Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Έρπης

Ο ιός του έρπη (HSV) παρουσιάζεται σε δύο τύπους, τον simplex I (επιχείλειος έρπης) και τον simplex II που συνήθως πλήττει την πρωκτογεννητική περιοχή. Όμως και οι δύο τύποι είναι δυνατό να αναπτυχθούν και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος.

Ο ιός του έρπη μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή αλλά και με τα φιλιά ή με την επαφή των χεριών με τα γεννητικά όργανα. Δύο με δέκα μέρες μετά την έκθεση στον ιό εμφανίζονται μικρές πληγές που συνοδεύονται από πυρετό και συμπτώματα γρίπης. Ο ιός του έρπη παραμένει στο σώμα σε λαθάνουσα κατάσταση και είναι πιθανό να εκδηλώσει τα συμπτώματά του αρκετές φορές στη ζωή του φορέα. Σε μερικές γυναίκες ο έρπης επανεμφανίζεται πριν ή μετά την περίοδο ή σε περιόδους στρες ή ευάλωτης φυσικής κατάστασης.

Τι μπορείς να κάνεις όταν τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται συχνά (1-2 φορές το χρόνο)

Πάρε κάψουλες υδραστίδας μόλις ξεκινήσουν μέχρι και δύο εβδομάδες μετά. Επανάλαβε μόλις ξαναεμφανιστούν.

Τι μπορείς να κάνεις όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα

Το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να ενισχυθεί με θεραπεία διαρκείας (έως 1 χρόνο). Για το σκοπό αυτό πάρε ρίζα εχινάκειας. Χρησιμοποίησε βάμμα εχινάκειας για να ενισχυθεί η πρόσληψή της.
Ένα άλλο γιατρικό ενάντια στον έρπη είναι το σκόρδο σε κάψουλες ή σε ταμπλέτες. Πάρε μια υψηλή δόση (12 κάψουλες) όταν ξεκινήσουν οι ενοχλήσεις (τσούξιμο) και στη συνέχεια 3 κάψουλες κάθε 4 ώρες επί 3 ημέρες. Συνιστάται μια σταθερή δόση 4-5 κάψουλες την ημέρα, μέχρι να συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη της θεραπείας. Οι ταμπλέτες σκόρδου συνίστανται γιατί είναι πιο εύπεπτες και άοσμες.

Τι μπορείς να κάνεις κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος του έρπητα

Να κάνεις ντους, να κυκλοφορείς γυμνή (ο αέρας ξηραίνει τις πληγές). Χαλάρωσε, ξεκουράσου, μη φοράς στενά ή συνθετικά ρούχα.

Διατροφή

Σταφύλια: είναι καλά για τις αντιβιοτικές ιδιότητές τους, κυρίως η φλούδα τους.
Μαγιά μπίρας (ταμπλέτες). Προσοχή, δεν συνιστάται σε γυναίκες με τάση για μυκητιάσεις από μαγιά.
Βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιατμίνη Ε.

Πάρε 800 έως 1000 γρ. λυσίνη ημερησίως επί μία ή δύο εβδομάδες, όχι περισσότερο. Μετά από ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων επανάλαβε αν χρειαστεί.
Προσπάθησε να καταλάβεις τι προκαλεί το ξέσπασμα του έρπη: στρες, κατάθλιψη, συγκεκριμένα φαγητά, ρουχισμός, περίοδος κλπ., και προσπάθησε όσο γίνεται να αποφύγεις τα αίτια.
Απόφυγε τον καφέ, τη σοκολάτα, τους ξηρούς καρπούς, τη ζάχαρη και το αλκοόλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου