Γράφει
η Δρ Παρασκευή Φωτάκη MD, Μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος, Διδάκτωρ
πανεπιστημίου Αθηνών, Βελονίστρια -Βοτανοθεραπεύτρια
Τα ινομυώματα είναι τα συχνότερα καλοήθη νεοπλάσματα της μήτρας. Εμφανίζονται σε ποσοστό άνω του 20% κυρίως στην αναπαραγωγική
ηλικία. Ονομάζονται επίσης και λειωμυώματα, επειδή προέρχονται από τις λείες μυϊκές ίνες του μυομητρίου. Είναι συμπαγείς, στρογγυλοί όγκοι της μήτρας οι οποίοι μπορεί να είναι μονήρη ή συνηθέστερα πολλαπλοί. Ανάλογα με τη θέση που εντοπίζονται διακρίνονται στα ενδοτοιχωματικά, υπορογόνια και υποβλεννογόνια.
Το μέγεθός τους ποικίλλει από μερικά χιλιοστά μέχρι πολλά εκατοστά και μπορεί να καταλαμβάνουν ολόκληρη την κοιλία. Τα αίτια που τα προκαλούν είναι άγνωστα. Ερευνητικές εργασίες έχουν αποδείξει ότι οι όγκοι αυτοί είναι οιστρογονοεξαρτώμενοι, δηλαδή έχουν ορμονική εξάρτηση και γι' αυτό το μέγεθος τους αυξάνεται κατά την εγκυμοσύνη και μειώνεται στην εμμηνόπαυση.
Τα ινομυώματα είναι δυνατόν να είναι εντελώς ασυμπτωματικά, κυρίως όταν είναι μικρά, και ανακαλύπτονται σε τυχαία γυναικολογική εξέταση πιο σπάνια, ή σε γυναικολογικό έλεγχο με διακολπικό Υπερηχογράφημα.
Όμως μπορεί να δημιουργήσουν και σοβαρά συμπτώματα, όπως έντονες αιμορραγίες κατά τη διάρκεια της συνηθισμένης περιόδου με μεγαλύτερη ποσότητα αίματος, επίσης αιμορραγίες ανάμεσα σε δυο περιόδους, οι οποίες εξαντλούν τη γυναίκα και συχνά προκαλούν αναιμία, ζαλάδες και κούραση.
Ένα άλλο σύμπτωμα είναι ο πυελικός πόνος, ο οποίος συχνά εκφράζεται ως πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Επίσης πόνος εμφανίζεται και όταν το ινομύωμα αυξάνεται σε μέγεθος. Άλλα συμπτώματα τα οποία παρατηρούνται είναι τα οιδήματα, η συχνουρία ή η κατακράτηση ούρων, λόγω του αυξανόμενου μεγέθους και της πίεσης που ασκεί το ινομύωμα στα αγγεία ή στην ουροδόχο κύστη (πιεστικά φαινόμενα).
Οι επιπλοκές όμως που μας απασχολούν περισσότερο απ΄ όλα και οι οποίες είναι και οι πιο σημαντικές είναι το πρόβλημα στειρότητας που προκαλούν τα ινομυώματα σε ένα ποσοστό περίπου 3% και σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό 10% οι επανειλημμένες αποβολές (καθ' έξιν αποβολές). Η ανάπτυξη των ινομυωμάτων είναι δυνατόν να προκαλέσει στείρωση λόγο είτε των μηχανικών εμποδίων που μπορεί να δημιουργηθούν μέσα στην μήτρα, είτε λόγο μη «κατάλληλου εδάφους» για εγκατάσταση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Έτσι, μελέτες αναφέρουν ότι γυναίκες με ινομυώματα έχουν 2-3 φορές υψηλότερη πιθανότητα αποβολών από τι οι γυναίκες χωρίς προβλήματα.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα ινομυώματα αυξάνουν σε μέγεθος ως αποτέλεσμα της αύξησης των οιστρογόνων και έτσι είναι δυνατόν να προκαλέσουν όχι μόνο αποβολές αλλά και πρόωρο τοκετό. Για το λόγο αυτό συνήθως συστήνεται παρακολούθηση και - όταν χρειάζεται - αφαίρεση του ινομυώματος πριν από μια εγκυμοσύνη, βεβαίως πάντα μετά από την εκτίμηση του γυναικολόγου για τη θέση και το μέγεθος του ινομυώματος.
Εκτός από τις παραπάνω επιπλοκές υπάρχουν και άλλες που είναι σπάνιες αλλά εξίσου σημαντικές. Μια από αυτές είναι η εξαλλαγή του ινομυώματος σε κακοήθεια σε ένα ελάχιστο ποσοστό. Η θεραπεία καθορίζεται από την ηλικία της γυναίκας, από το αν έχει η όχι παιδιά, από το μέγεθος και τη θέση των ινομυωμάτων και από τα συνωδά συμπτώματα.
Τα ινομυώματα από την φιλοσοφία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής οφείλονται σε μπλοκάρισμα και στάση της ενεργείας Qi και στάση Αίματος. Όταν η ενέργεια μπλοκαριστεί από εξωγενείς ή ενδογενείς παράγοντες, δεν έχει σωστή ροή και δημιουργούνται όγκοι όπως είναι τα ινομυώματα.
Οι εξωτερικοί παθολογικοί παράγοντες, όπως είναι το Κρύο και η Υγρασία είναι λιγότερο υπεύθυνοι και λιγότερο σημαντικοί για την εμφάνιση των ινομυωμάτων. Ένας άλλος αιτιολογικός παράγοντας για την δημιουργία των ινομυωμάτων είναι η μη σωστή διατροφή και δίαιτα- η ακατάστατη και υπερβολική κατανάλωση κρύων ροφημάτων και τροφών από την μια πλευρά δημιουργεί Κρύο, από την άλλη η υπερκατανάλωση λιπαρών και γαλακτοκομικών προϊόντων προκαλεί Υγρασία και Φλέγμα.
Η πιο συχνή αιτία όμως υπεύθυνη για τη στάση της ενέργειας είναι το συναισθηματικό stress «ο θυμός, ο οποίος καταστέλλεται συνεχώς, η απογοήτευση, η δυσαρέσκεια, η μνησικακία κ.τ.λ.». Όλες αυτές οι συναισθηματικές ανισορροπίες προκαλούν στάση της ενέργειας στο μεσημβρινό του Ήπατος και από εκεί στάση Αίματος με αποτέλεσμα την εμφάνιση και ανάπτυξη ινομυωμάτων.
Τα ινομυώματα είναι η πιο συχνή αιτία για τις υστερεκτομές που γίνονται. Πάνω από 30% των υστερεκτομών που γίνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες οφείλονται σε ινομυώματα. Συγχρόνως, μελέτες προερχόμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, συμπεριλαμβάνοντας τον βελονισμό και την θεραπεία με κινέζικα βότανα, έχουν πάρα πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι η αρχαιότερη μορφή Ιατρικής, η οποία καταφθάνει ως τις μέρες μας και χρησιμοποιείται ευρέως με μεγάλη επιτυχία σήμερα.
Αναφορές για όγκους στην μήτρα βρίσκουμε στα «Κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα», τον 3ο αιώνα π.Χ. Εκεί διαβάζουμε ότι το συναισθηματικό stress ή το σωματικό τραύμα είναι οι πιο συχνές αιτίες για τη δημιουργία στάσης της ενέργειας Qi. Ενώ για την στάση Αίματος ευθύνονται συνήθως οι μεγάλες αιμορραγίες, οι αιμορραγίες κατά την διάρκεια του τοκετού, η ακατάστατη σεξουαλική ζωή, όπως η υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα ή οι σεξουαλικές επαφές κατά την διάρκεια της περιόδου.
Επίσης η ανεπάρκεια της ΥΙΝ ενέργειας του Νεφρού, συνήθως οφειλόμενη σε χρόνια πάθηση και η στάση ενέργειας του Ήπατος, μπορούν να οδηγήσουν στην δημιουργία ινομυώματος με τα συμπτώματα που ήδη αναφέραμε.
Για κάθε αιτία από την άποψη της Κινέζικης Ιατρικής υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία βελονισμού και βότανα, τα οποία βοηθούν στην μείωση του μεγέθους του ινομυώματος και στην βελτίωση των συμπτωμάτων και της κατάστασης της ασθενούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου