Κυριακή, 15 Ιουλίου 2012

μυρμηκιές ή κονδυλώματα

Κερατώσεις των γεννητικών οργάνων (μυρμηκιές ή κονδυλώματα)

Οι μυρμηκιές ή κονδυλώματα προέρχονται από τον ιό HPV (ιός των ανθρώπινων κονδυλωμάτων), ο οποίος δεν αποκτάται αποκλειστικά με σεξουαλική επαφή. Στατιστικά 4 στις 10 γυναίκες φέρουν τον ιό.

Μια υπερκεράτωση στα δάχτυλα (μυρμηκιά) ή στα γεννητικά όργανα είναι απλώς συμπτώματα διαφορετικών τύπων του ιού. Η παρουσία του ιού υποδεικνύει έλλειψη κάποιας ουσίας (βιταμίνης, ιχνοστοιχείου κ.ο.κ.).Μπορούν να εξαφανιστούν από μόνα τους αλλά καλύτερα να δράσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα.Τα κονδυλώματα εμφανίζονται συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή λόγω κολπικών μολύνσεων, και πολλές φορές εξαφανίζονται από μόνα τους. Μοιάζουν με ρόζους, καμιά φορά έχουν τη μορφή λειριού με άσπρα στίγματα ή κουνουπιδιού. Αναπτύσσονται στην πρωκτική ή στη γεννητική περιοχή, και εξωτερικά αλλά και εσωτερικά.

Τι μπορείς να κάνεις

Οι γιατροί τα αντιμετωπίζουν με τοξικές αλοιφές, ενίοτε ύποπτες για καρκινογόνο δράση (όπως η Podophyllin) ή με πιο χοντροκομμένες μεθόδους όπως ηλεκτρόλυση, κρυοπηξία, θεραπεία με λέιζερ ή εγχείρηση. Ρώτησε λεπτομερείς πληροφορίες για κάθε περίπτωση. Ακολουθεί μια συνταγή με βότανα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις προτού αναζητήσεις γιατρό:

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Επί τρεις εβδομάδες ρίζα εχινάκειας και στη συνέχεια υδραστίδα. Μια ή δύο φορές την εβδομάδα κάνε κολπικές πλύσεις με τσάι από υδραστίδα, βοηθάει κατά της φαγούρας. Κολπικές πλύσεις μπορείς να κάνεις με τη συσκευή κλύσματος ή τη συσκευή κολπικών πλύσεων. Ακολούθησε τη θεραπεία επί 4 εβδομάδες, σταμάτησε 3 εβδομάδες και αν χρειαστεί συνέχισε. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και βάμμα αντί για τσάι είναι μάλλον πιο εύχρηστο για μακρόχρονες θεραπείες.
Μπορείς επίσης να αλείψεις μια σκελίδα σκόρδου (κομμένη στα δύο) πάνω στο κονδύλωμα. Δoκίμασέ το 2-3 φορές τη μέρα επί μερικούς μήνες και λογικά θα επιφέρει αποτέλεσμα. Μπορείς να κάνεις και κολπικές πλύσεις με σκόρδο, αν τα έχεις στον τράχηλο της μήτρας ή στον κόλπο.
Η φρέσκια στελλαρία είναι πολύ αποτελεσματική για τη διάλυση των κονδυλωμάτων μέσα σε μερικούς μήνες. Δοκίμασε να φας το φυτό ως έχει ή φτιάξε τσάι.

Προσοχή!

Τα κονδυλώματα εξαπλώνονται γρήγορα με το άγγιγμα των γεννητικών οργάνων με τα χέρια (τα αδικά σου ή κάποιου άλλου). Μερικές γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές στα κονδυλώματα από άλλες. Λάβε προληπτικά μέτρα: χρησιμοποίησε προφυλακτικό αν έχεις εσύ ή ο/η σύντροφός σου κονδυλώματα. Προσπάθησε να πλένεις τα χέρια σου πριν από κάθε σεξουαλική επαφή, ή απόφυγε κάθε επαφή μεταξύ χεριών και γεννητικών οργάνων.
Σημειωτέον ότι κάποιοι τύποι του ιού HPV (όχι όλοι) μπορούν να πλήξουν τον τράχηλο της μήτρας και, σε συνδυασμό με άλλους οξειδωτικούς παράγοντες, να προκαλέσουν κυτταρικές αλλοιώσεις που ίσως οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου.
Γι' αυτό οι γυναίκες που έχουν παρουσιάσει κονδυλώματα καλό θα ήταν να ελέγχονται με Tεστ Παπ κάθε έξι μήνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου