλεβίτιδας είναι η Ιπποκαστανέα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε μορφή αλοιφής για εντριβές στα πάσχοντα σημεία. Η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση της συμβάλλει στη γρήγορη κυκλοφορία του αίματος, προπαντός του φλεβικού, αυξάνει την ελαστικότητα των αγγείων και ελαττώνει την υψηλή πηκτικότητα του αίματος, προλαμβάνοντας την δημιουργία θρόμβων και συμβάλλοντας στην απορρόφηση των υπαρχόντων.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου