Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Η Ιστορία Των Βοτάνων

Η χρήση των φύτων για φαρμακευτικούς σκοπούς είναι τόσο παλιά όσο και ο πολιτισμός και η πρώτη γνωστή γραπτή αναφορά για θεραπευτικά φυτά έρχεται από τους Σουμέριους το 2200 π.χ.Ο πατέρας
της ιατρικής ,ο Έλληνας Ιπποκράτης κατέγραψε περίπου 400 είδη βοτάνων που η χρήση τους ήταν γνωστή κατά τον 5ο αιώνα π.χ. και ο Διοσκουρίδης κατά τον πρώτο μ.τ. αιώνα έγραψε μια βοτανική χρησιμοποιώντας 600 φυτά.Αυτό το έργο ήταν βάση για πολλές μεταγενέστερες βοτονικές έρευνες.Μια από τις πιο δημοφιλείς βοτανικές γράφτηκε από τον Culpeper το 17ο αιώνα.
         Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και του σκοταδισμού οι προλήψεις σε συνδυασμό με τη άγνοια απέδωσαν μαγικές ιδιότητες στα φυτά,μερικές φορές για ασήμαντη αιτία,και ανέπτυξαν ιεροτελεστίες οπού μηχανορραφούσαν για να συντηρήσουν το μυστίριο και τη μαγεία.
         Ο άνθρωπος ήταν επίσης πληροφοριμένος,από την αρχή οτυ πολιτισμού,για τα αποτελέσματα των αρωμάτων στο σώμα,στο μυαλό και στα συναισθήματα.Τα λουλούδια χρησιμοποιούντανγια να προσεγκήσουν αγάπη,φαγητό και προστασία.Τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνταν για να γιατρέψουν το σωμά.Τα πιο ακριβά λουλούδια προσφέρονταν στους θεούς και στις θεές σαν θυσία,και η χρήση των αρωματικών θυμιατώνέχει καταγραφεί από την αρχαιότητα.
         Σε όλο τον κόσμο,από την αρχαιότητα μέχρι τη σύχρονη εποχή,διαφορετικές κουλτούρες έχουν ανακαλύψει πολλά κοινά σημεία όπως και ποικίλες χρήσεις για βότανα και αιθέρια έλαια.Οι μύθοι,οι θρύλοι,η παράδοση και η ιατρικη αντικατοπτρίζουν αυτές τις γνώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου