Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Συνταγές με βότανα για το Μπάνιο

Συνταγές με βότανα για το Μπάνιο
Μια κλασική συνταγή για το μπάνιο που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες του μεσοπολέμου ήταν το μπάνιο με βότανα. Χρησιμοποιούσαν ένα κομμάτι από διάφανο ύφασμα το οποίο γέμιζαν με διάφορα αρωματικά βότανα με ευεργετικές ιδιότητες. Για παράδειγμα χαμομήλι, ροδοπέταλα, λεβάντα, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, τήλιο, μέντα, θυμάρι κ.α. Στη συνέχεια τοποθετούσαν το πουγκί με τα βότανα σε ζεστό νερό και αφού χαλάρωναν για 5 λεπτά ακολουθούσε η εντριβή του σώματος και ιδιαίτερα των σκληρών σημείων (γόνατα, αγκώνες, φτέρνες) με τα βότανα. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιούνται φρέσκα βότανα και άνθη για καλύτερο αποτέλεσμα αλλά ωστόσο αν δεν καταφέρουμε να βρούμε χρησιμοποιούμε ξερά με τα οποία έχουμε εξίσου το ίδιο αποτέλεσμα. Το μπάνιο με βότανα μας χαρίζει ένα υπέροχο φυσικό άρωμα σε όλο το σώμα ενώ ταυτόχρονα μας ξεκουράζει και μας χαλαρώνει. test
Μια άλλη πολύ γνωστή συνταγή που χρησιμοποιούσαν οι όμορφες γυναίκες στο λουτρό τους, για να μπορούν να έχουν όσο το δυνατον ωραίο και απαλό δέρμα, είναι το μπάνιο με πίτουρα. Τα πιτουρόλουτρα λειαίνουν το δέρμα. Με την ίδια διαδικασία που αναφέρθηκε παραπάνω οι γιαγιάδες μας τοποθετούσαν ένα σακουλάκι με πίτουρα από σιτάρι ή κριθάρι μέσα σε ζεστό νερό και απολάμβαναν το μπάνιο τους. Μετά το μπάνιο έτριβαν το σώμα τους με ανθόνερα-αρώματα που περασκεύαζαν μόνες τους. Η κλασική συνταγή για ανθόνερο είναι η προσθήκη 100 γρ. άνθεων διάφορων λουλουδιών σε 1 λίτρο απεσταγμένου νερού για 15 περίπου μέρες και στη συνέχεια φιλτράρισμα.


ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ PDF Εκτύπωση


Αρωματικό μπάνιο με βότανα 1
100γρ. λεβάντα
100γρ. θυμάρι
100γρ. φασκόμηλο
100γρ. δενρολίβανο
Για να μαλακώσετε το νερό του μπάνιου σας προσθέστε μια κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο.
Αρωματικό μπάνιο με βότανα 2
50γρ. λεβάντα
100γρ. ροδοπέταλα
50γρ ροδόνερο
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο ή ροδόξυλο
Αρωματικό μπάνιο με άρωμα ανατολής 3
1 ξυλάκι κανέλας
3 ξυλάκια γαρίφαλο
1 ξυλάκι μοσχοκάρυδο
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκάλι ή ο χυμός από 1 πορτοκάλι
Τοποθετείτε σε τούλι τα μπαχαρικά και τα βάζετε στο ζεστό νερό να αρωματιστεί μαζί με το πορτοκάλι, αν θέλετε προσθέτετε και μερικές σταγόνες αμυγδαλέλαιο. Απολαμβάνετε ένα ιδιαίτερα μεθυστικό και χαλαρωτικό μπάνιο.
Αρωματικό μπάνιο με βότανα 4
100γρ. δεντρολίβανο
100γρ. φασκόμηλο
100γρ. μέντα
Αρωματικό μπάνιο με εσπεριδοειδή
Σε ζεστό νερό προσθέστε το χυμό μερικών λεμονιών, πορτοκαλιών και γκρέιπ φρούτ. Είναι ένα βιταμινούχο και αναζοωγονητικό μπάνιο ιδανικό για τα λιπαρά δέρματα
 
ΑΛΑΤΑ ΜΠΑΝΙΟΥ PDF Εκτύπωση

Λέγοντας άλατα μπάνιου αναφερόμαστε σε μια σειρά από υδατοδιαλυτά, συνήθως ανόργανα στερεά προϊόντα που τα προσθέτουμε στο μπάνιο, είτε για λόγους καθαριότητας, είτε για ιατρικούς λόγους, είτε ως καλλυντικούς παράγοντες. Έχουν δημιουργηθεί άλατα μπάνιου που μιμούνται τις ιδιότητες των φυσικών ιαματικών λουτρών. Τα κλασικά άλατα μπάνιου μπορεί να περιέχουν:
  • θειικό μαγνήσιο(Epsom άλατα)
  • χλωριούχο νάτριο (επιτραπέζιο αλάτι)
  • όξεινο ανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα)
  • βόραξ (borax)
Αρώματα, βότανα και χρώματα προστίθενται συχνά σε άλατα μπάνιου. Αν και οι άλατα μπάνιου συχνά τα βρίσκουμε συσκευασμένα στο εμπόριο σε κουτιά ή σακούλες είναι εξίσου εύκολο να τα παρασκευάσουμε στο σπίτι μόνες μας. Τα άλατα στο μπάνιο είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τους παρακάτω λόγους:
  • Βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού
  • Διεγείρουν την φυσική κυκλοφορία του αίματος
  • Βοηθούν στην ανακούφιση των κουρασμένων ποδιών
  • Χαλαρώνουν  τους πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις
  • Βοηθούν στην αρθρίτιδα και τους ρευματισμούς
  • Βοηθούν στην ανακούφιση των μυικών πόνων της πλάτης
Δέρμα
  • Απομακρύνουν τις ακαθαρσίες από το δέρμα
  • Καταπραΰνει ερεθισμούς του δέρματος όπως η ψωρίαση / έκζεμα
  • Ανακουφίζουν την φαγούρα και το κάψιμο
  • Απαλύνουν και μαλακώνουν το δέρμα
  • Βοηθούν στην ανανέωση του δέρματος
  • Βοηθούν στην επούλωση των σημαδιών
  • Αποκαθιστούν την ισορροπία της υγρασία στο δέρμα

Ψυχο-σωματικά
  • Προσφέρουν βαθιά χαλάρωση
  • Βοηθούν στην ανακούφιση από το στρες και την ένταση
Άλατα μπάνιου (κλασσική συνταγή)
Θα χρειαστείτε:
1 φλιτζάνι άλατα
2 φλιτζάνια μαγειρική σόδα
1 φλιτζάνι άλατα Epsom
1 - 2 κουταλιές της σούπας γλυκερίνη
30 σταγόνες αιθέριο έλαιο της επιλογής σας
Ανακατέψτε τα άλατα, τη μαγειρική σόδα, και τα Epsom άλατα σε ένα μπολ.  1 / 4 του φλιτζανιού αρκούν για μια μπανιέρα γεμάτη με νερό.  Προσθέστε 1 με 2 κουταλιές της σούπας γλυκερίνη για να κρατήσει την υγρασία στο δέρμα σας (περισσότερα για το ξηρό δέρμα, λιγότερο για το λιπαρό δέρμα) και αιθέρια έλαια της επιλογής σας. Απολαύστε ένα χαλαρωτικό και αρωματικό μπάνιο.

Προσοχή: Μην κάνετε ζεστό μπάνιο με άλατα (συμπεριλαμβανομένων και των  Epsom), εάν έχετε προβλήματα με την καρδιά σας, υψηλή πίεση αίματος, ή αν είστε διαβητικός.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου