Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

παντζάρι

Αν και δεν είχε πέσει στο ραντάρ της δυτικής ιατρικής μέχρι πρόσφατα, τα παντζάρια ή τεύτλα χρησιμοποιούνται για αιώνες στη Ρωσία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Είναι το κύριο συστατικό της παραδοσιακής σούπας «Μπορς».
Ίσως τα παντζάρια ναι είναι ένα από τα  μυστικά πίσω από της μακροζωίας και την ύπαρξη πολλών αιωνόβιων σε αυτές τις χώρες. ...
Περιέχουν ένα μεγάλο αριθμό συστατικών που συντελούν στην καλή υγεία και φυσικά και στη καλή υγεία των οστών.
Το φολικό οξύ, η βιταμίνη C, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και ο χαλκός είναι όλα ουσίες που χτίζουν και δυναμώνουν τα οστά σας.
Το φυλλικό οξύ είναι μέρος του συμπλέγματος της βιταμίνης Β και απαραίτητη για την ανάπτυξη των ιστών.
Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή του κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που διατηρεί, μεταξύ πολλών άλλων, υγιή τα οστά και τους  χόνδρους.
Το μαγγάνιο που πολύ συχνά το υποτιμούμε, είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του συνδετικού ιστού στο χόνδρο και τα οστά. Επί  πλέον,  συμμετέχει σε πολλές άλλες σημαντικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού της θυροξίνης, της κύριας ορμόνης του θυρεοειδούς αδένα.
Δεν είναι λιγότερο σημαντικό το μαγνήσιο, καθώς δρα συνεργιστικά με το ασβέστιο και παίζει ρόλο στην παραγωγή του υδροχλωρικού οξέος για να ασφαλίσει την σωστή πέψη των θρεπτικών ουσιών.
Και τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, ο χαλκός, είναι ενεργός σε ένα ένζυμο που παράγει  τις πρωτεΐνες των ιστών, το κολλαγόνο ( και την ελαστίνη. Ο χαλκός είναι επίσης αναγκαίος για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των οστών, των αρθρώσεων και του δέρματος. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. 
Τα παντζάρια επίσης περιέχουν ένα συστατικό την βηταϊνη μια χρωστική ουσία που εμπλέκεται σε πολλές βιολογικές λειτουργίες.
Μία από αυτές είναι η παραγωγή της χολής, ένα εξαιρετικά  αλκαλικό παχύρευστο υγρό του ήπατος που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Η αύξηση της ροής της χολής βοηθά να καθαρίσει τις αποθηκευμένες λιποδιαλυτές τοξίνες από το σώμα.
Τα τεύτλα επίσης περιέχουν betalain ( μια μοναδική χρωστική που υποστηρίζει αυτό που ονομάζεται αποτοξίνωση φάση 2η. Μια μεταβολική διαδικασία που απαλλάσσει τα κύτταρα από τις ανεπιθύμητες τοξίνες. Η betalain περιέχει ένα ένζυμο που λειτουργεί σαν καταλύτης στο κρίσιμο  βήμα αυτής της διαδικασίας (αποτοξίνωση), και διεγείρει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα του ενζύμου.
Η βέλτιστη λειτουργία του ήπατος είναι πολύ σημαντική για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Γι' αυτό συνίσταται δύο φορές το χρόνο να κάνουμε μια καλή αποτοξίνωση, ξεκουράζοντας το συκώτι μας.
Ποιος θα πίστευε ότι ένα απλό λαχανικό όπως τα παντζάρια θα μπορούσε να βοηθήσει και στα προβλήματα άγχους. Το άγχος είναι μια διαδικασία οξίνησης του οργανισμού λόγω της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που παράγεται από τα επινεφρίδια όταν βρισκόμαστε κάτω από πίεση.
Τα παντζάρια περιέχουν μια ουσία την uridine που η δουλειά της είναι να ρυθμίζει τα επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή της ντοπαμίνης. Η ντοπαίνη ρυθμίζει τα κέντρα ανταμοιβής και ευχαρίστησης του εγκεφάλου μας.
Στα πράσινα φύλλα τους περιέχουν οξαλικά άλατα. Μπορούμε να τα αποφεύγουμε τρώγοντας μόνο τον βολβό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου