Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Βότανα που πολεμούν τον καρκίνο

Η θεραπεία του καρκίνου δεν αποτελεί ακόμα πραγματικότητα για πάρα πολλούς ασθενείς, και αυτό κυρίως στους περιορισμούς της χημειοθεραπείας (π.χ. αντίσταση στα φάρμακα, τοξικότητα). Εκτός από το πολύ μεγάλο ξεκαθάρισμα μέσα στις συνθετικές, χημικές συλλογές, κάποια φυσικά προϊόντα παρουσιάζονται ως εναλλακτικές λύσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη φαρμάκων.

«Αντιμετωπίζοντας τον καρκίνο με βότανα». Είναι κάτι που αφορά σαμάνους και μάγους φυλών; Κάθε άλλο, πολλές από τις χημειοθεραπείες που εφαρμόζονται σήμερα αποτελούνται από φυσικά προϊόντα ή έχουν αναπτυχθεί στη βάση φυσικών ουσιών.
Έτσι, οι Ταξάνες που χρησιμοποιούνται σε καρκίνο προστάτη και στήθους, προέρχονται από το δέντρο taxus baccata. Η μυρτιά (περικοκλάδα) που φυτρώνει σε πολλές αυλές, είναι η πηγή των αλκαλοειδών vinca , που είναι αποτελεσματικά, για παράδειγμα, ενάντια στα κακοήθη λεμφώματα. Τα σύγχρονα αντικαρκινικά φάρμακα Topotecan και Irinotecan , προέρχονται από ένα κινέζικο δέντρο.
Ψάχνοντας για νέα συστατικά, οι ιατροί και επιστήμονες ολοένα και περισσότερο επικεντρώνονται σε ουσίες από φυτά που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική. Περίπου τα τρία τέταρτα των φυσικών φαρμακευτικών συστατικών που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα, προέρχονται από φυτά της παραδοσιακής ιατρικής σε διάφορα μέρη στην Γη.
Στην έρευνά του για ενεργά συστατικά, ο καθηγητής dr . Thomas Efferth του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου για τον Καρκίνο ( DKFZ ), επικεντρώθηκε σε φάρμακα από βότανα της παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής με ιδιαίτερα καλά τεκμηριωμένη, έκταση εφαρμογής. Δουλεύοντας με συνεργάτες από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Κίνα, εισήγαγε μία συστηματική έρευνα συστατικών σε 76 Κινέζικα φαρμακευτικά φυτά που πιστεύετε ότι είναι αποτελεσματικά ενάντια σε κακοήθης όγκους και άλλες νεοπλασματικές περιπτώσεις.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα ;
Εκχυλίσματα από 18 φυτά που ερευνήθηκαν, βρέθηκαν να μειώνουν σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων κατά την καλλιέργειά τους.
“Με ένα ποσοστό επιτυχίας περίπου 24%, είμαστε πολύ παραπάνω απ’ ότι θα περιμέναμε από την έρευνα τόσο μεγάλων συλλογών από χημικές ουσίες”, εξήγησε ο dr . Efferth.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου